Κυριακή 30 Ιουνίου 2024

Πρώτη φορά σε summer camp; Έτσι θα διώξετε τους φόβους του παιδιού

Στο summer camp, η δημιουργικότητα, η περιπέτεια, οι συγκινήσεις και τα χαμόγελα αποτελούν προτεραιότητα. Τι γίνεται όμως όταν το παιδί αγχώνεται; Πώς το προετοιμάζουμε κατάλληλα ψυχολογικά;

Κοζάνη: Χρησιμοποιημένες παλέτες μετατράπηκαν σε παιδότοπο για παιδιά με αναπηρία

Μέσα από ένα καινοτόμο έργο κυκλικής οικονομίας, που υλοποίησε η Principia σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Δυτικής Μακεδονίας και το Cluster Βιοοικονομίας & Περιβάλλοντος Δυτικής Μακεδονίας (CluBE), τα παιδιά του Κέντρου Αποθεραπείας - Αποκατάστασης, Διημέρευσης, Ημερήσιας Φροντίδας Ατόμων με Αναπηρία «Κιβωτός» απέκτησαν έναν νέο πρωτότυπο ξύλινο παιδότοπο που ονομάστηκε συμβολικά «Κιβωτός».

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος επιμορφούμενων στην Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning 2024-25

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning στην Ελλάδα διοργανώνει για το σχολικό έτος 2024-25 τα ΔΩΡΕΑΝ εξαμηνιαία εξ αποστάσεως σεμινάρια που μπορούν να παρακολουθήσουν εκπαιδευτικοί όλων των ειδικοτήτων. Τα σεμινάρια θα υλοποιηθούν από τον Οκτώβριο 2024, μέχρι τον Μάιο 2025 και είναι διάρκειας 200 ωρών το καθένα.

Τραγουδούμε παρέα: Ο Παγωτατζής

 

Καλαμάτα: Σχέδιο για την ανακύκλωση απορριμμάτων από το 3ο ΓΕΛ

To project “Ανακύκλωση Απορριμμάτων – Μια στρατηγική για το παρόν και το μέλλον” επιμελήθηκαν οι μαθητές και οι μαθήτριες του 3ου Γενικού Λυκείου Καλαμάτας. Πρόκειται για μια ερευνητική εργασία που εκπόνησαν κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς στο μάθημα της “Πολιτικής Παιδείας”, και αφορά στην ανακύκλωση που γίνεται στο Δήμο Καλαμάτας και στη διαχείριση των απορριμμάτων.

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2024

9 οφέλη των πολεμικών τεχνών για τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και προβλήματα προσοχής.

 Η άσκηση είναι σημαντική για κάθε παιδί. Αλλά τα παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες και διαταραχές προσοχής/ συγκέντρωσης δυσκολεύονται πολύ να βρουν ένα άθλημα ή μια φυσική δραστηριότητα που να τους ταιριάζει. Μπορεί να μην έχουν τις κοινωνικές ή φυσικές/σωματικές δεξιότητες για να συμμετέχουν σε μια ομάδα. Μπορεί να μην έχουν τον συντονισμό που απαιτείται σε δραστηριότητες όπως το πατινάζ ή το μπαλέτο. Μπορεί να δυσκολεύονται να ακολουθούν τους κανόνες, να παραμερίζονται από τους συνομηλίκους τους ή να πέφτουν θύματα εκφοβισμού.

Ξεκίνησαν οι ηλεκτρονικές αιτήσεις για εγγραφές και μετεγγραφές μαθητών στα λύκεια

Μέσω της πλατφόρμας e-eggrafes.minedu.gov.gr γίνονται από χθες, Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024 (ώρα 07:00) έως και την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 (ώρα 23:59), οι αιτήσεις για την εγγραφή, ανανέωση εγγραφής και μετεγγραφή μαθητών στα δημόσια λύκεια.

Δήμος Γαλατσίου:1η Ημερίδα για τα ανάπηρα ζώα στην Ελλάδα

Την ημερίδα «Walking Together – Προχωράμε μαζί με τα ανάπηρα ζώα» διοργανώνει η Plus2feet (η οποία δραστηριοποιείται στο χώρο της κατασκευής αναπηρικών αμαξιδίων για ζώα), υπό την αιγίδα του Δήμου Γαλατσίου, την Παρασκευή 28 Ιουνίου, στις 20:00, στο Πολιτιστικό Κέντρο «ΚΑΜΙΝΙ» του Δήμου Γαλατσίου.

Νέο μάθημα Οικονομίας στην Α΄Λυκείου από το 2025 ανακοίνωσε ο Κυρ. Πιερρακάκης

Την απόφαση του υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού να αντιμετωπίσει τον οικονομικό αναλφαβητισμό με την εισαγωγή στην Α΄Λυκείου επιπλέον μαθήματος για τα βασικά οικονομικά μεγέθη και εργαλεία ανακοίνωσε στο 5ο Διεθνές Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το πρόγραμμα εκμάθηση κολύμβησης στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για το πρόγραμμα «Εκμάθηση Κολύμβησης» του δήμου Κορδελιού - Ευόσμου για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο, στο οποίο συμμετέχουν παιδιά από 7 έως 13 ετών (θα πρέπει να έχουν τελειώσει την Α΄ Δημοτικού και να μην έχουν ακόμα φοιτήσει στο Γυμνάσιο).

Διήμερο AI_ducation Festival

Πόσο «κοντά» νιώθετε στην Τεχνητή Νοημοσύνη (ΑΙ); Το Ίδρυμα Ωνάση διοργανώνει ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό φεστιβάλ που στοχεύει στη γνώση, την κατανόηση και τη χρήση αλγοριθμικών τεχνολογιών, δεδομένων και λογισμικού, βάζοντας στο επίκεντρο τους ίδιους τους εκπαιδευτικούς, ανεξάρτητα από το επίπεδο των τεχνολογικών τους γνώσεων.

Το πρόγραμμα «Παιδί και Θάλασσα» και φέτος στον δήμο Ωραιοκάστρου - Αιτήσεις και δικαιολογητικά

Η δυνατότητα συμμετοχής των παιδιών ηλικίας από 8 έως 14 ετών σε ποικίλες δραστηριότητες μία από τις οποίες είναι και το Πρόγραμμα «Παιδί και Θάλασσα 2024» δίνεται από τον δήμο Ωραιοκάστρου, στο αίσιο της συνεχούς προσπάθειας του δήμου να παρέχει κοινωνικές υπηρεσίες στα παιδιά των δημοτών και κατοίκων. Το πρόγραμμα φέτος θα διεξαχθεί σε παραλίες της Χαλκιδικής (Σταυρός) και συγκεκριμένα από τις 8 έως τις 19 Ιουλίου 2024. Το πρόγραμμα θα χωριστεί σε δύο περιόδους και προσφέρεται ΔΩΡΕΑΝ, σύμφωνα με την 132/2024 του Δημοτικού Συμβουλίου δήμου Ωραιοκάστρου.

Από τι κινδυνεύουν τα παιδιά που δεν κοιμούνται καλά – Πόσο πρέπει να κοιμάται ένα παιδί

Ο ύπνος είναι απαραίτητος για όλους και οι κακές συνήθειες του ύπνου έχουν συνέπειες στην υγεία των παιδιών. Ο ανεπαρκής ύπνος δημιουργεί διάφορα προβλήματα. Τι να προσέξετε και πώς θα βοηθήσετε τα παιδιά να βελτιώσουν τον ύπνο τους.

Όταν τα παιδιά δεν κοιμούνται καλά και αρκετές ώρες, αυξάνουν τις πιθανότητες να εμφανίσουν προβλήματα με τον μεταβολισμό, το καρδιαγγειακό σύστημα, το ανοσοποιητικό σύστημα, ψυχιατρικές διαταραχές καθώς και επιπτώσεις στις γνωστικές λειτουργίες.

NeoDeco: Ευρωπαϊκή έρευνα θα διερευνήσει αν η φροντίδα καγκουρό μπορεί να μειώσει τις λοιμώξεις σε πρόωρα νεογνά στις ΜΕΝΝ

Μια νέα ευρωπαϊκή πολυκεντρική έρευνα, με τίτλο NeoDeco, ξεκινά με στόχο να διερευνήσει αν η φροντίδα καγκουρό μπορεί να μειώσει τη συχνότητα λοιμώξεων στα πρόωρα νεογνά που νοσηλεύονται σε Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Η έρευνα διοργανώνεται από το ίδρυμα Fondazione Penta ETS στην Ιταλία και εντάσσεται στο πλαίσιο του έργου NeoIPC, το οποίο συντονίζει το Πανεπιστήμιο της Padova.

Δήμος Μαρκοπούλου Μεσογαίας: Πρόσκληση δήλωσης στοιχείων επικοινωνίας Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ), για απομάκρυνση σε περιπτώσεις έκτακτων φυσικών καταστροφών

Σε συνέχεια οδηγιών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας παρακαλούνται τα άτομα με αναπηρία (ΑμεΑ) που διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας και δεν μπορούν να μετακινηθούν μόνα τους σε περιπτώσεις έκτακτων φυσικών καταστροφών, να παρέχουν τα προσωπικά τους στοιχεία επικοινωνίας προκειμένου να διαβιβαστούν στους αρμόδιους φορείς (Πολιτική προστασία, Αστυνομία, Πυροσβεστική κ.ο.κ.).

Πέμπτη 27 Ιουνίου 2024

Κάνοντας τα ομαδικά αθλήματα φιλικά για τα άτομα με κώφωση και βαρηκοΐα.

Emily Spreeman 
Η συμμετοχή σε μια αθλητική ομάδα είναι κάτι συναρπαστικό για τους περισσότερους νέους. Ωστόσο, πολλά κωφά παιδιά μπορεί να αντιμετωπίζουν μεγάλες δυσκολίες όσον αφορά την επικοινωνία και τη χρήση της τεχνολογίας ακοής.

Δεν υπάρχει λόγος το παιδί σας να «χάνει» αυτές τις ομαδικές αθλητικές δραστηριότητες επειδή είναι κωφό. Απλές προσαρμογές μπορούν να κάνουν τα ομαδικά αθλήματα προσβάσιμα και να προσφέρουν στο παιδί σας μια εξαιρετική εμπειρία.

Παράλληλη στήριξη: Νέα εφαρμογή στο gov.gr για να δρομολογηθούν εγκαίρως οι αναγκαίες προσλήψεις εκπαιδευτικών ΕΑΕ

Ενημέρωση για νέα εφαρμογή που εντάχθηκε στο gov.gr και αφορά στην Παράλληλη Στήριξη- Συνεκπαίδευση και θα συμπληρώνεται αποκλειστικά και ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ από τους /τις Προϊσταμένους/ες, Δ/ντες/τριες Σχολικών Μονάδων των δημόσιων σχολείων Γενικής Εκπ/σης, κάνει με εγκύκλιό του ο γενικός γραμματέας του ΥΠΑΙΘΑ κ.Ι.Κατσαρός.

“Let’s Go” στη Σικελία για τον Πανευρωπαϊκό Τελικό νεανικής επιχειρηματικότητας GEN-E 2024 του Junior Achievement – Κάλυψη από ΕΡΤNews και ertnews.gr

Με μεγάλο ενθουσιασμό και στόχο για διάκριση η μαθητική «start up» «Let’s Go» από το Ειδικό Γυμνάσιο/Λύκειο Κωφών και Βαρηκόων Θεσσαλονίκης, αφού κέρδισε το 1ο Πανελλαδικό Βραβείο, ετοιμάζεται να ταξιδέψει στην Ιταλία για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα και το Junior Achievement Greece στον σπουδαίο Πανευρωπαϊκό Τελικό Μαθητικό Διαγωνισμό Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement. Ο Τελικός πραγματοποιείται στο πλαίσιο του μεγαλύτερου Φεστιβάλ Μαθητικής και Φοιτητικής Επιχειρηματικότητας της Ευρώπης, JA Europe/GEN-E 2024, που φιλοξενεί φέτος το JA Ιταλίας στην Κατάνια της Σικελίας, 2 με 4 Ιουλίου 2024.

Υπηρεσία Ομιλούντων Βιβλίων του Πανελληνίου Συνδέσμου Τυφλών

Στον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών λειτουργεί Υπηρεσία Ομιλούντων Βιβλίων, η οποία είναι στην διάθεση όλων των ατόμων με οπτική αναπηρία σε Ελλάδα και Κύπρο. Ουσιαστικά ιδρύθηκε το 1965 και είναι η πρώτη Υπηρεσία δανειστικής βιβλιοθήκης για άτομα με οπτική αναπηρία στην Ελλάδα, που σκοπό είχε να καλύψει τα τεράστια κενά των μαθητών και των σπουδαστών εκείνης της εποχής, καθώς και τις ευρύτερες ανάγκες πρόσβασης στην λογοτεχνία και γενικότερα στην γνώση.

«AstROMetria»: Το πρόγραμμα του Εθνικού Αστεροσκοπείου που φέρνει τα παιδιά Ρομά κοντά στην Αστροφυσική

Όχι ένα, αλλά πολλά παιδιά μπορούν να μετρήσουν τ' άστρα, χάρη στην εκπαιδευτική δράση του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών.

Ο ουρανός με τα άστρα και τους πλανήτες του ανέκαθεν μάγευε μικρούς και μεγάλους, και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών (ΕΑΑ), αξιοποιώντας τη γοητεία που ασκεί στους μαθητές, υλοποίησε το πρόγραμμα Αστρονομίας για μαθητές/τριες Ρομά «AstROMetria» (σ.σ.: Οι Ρομά ή Ρομ -στη διεθνή ορολογία αποκαλούνται Rom-, εξ ου και τα κεφαλαία γράμματα στην ονομασία του προγράμματος).

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για 121 προσλήψεις με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στους βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Ξεκίνησε την Τρίτη, 25 Ιουνίου 2024, στις 10:00, η υποβολή αιτήσεων για την πρόσληψη συνολικά 121 ατόμων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου για την κάλυψη εποχικών ή παροδικών αναγκών των βρεφονηπιακών σταθμών της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το σχολικό έτος 2024-2025.

