Τετάρτη 17 Μαΐου 2017

Χάνοντας τη λαβή μας: ολοένα και περισσότερα παιδιά έρχονται στο σχολείο χωρίς δεξιότητες λεπτής κινητικότητας.

Ως δασκάλα καλλιτεχνικών η Alisa Leidich τραβάει 4 κάθετες γραμμές σε ένα μεγάλο μπλοκ ζωγραφικής και 20 νήπια βάζουν τα χέρια τους στο χαρτί προσπαθώντας να την μιμηθούν. Δεν είναι τόσο εύκολο όσο φαίνεται. 

Δάσκαλοι/νηπιαγωγοί και εργοθεραπευτές αναφέρουν ότι ένα ολοένα αυξανόμενο ποσοστό παιδιών εμφανίζονται στο νηπιαγωγείο χωρίς τη λεπτή κινητικότητα που απαιτείται για να πιάσουν ένα μαρκαδόρο, να κρατήσουν το χαρτί τους ακίνητο όταν βάφουν, να κόβουν ή να κολλούν σχήματα. «Βασικά ξαναδιδάσκουμε πολλά πράγματα» λέει η Denise Young, δασκάλα εδώ και 23 χρόνια στο Δημοτικό Σχολείο του Denver. «Είναι δύσκολο να ολοκληρώσεις ένα μάθημα». Σε μια τυπική σχολική χρονιά, η Young και η συναδέλφισσά της, Trisha Pohronezny, υπολογίζουν ότι μόλις 2 από τα 20 παιδιά έρχονται στο σχολείο με τέτοια δύναμη και συντονισμό στα χέρια που να μπορούν να χρησιμοποιήσουν ψαλίδι. Μόλις τα μισά μπορούν να κρατούν σωστά μολύβι (διατηρούν λαβές που τυπικά συναντιούνται στην ηλικία των 3 ετών). 

Διαδικασία εισαγωγής υποψηφίων στα Καλλιτεχνικά Σχολεία

Μέχρι και την παραμονή των εξετάσεων θα έχουν τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση οι γονείς και κηδεμόνες των υποψηφίων για τα Καλλιτεχνικά Σχολεία της χώρας, σε ημέρες και ώρες που θα ανακοινώσει το εκάστοτε σχολείο.

Εγκύκλιος για τις εξετάσεις στα Γυμνάσια από το υπουργείο Παιδείας

Στις 31 Μαΐου λήγει για τους μαθητές των Γυμνασίων το δεύτερο τετράμηνο του σχολικού έτους 2016 - 2017.
Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας από την 1η έως τις 30 Ιουνίου, η κάθε σχολική μονάδα θα έχει ολοκληρώσει:

Αυστηρότεροι κανόνες για την πειθαρχική απομόνωση ανήλικων κρατουμένων

Τον «ουσιαστικό αποκλεισμό» της πειθαρχικής απομόνωσης ανηλίκων κρατουμένων προβλέπει εγκύκλιος του γενικού γραμματέα Αντεγκληματικής Πολιτικής του υπουργείου Δικαιοσύνης, Ευτύχη Φυτράκη.

Παράλληλα, έπαψαν να λειτουργούν τα πειθαρχικά κελιά των φυλακών Πάτρας και Κέρκυρας.

Γιατί μετά τα παιδιά γινόμαστε τόσο επικριτικοί με τους άλλους γονείς;

Την γνώρισα λίγο μετά την ενηλικίωσή μου και πολύ πριν γίνω μαμά. Ταιριάξαμε πολύ –παρόμοιες σπουδές, κοινά ενδιαφέροντα. Έπειτα έγινε ζευγάρι με έναν καλό μου φίλο, οπότε δεθήκαμε ακόμα περισσότερο. Τα χρόνια περνούσαν, γιορτές και καλοκαίρια μαζί, ήρθαν δύσκολες στιγμές και μου στάθηκε όσο λίγοι… Δεν μπορώ ποτέ να το ξεχάσω αυτό. Μέχρι που παντρευτήκαμε και κάναμε παιδιά. Και κάπου εκεί, την κοπέλα αυτή που τόσο εκτιμώ και αγαπώ, έπιασα τον εαυτό μου κάμποσες φορές να την κρίνω και να την κατακρίνω έντονα, για τον δικό της τρόπο να είναι μαμά. Εγώ, που ούτε περισσότερη εμπειρία είχα, ούτε κανένα διδακτορικό στη σωστή ανατροφή των παιδιών. Εγώ, που όποιος περάσει μερικές ώρες με την κόρη μου, θα θεωρήσει ότι έχει μεγαλώσει σε τσίρκο. Και ξέρω πως δεν είμαι η μόνη –πολλές φίλες μου κάνουν το ίδιο, με άλλες κοπέλες που έγιναν μαμάδες. Και όλες μαζί δεν χάνουμε την ευκαιρία να κατηγορήσουμε π.χ. την Ειρήνη Κολιδά που άφησε τον γιο της, για να πάει στο Survivor.

