Πέμπτη 8 Απριλίου 2021

Γιατί είναι τόσο δύσκολο για κάποια παιδιά να μένουν συγκεντρωμένα κατά τη διάρκεια της τηλεκπαίδευσης;

Για τα παιδιά και τους εφήβους με δυσκολίες συγκέντρωσης, η τηλεκπαίδευση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα δύσκολη υπόθεση. Γιατί; Διαβάστε οκτώ απλούς παράγοντες που επηρεάζουν αρνητικά την ικανότητα συγκέντρωσης των παιδιών μας.

1. Έλλειψη δομής: Η μάθηση από το σπίτι συχνά σημαίνει να δημιουργείς τη δική σου ρουτίνα. Για κάποιους αυτή η ευελιξία είναι απελευθερωτική. Τα παιδιά και οι έφηβοι με δυσκολίες συγκέντρωσης, ωστόσο, τείνουν να τα πηγαίνουν καλύτερα όταν γνωρίζουν τι ακριβώς πρέπει να περιμένουν τα ίδια και τι περιμένουν οι άλλοι από αυτά.

«Οδηγός για την αναγνώριση και τη διαχείριση περιστατικών κακοποίησης και παραμέλησης από τον/την Εκπαιδευτικό»

Ο Οδηγός απευθύνεται σε όλους τους/τις εκπαιδευτικούς, τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, ελπίζοντας ότι θα τους/τις βοηθήσει να είναι σε θέση αφενός μεν να αναγνωρίζουν τους μαθητές και τις μαθήτριές τους που είναι θύματα κακοποίησης, αφετέρου δε να διαχειρίζονται τα ζητήματα αυτά με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Σχολεία: Εκτός και τηλεκπαίδευσης όσοι μαθητές δεν κάνουν self test

Όλα όσα πρέπει να ξέρουν για το self test μαθητές και γονείς εν όψει του ανοίγματος των Λυκείων

Με υπεύθυνη δήλωση θα εξασφαλίζεται η υποχρεωτικότητα των self tests στα σχολεία. Ο Βασίλης Κοντοζαμάνης σημείωσε ότι όποιος μαθητής δεν έχει μαζί του υπεύθυνη δήλωση τότε δε θα μπορεί να κάνει μάθημα, ενώ δεν προβλέπεται και τηλεκπαίδευση.

Ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα SNFCC Class

Το Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ) δημιούργησε το SNFCC Class, μια ψηφιακή εκπαιδευτική πλατφόρμα που δίνει τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιλέγουν ολοκληρωμένα σχολικά προγράμματα και να τα υλοποιούν μέσα στην τάξη τους.

Διαγωνισμός: Σέβομαι τη Διαφορετικότητα

Η υποβολή συμμετοχών είναι ανοιχτή έως και την Κυριακή 25 Απριλίου 2021.

Σχολικός ψηφιακός διαγωνισμός «Λέμε όχι στον σχολικό και διαδικτυακό εκφοβισμό»
Είσαι μαθητής από Ε’ Δημοτικού έως Γ’ Γυμνασίου, σε σχολείο στην Ελλάδα;
Σε ενδιαφέρει να αναδείξεις θέματα όπως η ισότητα και η αποδοχή του διαφορετικού;
Πιστεύεις στις αξίες και τα ιδανικά του Ολυμπισμού και της Ολυμπιακής Εκεχειρίας;
Είσαι λάτρης της τεχνολογίας και των νέων μέσων;

Εάν ναι, τότε μπορείς να λάβεις μέρος στο διαγωνισμό μας και να αποκτήσεις μια συναρπαστική εμπειρία!

Από την Ελλάδα σε 192 χώρες οι μπάλες για παιδιά με οπτική αναπηρία

Μια ειδική μπάλα, για τα παιδιά με οπτική αναπηρία που δεν αγοράζεται, αλλά δωρίζεται

Το εξαιρετικό πρότζεκτ «Μία Μπάλα για ‘Ολους», του Ηλία Μάστορα μετά από 3 χρόνια δράσης έχει καταφέρει να διανείμει εντελώς δωρεάν, τις ειδικές μπάλες για παιδιά με οπτική αναπηρία σε κάθε σχολείο στην Ελλάδα καθώς και σε 192 χώρες σε ολόκληρο τον κόσμο, έγινε παραμύθι και θα γίνει ντοκιμαντέρ, με στόχο όσο περισσότερα τυφλά παιδιά στον πλανήτη να χαμογελάσουν και να παίξουν χωρίς να αποτελεί πρόβλημα η διαφορετικότητα τους.

