Πέμπτη 9 Νοεμβρίου 2017

Η ετοιμότητα για ανάγνωση σχετίζεται και με το σώμα.

Στη σύγχρονη εποχή τα παιδιά κάθονται περισσότερο από ποτέ. Τα μωρά περνούν ώρες περιορισμένα στα ειδικά καθισματάκια για το αμάξι ή σε ειδικά καθισματάκια για το αμάξι ή σε ειδικά καλαθάκια μεταφοράς αντί να μπουσουλούν ή να τα κουβαλούν οι γονείς. Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, αποκτούν ένα βαρύ πρόγραμμα με εκπαιδευτικές δραστηριότητες και οργανωμένες δραστηριότητες. Τα παιδιά σήμερα έχουν 25% λιγότερο χρόνο για ελεύθερο παιχνίδι σε σύγκριση με τα παιδιά της προηγούμενης γενιάς, χωρίς να έχουμε αφαιρέσει τον χρόνο που τελικά δαπανούν στην τηλεόραση ή στα ηλεκτρονικά. 

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Σχολικό burnout"

«Φυλάω καραούλι κάθε απόγευμα που έχει διάβασμα» μου εξομολογούνταν προσφάτως μια μη εργαζόμενη μητέρα για την κόρη της, μαθήτρια της Α' Λυκείου. Εξ όσων έχω αντιληφθεί, η εν λόγω μητέρα απαγορεύει στον εαυτό της να βγει έξω από το σπίτι (oύτε καν για ψώνια στο σουπερμάρκετ) όταν το παιδί κλείνεται στο δωμάτιό του να κάνει τα μαθήματά του. Καθότι δεν έχει και το άλλοθι της (πάντα ενοχικής) εργαζόμενης μητέρας που έχει απλά αποδεχθεί ότι δεν θα είναι εκεί να δώσει ένα χέρι βοηθείας στις ασκήσεις των μαθηματικών, αρνείται ακόμη και να βγει από το σπίτι τις «ιερές» ώρες του homework. Θεωρεί υπέρτατο καθήκον της να είναι παρούσα για να επιβλέπει την παραμικρή χαλάρωση, το παραμικρό πρόβλημα, την παραμικρή διάσπαση προσοχής.

Πώς μπορούν να μειωθούν οι πιθανότητες για μυωπία στα παιδιά

Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας έχει συμβάλλει θετικά σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και στα μικρά παιδιά τα οποία είναι πλέον σε θέση να αντιληφθούν πολύ εύκολα πώς λειτουργεί ένα smartphone. Μήπως όμως όλος αυτός ο χρόνος μπροστά από μία οθόνη δεν τα επηρεάζει όσο πιστεύουμε;

Τρία περίεργα πράγματα που δεν γνωρίζετε για τα lego

Όλοι γνωρίζουν τα Lego, ένα από τα πιο παλιά παιχνίδια στον κόσμο, δεδομένου ότι χρονολογούνται από το 1932 και δημιουργήθηκαν από τον Δανό Ole Kirk Christiansen. Αλλά αυτό που είναι λιγότερο γνωστό είναι το εξής:

«Σβήστε» το φως των gadgets από τα μάτια των παιδιών

Εχει διαπιστωθεί ότι το μπλε φως που εκπέμπει η οθόνη των καθημερινής χρήσης ηλεκτρονικών συσκευών (κινητά τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές, ταμπλέτες, e-books κ.α) προκαλεί διαταραχές στο βιολογικό μας ρολόι και δημιουργεί σοβαρές διαταραχές στον μηχανισμό του ύπνου. 

Για αυτό έχει συσταθεί η αποφυγή της χρήσης των διαφόρων gadgets στο κρεβάτι το βράδυ. Ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο στις ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι αν στους ενήλικους το φως το ηλεκτρονικών συσκευών προκαλεί πρόβλημα στον ύπνο στα παιδιά ο κίνδυνος είναι ακόμη μεγαλύτερος. 

Σχεδόν 150.000 μωρά πεθαίνουν λόγω μόλυνσης της εγκύου με στρεπτόκοκκο Β

Σχεδόν 150.000 μωρά γεννιούνται νεκρά ή πεθαίνουν λίγο μετά τη γέννα κάθε χρόνο σε όλο τον κόσμο, εξαιτίας λοίμωξης των εγκύων γυναικών με στρεπτόκοκκο της ομάδας Β, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.

Βρετανία: Ραγδαία αύξηση των επιθέσεων sexting με θύματα και θύτες παιδιά

Ο αριθμός των υποθέσεων sexting, των μηνυμάτων με σεξουαλικό περιεχόμενο, με αποδέκτες παιδιά, έχει διπλασιαστεί την τελευταία διετία σε Αγγλία και Ουαλία, σύμφωνα με τα στοιχεία των αστυνομικών Αρχών, οι οποίες απευθύνουν εκκλήσεις και προειδοποιήσεις για τις ελλείψεις στην σεξουαλική διαπαιδαγώγηση των ανηλίκων.

Πώς εκπαιδευμένοι σκύλοι μπορούν να βοηθήσουν παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες

Σε έρευνα που έγινε σε σχολείο στο San Francisco, βρέθηκε πως η συμμετοχή εκπαιδευμένων σκύλων στην αναγνωστική διαδικασία των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες, ενίσχυσε θετικά την αναγνωστική τους ικανότητα.

Βλαστοκύτταρα κατά της εγκεφαλικής παράλυσης και του αυτισμού

Αποτελεσματικά στη θεραπεία του αυτισμού έχουν αποδειχθεί τόσο τα αιμοποιητικά όσο τα μεσεγχυματικά βλαστοκύτταρα, καθώς οι τρέχουσες έρευνες για την αντιστροφή των ανωμαλιών που προκαλεί αυτή η νευροβιολογική διαταραχή μέσω της χρήσης βλαστοκυττάρων φαίνεται να αποδίδουν.

Αυτό το έργο τέχνης θα το λατρέψουν όλοι οι μαθητές

Στην γκαλερί των αδελφών Καλφαγιάν, λίγο έξω από τα τραπεζάκια της πλατείας Κολωνακίου, έχουν παραταχθεί τραπέζια που παραπέμπουν σε σχολικά θρανία. Επάνω τους ξεχωρίζουν με ιδιαίτερη επιμέλεια, δεκάδες στυλό που καταλήγουν σε ένα ανοιχτό βιβλίο. Τα στυλό, όμως, αυτά δεν είναι καθόλου συνηθισμένα. Με μια προσεκτική µατιά αποκαλύπτεις ότι φέρουν χαραγμένες προτάσεις. Κείμενα που όλα μαζί συνιστούν τις σελίδες από το πολυσέλιδο πόνημα του Ερνστ Γκόμπριχ «Το Χρονικό της Τέχνης» (“The Story of Art”), το «αλφαβητάρι» για τους εραστές της τέχνης.

Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης 2018

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Βρεφονηπιαγωγών καλεί την Επιστημονική Κοινότητα, τους Παιδαγωγούς Προσχολικής Ηλικίας, τους φοιτητές των Τμημάτων Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης, τους γονείς, τους αρμοδίους για την χάραξη πολιτικών και κάθε ενδιαφερόμενο, να συμμετάσχουν στο Διεθνές Συνέδριο Προσχολικής Αγωγής & Εκπαίδευσης με θέμα «Επανεξετάζοντας την Προσχολική Αγωγή & Εκπαίδευση στο Διεθνές Περιβάλλον» το οποίο θα πραγματοποιηθεί στην Θεσσαλονίκη στις 2,3 & 4 Μαρτίου 2018.