Η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων είναι η Πέμπτη, 4 Ιουλίου 2024, στις 23:59.

Παιδιά: Η αϋπνία βάζει σε κίνδυνο την καρδιά τους

Το ξέρατε ότι και τα παιδιά μπορούν να εμφανίσουν υπέρταση;

Τα παιδιά και οι έφηβοι που κοιμούνται λίγες ώρες μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση, σύμφωνα με νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο Pediatrics.

Νέα επαναστατική συσκευή για την επιληψία εγκαταστάθηκε για πρώτη φορά παγκοσμίως στο κρανίο εφήβου

Ο Oran Knowlson, ένα αγόρι με σοβαρή επιληψία έγινε ο πρώτος ασθενής στον κόσμο που δοκίμασε την νέα αυτή συσκευή που τοποθετήθηκε στο κρανίο του για τον έλεγχο των επιληπτικών κρίσεων- Εντυπωσιακά τα αποτελέσματα

Επιμορφωτικό Σεμινάριο Χωρίς Διερμηνεία ΕΝΓ για Κωφό Εκπαιδευτικό

Σε επιμορφωτικό σεμινάριο αξιολογήτριας νηπιαγωγών γενικής αγωγής δεν παρέχεται διερμηνεία στην Ελληνική Νοηματική Γλώσσα (ΕΝΓ), αποκλείοντας τον Κωφό συνάδελφο από τη συμμετοχή του. Παρότι το πρόβλημα ήταν γνωστό από προηγούμενο περιστατικό τον Νοέμβριο, δεν έγινε καμία ενέργεια για τη διασφάλιση της προσβασιμότητας. Η αξιολογήτρια, αντί να επιλύσει το ζήτημα, κάλεσε τον συνάδελφο να παραμείνει στο σεμινάριο για να καλύψει την ευθύνη της, καταπατώντας το δικαίωμά του στην ισότιμη πρόσβαση. Το γεγονός υπογραμμίζει την υποκρισία και τις αδιάφορες πρακτικές του διοικητικού μηχανισμού, που επικεντρώνεται στην επιβολή της αξιολόγησης, αδιαφορώντας για τα δικαιώματα των εκπαιδευτικών.

Εμφύτευμα σε εγκέφαλο 13χρονου με επιληψία – Για πρώτη φορά παγκοσμίως

Ενας 13χρονος έφηβος από τη Βρετανία που πάσχει από σοβαρή επιληψία έγινε ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε ένα εγκεφαλικό εμφύτευμα με στόχο να θέσει υπό έλεγχο τις επιληπτικές του κρίσεις.

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2024

10 συμβουλές για να μάθει ποδήλατο το παιδί με δυσπραξια

Προσωπικός χρόνος: Είναι σημαντικός (και) για τα παιδιά

Αν νιώθετε κι εσείς αυτή την επιθυμία τελευταία, τότε πιθανότατα να τη νιώθει και το παιδί σας.

Η κοινωνικοποίηση είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια στην ζωή ενός παιδιού από μικρή κιόλας ηλικία και κάθε παιδάκι χαίρεται όταν έχει άτομα κοντά του με τα οποία μπορεί να παίξει, να μοιραστεί τις πρώτες του απορίες για τη ζωή ή να δει το αγαπημένο του παιδικό.

«Δεν θέλω να πάω στο summer camp»

Πού είναι εκείνες οι εποχές που μόλις έκλεινε το σχολείο, ένιωθες ελεύθερος και ανέμελος. Κάπου, σε ένα χωριό, σε μια επαρχιακή πόλη, σε ένα παραθαλάσσιο μέρος, σε περίμεναν μια γιαγιά κι ένας παππούς, έτοιμοι να αφιερώσουν όλον τον χρόνο τους για να σε ευχαριστήσουν. Και μαζί με σένα, τον ανήλικο επισκέπτη, να ευχαριστήσουν τα δικά τους παιδιά, τους γονείς σου, δίνοντάς τους μια ανάσα από την υποχρέωση της φύλαξής σου. Αλλά κυρίως, λύνοντας το μεγάλο τους πρόβλημα: τι θα κάνω τα τέκνα μου μέχρι να πάρω άδεια από τη δουλειά. 

Φως του ήλιου: Πώς επηρεάζει τον ύπνο των παιδιών;

Ανακαλύψτε τους τρόπους που το φως του ήλιου μπορεί να επηρεάσει τον ύπνο των παιδιών…

Το φως του ήλιου και για εμάς τους ενήλικες, αλλά και για τα παιδιά μπορεί να έχει ευεργετικές ιδιότητες στην ψυχική υγεία. Η έκθεση στο πρωινό φως της μέρας απελευθερώνει την σεροτονίνη στον εγκέφαλο, κάνοντας τα παιδιά πιο χαρούμενα. Μπορεί όμως να επηρεάσει τον ύπνο με οποιοδήποτε τρόπο;

Podcast: Πολλαπλή σκλήρυνση: Τι αλλάζει στη ζωή των ασθενών

Ο Πυγμαλίων Δαδακαρίδης παρουσιάζει ένα νέο podcast για τη ζωή με πολλαπλή σκλήρυνση και ο ασθενής Σοφοκλής Κάλτσιος, που συμμετείχε σε αυτό, μας μεταφέρει τη δική του εμπειρία

Κινητή δανειστική βιβλιοθήκη από το Δημοτικό Σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής

Κινητική δανειστική βιβλιοθήκη απέκτησε το Δημοτικό Σχολείο της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής. Πριν από το Πάσχα, οι μαθητές της Στ’ τάξης, ζήτησαν από τα παιδιά όλων των τάξεων να φέρουν βιβλία που δεν χρειάζονται. Συγκεντρώθηκαν συνολικά 250 βιβλία, τα οποία καταγράφηκαν, απέκτησαν τη δική τους καρτέλα δανεισμού και τοποθετήθηκαν σε δύο βαλίτσες, μία για μικρές τάξεις και μία για μεγαλύτερες τάξεις.

Ξεκινά ο σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ από την παιδική ηλικία;

«Μέχρι πριν από λίγα χρόνια, ο λιπώδης ιστός θεωρούνταν ότι είναι ανενεργός και ότι χρησιμεύει για την αποθήκευση ενέργειας. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πολλές εργασίες που αναφέρουν ότι εκκρίνονται αρκετές ουσίες από το λιπώδη ιστό με ξεχωριστή σημασία η κάθε μια. Σε αυτές τις ουσίες περιλαμβάνονται η αντιπονεκτίνη, η βισφατίνη και η ρεζιστίνη. Εργασίες που έχουν γίνει από το εργαστήριο βιοχημείας της άσκησης του ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και του Ινστιτούτου Σωματικής Απόδοσης και Αποκατάστασης, που εδρεύουν στα Τρίκαλα, αναδεικνύουν τη σημασία που έχουν αυτές οι ουσίες για την εμφάνιση του σακχαρώδη διαβήτη.

Φτώχεια και υλική στέρηση: Επιδείνωση του επιπέδου ζωής στην Ελλάδα την τριετία 2020-2023

Αν η φτώχεια στην Ελλάδα είχε πρόσωπο, φύλο και ηλικία, θα ήταν γένους θηλυκού, παιδί ή νεαρός ενήλικας και θα κατοικούσε σε αγροτική περιοχή της υπαίθρου. Αυτό προκύπτει από την πρόσφατη έκθεση του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ για την οικονομία και την απασχόληση, στο κεφάλαιο που αναφέρεται στη φτώχεια και την υλική στέρηση στην Ελλάδα, την περίοδο 2020-2023.

Πανιταλικές όπως Πανελλήνιες, με εξέταση (και) στον Πλάτωνα

Οι Πανελλήνιες εξετάσεις στην Ελλάδα μπορεί να τελείωσαν αλλά στην Ιταλία μόλις άρχισαν οι αποκαλούμενες «esami di maturità», οι αντίστοιχες απολυτήριες εξετάσεις των τελειοφοίτων μαθητών και μαθητριών –περισσότερα από 560.000 παιδιά– του λυκείου. 

ΑΜΕΑ: Χωρίς ράμπα το πλοίο στο δρομολόγιο «Καβάλα – Θάσος»

Εικόνες ντροπής εν έτει 2024.. Ένα κορίτσι σε αναπηρικό αμαξίδιο παραμένει για 45 λεπτά στο γκαράζ των αυτοκινήτων ferry boat, που εκτελεί το δρομολόγιο Κεραμωτή – Θάσο, καθώς δεν υπάρχει ειδική ράμπα για τα άτομα με αναπηρία. Με τα ferry boat να αποτελούν απλά την δυσκολία των διακοπών, μπροστά στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία καθημερινά.

Τρίτη 25 Ιουνίου 2024

Παιχνίδια βασισμένα στην κίνηση που βοηθούν τους μαθητές στην ορθογραφία

 Παιχνίδια που συνδυάζουν την ορθογραφία με τη σωματική δραστηριότητα μπορούν να διευκολύνουν τους μικρούς μαθητές να μάθουν νέες λέξεις.

Η συμβουλή του Άμλετ «Προσαρμόστε τη δράση στη λέξη, τη λέξη στη δράση», είναι μια εξαιρετική συμβουλή, που ταιριάζει και στην τέχνη της απομνημόνευσης. Μελέτες έχουν δείξει ότι η ανάκληση είναι ευκολότερη όταν η απομνημόνευση συνδέεται με την κίνηση. Πολλοί ηθοποιοί θεωρούν χρήσιμο να χρησιμοποιούν το σώμα τους για να μάθουν και να θυμούνται τον ρόλο τους, συνδέοντάς τις λέξεις και τις φράσεις με χειρονομίες και σκηνικά.

Η παραγωγή χορτάρινης σκούπας στον Φάρο Τυφλών της Ελλάδος στην Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά της Ελλάδος!

Η παραγωγή - τεχνογνωσία - της χορτάρινης σκούπας(*) - αρχαίο ελληνικό σάρωθρον - αποτελεί βασικό αντικείμενο χειρωνακτικής απασχόλησης τυφλών και μερικώς βλεπόντων εργατών της Μονάδας Παραγωγής Σκουπών και Βουρτσών του Φάρου Τυφλών της Ελλάδος.

Συμβουλές για την επιλογή σχολών στο Μηχανογραφικό

Εν αναμονή των βαθμολογιών των υποψηφίων στα μαθήματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων, αλλά και τη μετέπειτα συμπλήρωση του Μηχανογραφικού Δελτίου, το ενδιαφέρον πλέον αρχίζει να στρέφεται γύρω από τη συζήτηση σχετικά με τις περιζήτητες σχολές, τις σχολές που μπορούν να εξασφαλίσουν επαγγελματική αποκατάσταση στους αποφοίτους τους, αλλά και τα επαγγέλματα που σε τέσσερα -και πλέον- χρόνια από τώρα θα είναι εκείνα που θα «κυριαρχήσουν» στην αγορά εργασίας.

Αυτισμός: Οι διαταραχές του μεταβολισμού αποκαλύπτουν τα μυστικά του φάσματος

Σημαντικά βήματα στην κατανόηση των μεταβολικών αλλαγών που συνδέονται με τη διαταραχή του φάσματος του αυτισμού (ΔΦΑ), η οποία εκδηλώνεται μεταξύ της γέννησης και της μετέπειτα παιδικής ηλικίας, έκανε μια ομάδα ερευνητών από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνια. Η πρωτοποριακή μελέτη, που δημοσιεύεται στο Communications Biology, εντοπίζει μια ομάδα βιοχημικών μονοπατιών ως βασικούς παράγοντες, ανοίγοντας ενδεχομένως το δρόμο για έγκαιρη ανίχνευση και αποτελεσματικές προληπτικές στρατηγικές για τον αυτισμό.

Εφηβεία: Ναι ή όχι στην απαγόρευση των smartphones;

Οταν ήταν 13 ετών δύο φίλες της συνελήφθησαν για κλοπή, γράφει στον Guardian η Λούσι Φουλκς, ερευνήτρια στο τμήμα Ψυχολογίας στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Μαζί με δύο συμμαθητές τους, οι έφηβες αποφάσισαν να κάνουν κοπάνα από το σχολείο–το γυμνάσιο τους φημίζεται για τις επιτυχίες του στις εισαγωγικές– και να πάρουν το τρένο για ένα κοντινό εμπορικό κέντρο. Η μέρα κυλούσε καλά μέχρι που έφτασαν στο δισκάδικο HMV, όπου ένας φύλακας τους ρώτησε για τα CD που είχαν κρύψει στα παλτά τους. Ο φύλακας τηλεφώνησε στην αστυνομία και σε λίγη ώρα τα παιδιά βρέθηκαν σε ένα κελί στο τοπικό αστυνομικό τμήμα. Μέχρι να νυχτώσει, οι ειδήσεις είχαν φτάσει στους υπόλοιπους συμμαθητές τους μέσω SMS –τότε τα κινητά τους ήταν Nokia 3310- που μαζεύτηκαν σε ένα σπίτι για να συζητήσουν την κατάσταση. Και οι περισσότεροι έκλαιγαν, θυμάται η αγγλίδα ψυχολόγος. 

Γαλλίδα μηνύει εταιρεία κολοσσό επειδή την... πλήρωνε για 20 χρόνια χωρίς να εργάζεται

Μια Γαλλίδα προσφεύγει στο δικαστήριο κατά του γίγαντα των τηλεπικοινωνιών Orange για «διακρίσεις στην εργασία», κατηγορώντας την εταιρεία ότι την πλήρωνε επί 20 χρόνια χωρίς να της δίνει καθήκοντα

DW: Ανακύκλωση σαπουνιών από τα ξενοδοχεία - Εργασία για τα άτομα με αναπηρία

Καταλήγουν στα σκουπίδια ελάχιστα χρησιμοποιημένα. Μια ένωση θέλει να σταματήσει αυτή τη σπατάλη. Τα μαζεύει και τα ανακυκλώνει. Αυτό δεν βοηθά μόνο το περιβάλλον.Τρεις φορές περνά ο Κρίστιαν Στέκο το πράσινο σαπούνι πάνω από έναν κόφτη από κάθε πλευρά. Στη συνέχεια δίνει τη ράβδο στον συνάδελφό του, ο οποίος επεξεργάζεται τις άκρες σχολαστικά με έναν αποφλοιωτή λαχανικών. Ένας άλλος συνάδελφός του ελέγχει το αποτέλεσμα κάτω από έναν μεγάλο μεγεθυντικό φακό. Δεν πρέπει να έχει μείνει καμία βρωμιά ή τρίχα στο σαπούνι. Αυτό συμβαίνει επειδή τα σαπούνια που βρίσκονται στο τραπέζι προέρχονται από ξενοδοχεία, έχουν όλα χρησιμοποιηθεί. Το εργοστάσιο σαπουνιών Lebenshilfe στη Νυρεμβέργη θέλει να τα μετατρέψει σε καινούργια.

