Πέμπτη 2 Φεβρουαρίου 2023

Μπορούν τα παιδιά χωρίς λεκτική επικοινωνία στο Φάσμα του Αυτισμού να μάθουν να διαβάζουν;

 Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι τα παιδιά που δεν μιλάνε δεν μπορούν να μάθουν να διαβάζουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει!

Δύο χρόνια πριν δημοσίευσα τα αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας για την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος ανάγνωσης προσαρμοσμένο για παιδιά 5-6 ετών που είχαν ελάχιστο προφορικό λόγο. Όλοι οι μαθητές έδειξαν αυξημένη κατανόηση των ιστοριών και ενεργή συμμετοχή. Δυστυχώς έχουμε λίγες έρευνες σχετικά με την ικανότητα εκμάθησης της ανάγνωσης από παιδιά με Αυτισμό που έχουν περιορισμένο λόγο. Συνεπώς, πραγματικά δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού χωρίς (ή με ελάχιστο) προφορικό λόγο μπορούν να διαβάσουν ή έχουν την ικανότητα να μάθουν να διαβάζουν.

Λίνα Καλλέ: «Είναι θέμα πολιτισμού το να συνυπάρχουμε όλοι μας ανάπηροι και μη»

«Όταν ο καθένας μας αλλάζει τον μικρόκοσμό του μπορεί να αλλάξει και η κοινωνία πολύ περισσότερο. Είναι σαν να πετάς μία πέτρα στη λίμνη και αυτή δημιουργεί ομόκεντρους κύκλους. Πριν η συγκεκριμένη περιοχή ήταν πολύ ήρεμη. Μόνο μία πέτρα κατάφερε, όμως, να αλλάξει όλη αυτή τη συνθήκη…».

Τα παραπάνω λόγια ανήκουν στη Λίνα Καλλέ, εκπαιδεύτρια από το 2001 κινητικότητας, προσανατολισμού και καθημερινών δεξιοτήτων ατόμων με οπτική βλάβη. Μία επαγγελματίας υγείας που πιστεύει στην ατομική ευθύνη και θεωρεί πως ο καθένας από εμάς μπορεί να γίνει συνθήκη αλλαγών.

Ειδικές θεραπείες παιδιών: Συνταγογράφηση και από τους παιδιάτρους

Όλοι οι παιδίατροι θα έχουν στο εξής τη δυνατότητα να συνταγογραφούν ειδικές θεραπείες όπως λογοθεραπείες, εργοθεραπείες, ψυχοθεραπείες, συμβουλευτική γονέων και ειδική διαπαιδαγώγηση σε παιδιά και εφήβους έως 18 ετών, σύμφωνα με το νέο ΦΕΚ που δημοσιεύθηκε στις 21 Δεκεμβρίου 2022.

Τη δυνατότητα συνταγογράφησης μπορούσαν μέχρι σήμερα να κάνουν μόνο άλλες ειδικότητες.

25η Έκθεση Μαθητικής Φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του προγράμματος δράσης του για το 2023, το Φωτογραφικό Κέντρο Θεσσαλονίκης διοργανώνει για 25η χρονιά ομαδική έκθεση μαθητικής φωτογραφίας.

Με τη φετινή έκθεση εγκαινιάζεται και μία πρωτοβουλία συνδιοργάνωσης με τον εκπαιδευτικό οργανισμό της πόλης «ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΑ ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΗ».

Η έκθεση θα φιλοξενηθεί στον ισόγειο εκθεσιακό χώρο του Κέντρου Αρχιτεκτονικής του Δήμου Θεσσαλονίκης (Αγγελάκη 13) από την Παρασκευή 5 Μαίου 2023 μέχρι το Σάββατο 20/5/2023 και θα είναι ανοικτή από Δευτέρα έως Παρασκευή πρωινές ώρες (9πμ-2μμ), Παρασκευή απόγευμα 5-8μμ και το Σάββατο 10πμ-2μμ.

Στη δημοτική γλώσσα αποδόθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου

Στη δημοτική γλώσσα αποδόθηκε η Ευρωπαϊκή Σύμβαση των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθιστώντας την «ακόμη πιο προσιτή σε εκατομμύρια ελληνόφωνους», όπως σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Το νέο επίσημο ελληνικό κείμενο της Σύμβασης-κλειδί για την προστασία των θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών αναρτήθηκε σήμερα στην ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου αντικαθιστώντας το προηγούμενο κείμενο στην καθαρεύουσα.

Γιατί δεν πρέπει να πιέζετε το παιδί για αγκαλιές και φιλιά

Είστε σε μια οικογενειακή συγκέντρωση με το παιδί σας. Οι θείες συνήθως περιμένουν με ανυπομονησία μια αγκαλιά ή ένα φιλί. Το παιδί σας αρνείται και γαντζώνεται πάνω σας. Δεν θέλετε να πληγώσετε τα συναισθήματα ενός αγαπημένου προσώπου ή το παιδί σας να φανεί αγενές.

