Σάββατο 12 Μαΐου 2012

Λότη Πέτροβιτς: Οι τρεις μεγάλοι μου δάσκαλοι

(Ομιλία σε Ημερίδα του ΠΤΔΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών, στις 10.04.2006)

Προσπαθώντας να φέρω στη μνήμη μου πώς άρχισε το πάθος μου για το διάβασμα, ξαναβλέπω αχνά μια εικόνα: τον πατέρα μου, αδυνατισμένο και χλωμό, να διαβάζει με το λιγοστό φωτάκι μιας λάμπας, πίσω από τα ερμητικά κλεισμένα παραθυρόφυλλα τις ώρες της υποχρεωτικής συσκότισης.

Άποψη: Άννα Δαμιανίδη "Πού ζούνε τα παιδιά;"

Περιμένοντας το τρένο στη Βικτόρια, χαζεύοντας τον κόσμο, καρφώνεται το βλέμμα μου σε δυο παιδάκια που μπαίνουν χαρωπά και φασαριόζικα στην αποβάθρα. Είναι ένα πολύ αδύνατο κοριτσάκι κι ένα μικρότερο αγοράκι, προχωρούν μόνα τους προς την κίτρινη γραμμή ασφαλείας με τολμηρή διάθεση.

Διαγωνισμός μαθητικού ρεπορτάζ στα δημοτικά σχολεία Αχαΐας

Η Προοδευτική Πολιτιστική Κίνηση «Λευτέρης Δασκαλάκης» σε συνεργασία με τους συλλόγους εκπαιδευτικών "Δομίνικος Θεοτοκόπουλος" του Ηρακλείου και "Φαιστός" της Μεσαράς και την Ε.Σ.Η.Ε.Π.Η.Ν, διοργανώνουν διαγωνισμό μαθητικού ρεπορτάζ, συνέντευξης και σχολικού εντύπου, στα δημοτικά σχολεία του νομού.

Εκδηλώσεις στις Παιδικές Βιβλιοθήκες Μάιος-Ιούνιος 2012

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης διοργανώνει σειρά εκδηλώσεων, μέσα στο Μάιο και τον Ιούνιο του 2012, στις Παιδικές Δημοτικές Βιβλιοθήκες, με στόχο την ευαισθητοποίηση των παιδιών, γύρω από το θέμα της προστασίας του φυσικού μας περιβάλλοντος.

Παγίδες στον κόσμο του Διαδικτύου

Ακόμα και παιδιά της Δ' Δημοτικού μπαινοβγαίνουν σε ιστοσελίδες και συνομιλούν με αγνώστους. «Είναι πολύ μικρά για να διαχειριστούν σωστά τα προσωπικά δεδομένα τους», τονίζουν οι ειδικοί. Οπως προκύπτει από έρευνα, σε περίπτωση παρενόχλησης σπάνια ειδοποιούν γονείς ή δασκάλους

Μαθητικός διαγωνισμός φωτογραφίας άνθρωπος και τεχνολογία

Το 1ο Σ.Ε.Κ. Άμφισσας διοργανώνει διαγωνισμό με σκοπό την ανάδειξη της χρήσης των επιτευγμάτων της τεχνολογίας στην καθημερινή ζωή, αλλά και των μαθητών που ασχολούνται ερασιτεχνικά με τη φωτογραφία, ώστε να ενθαρρυνθούν στην ανάπτυξη της δημιουργικότητάς τους, της φαντασίας τους και της καλλιτεχνικής τους ικανότητας.

Οι διαγωνισμοί για τα κρατικά βραβεία συγγραφής θεατρικού έργου

Με απόφαση του Υπουργού Πολιτισμού και Τουρισμού, κ. Παύλου Γερουλάνου, προκηρύχθηκαν οι διαγωνισμοί για τα Κρατικά Βραβεία Συγγραφής Θεατρικού Έργου για το έτος 2012. Πρόκειται για τους παρακάτω διαγωνισμούς:

Παιδικές Προβολές στο Ολύμπιον

Παιδικές προβολές κινουμένων σχεδίων βασισμένων σε λογοτεχνικά βιβλία ή παραμύθια για μαθητές Δημοτικού

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας δραστηριότητάς του συμμετέχει στην  9η Διεθνή Έκθεση Βιβλίου που θα πραγματοποιηθεί από τις 24 έως τις 27 Μαΐου 2012 στην HELEXPO.

Με πόνους εξαιτίας του άγχους προσέρχονται παιδιά στο νοσοκομείο!