εFάMILY: εικαστικό δρώμενο

Την Τρίτη 25/6/2024 στις 8 το βράδυ  θα πραγματοποιηθούν τα εγκαίνια του εικαστικού δρώμενου με έργα του Δημήτρη Αστερίου και ηχητική παρουσίαση σε κείμενο Στέλλας Μπελιά με την σκηνοθετική επιμέλεια του Δημήτρη Καρατζιά.
Οι Οικογένειες Oυράνιο Τόξο σημειώνουν σχετικά: 
Θα θέλαμε να μπορούμε να έχουμε εικαστικό δρώμενο με τα πρόσωπα και των δύο γονιών στις οικογένειές μας αποτυπωμένα στον καμβά αλλά όπως γράφει ο Stavros Gavriliadis στην ανάρτησή του για το event : "Η οικογένεια μας ως μοντέλο για τον υπέροχο Δημήτρη Αστεριου αποτυπώνοντας τις οικογένειες που ο ένας γονέας είναι αόρατος για το κράτος

Hikikomori, το σύνδρομο που δημιουργεί γενιές απομονωμένων ανθρώπων και πώς να το αναγνωρίσετε

Ενάμιση εκατομμύριο νέοι άνθρωποι στην Ιαπωνία ζούνε σαν ερημίτες, σύμφωνα με κυβερνητική μελέτη, απομονωμένοι μέσα στα σπίτια τους, για διάστημα μηνών έως και χρόνων. Φαίνεται ότι πάσχουν από το σύνδρομο "hikikomori". Ο όρος εδραιώθηκε το 1998 και αποδίδεται στον Ιάπωνα ψυχολόγο Tamaki Saito, ο οποίος έγραψε ένα βιβλίο σχετικά με την κοινωνική απόσυρση.

Μητέρα ΑμεΑ καταγγέλλει στον ΣΚΑΪ: Η κόρη μου κινδυνεύει να μη συμμετάσχει σε διαγωνισμό για πρόσληψη στο δημόσιο εξαιτίας ιατρικού λάθους

Nα μείνει εκτός του διαγωνισμού που έχει προκηρυχθεί για τα τέλη Ιουνίου στο Δημόσιο για άτομα με αναπηρία κινδυνεύει η κόρη της όπως καταγγείλει στον ΣΚΑΪ, μια μητέρα.

Παρά το γεγονός πως η κόρη της έχει 87% αναπηρία, μια μητέρα καταγγείλει πως αν και έχει καταθέσει τα χαρτιά για να περάσει η κόρη της από την αρμόδια επιτροπή και να πάρει την πιστοποίηση που απαιτείται περιμένει να ειδοποιηθεί από τον Ιανουάριο.

Κυριακή 23 Ιουνίου 2024

Ντοκιμαντέρ: Tell Them You Love Me

Το Tell Them You Love Me παρουσιάζει την εκπληκτική ιστορία της Anna Stubblefield, μιας καθηγήτριας πανεπιστημίου που εμπλέκεται σε μια αμφιλεγόμενη σχέση με τον Derrick Johnson, έναν άνδρα με εγκεφαλική παράλυση χωρίς λεκτική επικοινωνία. Η σχέση τους και η ποινική δίκη που ακολούθησε προκαλούν προβληματισμούς και συζητήσεις σχετικά με την αναπηρία και τη φύση της συναίνεσης.

Η Anna Stubblefield ήταν ακαδημαϊκός με κύρος και υπέρμαχη των δικαιωμάτων των αναπήρων, ένθερμη υποστηρίκτρια της πεποίθησης ότι το πιο ουσιαστικό στοιχείο της ανθρώπινης εμπειρίας είναι η ικανότητα επικοινωνίας.

Ο Derrick Johnson ήταν ένας 30χρονος άνδρας με εγκεφαλική παράλυση και δεν είχε μιλήσει ποτέ στη ζωή του. Ως παιδί διαπιστώθηκε επίσης ότι είχε σοβαρά περιορισμένη νοητική ικανότητα.

Ειδικός στα ψυχικά τραύματα συμβουλεύει τους γονείς ως προς το τι να μην κάνουν ποτέ στα παιδιά τους

Όταν γίνεσαι γονιός δεν σου δίνεται μαζί και κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών, οπότε είναι σίγουρο ότι στην πορεία θα κάνεις κάποια λάθη. Μία ειδικός στο ψυχικό τραύμα δίνει τις δικές της πολύ χρήσιμες συμβουλές ως προς το τι να μην κάνουν οι γονείς στα παιδιά τους, προκειμένου να μην τους αφήσουν πληγές που και δεν φαίνονται και γιατρεύονται δύσκολα.

Γιγαντώνεται το κύμα στα σχολεία των ΗΠΑ: Παρακαλώ απενεργοποιείστε τα κινητά σας - Αρχίζει το μάθημα

Ως δασκάλα στο γυμνάσιο, η Nancy Streit κατανοεί πόσο δύσκολο μπορεί να είναι να ανταγωνιστεί ένα smartphone για την προσοχή ενός παιδιού. Αλλά ως μητέρα, ξέρει ότι οι συσκευές είναι αναγκαίες όταν υπάρχει έκτακτη ανάγκη.

Ατυχήματα στο νερό: Πώς τα προλαβαίνουμε;

Ποιος δεν λατρεύει τις βουτιές στο νερό το καλοκαίρι; Δεν πρέπει όμως να ξεχνάμε πως πάντα πρέπει να γίνονται με ασφάλεια για μικρούς και μεγάλους.

Θάλασσα ή πισίνα, όλοι ανυπομονούμε να έρθει το Σαββατοκύριακο για να δροσιστούμε στο νερό και να χαλαρώσουμε οικογενειακώς. Ωστόσο, είναι σημαντικό να λαμβάνουμε ορισμένα προληπτικά μέτρα, προκειμένου να αποφεύγονται τυχόν μικροατυχήματα στα οποία τα παιδιά είναι επιρρεπή, όπως μυϊκοί τραυματισμοί ή κατάγματα από πτώσεις, τα οποία μπορεί να φαίνονται αλλά δεν είναι πάντα αθώα.

Ένθετο Παιδεία: Το plan B για όσους δεν περάσουν σε ΑΕΙ

Οι Πανελλαδικές ολοκληρώθηκαν και οι υποψήφιοι περιμένουν με αγωνία την ανακοίνωση των βαθμολογιών τους. Μέχρι και την Τρίτη 25 Ιουνίου θα μπορούν οι υποψήφιοι να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τους τηλεφώνου στην πλατφόρμα smsresults.minedu.gov.grγια να ενημερωθούν με γραπτό μήνυμα για:

· τις βαθμολογίες στο σύνολο των μαθημάτων που εξετάστηκαν και
· τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους.

5.000 μαθητές συμμετείχαν στα προγράμματα της Δημόσιας Βιβλιοθήκης Ιωαννίνων

Η Ζωσιμαία Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Ιωαννίνων ως μια σύγχρονη, εξωστρεφής, ανθρωποκεντρική Βιβλιοθήκη, σε ανοιχτό δίαυλο με την εκπαιδευτική κοινότητα, υλοποίησε και φέτος με συνεχή ροή και μεγάλη συμμετοχή, σε όλη τη διάρκεια του σχολικού έτους, εκπαιδευτικά προγράμματα για την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

«Ξεκίνησα την κάνναβη στα 15, στα 19 είχα το πρώτο ψυχωσικό επεισόδιο»

Ο Γιάννης είναι 27 ετών, μιλάει με αργό ρυθμό – ο λόγος του συγκροτημένος, η φωνή του ήρεμη. Επί χρόνια βίωνε μία σκληρή κατάβαση μα τώρα –όπως λέει– ανθίζει. Χρήστης κάνναβης για χρόνια, βίωσε ψυχωσικά επεισόδια σε νεαρή ηλικία. Δίπλα του, ο ψυχίατρος Στέφανος Δημητρακόπουλος, επιστημονικά υπεύθυνος στις «ΠΝΟΕΣ Ath» και σε καθημερινή βάση έρχεται σε επαφή με ανθρώπους που αντιμετωπίζουν θέματα ψυχικής υγείας.

Η ΚΟΘ «πηγαίνει» τη μουσική σε ανθρώπους που αδυνατούν να παραστούν στις συναυλίες

Η μουσική σταδιακά δυναμώνει, γίνεται πιο έντονη και πλημμυρίζει τον χώρο. Θυμίζει τον ήλιο που ξεπροβάλλει σιγά σιγά, κάθε πρωί, λούζοντας τα πάντα με φως. Άλλωστε, γι' αυτό δόθηκε το όνομα «Αυγή» στο έργο του Χάυντν που ακούγεται. Δύο βιολιά, μία βιόλα κι ένα τσέλο «συμφωνούν» για να παράξουν αυτό το αποτέλεσμα, που γεμίζει με πρωτόγνωρα συναισθήματα το κοινό, το οποίο για πρώτη φορά βιώνει την εμπειρία της ζωντανής ακρόασης κλασικής μουσικής.

«Όταν έκανα coming out»: Οι ιστορίες των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων

Μια ιστοσελίδα, η οποία ονομάζεται «When I Came Out» έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα ασφαλές περιβάλλον όπου όλα τα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα μπορούν να μιλήσουν για την προσωπική τους εμπειρία όσον αφορά το coming out.

Γάζα: Το κατεστραμμένο σύστημα ύδρευσης σκοτώνει τα παιδιά

Οι οκτώ μήνες πολέμου στη Γάζα έχουν μεταμορφώσει τον εννιάχρονο Yunis Jumaa σε ανθρώπινο σκελετό. Ημιλιπόθυμος σε ένα νοσοκομειακό κρεβάτι στο Χαν Γιουνίς στη νότια Γάζα, είναι δύσκολο κάποιος να κοιτάξει το σώμα του μικρού Yunis.

Σάββατο 22 Ιουνίου 2024

Παιδιά: Μία γενιά πειραματόζωων της Τεχνητής Νοημοσύνης

Την περασμένη άνοιξη, η σχολική περιφέρεια του Λος Άντζελες (Los Angeles Unified School District)- η δεύτερη μεγαλύτερη περιφέρεια δημόσιων σχολείων στις ΗΠΑ- παρουσίασε σε μαθητές και γονείς ένα νέο “εκπαιδευτικό φίλο” με το όνομα “Ed”. Πρόκειται για μια εκπαιδευτική πλατφόρμα με ένα chatbot που παρουσιάζεται με τη μορφή ενός χαμογελαστού ήλιου, που εγκαταστάθηκε πειραματικά σε 100 σχολεία της περιφέρειας και είναι προσβάσιμη διαρκώς μέσω συγκεκριμένης ιστοσελίδας. Το “Ed” μπορεί να απαντήσει ερωτήσεις σχετικά με τα μαθήματα του παιδιού, τους βαθμούς, τις παρουσίες του, καθώς και τις προαιρετικές δραστηριότητες.

Παιδί και οθόνες: Ένας πλήρης καλοκαιρινός οδηγός για γονείς με την υπογραφή των ειδικών

Η ενασχόληση παιδιών και εφήβων με τις νέες τεχνολογίες και το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολλές δυνατότητες και ευκαιρίες για κοινωνικοποίηση, ψυχαγωγία και μάθηση. Είναι σίγουρο ότι τα παιδιά έχουν προσαρμοστεί σε μεγάλο βαθμό αρμονικά και τάχιστα στην χρήση των ψηφιακών μέσων.

Τα άγχη που αντιμετωπίζει το μοναχοπαίδι

Ποια πράγματα μπορεί να «στρεσάρουν» το μοναχοπαίδι;

Ένα μοναχοπαίδι αποφεύγει με μεγαλύτερη δυσκολία κάποιες προκλήσεις που όσα παιδιά έχουν αδέρφια μπορεί να αντιμετωπίσουν με ευκολία ή να μην αντιμετωπίσουν ποτέ. Αρχικά, το παιδί δεν έχει να συμμαχήσει με το αδερφάκι του ούτε να στραφεί σε αυτό για βοήθεια και υποστήριξη όταν τα πράγματα δυσκολεύουν. Από πολύ μικρή ηλικία, καλείται να αποφασίσει μόνο του, να υπερασπιστεί τον εαυτό του και να εμπιστευτεί το δικό του ένστικτο στη διαχείριση των διαφόρων καταστάσεων, γεγονός που έχει βέβαια και τη θετική του πλευρά.

Κοινωνία και επιστήμη οφείλουν πολλά στην Αλεξάνδρα Ρούσσου

Η παιδοψυχίατρος Αλεξάνδρα Ρούσσου άλλαξε ριζικά προς το καλύτερο τον τρόπο με τον οποίον αντιμετωπίζουμε την ψυχική υγεία των παιδιών στη χώρα μας. Η επιστήμη και η κοινωνία μας της οφείλουν πολλά.

H ανήλικη influencer με τους χιλιάδες ενήλικους άνδρες followers χάρη στην… μητέρα της

Χιλιάδες μηνύματα ανδρών, emojis φωτιάς ή καρδιάς, ακόμα και φωτογραφίες γεννητικών οργάνων, δεν ήταν ικανά να αποθαρρύνουν μια μητέρα στις ΗΠΑ να διαγράψει τον λογαριασμό Instagram της ανήλικης κόρης της που δεχόταν καθημερινά τέτοιο περιεχόμενο. Έπρεπε να φροντίσει για το… μέλλον της.