Χιλιάδες σχολεία στις ΗΠΑ παραλύουν από επιθέσεις ransomware

Στο τελευταίο κρούσμα μιας επιδημίας κυβερνοεπιθέσεων σε αμερικανικά εκπαιδευτικά ιδρύματα, εκατοντάδες σχολεία στη Φλόριντα με συνολικά 271.000 μαθητές έπεσαν θύματα εγκληματικής ομάδας χάκερ που κρυπτογράφησε κεντρικό υπολογιστικό σύστημα και απαιτεί λύτρα 40 εκατ. δολαρίων για να μην διαγράψει ή δημοσιοποιήσει ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα.

Προκαλούν μυωπία οι ψηφιακές οθόνες στα παιδιά; – Τι συνιστούν ειδικοί

Τα μέτρα κατά της πανδημίας που προκαλεί ο νέος κοροναϊός έχουν στρέψει δισεκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο στην καθημερινή χρήση ηλεκτρονικών συσκευών.

Σύμφωνα με την UNESCO, ανάμεσά τους περιλαμβάνεται το 80% του παγκόσμιου μαθητικού πληθυσμού ή αλλιώς 1,37 δισεκατομμύρια μαθητές, οι οποίοι κατά διαστήματα αναγκάζονται να αντικαταστήσουν για μικρά ή μεγάλα χρονικά διαστήματα την εκπαίδευση στο σχολείο με την τηλεκπαίδευση από το σπίτι. 

Όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το TikTok

Το Tik Tok είναι μια εφαρμογή που συνενώνει την κοινωνική δικτύωση με τη μουσική σε μια πρωτότυπη πλατφόρμα αυτοδημιούργητων βίντεο. Κατεβάστε το φυλλάδιο που δημιούργησε το SeferInternet4Kids με όσα πρέπει να γνωρίζουμε για το TikTok από εδώ.

«Camp ένταξης» προσφύγων με μαθήματα ελληνικών και χρήσης Η/Υ

«Camp ένταξης» σχεδιάζει να δημιουργήσει το υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου, προκειμένου να υποστηριχθεί η διαδικασία προσαρμογής των ανθρώπων που βρίσκονται στην Ελλάδα και δικαιούνται διεθνή προστασία. Σε αυτά θα φιλοξενούνται αναγνωρισμένοι πρόσφυγες, οι οποίοι θα παρακολουθούν μαθήματα ελληνικής γλώσσας κατά κύριο λόγο, μαθήματα χρήσης υπολογιστών, αλλά και συμβουλευτικές συνεδρίες για τις δυνατότητες εξεύρεσης εργασίας μεταξύ άλλων. Το εν λόγω σχέδιο αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από το camp που λειτουργεί στον Ελαιώνα, προκειμένου να εντοπιστούν τυχόν προβλήματα και δυσλειτουργίες, ωστόσο υπάρχει πρόθεση να επεκταθεί σε περισσότερους καταυλισμούς σε όλη την Ελλάδα. Στον Ελαιώνα τώρα διαμένουν 1.700 άτομα, ενώ τους επόμενους μήνες αναμένεται στην ίδια έκταση παραπλεύρως να λειτουργήσει από τον Δήμο Αθηναίων υπνωτήριο για άστεγους πρόσφυγες, χωρητικότητας 500 ατόμων. Σχεδιάζεται όμως –όπως αναφέρουν πηγές του υπουργείου– να μειωθεί ο αριθμός των φιλοξενουμένων στον κύριο καταυλισμό έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι αναγκαίες υποδομές για τη λειτουργία των προγραμμάτων ένταξης.

Παπακώστας: Το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους

Τους κινδύνους που ελλοχεύουν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης ανέλυσε ο διευθυντής της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλης Παπακώστας στην εκπομπή «Socialnet», που παρουσιάζει ο Φώτης Καρύδας στο Action24. Ο αστυνομικός διευθυντής έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου προς τους γονείς καθώς, όπως τόνισε, «το Tik Tok αποτελεί πόλο έλξης για παιδόφιλους».

Μήπως το παιδί έχει άγχος;

Αν το παιδί διαμαρτύρεται συχνά ότι δεν αισθάνεται καλά, ακόμα και αν ο γιατρός του δεν έχει διαπιστώσει κάτι μη φυσιολογικό, τότε θα μπορούσε να αποτελεί την εκδήλωση του άγχους, ειδικά στα νήπια. Το άγχος στα νήπια μπορεί να εκδηλωθεί μέσω προφανών σημείων όπως ο συνεχής φόβος.

Διαδικτυακό σεμινάριο: “Η Τέχνη στην Εκπαίδευση: Ρυθμός και Συμπερίληψη στο σχολείο”

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ο Δήμος Χανίων διοργανώνει ένα διαδικτυακό σεμινάριο - webinar με τίτλο: “Η Τέχνη στην Εκπαίδευση: Ρυθμός και Συμπερίληψη στο σχολείο”.