Οι νοσηλείες των παιδιών έχουν αυξηθεί την τελευταία διετία κατά 10% - 15%. Τα περισσότερα παιδιά προσέρχονται στα παιδιατρικά τμήματα των Νοσοκομείων με έντονες κεφαλαλγίες, κοιλιακά άλγη και πόνους στα άκρα. Από τις εξετάσεις στις οποίες υποβάλλονται προκύπτει ότι οι πόνοι δεν οφείλονται σε κάποιο νόσημα. Για τις περισσότερες περιπτώσεις ο παράγοντας είναι ψυχογενής.

"Ανοιχτή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα"

21 με 27 Μαΐου 2012 διοργανώνεται στην Ελλάδα από το ENCA Hellas (μέλος του European Network of Childbirth Associations ENCA) "Ανοιχτή Εβδομάδα για το Σεβασμό στη Γέννα" με δωρεάν εκδηλώσεις, υπηρεσίες, εργαστήρια, ομιλίες, ημερίδες, συναντήσεις για την εγκυμοσύνη, τη λοχεία, το θηλασμό, για τη μητέρα, τον πατέρα, τα παιδιά και την οικογένεια.

Εισιτήριες εξετάσεις στο τμήμα εικαστικών τεχνών της ΑΣΚΤ ακαδημαϊκού έτους 2012- 2013

Η Σύγκλητος της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών με ανακοίνωση της προκηρύσσει τις εισιτήριες εξετάσεις, ακαδημαϊκού έτους 2012- 2013 οι οποίες θα αρχίσουν στις 3 Σεπτεμβρίου 2012, ημέρα Δευτέρα.

Αλλάζει η διαδικασία επιλογής παραστάτη της Α΄ τάξης Γυμνασίου

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου παιδείας «επειδή, με την αρ. πρωτ. Γ2/61722/01-06-2002 ερμηνευτική εγκύκλιο, σχετικά με την επιλογή των μαθητών της Α΄ τάξης Γυμνασίου που συνοδεύουν τη σημαία κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου ως παραστάτες, δεν επιλέγονταν ο καλύτερος μαθητής-τρια με βάση την επίδοση (Γ4/150/24-2-2000 Υ.Α.), σας ενημερώνουμε ότι ο μέσος όρος της βαθμολογίας τους για την επιλογή αυτή θα προκύπτει από το μέσο όρο του γενικού βαθμού των δύο (2) τριμήνων».

1η Επιστημονική Ημερίδα του Συλλόγου Αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής

O Σύλλογος Αποφοίτων του Παιδαγωγικού Τμήματος Ειδικής Αγωγής σας καλεί στην 1η Επιστημονική Ημερίδα που διοργανώνει, με τίτλο: «Από τη θεωρία στη δράση – Χτίζουμε την ειδική αγωγή στην πράξη» που θα πραγματοποιηθεί στο Βόλο, στις 27 Μαΐου του 2012, στις 10.00 – 15.30, στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας (Αμφιθέατρο Κορδάτος – Κτίριο Παπαστράτου).

Υποτροφίες από το κληροδότημα «Π. Τριανταφυλλίδη»

Το Υπουργείο παιδείας ανακοίνωσε την προκήρυξη διαγωνισμού για τη χορήγηση είκοσι (20) υποτροφιών για το ακαδημαϊκό έτος 2010-2011 από τα έσοδα του κληροδοτήματος Π. Τριανταφυλλίδη, σε φοιτητές και φοιτήτριες Ελληνικών Πανεπιστημίων καταγόμενους από την Πελοπόννησο, προτιμώμενων σε κάθε περίπτωση των φοιτητών των Γεωπονικών και Κτηνιατρικών Σχολών.

Ανοιξιάτικη Εορταγορά στο "Περιβολάκι"

Το Περιβολάκι, ίδρυμα για παιδιά με αυτισμό και ψύχωση (μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα), οργανώνει Ανοιξιάτικη Εορταγορά το Σάββατο 19 και την Κυριακή 20 Μαΐου 2012, στο "Περιβολάκι ΙΙΙ", Αναπαύσεως 37 Παιανία.
 

Μπαμπα-μανάδες

Μια απρόβλεπτη κοινωνιο-οικιακή αλλαγή σημειώνεται τα τελευταία χρόνια στην Αμερική. Η μητέρα βρίσκεται στη δουλειά και ο πατέρας στο σπίτι - για να μαγειρέψει, να ταΐσει το μωρό τους (με μπιμπερό, φυσικά...), να βάλει μπουγάδα, ακόμη και για να κουτσομπολέψει με τους διπλανούς.