Καλλιτεχνικό σχολείο στα χαρτιά στην Αθήνα, συμβατικό στην πραγματικότητα

Από τα 400 παιδιά, που θα συμμετάσχουν φέτος στις εισαγωγικές εξετάσεις στην Α’ Γυμνασίου του τμήματος εικαστικών του Καλλιτεχνικού Σχολείου της Αθήνας θα εισαχθούν μόλις 17.

Ανάλογες θα είναι οι συμμετοχές και στις άλλες δύο κατευθύνσεις: του χορού και του θεάτρου/κινηματογράφου.

Εγκέφαλος: Πόσες πληροφορίες μπορεί να συγκρατήσει;

Μην υποτιμάτε τη δύναμη του μυαλού σας… Νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Neural Computation αποκαλύπτει ότι ανθρώπινος εγκέφαλος μπορεί να αποθηκεύσει 10 φορές περισσότερες πληροφορίες από ό,τι πίστευαν οι επιστήμονες μέχρι σήμερα!

Σε ποια σχολεία θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) το σχ. έτος 2024-25.

Καθορίστηκαν, με απόφαση της υφυπουργού παιδείας Ζ. Μακρή, τα σχολεία στα οποία θα λειτουργήσουν Δομές Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφυγοπαίδων (ΔΥΕΠ) για το σχ. έτος 2024-25.
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την απόφαση
Πηγή: esos

Ανησυχητικά τα ποσοστά παιδικής παχυσαρκίας στην Ελλάδα

Στις 18 & 19 Ιουνίου, ο ΠΟΥ/Ευρώπης συγκεντρώνει εκπροσώπους χωρών και εμπειρογνώμονες για να χαράξει το δρόμο για τη μείωση της παιδικής παχυσαρκίας στις χώρες της Νότιας Ευρώπης: Ελλάδα, Κροατία, Κύπρος, Ιταλία, Μάλτα, Πορτογαλία, 'Αγιος Μαρίνος, Σλοβενία, Ισπανία και Τουρκία.

Έξυπνοι νόμοι για την ενδοοικογενειακή βία

Η εφαρμογή της νέας διάταξης που επιβάλλει την υποχρέωση σε γιατρούς, εκπαιδευτικούς και άλλους, να καταγγείλουν στις αρχές περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας, αποδείχθηκε σωτήρια στην περίπτωση του γνωστού δικηγόρου που διώκεται για άγριο ξυλοδαρμό της συζύγου του.

Παρασκευή 21 Ιουνίου 2024

UNICEF: Πολιτικές τεχνητής νοημοσύνης και παιδιά

Ως μέρος του έργου της για τεχνητή νοημοσύνη για παιδιά, η UNICEF έχει αναπτύξει πολιτικές καθοδήγησης τόσο για την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών στις πολιτικές και πρακτικές τεχνητής νοημοσύνης των κρατών και του ιδιωτικού τομέα, όσο και για την ευαισθητοποίηση σχετικά με το πώς τα συστήματα τεχνητής νοημοσύνης μπορούν να υποστηρίξουν ή να υπονομεύσουν αυτά τα δικαιώματα. Οι πολιτικές αυτές διερευνούν συστήματα τεχνητής νοημοσύνης και εξετάζουν τους τρόπους με τους οποίους επηρεάζουν τα παιδιά.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της ΔΥΠΑ

Ξεκίνησε από την Πέμπτη, 20 Ιουνίου 2024, στις 18:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εγγραφές και επανεγγραφές βρεφών-νηπίων στους 27 βρεφονηπιακούς σταθμούς της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για τη σχολική χρονιά 2024-2025.

Η φιλοξενία των βρεφών-νηπίων είναι δωρεάν και οι αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται μέχρι και τις 21 Ιουλίου 2024.

Μελέτη: Η κατάχρηση του διαδικτύου «σβήνει» τον εγκέφαλο

Όταν μιλάμε για εθισμούς, το μυαλό μας πηγαίνει αμέσως στους χρήστες ναρκωτικών, κάπνισμα ή αλκοόλ, αλλά στις μέρες μας υπάρχει και ο εθισμός στο διαδίκτυο, που στις πιο σοβαρές περιπτώσεις προκαλεί σύνθετες μορφές κοινωνικής απομόνωσης, όπως αυτά του σύνδρομο Hikikomori, γράφει το focus.it.

ΕΛΣ: Οι «Εκπαιδευτικές & Κοινωνικές Δράσεις» εγκαινιάζουν ένα πυκνό πλέγμα δράσεων συμπερίληψης για ΑμεΑ και για άτομα άνω των 65 ετών

Οι «Εκπαιδευτικές και Κοινωνικές Δράσεις» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής εγκαινιάζουν ένα πυκνό πλέγμα δράσεων με άξονα την ανεμπόδιστη πρόσβαση όλων στην τέχνη και τον πολιτισμό, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Ελλάδα 2.0» με τη χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης - NextGenerarionEU.

Λουιζιάνα: Υποχρεωτική ανάρτηση των Δέκα Εντολών σε όλα τα δημόσια σχολεία

Η Λουιζιάνα επέβαλε την Τετάρτη (σημ. 19/06/2024) να αναρτώνται οι δέκα εντολές σε κάθε σχολική αίθουσα στη συντηρητική πολιτεία του αμερικανικού Νότου, απόφαση άνευ προηγουμένου που ανοίγει ξανά τον διάλογο για τον διαχωρισμό εκκλησίας/κράτους.

Πανελλήνιες 2024: Περίπου 45.000 υποψήφιοι έγραψαν κάτω από τη βάση σε τουλάχιστον ένα μάθημα!

Μαθήματα "λαιμητόμοι" η Φυσική, τα Μαθηματικά (4ο ΕΠ) και η Ιστορία με 7% έως 72% βαθμολογίες κάτω από τη βάση

Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για την ανακοίνωση των βαθμολογιών των Πανελλαδικών Εξετάσεων για τους πάνω από 73.000 υποψηφίους των ΓΕΛ, καθώς την Παρασκευή 28 Ιουνίου, ανακοινώνονται οι βαθμολογίες που έγραψαν σε κάθε πανελλαδικώς εξεταζόμενο μάθημα.

Πανελλαδικές 2024: Όσα πρέπει να ξέρετε για την υποβολή του μηχανογραφικού – Οι οδηγίες του υπουργείου Παιδείας

Την δυνατότητα δημιουργίας κωδικού ασφαλείας (password) για να υποβάλλουν το μηχανογραφικό δελτίο τους έχουν οι υποψήφιοι των Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού.

Βραβείο στις Κάνες για το συγκλονιστικό σποτάκι του υπουργείου Παιδείας κατά του bulling

To σποτ του υπουργείου Παιδείας με τίτλο «Stop Bullying» βραβεύτηκε με το Χάλκινο Λέοντα (Bronze Lion) στο Διεθνές Φεστιβάλ Δημιουργικότητας των Καννών, όπως ανακοίνωσε στο Χ ο Κυριάκος Πιερρακάκης.

Η διατροφή του πατέρα επηρεάζει το σπέρμα του και την υγεία των γιων του

Οι άνδρες που τρέφονται ανθυγιεινά είναι πιθανότερο να αποκτήσουν γιους με μεταβολικές διαταραχές, δείχνει μελέτη που εξέτασε ανθρώπους και πειραματόζωα, η οποία έρχεται να προστεθεί σε προηγούμενα παρόμοια ευρήματα για τη διατροφή της μητέρας,

Γαλλία: Αποτροπιασμός για τον βιασμό 12χρονης - Συζήτηση στα σχολεία για τον αντισημιτισμό, ζήτησε ο Μακρόν

Αποτροπιασμός επικρατεί στη Γαλλία μετά τον βιασμό 12χρονης ως «τιμωρία» γιατί δεν αποκάλυψε στο αγόρι της πως είναι Εβραία, με αποτέλεσμα την παρέμβαση Μακρόν που ζήτησε να συζητηθεί ο αντισημιτισμός σε όλα τα σχολεία.

Πράσινη εκπαίδευση στα σχολεία

Σύμπραξη για πράσινη εκπαίδευση και εφαρμογή του Προγράμματος «Οικολογικά Σχολεία» που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ) από την επόμενη χρονιά σε σχολεία της Λάρισας ανακοινώθηκε χθες το πρωί στη διάρκεια σεμιναρίου που υλοποιήθηκε με πρωτοβουλία της Περιφέρειας Θεσσαλίας στη Δημοτική Πινακοθήκη Λάρισας.

Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Πώς η τουριστική βιομηχανία και οι άλλοι ταξιδιώτες μπορούν να βοηθήσουν τις οικογένειες με αυτιστικά παιδιά να κάνουν τις διακοπές που τους αξίζουν;

 Οι οικογενειακές διακοπές δεν είναι πάντα μια χαλαρωτική εμπειρία. Μπορεί να περιλαμβάνουν κυκλοφοριακή συμφόρηση, ουρές στα αεροδρόμια και άγχος. Όμως, ακόμα κι έτσι, οι περισσότεροι από εμάς ανυπομονούμε να φύγουμε, να αλλάξουμε για λίγο περιβάλλον και να ξεφύγουμε από τις καθημερινές μας ρουτίνες.

Εκπαίδευση: Η PISA αλλάζει το ελληνικό σχολείο

Ο διαγωνισμός PISA αλλάζει το ελληνικό σχολείο. Το υπουργείο Παιδείας προωθεί αλλαγές στην υποχρεωτική εκπαίδευση εναρμονισμένες με τη φιλοσοφία και τους στόχους του Programme for International Student Assessment (PISA) του ΟΟΣΑ, το οποίο αξιολογεί τις δεξιότητες των μαθητών στην κριτική και δημιουργική σκέψη. Οι αλλαγές θα ξεκινήσουν να εφαρμόζονται από την επόμενη σχολική χρονιά 2024-25 και σε αυτές περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, ανάπτυξη τράπεζας θεμάτων στη λογική της PISA, ατομική αξιολόγηση των εκπαιδευτικών, εξέταση της δημιουργικής σκέψης των μαθητών.

Παιδιά: Το άγχος τα κρατάει άγρυπνα τα βράδια

Αν το παιδί σας δυσκολεύεται να κοιμηθεί το βράδυ μπορεί να είναι στρεσαρισμένο. Δείτε γιατί μπορεί να ανησυχεί…

Ένας στους τέσσερις γονείς αναφέρει ότι το παιδί του (ηλικίας 1 έως 6 ετών) δεν μπορεί να κοιμηθεί επειδή είναι αγχωμένο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη από το Πανεπιστήμιου του Μίσιγκαν.

Τι είναι το sadfishing και γιατί είναι επικίνδυνο για το έφηβο παιδί σας;

Αν είστε γονιός ενός έφηβου παιδιού, πιθανόν θα έχετε παρατηρήσει ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητας του, γεγονός που ίσως σας προβληματίζει μπορεί και να σας ενοχλεί. Μπορεί και να το προτρέπετε να περνάει λιγότερο χρόνο στο Διαδίκτυο. Όπως και να έχει, είναι σημαντικό να παρατηρείτε την δραστηριότητα των παιδιών σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, πόσο μάλλον όταν το sadfishing γίνεται τόσο συχνά ανάμεσα στους εφήβους.

Πανελλαδικές 2024: Τα «μυστικά» του μηχανογραφικού - Πώς να αποφύγετε τις παγίδες και ποιες είναι οι φετινές ευκαιρίες

Ολοκληρώνοντας τις Πανελλαδικές, κάθε τελειόφοιτος ή απόφοιτος Λυκείου καλείται να διευθετήσει το πολύ σημαντικό ζήτημα της συμπλήρωσης του μηχανογραφικού δελτίου, ιεραρχώντας σωστά τις επιλογές του.

Διαβήτης: Μεγάλη αύξηση στα μικρά παιδιά, σύμφωνα με νέα έκθεση

Ο αριθμός των παιδιών ηλικίας μικρότερης των πέντε ετών με διαβήτη τύπου 1 αυξήθηκε σημαντικά τα τελευταία χρόνια, δήλωσε σήμερα φιλανθρωπική οργάνωση, υπογραμμίζοντας ότι η πανδημία Covid-19 θα μπορούσε να είναι η εξήγηση.

Διευκρινίσεις για τις βαθμίδες αναπηρίας στη χορήγηση σύνταξης

Μετά από ερώτημα προς το Υπ. Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης «λόγω εσφαλμένου παραδείγματος» στην εγκύκλιο Φ80000/91133/17.10.2023 για την χορήγηση σύνταξης αναπηρίας από κοινή νόσο, το αρμόδιο τμήμα απάντησε με το έγγραφο 23914/27-3-2024 ότι «ασφαλισμένος με πιστοποιημένη προϋπάρχουσα αναπηρία θα δικαιωθεί σύνταξης μόνο εάν, οι Υγειονομικές Επιτροπές ΚΕ.Π.Α. κρίνουν ότι οι παθήσεις του συνεκτιμώνται και του καθορίζουν τουλάχιστον 50%, συνολικό ποσοστό αναπηρίας, ενώ το ποσοστό της επιδείνωσης ή της νέας πάθησης που συμμετέχει στον καθορισμό της βαθμίδας αναπηρίας θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 20%».

Καλλιτεχνικά Σχολεία: Τροποποίηση αναθέσεων μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας

Η Υφυπουργός Παιδείας κα Ζέττα Μακρή υπέγραψε την τροποποίηση της υπό στοιχεία 148262/Δ2/ 10-09-2018 Υπουργικής Απόφασης «Αναθέσεις μαθημάτων καλλιτεχνικής παιδείας Καλλιτεχνικών Σχολείων».