Το webinar θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή, 9 Απριλίου 2021 στις 17:30, σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ψυχολογίας και Ειδικής Αγωγής (ΕΨΕΑ) του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Κρήτης, το Εργαστήριο Διανεμημένων Πληροφοριακών Συστημάτων και Εφαρμογών Πολυμέσων του Πολυτεχνείου Κρήτης, την Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Διεύθυνση Εκπαίδευσης του Νομού Χανίων. Τη δράση στηρίζει και το Προξενείο Σκανδιναβικών χωρών στα Χανιά.

Peter Hepp: «Έμαθα να βλέπω και να ακούω με τα δάχτυλα μου»


Ο Peter Hepp γεννήθηκε κωφός στις 30 Ιουνίου 1961 στο χωριό Ehingen στην Βάδη-Βυρτεμβέργη της Γερμανίας. Όταν ήταν 5 ετών άρχισε να μαθαίνει την ομιλούμενη γερμανική και αργότερα, σε ένα οικοτροφείο για κωφά παιδιά, άρχισε να μαθαίνει την γερμανική νοηματική. Μετά το σχολείο παρακολούθησε μία μαθητεία ως τεχνικός μηχανών. Η βαθιά θρησκευτικότητά του τού επέτρεψε να εργαστεί αρκετά χρόνια ως επόπτης τυφλών στο Φραγκισκανικό Μοναστήρι του Heiligenbronn. Καθώς μειωνόταν η όραση του σαν συνέπεια του συνδρόμου Usher, μάθαινε στο μοναστήρι καλαθοπλεκτική.

Αύξηση 45% των οικογενειών με προβλήματα διαβίωσης κατέγραψε το Χαμόγελο του Παιδιού - Εκκληση για τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης

Αύξηση κατά 45,5% κατέγραψε το Χαμόγελο του Παιδιού στον αριθμό των παιδιών και των οικογενειών με σοβαρότατα προβλήματα διαβίωσης που υποστήριξε το 2020 και απευθύνει έκκληση για συγκέντρωση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης ενόψει Πάσχα για τις οικογένειες που ζουν σε κατάσταση φτώχειας.

Η οργάνωση υπογραμμίζει ότι η παράδοση και η παραλαβή των ειδών θα πραγματοποιηθεί με αυστηρή τήρηση όλων των προβλεπόμενων μέτρων υγιεινής και ασφάλειας.

Προβολή: Το ταξίδι της Μαρίας


"Για να αναπτυχθεί μια καλύτερη γνώση για τον αυτισμό στην κοινωνία, το Ίδρυμα Orange έχει δημιουργήσει 'Tο ταξίδι της Μαρίας', ένα σύντομο φιλμ από τον καλλιτέχνη Miguel Gallardo, πατέρα ενός κοριτσιού με αυτισμό. Το ταξίδι της Μαρίας είναι ένα μικρό ταξίδι στο εσωτερικό κόσμο μίας εφήβου που έχει αυτισμό, ένα ταξίδι γεμάτο χρώμα, αγάπη, δημιουργικότητα και γνησιότητα, που αρχίζει με την κατανόηση από τη μεριά των γονέων της οι οποίοι βλέπουν την κόρη τους να συμπεριφέρεται με διαφορετικό τρόπο, πριν πάρει την επιβεβαίωση της διάγνωσης: Αυτισμός ."
Ελληνικοί υπότιτλοι Μαριλένα Μαδεμτζή.

Πηγή: Facebook

Συχνοί πυρετοί στα παιδιά

Να ξεκινήσουμε θυμίζοντας ότι ο πυρετός είναι σύμπτωμα και όχι νόσος. Δεν μας βλάπτει. Μας δίνει πληροφορίες τις οποίες αξιολογούμε. Επικίνδυνη λοιπόν μπορεί να είναι η αιτία του πυρετού, η νόσος δηλαδή που προκαλεί τον πυρετό, αλλά όχι ο ίδιος ο πυρετός. Το μόνο που μπορεί να πάθει κάποιο παιδί από τον ίδιο τον πυρετό, την άνοδο δηλαδή της θερμοκρασίας, είναι οι πυρετικοί σπασμοί, που συμβαίνουν σε 2-4% των παιδιών ηλικίας 6 μηνών έως 5 ετών, οι οποίοι οφείλονται σε γενετική προδιάθεση που έχουν τα συγκεκριμένα παιδιά και δεν εξαρτώνται από το ύψος του πυρετού, ούτε από το αν θα δώσουμε αμέσως αντιπυρετικό ή σε ποια θερμοκρασία κλπ.