Πώς μια ιδιωτική εταιρεία υποκαθιστά το κράτος και "σπουδάζει" δύο παιδιά της Γαύδου

Η δίψα για μάθηση δεν γνωρίζει εμπόδια, ούτε κάμπτεται από αντιξοότητες, ακόμη κι αν βρίσκεται "εγκλωβισμένη” στα στενά όρια ενός μικρού νησιού. Ο Νίκος και η Κέλλυ, δύο παιδιά ηλικίας 13 και 12 ετών αντίστοιχα, το αποδεικνύουν περίτρανα. Παρότι η επίσημη πολιτεία φέτος ουσιαστικά τους στερεί το δικαίωμα στην εκπαίδευση, τα δύο παιδιά δεν το έχουν βάλει κάτω· με σύμμαχό τους την τεχνολογία και αρωγό τους μια ιδιωτική εταιρεία, την Algorithmics, παρακολουθούν μαθήματα προγραμματισμού και αναπτύσσουν τις ψηφιακές τους δεξιότητες, την ώρα που δεν έχουν καν γυμνάσιο να φοιτήσουν.

Βασιλική Καλογεροπούλου: "Απίστευτη εμπειρία η συμμετοχή στο Australian Open"

Την τελευταία εβδομάδα της διοργάνωσης του Australian Open, έλαβαν μέρος αθλητές και αθλήτριες με αναπηρία. Ανάμεσα στις αθλήτριες συμμετείχε στην κατηγορία των αθλητών με βαρηκοΐα η Ελληνίδα αθλήτρια Βασιλική Καλογεροπούλου, η οποία μίλησε γι' αυτή τη σπουδαία εμπειρία στο tennisnews.gr και με στον ανταποκριτή του στη Μελβούρνη, Μπιλ Ρουμελιώτη.

Με την Ελληνίδα πρωταθλήτρια, που ήταν 5η Ολυμπιονίκης στην Ολυμπιάδα Κωφών το 2021 στο Ρίο, συζητήσαμε για τις εμπειρίες που αποκόμισε από το τουρνουά επίδειξης τένις αθλητών με βαρηκοΐα στο Australian Open και το Melbourne Park.

Έφηβοι και δημοτικό τραγούδι: Η παράσταση «Το γεφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» και 6 χρήσιμα βιβλία

Για το δημοτικό τραγούδι στη σχολική τάξη και στο θέατρο για εφήβους, με αφορμή την παράσταση «Το Γιοφύρι της Άρτας και οι Λυγερές του Κάτω Κόσμου» από το Θέατρο Τέχνης σε σκηνοθεσία Κωνσταντίνας Τάκαλου και δραματουργική-σκηνοθετική επιμέλεια Μαριάννας Κάλμπαρη. Αναγνωστικές προτάσεις και διαπιστώσεις για τα κενά στη βιβλιογραφία που απευθύνεται στο παιδικό και εφηβικό κοινό.

Νέα Προγράμματα Σπουδών: Μέχρι 28 Φεβρουαρίου η αποτύπωση των νέων αναθεωρημένων Προγραμμάτων Σπουδών μετά την πιλοτική εφαρμογή τους στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία

Σε ψηφιακή αποτύπωση των νέων Προγραμμάτων Σπουδών, όπως αναθεωρήθηκαν, οριστικοποιήθηκαν και δημοσιεύτηκαν σε ΦΕΚ, μετά την πιλοτική εφαρμογή τους στα Πρότυπα και Πειραματικά σχολεία της χώρας σε ειδικά διαμορφωμένο ψηφιακό χώρο, θα προχωρήσει το ΙΕΠ.

Η Ρέα Βιτάλη ανοίγει τον φάκελο «Δυσλεξία» στο τελευταίο επεισόδιο της Κεραίας


Η «Κεραία» με τη Ρέα Βιτάλη, που μεταδόθηκε την Τετάρτη 1η Φεβρουαρίου 2023, στις 23:00 από την ΕΡΤNEWS και στις 24:00 από την ΕΡΤ1, πραγματεύεται το θέμα της δυσλεξίας.

Νεανική παραβατικότητα: Γονείς προσλαμβάνουν ντετέκτιβ για να παρακολουθούν τα παιδιά τους

Σε ιδιωτικούς ντετέκτιβ απευθύνονται ολοένα και περισσότεροι γονείς προκειμένου να παρακολουθούν τις εξωσχολικές δραστηριότητες των παιδιών του μετά την εξαρση της παραβατικότητας ανηλίκων στη χώρα μας.