Γιώργος Γιώτσας: «Ως πατέρας παιδιού στο φάσμα του αυτισμού και ως συγγραφέας, η μεγαλύτερη πρόκληση ήταν να αποστασιοποιηθώ από την ιστορία»

Ήταν μια σκέψη ενός ηλιόλουστου πρωινού καθώς επέστρεφε σπίτι από μια νυχτερινή βάρδια... και έγινε πραγματικότητα κατά τη διάρκεια των νυχτερινών βαρδιών στο ξενοδοχείο όπου εργάζεται. Από τότε έχουν περάσει 15 χρόνια γεμάτα βιβλία. Ο Γιώργος Γιώτσας είναι ο πρώτος στην ευρύτερη οικογένεια Γιώτσα που ασχολήθηκε με τη συγγραφή η οποία, όπως του αρέσει να λέει, ήρθε ακάλεστη στη ζωή του κι εκείνος απλώς συμφώνησε. Όλα ξεκίνησαν βέβαια από μικρή ηλικία, όταν ο μπαμπάς του του έλεγε ωραίες ιστορίες, ενώ και οι δύο γονείς τού δώριζαν πάντα ιδιαίτερα βιβλία. Ένα από τα βιβλία στο οποίο ανατρέχει συχνά είναι «Ο μικρός πρίγκιπας» του Αντουάν ντε Σαιντ-Εξυπερύ. Αυτή την περίοδο διαβάζει «Το πράσινο μίλι» του Στίβεν Κινγκ, ένα βιβλίο που είχε χρόνια στη βιβλιοθήκη του αλλά ποτέ δεν είχε ανοίξει και που αποφάσισε να το κάνει τώρα αφού η ζωή είναι μικρή.

UNESCO: Η έλλειψη επενδύσεων στην εκπαίδευση στοιχίζει ετησίως χιλιάδες δισ. δολάρια

Η έλλειψη επενδύσεων στην εκπαίδευση, που προκαλεί πρόωρη εγκατάλειψη του σχολείου και ανεπαρκή εκπαίδευση, στοιχίζει ετησίως χιλιάδες δισεκατομμύρια δολάρια παγκοσμίως, επισημαίνει μελέτη της UNESCO, η οποία δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

Την συνέχιση της λειτουργίας των ΚΔΑΠ ζητάει ο δήμος Κατερίνης

Στην Υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, θα παραδώσει ιδιοχείρως, ο Δήμαρχος Κατερίνης, Ιωάννης Ντούμος, το ψήφισμα που ενέκρινε στην πρόσφατη συνεδρίασή του, το Δημοτικό Συμβούλιο Κατερίνης σχετικά με την απρόσκοπτη συνέχιση λειτουργίας των Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών και Ατόμων με Αναπηρία (ΚΔΑΠ ΑμεΑ), όπως αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωση του.

Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός: 3 καθηγητές συζητούν για τη σημαντικότητά του στην εκπαίδευση

Όλοι οι μεγάλοι Διεθνείς Οργανισμοί, αλλά και η πλειοψηφία των κυβερνήσεων των ανεπτυγμένων, και όχι μόνο, χωρών σε ολόκληρο τον κόσμο, συμφωνούν ότι ο χρηματοοικονομικός αλφαβητισμός αποτελεί πλέον απαραίτητη δεξιότητα για όλους τους πολίτες και ειδικά για τους νέους.

Το Λος Άντζελες απαγορεύει τα smartphone στα σχολεία

Οι εκπαιδευτικές αρχές του Λος Άντζελες ψήφισαν την Τρίτη υπέρ της πλήρους απαγόρευσης των smartphone στα σχολεία.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια, της πολυπληθέστερης πολιτείας στις ΗΠΑ, είχε νωρίτερα εκφράσει τη στήριξή του στο μέτρο, εν μέσω ανησυχίας για τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία παιδιών και εφήβων.

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2024

Τρόποι αντιμετώπισης των ξεσπασμάτων θυμού (tantrums) και της αισθητηριακής κατάρρευσης (meltdowns).

 Οι εκρήξεις θυμού αποτελούν τις περισσότερες φορές μέρος της ζωής των ατόμων στο Φάσμα του Αυτισμού. Υπάρχουν δύο διαφορετικά είδη εκρήξεων: τα tantrums που μπορεί να αποδοθούν στα ελληνικά ως «ξεσπάσματα θυμού» και τα meltdowns που μπορούν να αποδοθούν ως «αισθητηριακή κατάρρευση». Τα ξεσπάσματα θυμού λαμβάνουν χώρα όταν το παιδί δεν παίρνει αυτό που θέλει, όταν «δεν γίνεται το δικό του» και τελειώνει όταν ικανοποιηθεί το αίτημά του (ή όταν απλά εξαντληθεί).

Ψεύτικες γυμνές φωτογραφίες, ο νέος εφιάλτης στα σχολεία

Η νέα αποκρουστική τάση στις ΗΠΑ - «Βάζουν» πρόσωπα μαθητριών σε γυμνά σώματα με τη βοήθεια εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης - Τα θύματα, εκτός από την ντροπή που νιώθουν, υφίστανται επικρίσεις και εκφοβισμό.

Google Chrome: Βοηθός περιήγησης στο διαδίκτυο για άτομα με προβλήματα όρασης

Το γνωστό πρόγραμμα περιήγησης Google Chrome μόλις απέκτησε ένα βασικό χαρακτηριστικό στην έκδοση για Android. Σύμφωνα με το 9to5Google μια νέα επιλογή «ακρόαση σελίδας» ενεργοποιήθηκε.

Αυτισμός: Έξι ερωτήσεις που απασχολούν τους γονείς με παιδιά στο φάσμα

Εμμονές, ελλείμματα στην επικοινωνία, πιστή ακολουθία μιας ρουτίνας. Ενα στα 36 παιδιά εμφανίζει τα παραπάνω χαρακτηριστικά, κατατάσσοντάς τα στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το ygeiamou αναζήτησε τη βοήθεια της αναπτυξιακής παιδιάτρου δρος Δέσποινας Μπαστάκη για να απαντήσει σε καίριες ερωτήσεις που απασχολούν κάθε γονιό σχετικά με τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ).

Ο αρχίατρος των ΗΠΑ ζητά να προστεθεί προειδοποιητική σήμανση στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης για την προστασία των εφήβων

Ο αρχίατρος των ΗΠΑ Βίβεκ Μούρθι ζήτησε προχθες Δευτέρα να προστεθεί προειδοποιητική σήμανση στις εφαρμογές των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, η οποία να υπενθυμίζει τις βλαπτικές συνέπειες που μπορεί να έχουν για τους νέους, κυρίως τους εφήβους.

Καλοκαίρι στις βιβλιοθήκες του δήμου Καλαμαριάς: «Από τη γη ως τον ουρανό…» με ένα βιβλίο παιδικό…

Τα βιβλία, κατά τη γνωστή φράση του Νικηφόρου Βρεττάκου, είναι ένα ανοιχτό παράθυρο στον κόσμο. Και αυτό το καλοκαίρι, αμέσως μετά το χτύπημα του τελευταίου κουδουνιού της σχολικής χρονιάς, οι μαθητές της Καλαμαριάς θα έχουν την ευκαιρία να ταξιδέψουν σε κάθε γωνιά του κόσμου μας, αλλά και από τη γη ως τον ουρανό…

Μαθήματα αποδοχής

ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ η ισότητα και η αποδοχή δεν είναι πάντα αυτονόητες έννοιες. Το σχολείο μπορεί να είναι ένας χώρος ανάπτυξης, αλλά είναι και χώρος δυσκολιών και τραυματικών εμπειριών για κάποιους μαθητές. Για τα μέλη της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας τα πράγματα δεν είναι (σχεδόν ποτέ) απλά.

Ιωνάς Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής και Παραθλητισμού Ατόμων με Αναπηρία

Ο Ιωνάς Τμήμα Θεραπευτικής Αγωγής ΑμεΑ σε συνδιοργάνωση με τον Δήμο Πηνειού και την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας διοργανώνει στο Βαρθολομιό του Νομού Ηλείας (παραλία Θίνες) αθλητική εκδήλωση το Σάββατο 22 & την Κυριακή 23 Ιουνίου 2024.

Τα έσοδα από την αθλητική διοργάνωση θα διατεθούν για την ενίσχυση του συλλόγου ΙΩΝΑΣ ΑμεΑ.
Πρόγραμμα αγώνων

Τα παιδιά τραγουδούν για τα αδέσποτα – Μαθητική συναυλία στο Αττικό Άλσος για τους τετράποδους φίλους μας

Μία συναυλία κορυφαίοι καλλιτέχνες για τα αδέσποτα ζώα θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 19 Ιουνίου, στις 19:30, στο θέατρο «Κατίνα Παξινού», στο Αττικό Άλσος.

Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό, σε συνεργασία με τον Σύλλογο Γονέων Λυκείου ΙΒ – Κολλεγίου Ψυχικού και τη στήριξη της Περιφέρειας Αττικής και της Εντεταλμένης Περιφερειακής Συμβούλου Παρκών, Αλσών & Υγείας Ζώων, κ. Ελευθερίας (Ρίτας) Πικρού-Μωραϊτάκη.

Πειραιάς: Φύτευση 150 δένδρων σε σχολεία στο πλαίσιο SDG7 των Ηνωμένων Εθνών

Η πρωτοβουλία αποσκοπεί στην ενίσχυση της περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης των μαθητών, ενώ παράλληλα προωθεί την αειφόρο ανάπτυξη στην τοπική κοινότητα.

Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Βλέπουμε Μαφάλντα

 

Το Παιχνίδι Είναι Αυτό που Πάντα Μετράει

Kαι έρχεται άλλη μια παγκόσμια ημέρα, θεσμοθετημένη μόλις τη φετινή χρονιά, για να μας υπενθυμίσει τα αυτονόητα. Να μας θυμίσει γιατί ξεχνάμε –γιατί χρησιμοποιούμε μέτρα και σταθμά μη ταιριαστά στη ζωή και στη χαρά– ποιος είναι ο βασιλιάς του κόσμου μας. Το είχε πει και εκείνος ο «σκοτεινός φιλόσοφος», ο Ηράκλειτος, πριν από αιώνες:

Φυσικές καταστροφές: 5 παιδιά γράφουν στην «Κ» για λύσεις που δεν τολμούν οι μεγάλοι

Πώς η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να ανατρέψουν την καθημερινότητα των παιδιών στην Ελλάδα; Εχουν περάσει 29 χρόνια από τον φονικό σεισμό στο Αίγιο, ωστόσο οι περίπου 300 μαθητές σχολείου της περιοχής εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να στεγάζονται σε λυόμενα «κουτιά» στα οποία είχαν μετακομίσει «προσωρινά» το 1995. Στον Βόλο, οι περσινές πλημμύρες έμαθαν στα παιδιά ότι το πόσιμο νερό δεν είναι πάντα δεδομένο, ενώ στη Βόρεια Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και τις πλημμύρες που ακολούθησαν το περασμένο φθινόπωρο, πολλά παιδιά αναγκάστηκαν με τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μετακομίσουν σε κεντρικά σημεία της περιοχής, ώστε να έχουν πρόσβαση στο σχολείο τους.

Άνοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Διαθέσιμη είναι από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου η πλατφόρμα smsresults.minedu.gov.gr, με την οποία όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους, προκειμένου να ενημερωθούν και με γραπτό μήνυμα (SMS) αρχικά για τις βαθμολογίες στο σύνολο των μαθημάτων που εξετάστηκαν και αργότερα για τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους.

Έφηβοι και «ακατάλληλο» ντύσιμο: Πώς θα ανοίξουμε τη συζήτηση χωρίς να μας κάνουν εχθρούς

Οι έφηβοι και εμείς, οι γονείς ή οι φροντιστές τους, αναπόφευκτα θα διαφωνήσουμε για πολλά πράγματα: Από το ωράριο της βραδινής εξόδου μέχρι το χαρτζιλίκι και ένα σωρό άλλα. Αλλά ένα βασικό σημείο σύγκρουσης είναι και τα ρούχα. Ειδικά όταν η αισθητική ενός εφήβου είναι πιο «αποκαλυπτική» από όσο θα θέλαμε.

Πρότυπα Σχολεία: Αιτήσεις από την 17 Ιουνίου έως την 17 Ιουλίου για επίδειξη γραπτών

Επίδειξη απαντητικών φύλλων υποψηφίων που συμμετείχαν στη διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία - Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του απαντητικού φύλλου και να κρατήσει, εάν επιθυμεί, σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κλπ) καθώς και η παραλαβή της φωτοτυπίας του απαντητικού φύλλου ή μέρους του

Διαθέσιμη και για φωτογραφίες ανηλίκων η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto, μέσω του gov.gr

Διαθέσιμη είναι από χθες η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto μέσω του gov.gr και για τη διαχείριση φωτογραφιών ανήλικων. Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών φωτογράφων και αναβαθμίζει τη συγκεκριμένη υπηρεσία για τους ανήλικους, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη διεκπεραίωση μιας σειράς διοικητικών διαδικασιών που απαιτούν προσκόμιση φωτογραφίας, όπως για παράδειγμα την ταυτοπροσωπία στις εξετάσεις ξένων γλωσσών.

Η 11χρονη πρέσβειρα του A ball for all μαγεύει στο UEFA EURO 2024

Γκολ από τα… αποδυτήρια στο UEFA EURO 2024 που ξεκινάει σε λίγες ώρες! Η 11χρονη Λουκία με οπτική αναπηρία, είναι το πρόσωπο της παγκόσμιας καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους» και θα εμφανίζεται καθημερινά στα 10 fan zones στη Γερμανία χάρη στο Ίδρυμα για το Παιδί της UEFA.

Philosofish: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μαθητών για τη Βιώσιμη Ιχθυοκαλλιέργεια

Η Philosofish, στο πλαίσιο της προώθησης της βιώσιμης ιχθυοκαλλιέργειας και της προστασίας των θαλασσών, διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές σχολείων στην Φθιώτιδα. Στόχος είναι να εξοικειωθεί η νέα γενιά με τα οφέλη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, μέσω επισκέψεων στους Ιχθυογεννητικούς Σταθμούς Κορωνιών, Λαγονησίου και Ταπίων.