Εισαγωγή μαθητών για φοίτηση στα πρότυπα πειραματικά σχολεία

Το Υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε την διαδικασία για την εισαγωγή μαθητών στα Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια και Λύκεια της χώρας για το σχολικό έτος 2012-2013, η οποία είναι η εξής:
Α. Πρότυπα Πειραματικά Γυμνάσια
Οι ενδιαφερόμενοι γονείς και κηδεμόνες για την εγγραφή των μαθητών στην Α΄ Γυμνασίου οφείλουν να υποβάλλουν σχετική αίτηση στο Πρότυπο Πειραματικό Γυμνάσιο που επιθυμούν κατά το χρονικό διάστημα από 21 έως 31 Μαΐου 2012.

Εκδηλώσεις στην πόλη για τη Γιορτή της Μητέρας

Ως ημέρα εορτασμού της μητρότητας και ευχαριστιών προς τη μάνα έχει καθιερωθεί, παγκοσμίως, η δεύτερη Κυριακή του Μαΐου. Με μία κάρτα, ένα λουλούδι και ένα φιλί τα παιδιά θα ευχηθούν την Κυριακή, 13 Μαϊου, «χρόνια πολλά» στις μαμάδες όλου του κόσμου. Στο πλαίσιο αυτό, διοργανώνεται πλήθος εκδηλώσεων και στη Θεσσαλονίκη.

Ιάσιμες ασθένειες: Αιτία για την παιδική θνησιμότητα

Η πλειοψηφία των θανάτων σε παιδική ηλικία σε όλο τον κόσμο θα μπορούσε να αποφευχθεί καθώς οφείλεται σε ασθένειες που θεραπεύονται σύμφωνα με τους ειδικούς. Επιστήμονες από τις Ηνωμένες Πολιτείες μελέτησαν τα στοιχεία θνησιμότητας από το 2010.

Πανελλήνιοι Σχολικοί Αγώνες Στίβου

Με εγκύκλιο του Ειδικού Γραμματέα Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης, Μιχάλη Κοντογιάννη, εστάλη στα σχολεία της χώρας το πρόγραμμα των Πανελλήνιων Σχολικών Αγώνων Στίβου Λυκείων που θα διεξαχθούν στις Εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Σταδίου Ο.Α.Κ.Α, την Τρίτη 15 και Τετάρτη 16 Μαΐου 2012. ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΜΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΝΕΤΕ ΚΛΙΚ ΕΔΩ
Πηγή: esos

Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης: Εργαστήρια για παιδιά

Εργαστήρια για παιδιά
(Μουσείο Κινηματογράφου, Αποθήκη 1, Λιμάνι)

Το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της ετήσιας εκπαιδευτικής του δραστηριότητας, διοργανώνει στο Μουσείο Κινηματογράφου μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων με σκοπό να ταξιδέψει τα παιδιά στα πρώτα βήματα του κινηματογράφου.

Τεστ αίματος θα προβλέπει την επιλόχεια κατάθλιψη

Ένα απλό τεστ αίματος μπορεί να δείξει ποιες γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο για επιλόχεια κατάθλιψη. Αυτό αναφέρουν ερευνητές από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου του Γουόρικ με επικεφαλής τον έλληνα καθηγητή Δημήτρη Γραμματόπουλο οι οποίοι ανακάλυψαν ότι γυναίκες που παρουσιάζουν κατάθλιψη μετά τη γέννα έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να εμφανίζουν γενετικές παραλλαγές σε δύο υποδοχείς που εμπλέκονται στην απόκριση του οργανισμού στο στρες.

Παθητικοί καπνιστές τα περισσότερα παιδιά, σύμφωνα με αιματολογική εξέταση

Περισσότερα από τα μισά παιδιά εκτίθενται στο παθητικό κάπνισμα σε βαθμό τέτοιον που οι επιπτώσεις είναι ανιχνεύσιμες στο αίμα τους, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Archives of Pediatrics and Adolescent Medicine.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών

Ο Τελικός γύρος του Πανελληνίου Πρωταθλήματος Σκακιού Τυφλών ολοκληρώνεται την Κυριακή 13 Μαΐου 2012, σε κεντρικό ξενοδοχείο των Αθηνών.

Μια Μαγιάτικη Ξεχωριστή Κυριακή για την Οικογένειά Σας!

Την Κυριακή 20 Μαϊου 11πμ - 1μμ σας καλούμε στο Κέντρο Αναπτυξιακής Εκπαίδευσης της ActionAid να ανταμώσουμε και να γνωρίσουμε οικογένειες από διάφορα μέρη του κόσμου!