Τρώτε οικογενειακά το βραδινό σας; Ξεκινήστε από σήμερα!

Οι φρενήρεις και πιεστικοί ρυθμοί ζωής και εργασίας κάνουν την καθημερινότητά μας να φαίνεται με αγώνα ταχύτητας και την κατανάλωση ενός σωστού γεύματος με οργανωτική πρόκληση και πολυτέλεια! Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, το δείπνο να θεωρείται για πολλούς από εμάς ως το κύριο γεύμα της ημέρας, ταυτισμένο με την χαλάρωση και την δικαιωματική απόλαυση της ημέρας. Μάλιστα, το δείπνο καταλήγει συχνά να είναι το πιο βαρύ και ανθυγιεινό γεύμα της ημέρας, το οποία καταναλώνεται βιαστικά και πολλές φορές μοναχικά, είτε λόγω διαφορετικών ρυθμών των μελών της οικογένειας, είτε σε μία προσπάθεια επιτάχυνσης της διαδικασίας της κατανάλωσης που θα μας αφήσει χρόνο για προσωπική χαλάρωση στην συνέχεια.

Το άγχος δημιουργεί τάσεις υπερφαγίας σε παιδιά και εφήβους

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, η συναισθηματική νοημοσύνη είναι η ικανότητα κάποιου να αναγνωρίζει τα συναισθήματα τα δικά του και των άλλων, να παρακινεί τον εαυτό του και να διαχειρίζεται καλά τα συναισθήματα στον εαυτό του και στις σχέσεις του. Τα άτομα που χρησιμοποιούν το φαγητό σαν αντιστάθμισμα σε αρνητικά συναισθήματα σύμφωνα με τους επιστήμονες, τείνουν να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, αλλά και δεν μπορούν να ελέγξουν εύκολα το βάρος τους. Στους εφήβους το συναίσθημα γενικότερα επηρεάζει κατά πολύ τις διατροφικές τους συνήθειες.

Ericsson: Βραβεία καινοτομίας για κορίτσια 9 – 18 ετών

Με αφορμή τη διεθνή ημέρα «Κορίτσια στον τομέα Τεχνολογιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών«, International Girls in ICT Day, η Ericsson διοργανώνει έναν διαγωνισμό καινοτομίας με στόχο να ενθαρρύνει και να εμπνεύσει περισσότερα κορίτσια να καινοτομήσουν και να ανακαλύψουν τρόπους με τους οποίους στο μέλλον η τεχνολογία θα γίνει το μέσο να εξαλειφθεί η πείνα και παράλληλα να τα παρακινήσει να ασχοληθούν με την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και μαθηματικά (STEM).

Παιδιά vloggers: Μία νέα γενιά παιδιών

Στον κόσμο της ψηφιακής εποχής, μία νέα γενιά παιδιών βρίσκουν δημιουργικά χόμπι μέσω του διαδικτύου. Ο λόγος για τους ανήλικους vloggers, τα παιδιά που δημιουργούν τα δικά τους βίντεο και τα ανεβάζουν στο ίντερνετ 

Σε πρόγραμμα ανακύκλωσης σχολικών βιβλίων ο δήμος Βέροιας

Ο Δήμος Βέροιας εντάχθηκε στο πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων «Το χαρτί του μέλλοντος μας – Ανακύκλωση σχολικών βιβλίων και χαρτιού στα σχολεία».

Το πρόγραμμα αποσκοπεί στην οργανωμένη και συστηματική ανακύκλωση χαρτιού από την ίδια τη σχολική κοινότητα. Θα έχει πανελλαδική εμβέλεια και θα αναπτυχθεί σε τρεις διακριτές φάσεις (1η Μάιος – Ιούνιος, 2η Σεπτέμβριος – Οκτώβριος, 3η Νοέμβριος – Δεκέμβριος).