Έχεις δέμα: Όταν έστελναν τα μωρά με το ταχυδρομείο

13 Ιουνίου 1920

Σήμερα, εάν οι γονείς θέλουν να στείλουν ένα παιδί μόνο του να επισκεφθεί τη γιαγιά του σε κάποια λιγότερο ή περισσότερο μακρινή πόλη, το πιθανότερο είναι να το δώσουν για να ταξιδέψει ασυνόδευτο, υπό την προστασία κάποιας αεροσυνοδού. Πριν από 100 χρόνια, το έστελναν με το ταχυδρομείο. Μάλιστα η πρακτική είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, αναγκάζοντας τα αμερικανικά ταχυδρομεία να εκδώσουν –σαν σήμερα- σχετική οδηγία που την απαγόρευε: Τα παιδιά δεν μπορούν να αποστέλλονται ως δέματα.

Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Τα παιδιά διαβάζουν λιγότερα και όχι απαιτητικά βιβλία στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία

Τα παιδιά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία διαβάζουν λιγότερα βιβλία από πέρσι, σύμφωνα με νέα έκθεση, που αποδίδει το φαινόμενο των χαμηλότερων αναγνωστικών δεξιοτήτων στις απουσίες από το σχολείο κατά την περίοδο που ακολούθησε την πανδημία του covid και στην έλλειψη διακριτού χρόνου αφιερωμένου στην ανάγνωση.

«Εστειλαν ένα ισχυρό μήνυμα στην κοινωνία που πολλές φορές τους προσπερνά»

Το πρώτο εμπόδιο που υψώθηκε μπροστά της ήταν αυτό της επικοινωνίας. Πώς θα καθόταν απέναντι στην κριτική επιτροπή για να παρουσιάσει την επιχείρηση της τάξης της, αφού η επαφή με τους άλλους ήταν πάντα το πιο δύσκολο; Η Σταυρούλα Δόντσιου, μαθήτρια της Γ’ τάξης του Λυκείου από το Ειδικό Σχολείο Κωφών και Βαρήκοων Θεσσαλονίκης, όχι μόνο ξεπέρασε τον φόβο, αλλά κατάφερε μαζί με την ομάδα της να κατακτήσουν το πρώτο βραβείο του μαθητικού διαγωνισμού επιχειρηματικότητας Junior Achievement Greece, ανάμεσα σε 11 σχολεία που είχαν φτάσει στον τελικό.

Χριστίνα Σαρρή: 8 τρόποι να είσαι ασφαλής στην παραλία αν είσαι τυφλή/ός

Βρισκόμαστε στην καρδιά του καλοκαιριού με τις θερμοκρασίες να ανεβαίνουν όλο και ψηλότερα και τις παραλίες να γεμίζουν πλέον ασφυκτικά. Αν δεν έχεις ήδη προγραμματίσει τις διακοπές σου, σίγουρα θα έχεις κάνει έστω κάποια μπάνια στη θάλασσα ή θα τα ξεκινήσεις σύντομα. Πώς, όμως, θα επιχειρήσεις να βρεθείς, χωρίς να βλέπεις, σε ένα τόσο αχανές μέρος όπως είναι μια παραλία; Αν σε τρομάζει η ιδέα, παρακάτω σου έχω 8 τρόπους που μπορούν να κάνουν τα πράγματα ευκολότερα, τους οποίους, μάλιστα, εφαρμόζω και προσωπικά:

ΑΛΜΑ: Πρόσκληση για την Ένταξη Νέων Ωφελουμένων στο Κέντρο Ημερήσιας Φροντίδας


Το Κέντρο Ημέρας Εφήβων και Ενηλίκων του ΑΛΜΑ, δέχεται νέα αιτήματα για αξιολογήσεις υποψήφιων ηλικίας 16 ετών και άνω στο φάσμα του αυτισμού ή/και με νοητική αναπηρία και ένταξη στα εργαστήρια προ-επαγγελματικής εκπαίδευσης 2024-2025:

Δήμος Ωραιοκάστρου: Αρχίζει η υποβολή των αιτήσεων για τη θερινή δημιουργική απασχόληση «Καλοκαιρινό Σχολείο 2024»

Την έναρξη της διαδικασίας υποβολής αιτήσεων συμμετοχής στο πρόγραμμα καλοκαιρινής δημιουργικής απασχόλησης παιδιών «Καλοκαιρινό Σχολείο 2024» ανακοινώνει ο δήμος Ωραιοκάστρου.

«Για ακόμη ένα καλοκαίρι ανοίγει την αγκαλιά της η θερινή δημιουργική απασχόληση του δήμου Ωραιοκάστρου για παιδιά ηλικίας (5-12 ετών) (έτη γέννησης 2012 – 2019 κατά την ημέρα εγγραφής να έχουν κλείσει τα 5 έτη)», σημειώνεται.

Μαθαίνοντας με Θεοδωράκη – «Και περπατώ στα ξένα»

Λες και το ‘χαν διαλέξει. Η παράσταση να γίνει στο θέατρο «Κνωσός» απόγευμα καθημερινής, όταν στις γύρω πλατείες έχουν ξεχυθεί παιδιά να παίξουν, στις καφετέριες κάθονται παππούδες απολαμβάνοντας το παγωτό τους και οι πολυκατοικίες με τις φυτεμένες αυλές της οδού Καραμανλάκη και των γύρω δρόμων αντανακλούν το πιο ευγενικό προφίλ της πόλης. Δεν το ‘χαν διαλέξει. Αυτό είναι το καθημερινό σκηνικό σ’ αυτή τη γωνιά της Αθήνας, πίσω από τις γρίλιες της Πατησίων, εδώ επωάζονται μικρά θαύματα, όπως αυτό που είχαμε την τύχη να παρακολουθήσουμε την Τετάρτη, δηλαδή την καθιερωμένη θεατρική παράσταση του τέλους της σχολικής χρονιάς του 21ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών «Λέλα Καραγιάννη».

Η «ασπίδα» των εγκύων ενάντια στις καισαρικές

Οι έγκυοι που έχουν εμβολιαστεί ενάντια στην COVID-19 αντιμετωπίζουν μικρότερο κίνδυνο να υποβληθούν σε καισαρική τομή ή να εμφανίσουν υπέρταση κατά την κύηση, σύμφωνα με νέα μεγάλη μετα-ανάλυση μελετών.

Τεχνολογία της Ford αποτρέπει τους οδηγούς να ξεχνούν παιδιά μέσα σε ένα ζεστό αυτοκίνητο

Δεκάδες τραγικοί θάνατοι καταγράφονται σε όλο τον κόσμο κάθε χρόνο εξ αιτίας θερμοπληξίας με θύματα παιδιά και κατοικίδια ξεχασμένα σε μία ζεστή καμπίνα αυτοκινήτου

Ο ζεστός καιρός ενέχει κινδύνους και για κατοικίδια που παραμένουν ξεχασμένα στα οχήματα. Μεταξύ 2009 και 2018, η RSPCA είχε 64.443 καταγεγραμμένα περιστατικά με ζώα που εκτέθηκαν σε υψηλές θερμοκρασίες στην Αγγλία και την Ουαλία . Σύμφωνα με την RSPCA Australia, ένας σκύλος μπορεί να πεθάνει μέσα σε 6 λεπτά, μετά από έκθεση σε υψηλή θερμοκρασία στην καμπίνα ενός αυτοκινήτου.

Άποψη: Ειρήνη Γιαννάκη - Κινδυνεύει η γλώσσα από τα παπάκια;

ΤΟΝ ΠΕΡΑΣΜΕΝΟ ΜΗΝΑ, το Nemo έγινε το πρώτο non binary (μη δυαδικό) άτομο που κέρδισε τον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, εκπροσωπώντας την Ελβετία, δίνοντας έτσι μια σημαντική ώθηση στην ορατότητα των μη δυαδικών ατόμων και στο δικαίωμά τους στον αυτοπροσδιορισμό. Για πρώτη φορά είδαμε επίσης σε τόσο ευρεία κλίμακα τα περισσότερα ελληνικά μέσα, ακόμα και τα πιο mainstream, να υιοθετούν το ουδέτερο άρθρο και τις ουδέτερες ως προς το φύλο αντωνυμίες, αναφερόμενα στο Nemo.

Αστυνομική επιχείρηση στον δήμο Θεσσαλονίκης για την παραβατικότητα των ανηλίκων

Στον έλεγχο 137 ατόμων εκ των οποίων τα 122 ήταν παιδιά, προχώρησαν το βράδυ του Σαββάτου αστυνομικοί σε διάφορες περιοχές του δήμου Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή αστυνομικών των διευθύνσεων Ασφάλειας, Αστυνομίας, Άμεσης Δράσης και Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Κυριακή 16 Ιουνίου 2024

Η φτώχεια συνδέεται με φτωχότερη ανάπτυξη του εγκεφάλου – αλλά το διάβασμα μπορεί να βοηθήσει στην αντιμετώπισή της

 Η πρώιμη παιδική ηλικία είναι μια κρίσιμη περίοδος για την ανάπτυξη του εγκεφάλου, σημαντική για την τόνωση της γνωστικής ικανότητας και της ψυχικής ευεξίας. Η καλή υγεία του εγκεφάλου σε αυτή την ηλικία συνδέεται άμεσα με την καλύτερη ψυχική υγεία, τη γνώση και το μορφωτικό επίπεδο στην εφηβεία και την ενήλικη ζωή. Μπορεί επίσης να προσφέρει ανθεκτικότητα σε περιόδους στρες.

Πώς μιλάμε στα παιδιά για τη συναίνεση. «Μην με ακουμπάς, το σώμα μου είναι δικό μου»

Η Λαμπρινή Γεωργίου, Υπεύθυνη Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του Genderhood, μιλά στο ΒΗΜΑ για το Συναι/no. Ένα ολιστικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα που εστιάζει στην καλλιέργεια δεξιοτήτων συναίνεσης, αυτοδιάθεσης και σωματικής αυτονομίας.

Δήμος Νεάπολης Συκεών: Ξεκινά από Δευτέρα το πρόγραμμα Παιδί και Θάλασσα

Στιγμές δροσιάς και παιχνιδιού, όπως το δικαιούνται άλλωστε, είναι έτοιμα να ζήσουν από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου περισσότερα από 120 παιδιά ηλικίας 6 έως 14 ετών που έχουν δηλώσει ήδη συμμετοχή στην α΄ περίοδο του προγράμματος «Παιδί και Θάλασσα» του δήμου Νεάπολης-Συκεών.

Μαθητές ΕΠΑΛ δημιούργησαν ένα μοναδικό σνακ

Το 1o Επαγγελματικό Λύκειο Διδυμοτείχου-Ευγένιος Ευγενίδης έχει πολλές επιτυχίες καταγεγραμμένες στο ιστορικό του, με καθηγητές και μαθητές που βλέπουν την ζωή σαν μια διαδρομή ευρηματικότητας και τεχνογνωσίας.

Ξεκινούν τη Δευτέρα, 17/6, οι αιτήσεις για τις 50 Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας της ΔΥΠΑ

Τη Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024 και ώρα 17:00, ξεκινά η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για εισαγωγή στις 50 Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για το σχολικό έτος 2024-2025 σε 37 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας.

Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι είναι 15-29 ετών (γεννήθηκαν τα έτη 1995-2009) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον Απολυτηρίου Γυμνασίου.

Πολύτιμα μωρά με IVF: Όλα όσα πρέπει να ξέρουν οι υποψήφιοι γονείς

Χάρη στην πρόοδο της επιστήμης, οι τεχνικές υποβοήθησης είναι ασφαλείς και με τη σωστή καθοδήγηση πολλά ζευγάρια φτάνουν στο όνειρο, την απόκτηση παιδιών.

Με τον όρο υποβοηθούμενη αναπαραγωγή εννοούνται όλες οι μέθοδοι που αποσκοπούν στη διευκόλυνση της σύλληψης ενός παιδιού, συμπεριλαμβανομένων και των μεθόδων εξωσωματικής γονιμοποίησης. H υπογονιμότητα σήμερα αποτελεί ένα συνηθισμένο πρόβλημα. Υπολογίζεται ότι περισσότερα από ένα στα επτά ζευγάρια δεν καταφέρνουν να αποκτήσουν παιδί με φυσικό τρόπο.

Μεταμόσχευση ωοθηκών: Πρώτη γέννηση στην Ελλάδα με τη νέα τεχνική

Ένα υγιέστατο αγοράκι γέννησε η 39χρονη Ειρήνη Κόκα, η πρώτη γυναίκα στην Ελλάδα που αποκτά παιδί με μεταμόσχευση ωοθηκικού ιστού. Το βρέφος, βάρους 3 κιλών και 20 γραμμαρίων, γεννήθηκε με καισαρική το Σάββατο 8 Ιουνίου.

Πριν από 16 χρόνια η κ. Κόκα διαγνώστηκε με αιματολογικό καρκίνο και λέμφωμα Χότζκινς και υπεβλήθη σε χημειοθεραπεία και ακτινοθεραπεία.

Σάββατο 15 Ιουνίου 2024

15 στρατηγικές συμπεριφοράς για αυτιστικά παιδιά

Στο συγκεκριμένο άρθρο θα βρείτε 15 στρατηγικές συμπεριφοράς για αυτιστικά παιδιά. Κάποιες από αυτές μπορούν να χρησιμοποιηθούν και σε αυτιστικούς ενήλικες, καθώς και σε παιδιά με προβληματική συμπεριφορά που δεν ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού.

Όταν φροντίζει ένα παιδί με Αυτισμό ένας γονιός, ένας εκπαιδευτικός ή κάποιος ενήλικας μπορεί πραγματικά να αγανακτήσει με τη συμπεριφορά του. Πολλές από τις προβληματικές συμπεριφορές αρχίζουν ξαφνικά, έχουν μεγάλη χρονική διάρκεια, είναι δύσκολο να ελεγχθούν και μπορεί να αποτελούν πηγή φόβου ή ντροπής για τον ενήλικα.