Το παθητικό κάπνισμα μπορεί να στείλει τα παιδιά στα Επείγοντα

Νέα έρευνα έδειξε ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου θέτει τα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

Οι μη καπνιστές, συνήθως προσπαθούν να αποφύγουν το παθητικό κάπνισμα, αλλά πολλά παιδιά δεν έχουν επιλογή. Η νέα έρευνα ανακάλυψε ότι η έκθεση στον καπνό του τσιγάρου θέτει τα παιδιά σε υψηλότερο κίνδυνο νοσηλείας.

SPIEGEL: Γιατί οι μαθητές στην Ουρουγουάη τα καταφέρνουν τόσο καλά με την πανδημία

Πρώτη δημοσίευση: Παρατηρητήριο για την Παιδεία

Δύο εβδομάδες από την πρώτη ημέρα της Amelia στο σχολείο, τον περασμένο Μάρτιο, ξαφνικά δεν μπορούσε να συνεχίσει να πηγαίνει. Το σχολείο της είχε κλείσει εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού. Όμως για ένα «πρωτάκι» από την Ουρουγουάη, αυτό δεν ήταν σημαντικό θέμα. Έμαθε το αλφάβητο μέσω ψηφιακών μαθημάτων, ενώ διασκέδασε ιδιαίτερα με τα ψηφιακά μαθήματα μαθηματικών, τόσο που έκανε επιπλέον ασκήσεις. Τρεις φορές την εβδομάδα υπήρχαν τηλεδιασκέψεις ώστε να γνωρίσει καλύτερα το δάσκαλο και τους συμμαθητές της. Και με την καθοδήγηση της δασκάλας φυσικής αγωγής, η επτάχρονη Amelia έκανε γυμναστική στο σαλόνι της.

Εκπαίδευση STEM: Οι προκλήσεις του 21ου αιώνα επιβάλλουν αλλαγή εκπαιδευτικού προτύπου

«Το παιδί αγαπά τη φύση, το μαντρώσαμε σε κλειστές αίθουσες. Το παιδί αγαπά την κίνηση, το υποχρεώσαμε σε ακινησία. Του αρέσει να μιλάει, του επιβάλαμε να σιωπά. Του αρέσει να παίζει με τα χέρια του, του ζητάμε να χρησιμοποιεί μόνο το μυαλό του. Του αρέσει να ανακαλύπτει την επιστήμη, του τη σερβίρουμε έτοιμη. Έχει ανάγκη να σκέφτεται επαγωγικά, το αναγκάζουμε να αποστηθίζει». Με αυτά τα λόγια περιγράφει την εκπαίδευση ο Adolphe Ferrière, ιδρυτικό μέλος του κινήματος της Προοδευτικής Εκπαίδευσης, το 1921.

Πώς να διαχειριστείτε τις συναισθηματικές δυσκολίες στα παιδιά;

Καθώς μεγαλώνουν τα παιδιά και οι έφηβοι βρίσκονται σε διαδικασία μεγάλων αλλαγών. Σε αυτές τις ηλικίες οι αλλαγές είναι μεγαλύτερες και θεαματικότερες. Έτσι λοιπόν η ανάπτυξη των παιδιών και οι αλλαγές που συνεπάγονται δεν αφορούν μόνο τα παιδιά αλλά και τους εμπνευσμένους γονείς τους.

Κυκλάδες: Νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα

Το Cyclades Preservation Fund (CPF) ανακοίνωσε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα για τα δημοτικά σχολεία των Κυκλάδων, με τίτλο "Το πλαστικό μου & εγώ". Ο επιστημονικός σχεδιασμός και η υλοποίηση προγράμματος πραγματοποιείται από τον Opus, Oργανισμό Ανάδειξης Πολιτισμού.

Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε μέσω email στο info@opus-culture.org

Πηγή: Facebook

Συνεργασία ΕΚΠΑ και Χαμόγελου του Παιδιού για παιδιά και εφήβους που χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλεία

Τη Δευτέρα 29 Μαρτίου πραγματοποιήθηκε συνάντηση του Πρύτανη ΕΚΠΑ Καθηγητή Θάνου Δημόπουλου και της Καθηγήτριας Παιδιατρικής και Διευθύντριας της Γ’ Παιδιατρικής Κλινικής Βάνας Παπαευαγγέλου με τον κ. Κώστα Γιαννόπουλο, Πρόεδρο του ΔΣ του «Χαμόγελου του Παιδιού» και συμφώνησαν να συνεργαστούν με στόχο την υποστήριξη και φροντίδα παιδιών και εφήβων με προβλήματα υγείας, που χρήζουν κατ’ οίκον νοσηλεία.