Μητέρες με ΔΕΠ-Υ

Το ποσοστό των γυναικών που διαγνώστηκαν πρόσφατα με ΔΕΠ-Υ μεταξύ 23-29 και 30-49 ετών έχει σχεδόν διπλασιαστεί από το 2020. Πολλές από αυτές τις γυναίκες είναι μητέρες, που αγωνίζονται να μεγαλώσουν παιδιά και να αντιμετωπίσουν τη ΔΕΠ-Υ τους ταυτόχρονα. Η διαχείριση της καθημερινής πολυπλοκότητας της οικογενειακής ζωής μπορεί να παρουσιάσει μια ειδική σειρά προκλήσεων για τις μητέρες με ΔΕΠ-Υ, ειδικά εάν μεγαλώνετε επίσης ένα παιδί με ΔΕΠ-Υ.

Ανωριμότητα ή ΔΕΠΥ: Προσέξτε τα μικρότερα παιδιά της τάξης

Η ΔΕΠ-Υ, η Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητα, ανήκει στην οικογένεια των παρεξηγημένων διαγνώσεων γιατί η συμπτωματολογία της μπορεί εύκολα να αποδοθεί σε λάθος αίτια.

Κάθε γονιός γνωρίζει ότι τα παιδιά αναπτύσσονται με πολύ διαφορετικούς ρυθμούς. Ωστόσο, νέα έρευνα που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό European Child & Adolescent Psychiatry, δείχνει ότι ο μήνας γέννησης ενός παιδιού μπορεί να στρέψει τις πιθανότητες εναντίον του όταν πρόκειται για μια από τις πιο κοινές νευρολογικές διαγνώσεις: τη Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής ή/και Υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ).

Πώς η νευροδιαφορετικότητα έγινε υποκουλτούρα

Ποιες υποκουλτούρες υπάρχουν το 2023; Είναι δύσκολο να πούμε καθώς η διαχωριστική γραμμή μεταξύ mainstream και anti-mainstream είναι θολή. Η μάζα έχει ενσωματώσει το περίεργο και το διαφορετικό σε ένα συνονθύλευμα αισθητικής στο οποίο μπορεί να συμμετέχει ο καθένας. Η επιθυμία μας για μοναδικότητα κάνει το παράξενο ελκυστικό. Όμως, καθώς η πλειονότητα διεκδικεί αντιπολιτισμικές ταυτότητες, η προσπάθεια να είμαστε διαφορετικοί πέφτει στο κενό. Παραμένουμε νοσταλγοί των υποκουλτούρων του παρελθόντος, επειδή δεν είμαστε σε θέση να αναπαράγουμε τις συλλογικές τους ταυτότητες, που διαμορφώνονται σε κοινές ιδέες, ενδιαφέροντα και αγώνες, στα χέρια του υπερατομικισμού. Αντί να μοιραζόμαστε νόημα ή σκοπό, μοιραζόμαστε καλάθια αγορών, γράφει dazeddigital.

Ο καύσωνας αλλάζει τον παιδικό εγκέφαλο – Τι είναι η λευκή ουσία

Μελέτη δείχνει ότι οι ακραίες θερμοκρασίες -τόσο οι πολύ υψηλές όσο και οι πολύ χαμηλές- μπορούν να έχουν μακροπρόθεσμη επίδραση στη δομή της λευκής ουσίας του εγκεφάλου των παιδιών, ιδίως στα πρώτα έτη της ζωής τους.

Ο δήμος Παύλου Μελά συγκεντρώνει σχολικά είδη για τα παιδιά απόρων οικογενειών

Σχολικές τσάντες ή άλλα σχολικά είδη, τα οποία θα διανεμηθούν σε άπορες οικογένειες για τη νέα σχολική χρονιά ζητεί να προσφέρουν οι πολίτες ο δήμος Παύλου Μελά.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να προσφέρουν καινούρια ή μεταχειρισμένα είδη, τα οποία βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Σχολικές τσάντες, τετράδια, βοηθήματα, μολύβια, στυλό, σβήστρες, ξύστρες, ψαλίδια, διαβήτες, χάρακες, κασετίνες, ντοσιέ, μπλοκ ζωγραφικής, πλαστελίνες είναι ενδεικτικά κάποια από σχολικά είδη που συγκεντρώνονται. Η προσφορά μπορεί να γίνει στην έδρα του κοινωνικού παντοπωλείου, στην οδό 28ης Οκτωβρίου 152 & Γιάννη Ρίτσου, στη Σταυρούπολη.

Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα – ” 1η Γιορτή Αγάπης ”

O Δήμος Θεσσαλονίκης, η Αντιδημαρχία Παιδικής Μέριμνας, Οικογένειας και Κοινωνίας των Πολιτών και η Διεύθυνση Παιδικών Σταθμών του δήμου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Πατέρα διοργανώνουν την «1η Γιορτή Αγάπης» την Κυριακή 16 Ιουνίου 2024, από τις 10:00 έως 14:00, στο Δημαρχιακό Μέγαρο (Β. Γεωργίου Α1).

Σχολικές τάξεις υψικάμινοι

Το βράδυ της Τρίτης στο σπίτι είχαμε συμβούλιο: να στείλουμε τα παιδιά στο σχολείο ή όχι; Τελικά αποφασίστηκε να τα κρατήσουμε σπίτι, και παρόλο που αυτό το σενάριο καθόλου δεν βολεύει ένα γονιό που δουλεύει, ήταν μονόδρομος με τις θερμοκρασίες που διαβάζαμε ότι θα επικρατήσουν τις επόμενες ημέρες. Τα λυπηθήκαμε, κοινώς.

Το 5ο Παιδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών του Σ.ΠΟ.Σ. Νομού Θεσσαλονίκης στέφθηκε με επιτυχία, αφήνοντας τις καλύτερες εντυπώσεις

Χορευτικά σύνολα αποτελούμενα από επίλεκτους μικρούς χορευτές τους οποίους προετοίμασαν ακούραστοι και εξαιρετικά καταρτισμένοι χοροδιδάσκαλοι και συνόδευσαν λαμπροί μουσικοί, συνέθεσαν το πρόγραμμα του 5ου Παιδικού Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών Ν. Θεσσαλονίκης.

Ελληνικός Σύλλογος για την Αταξία του Φρίντριχ: Περιμέναμε πολλά χρόνια ένα φάρμακο

Ένα φάρμακο κρίσιμο για τη θεραπεία της σπάνιας ασθένειας Αταξία του Φρίντριχ, περίμενε πολλά χρόνια ο Ελληνικός Σύλλογος και οι ασθενείς. Ο Υπουργός Υγείας, Άδωνις Γεωργιάδης ενέκρινε την πρώτη εισαγωγή καινοτόμου φαρμάκου στην Ελλάδα για ενήλικες και παιδιά άνω των 16 ετών.

Παρασκευή 14 Ιουνίου 2024

Τελευταία μέρα σχολείου!!


Παιδί: Πότε να του γνωρίσω τον/την σύντροφό μου;

Ένα ερώτημα που βασανίζει πολλούς χωρισμένους γονείς…

Πότε μπορώ να γνωρίσω στο παιδί μου τον/την νέο/α σύντροφο; Η απάντηση εξαρτάται από το διάστημα που έχει περάσει από τον χωρισμό με τον πατέρα ή τη μητέρα του παιδιού, αλλά και από το αν έχει υπάρξει ισορροπία με τη νέα κατάσταση.

Πώς μπορεί το παιδικό και εφηβικό βιβλίο να βοηθήσει στην πρόληψη της βίας ενάντια στα ΛΟΑΤΚΙ+ άτομα στο εκπαιδευτικό περιβάλλον

Η bell hooks (κατά κόσμον Gloria Jean Watkins, μαύρη διανοούμενη, συγγραφέας, θεωρητικός, παιδαγωγός, φεμινίστρια) έχει πει πως “για τους ανθρώπους που ζουν κάτω από συνθήκες εκμετάλλευσης και καταπίεσης, η εκπαίδευση είναι ένα πολιτικό ζήτημα”. Η εκπαίδευση εκτός από να ενισχύει τη γνώση, στόχο έχει να διαμορφώνει την κριτική σκέψη, να προάγει την κοινωνική ένταξη, την ισότητα και να ενδυναμώνει τους πολίτες, ώστε να συμβάλλουν ενεργά στην κοινωνία.

Οταν τα μωρά γρυλίζουν… εξασκούν την ομιλία τους

Βγάζουν χαριτωμένες φωνούλες και κραυγές, κάνουν σαν να γρυλίζουν, επαναλαμβάνουν ακατάληπτες «λέξεις» όπως το γνωστό «αγκου» και… μπαμπαλίζουν. Οι ήχοι που βγάζουν τα μωρά κατά το πρώτο έτος της ζωής τους ηχούν στα αυτιά των ενηλίκων ως χαριτωμένες ασυναρτησίες. Είναι όμως; 

Μεταθέσεις: Πότε θα έχουν το δικαίωμα οι διορισθέντες εκπαιδευτικοί στην Ειδική Αγωγή το 2020

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα του Μάριου Μαγιολαδίτη, οι εκπαιδευτικοί που θα υπηρετήσουν τις σχολικές χρονιές 2020-2021, 2021-2022, 2022-2023, 2023-2024 και 2024-2025 στην Ειδική Αγωγή αποκτούν δικαίωμα μετάθεσης στη Γενική Αγωγή από τη σχολική χρονιά 2025-2026 και εξής και με την επόμενη Εγκύκλιο μεταθέσεων θα έχουν δικαίωμα αίτησης.

Όταν μας άφησε η θάλασσα, της Άννας Κουππάνου

Δεν ξέρω τι έγινε. Κι ό,τι κι αν έγινε, και να μου το πεις τώρα και να μου το εξηγήσεις, εγώ πάλι δε θα το καταλάβω. Δεν μπορεί να έφυγε. Ο Μιχάλης, να έφυγε έτσι; Χωρίς αντίο; Χωρίς εμένα; Ο δικός μου ο Μιχάλης; Ο αδερφός μου; “Ό,τι κι αν γίνει, δε θα χωριστείτε”, είπε η μαμά, και μου έδωσε τη φωτογραφία εκείνη την τελευταία ώρα πριν φύγουμε στο λιμάνι της Λεμεσού.

Η Άννα Κουππάνου συγκλονίζει με μια άγνωστη ιστορία, βασισμένη σε πραγματικά γεγονότα της Κύπρου του 1974 όταν σχεδόν 400 παιδιά έφυγαν ασυνόδευτα για την Ελλάδα, προσπαθώντας να βρουν ένα καλύτερο παρόν και μέλλον.

Σοκαριστικά στοιχεία: 6 στα 10 παιδιά υφίστανται βίαιες τιμωρίες στα σπίτια τους

Από τα σχεδόν 400 εκατομμύρια παιδιά που μετατρέπονται σε θύματα βίαιων μεθόδων πειθάρχησης, περίπου 330 εκατ. υφίστανται σωματικές τιμωρίες

Φωνές, βρισιές, χαστούκια, ξύλο… Σχεδόν 400 εκατομμύρια παιδιά κάτω των πέντε ετών, ή με άλλα λόγια τα 6 στα 10 σε διεθνές επίπεδο, υφίστανται συστηματικά βίαιες τιμωρίες για να πειθαρχούν στα σπίτια τους, σύμφωνα με τη UNICEF.

Αλεξανδρούπολη: Πρώτο βραβείο στο Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο για ταινία μικρού μήκους

Διέπρεψαν οι μαθητές του Ενιαίου Ειδικού Επαγγελματικού Γυμνασίου-Λυκείου Αλεξανδρούπολης, οι οποίοι κέρδισαν στον 8ο διεθνή μαθητικό διαγωνισμό, Ελληνισμός της Ανατολής: Πόντος, Μικρασία, Θράκη, κερδίζοντας το πρώτο βραβείο στην κατηγορία τεκμηρίωσης, με την ταινία μικρού μήκους «Η Θρακιώτισσα καπετάνισσα του 1821, Δόμνα Βισβίζη».

Θεατρική παράσταση «Μιλάμε για τον Αυτισμό» από την ομάδα «Ταυτισμός»

Την ερχόμενη Κυριακή 16 Ιουνίου, στις 11 το πρωί, στην πλατεία Άνω Ηλιούπολης παρουσιάζεται η ανοικτή θεατρική παράσταση «Μιλάμε για τον Αυτισμό». Την παράσταση ανεβάζει η θεατρική ομάδα «Ταυτισμός» με συντονίστρια την Παρασκευή Σαλαβγιά, πρωταγωνίστρια του βιογραφικού ντοκιμαντέρ «Ένας κόσμος δύο όψεις». Οι συντελεστές είναι μέλη του συλλόγου «Μιλάμε για τον Αυτισμό», παραμένουν ερασιτέχνες ηθοποιοί και ξεκίνησαν το εγχείρημά τους πριν δυο μήνες. Αν μη τι άλλο -όπως φαίνεται- θα είναι μια διαφορετική θεατρική παράσταση, η οποία θα μεταδώσει το -δεδομένο, αλλά δυστυχώς για κάποιους ζητούμενο- μήνυμα ότι όλοι αποτελούμε ένα ξεχωριστό κομμάτι στο απέραντο παζλ της κοινωνίας.

Πηγή: voria

Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παρά Κολύμβησης: Το προσεχές Σαββατοκύριακο (15-16/6) στο ΟΑΚΑ

Σε μια χρονιά που έχει ως αποκορύφωμά της τους Ολυμπιακούς και τους Παραολυμπιακούς Αγώνες, στο Παρίσι, η ΕΑΟΜ-ΑμεΑ διοργανώνει το Βίκος Πανελλήνιο πρωτάθλημα Παρά Κολύμβησης ανδρών-γυναικών, στο Κλειστό Κολυμβητήριο του ΟΑΚΑ, το Σάββατο (15/6) και την Κυριακή (16/6).

Πέμπτη 13 Ιουνίου 2024

8 κοινά προβλήματα στην παιδική χαρά και πώς να βοηθήσετε.

 Κάποια παιδιά με προβλήματα μάθησης και προσοχής αντιμετωπίζουν δυσκολίες με τους κοινωνικούς κανόνες και τον εξοπλισμό στην παιδική χαρά. Δείτε τα πιο συνηθισμένα προβλήματα στην παιδική χαρά και πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να τα αντιμετωπίσει.

Παιδιά: Οταν τα κινητά είναι στο τραπέζι, χάνεται η σκέψη

Η Κάιλι Ντεμάρκο πήγε στο δημόσιο σχολείο της κόρης της για να παρακολουθήσει μία σειρά από επιμορφωτικά σεμινάρια σχετικά με την ασφάλεια των παιδιών. Καθώς περνούσε από διαφορετικές αίθουσες και μάθαινε πώς να αποτρέψει τα παιδιά της από το να φάνε ένα ζελεδάκι κάνναβης και να αποφύγουν τη βία στον δρόμο, ένας πάγκος τής τράβηξε το βλέμμα: ένας γονέας ζητούσε από άλλους γονείς να υπογράψουν πως δεν θα δώσουν στα παιδιά τους smartphone έως την όγδοη τάξη (12-13 ετών).

Η εγκύκλιος για τη λειτουργία των Ειδικών Νηπιαγωγείων Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025

Εγκύκλιο για τις ενέργειες προγραμματισμού του εκπαιδευτικού έργου των Ειδικών Νηπιαγωγείων και των Ειδικών Δημοτικών Σχολείων για το σχολικό έτος 2024-2025 και τον προγραμματισμό λειτουργίας ολοήμερου προγράμματος, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας. Πατήστε εδώ για να ανοίξετε την εγκύκλιο
Πηγή: esos

Γεωγραφική δυσλεξία:Τι συμβαίνει αν δεν δουλεύει GPS του εγκεφάλου μας

Αν ανήκετε σε αυτούς που αδυνατούν να προσανατολιστούν ακόμα και αν χρησιμοποιείτε GPS και απορείτε πως κάποιοι άλλοι κινούνται σωστά και με άνεση χωρίς καν χάρτη, μάλλον έχετε γεωγραφική δυσλεξία.

Τα παιχνίδια δεν (πρέπει να) έχουν φύλο: Κορίτσια με αυτοκινητάκια, αγόρια με κούκλες

Δεν είναι εύκολο να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας στην ελληνική κοινωνία «πέρα από το ροζ και το γαλάζιο», δηλαδή υπερβαίνοντας τα έμφυλα στερεότυπα. Από πολύ μικρή ηλικία μαθαίνουν ότι ο κόσμος είναι βαθιά διχοτομημένος ως προς το φύλο. Ότι τα αγόρια και τα κορίτσια είναι διαφορετικά, ντύνονται με διαφορετικά ρούχα, συμπεριφέρονται με διαφορετικό τρόπο και παίζουν με διαφορετικά παιχνίδια», αναφέρει στο ΒΗΜΑ η Δήμητρα Κογκίδου, Καθηγήτρια στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και Συντονίστρια του Δικτύου των Επιτροπών Ισότητας των Φύλων στα ΑΕΙ.

Ημερίδα για την εφηβεία και τις ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές της - Υψηλού κινδύνου για την εμφάνιση ψυχικών διαταραχών η εφηβεία

Το 60-70% των ψυχικών διαταραχών εμφανίζονται μεταξύ των 12 με 25 ετών, ενώ δύο είναι οι ηλικίες υψηλού κινδύνου εμφάνισης ψυχικών διαταραχών (14,5 ετών και 30 ετών), όπως επισήμανε ο καθηγητής Β' Ψυχιατρικής Κλινικής του ΑΠΘ, Παντελεήμων-Βασίλειος Μποζίκας, μιλώντας στην ημερίδα, με τίτλο «Η είσοδος στην εφηβεία και οι ψυχοσυναισθηματικές διαταραχές της: Ψυχοδυναμική προσέγγιση μιας κρίσιμης αναπτυξιακής περιόδου», που πραγματοποιήθηκε στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο.

Social media: Πώς επηρεάζουν τα πρότυπα των εφήβων

Ο ψυχίατρος Νίκος Γκούβας εξηγεί στην Ελένη πώς τα social media μπορούν να επηρεάσουν τα πρότυπα των εφήβων.

«Τα κορίτσια που μεγαλώνουν με μια κουλτούρα που σεξουαλικοποιεί τα σώματα, οικειοποιούνται αυτά τα πρότυπα και μαθαίνουν να εξισώνουν την εμφάνισή τους με την αξία τους. Η εικόνα των νέων για τον εαυτό τους σχετίζεται πλέον με αυτά που βλέπουν στα social media. Τα social media αλλάζουν τον αξιακό κώδικα των νέων», επεσήμανε ο ειδικός.

Θεσσαλονίκη: Καλοκαιρινά εργαστήρια στο MOMus - Το πρόγραμμα

Δροσερά, καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά… έρχονται στα μουσεία του MOMus στη Θεσσαλονίκη –στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης στη ΔΕΘ, στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης στη Μονή Λαζαριστών και στο Μουσείο Φωτογραφίας στο λιμάνι της πόλης– και οι διακοπές ξεκινούν!

Ηλιούπολη: Ψηφιακά η αίτηση απαλλαγής δημοτικών τελών για ΑμεΑ

Στα πλαίσια ψηφιοποίησης όλων των διαδικασιών στο Δήμο Ηλιούπολης, σε συνεργασία με την Αντιδήμαρχο Ηλεκτρονικής διακυβέρνησης Κυριακή Μαρή, πλέον τα άτομα με αναπηρία άνω του 67% μπορούν να πραγματοποιήσουν την αίτηση απαλλαγής τελών εξ ολοκλήρου ψηφιακά χωρίς να χρειάζεται να επισκεφθούν εκ του σύνεγγυς τις αρμόδιες υπηρεσίες του Δήμου Ηλιούπολης.

Συστήνεται Μητρώο Ατόμων με Αναπηρία σε δήμους της χώρας

Αρκετοί δήμοι της χώρας δίνουν προτεραιότητα στους ανθρώπους με αναπηρία και γενικότερα σε ευάλωτους πληθυσμούς τόσο αναφορκά με την προσβασιμότητα τους στους δημόσιους χώρους όσο και σε θέματα πολιτικής προστασίας.

Καύσωνας: Οδηγός προφύλαξης – Τι πρέπει να προσέχουν παιδιά, ηλικιωμένοι και ευπαθείς ομάδες

Ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών εφιστά την προσοχή στα μέτρα προφύλαξης και πρόληψης των επιπτώσεων από τις υψηλές θερμοκρασίες και τον καύσωνα.

Όταν η θερμοκρασία του περιβάλλοντος, ξεπεράσει τα ανώτερα ανεκτά όρια και σε συνδυασμό με ορισμένους άλλους παράγοντες δημιουργούνται συνθήκες που δεν είναι ανεκτές, από τον ανθρώπινο οργανισμό.

Τρίτη 11 Ιουνίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση A Sign of Her Own

Το βιβλίο "A Sign of Her Own" είναι το πρώτο μυθιστόρημα της Σάρα Μαρς και είναι εμπνευσμένο από την προσωπική της εμπειρία ως κωφή, καθώς και την ιστορία της κώφωσης της οικογένειάς της. Πρόκειται για ιστορική μυθοπλασία, η οποία μέσα από την αφήγηση μιας νεαρής κωφής μάς παρουσιάζει μία διαφορετική προσέγγιση όχι τόσο της διαμάχης για την πατέντα του τηλεφώνου, αλλά την ιστορία του Αλεξάντερ Γκράχαμ Μπελ και τη σύγκρουση του προφορισμού με τη χρήση της νοηματικής γλώσσας.

Πώς θα βάλεις αντηλιακό στο παιδί σου όταν αυτό αρνείται πεισματικά

Μια μαμά που πάλεψε χρόνια με το άεναο ερώτημα «πως θα βάλω αντιηλιακό στο παιδί μου;» μοιράζεται τη διασκεδαστική αλλά πολύ χρήσιμη εμπειρία της. Διαβάστε την!

«Για χρόνια ο γιος μου είχε επίμονο έκζεμα, που σήμαινε ότι έπρεπε να βάζει διάφορες κρέμες στο σώμα του. Και μισούσε αυτήν την καθημερινή διαδικασία. Μια φορά, όταν ήταν σχεδόν δύο ετών, τον ντύναμε μετά από το μπάνιο – και ήρθε η ώρα για λοσιόν – και παρόλο που το παιδί μόλις μπορούσε να μιλήσει, ουρλιάζοντας μας είπε: «ΜΗΝ ΒΑΖΕΙΣ ΛΟΣΙΟΝ!» Και έτρεξε στη γωνία κρύβωντας το πρόσωπό του νομίζοντας ότι αυτό τον έκανε αόρατο. Η αδιάκοπη επίμονη έπαλειψη με κάθε λογής λοσιόν του είχε σπάσει τα νεύρα!

Η εγκύκλιος του υπουργείου Παιδείας για τον καύσωνα: Τα μέτρα στα σχολεία - Κανονικά οι πανελλήνιες

Eγκύκλιο με θέμα «Μέτρα προστασίας των μαθητών/μαθητριών από τον καύσωνα» εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας και ενημερώνει μαθητές και γονείς για το πώς θα λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες τις επόμενες ημέρες. Οι πανελλήνιες και ενδοσχολικές εξετάσεις θα διεξαχθούν κανονικά.

Εφηβεία: Ο παράγοντας που μειώνει το στρες και τις σκέψεις αυτοκτονίας στα θύματα εκφοβισμού

Μια πρωτοποριακή μελέτη, που θα παρουσιαστεί στο SLEEP 2024, ετήσια συνάντηση των εταιριών μελέτης του ύπνου (Associated Professional Sleep Societies), έδειξε ότι η διάρκεια του ύπνου επηρεάζει σημαντικά τη σχέση εκφοβισμού και απόπειρας αυτοκτονίας στους Αμερικανούς εφήβους. Τα ευρήματα υπογραμμίζουν τον κρίσιμο ρόλο του επαρκούς ύπνου ως ασπίδας για την ψυχική υγεία των εφήβων που υφίστανται bullying.

Οδηγοί πληροφοριακής παιδείας για τους εντυποανάπηρους φοιτητές του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Οι άνθρωποι της βιβλιοθήκης του πανεπιστημίου Μακεδονίας, προσπαθούν με όλες τους τις δυνάμεις για τη σωστή πρόσβαση στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Η Βιβλιοθήκη του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο των υπηρεσιών που παρέχει, δημιούργησε οδηγούς Πληροφοριακής Παιδείας σε προσβάσιμη μορφή για τους εντυποανάπηρους φοιτητές του Πανεπιστημίου με κάλυψη στα παρακάτω θεματικά πεδία:

Screen time: 2 επιστημονικά αποδεδειγμένoι τρόποι για να τον μειώσει το παιδί

Ανησυχείτε ότι το παιδί σας περνάει υπερβολικά πολύ χρόνο στις οθόνες; Δείτε τί μπορείτε να κάνετε…

Είναι σημαντικό να αναγνωρίζουμε και να ενθαρρύνουμε τη δύναμη των παιδιών απέναντι στην τεχνολογία και να τους υπενθυμίζουμε τι μπορούν να κάνουν για να αξιοποιούν το χρόνο οθόνης – να θέτουν όρια, να μπλοκάρουν ανεπιθύμητο περιεχόμενο, να είναι επιλεκτικοί στη χρήση εφαρμογών κλπ.

Θεσσαλονίκη: Αντιδράσεις γονέων από το 89ο δημοτικό και το 1ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο - Οι ενέργειες του δήμου

Ειδική συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου για το θέμα της σχολικής στέγης προανήγγειλε ο δήμαρχος Στέλιος Αγγελούδης, προκειμένου, όπως είπε, να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για την κατάσταση που παρέλαβαν και τις ενέργειες που δρομολογεί η διοίκηση.

Τεχνητή Νοημοσύνη: Απειλεί τελικά την εκμάθηση ξένων γλωσσών;

Η εκμάθηση ξένων γλωσσών δεν είναι μόνο μια ισχυρή δεξιότητα, κυρίως στην εργασία, αλλά και μια ικανότητα του ανθρώπου να επικοινωνεί και να γνωρίζει άλλους, διαφορετικούς από αυτόν, ανθρώπους. Καθώς όμως τα εργαλεία μετάφρασης αναπτύσσονται εκθετικά, κυρίως λόγω της Δημιουργικής Τεχνητής Νοημοσύνης (Gen AI), προκύπτει ένα ερώτημα: θα αντικαταστήσει η τεχνολογία την ανάγκη εκμάθησης ξένων γλωσσών; Έχει πλέον νόημα να μαθαίνουμε μια ξένη γλώσσα;

H Gen Z και το άγχος της παραλίας – Πώς ακυρώνει τις καλοκαιρινές διακοπές

Τι συμβαίνει με το άγχος της παραλίας; Πόσο αγχώνονται τα άτομα πριν τις καλοκαιρινές τους διακοπές και γιατί; Πώς να αποβάλλεται το άγχος και να χαρείτε το καλοκαίρι σας

Τώρα το καλοκαίρι μετράτε αντίστροφα τις ημέρες για το σαββατοκύριακο και ακόμη πιο έντονα τις ημέρες για την άδειά σας. Ανυπομονείτε να έρθει η ώρα που τα πόδια σας θα περπατούν στην άμμο και το θαλασσινό νερό θα βρέχει το κορμί σας. Αν ωστόσο ανήκετε στην Gen-Z είναι πολύ πιθανό η ανυπομονησία αυτή να μετατρέπεται σε άγχος παραλίας, δηλαδή το άγχος σχετικά με την εικόνα του σώματός σας.

Κολομβία: Θραύση του σεξοτουρισμού με θύματα ανήλικες

Η κουλτούρα, το κλίμα και η ασφάλεια στρώνουν τον δρόμο για την εκπόρνευση νεαρών κοριτσιών.

Μπορεί τις τελευταίες δεκαετίες , η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Κολομβίας να μην θεωρείται πλέον η παγκόσμια πρωτεύουσα της κοκαΐνης, με τις ανθρωποκτονίες να μειώνονται κατά 97% από την εποχή του διαβόητου Πάμπλο Εσκομπάρ, αλλά αναδεικνύεται ως η «Μέκκα» των παιδεραστών.