Παρασκευή 29 Νοεμβρίου 2019
Ολυμπιονίκες ετών 12
Με τρία ασημένια μετάλλια, ένα χάλκινο και δύο διακρίσεις με «πλασάρισμα» στην οκτάδα έφυγε η Ελλάδα από την Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής (WRO), που πραγματοποιήθηκε φέτος στην πανέμορφη πόλη Γκιουρ της Ουγγαρίας, με κεντρικό θέμα «Έξυπνες πόλεις». Δέκα ομάδες από σχολεία όλης της χώρας και είκοσι οκτώ μαθητές (11 κορίτσια και 17 αγόρια) συναγωνίστηκαν 423 ομάδες από 73 χώρες από όλο τον κόσμο και σημείωσαν την καλύτερη επίδοση της φετινής διοργάνωσης, συγκεντρώνοντας τα περισσότερα μετάλλια – μαζί με τη Ρωσία. Πρόκειται για μια πρωτοφανή επιτυχία, εφάμιλλη διακρίσεων που αποσπούν κατά καιρούς Έλληνες αθλητές, σε έναν τομέα που οδηγεί την κούρσα της καινοτόμου ανάπτυξης. «Η Ελλάδα βρίσκεται πια στον έβδομο ουρανό! Αυτή είναι η ποιότητα της χώρας μας και των παιδιών της», ξέσπασε ο πρόεδρος του οργανισμού Εκπαιδευτικής Ρομποτικής και Επιστήμης WRO Ελλάς, Γιάννης Σομαλακίδης. «Οι διακρίσεις της ελληνικής αποστολής, που είναι το επιστέγασμα σκληρής προσπάθειας των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των γονέων, μας γεμίζουν περηφάνια και ελπίδα για το μέλλον», κατέληξε.
Εκδηλώσεις Δεκεμβρίου στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας
Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Κάτω Τούμπας
Πυλαίας 59, τηλ.2310919039
Πρόγραμμα εκδηλώσεων Δεκεμβρίου
Πώς είναι να ζεις με έναν Σκύλο Οδηγό
Η Τζουλιάννα Μπούσι μας έδειξε πώς κυλά η ζωή της με τη Uni, τον Σκύλο Οδηγό που έχει γίνει η πιο πιστή της συντροφιά.
Κείμενο: Ιωάννα Παχούλη
“Αυτές τις μέρες είναι στην Αλβανία και ξαναφεύγει για Αμβέρσα. Επιστρέφει την Δευτέρα και περιμένει τηλέφωνό σας”, με ενημερώνει η κυρία Ζωή Γερουλάνου, Πρόεδρος του Κέντρου Σκύλων Οδηγών Ελλάδας που ασχολείται εδώ και 37 χρόνια με το κομμάτι της αναπηρίας εθελοντικά. Η Τζουλιάννα Μπούσι, το ταξιδιάρικο κορίτσι που έψαχνα να μιλήσω, έχει το δικό της Σκύλο Οδηγό. Μαζί του, ή μάλλον, μαζί της περνά όλο το 24ωρο, “εκτός απροόπτου”, όπως μαθαίνω τη μέρα που (επιτέλους) την γνωρίζω.
Αργά και με μέτρο πρέπει να έρχονται τα παιδιά σε επαφή με τις ψηφιακές συσκευές
Από τη βρεφική ηλικία αρχίζει πλέον η ενασχόληση των παιδιών με την τηλεόραση. Ένα παιδάκι ηλικίας ενός έτους περνά κατά μέσον όρο σχεδόν μία ώρα (53 λεπτά) μπροστά στην οθόνη μιας τηλεόρασης, ενός υπολογιστή ή ενός κινητού τηλεφώνου, ενώ στην ηλικία των τριών ετών ο χρόνος αυτός αυξάνεται σε περίπου δυόμισι ώρες (150 λεπτά), σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.
Έφηβος : Έχει κοινωνικό άγχος ή είναι απλά ντροπαλός;
Για πολλά παιδιά η πρώτη μέρα στο καινούργιο σχολείο ή το να παρουσιάσουν μια εργασία μπροστά σε ολόκληρη την τάξη αποτελεί μία αγχωτική διαδικασία. Για ορισμένους όμως εφήβους, ο φόβος του να πουν ή να κάνουν κάτι λάθος όπως και η κριτική από τους συμμαθητές τους αποτελεί έναν διαρκές φόβο που ενδέχεται να τους βασανίζει.
Οκτάχρονο παιδί πέθανε από διφθερίτιδα επειδή δεν είχε εμβολιαστεί
Σοκ έχει προκαλέσει στην ιατρική κοινότητα η είδηση ότι ένα 8χρονο παιδί έχασε χθες (27/11) τη ζωή του από διφθερίτιδα. Μία παιδική ασθένεια που έχει εξαφανισθεί από τον υγειονομικό χάρτη λόγω των εμβολιασμών. Η Διοίκηση του Νοσοκομείου Παίδων Αγία Σοφία επιβεβαίωσε το περιστατικό στο ethnos.gr. Πρόκειται για παιδί 8 ετών που μεταφέρθηκε εσπευσμένα στο νοσοκομείο σε κακή κατάσταση, ενώ οι γιατροί δεν κατόρθωσαν να το κρατήσουν στην ζωή.
Φιλιππίνες: Εκπαίδευση σε ακραίες συνθήκες
Τον Μάιο του 2017, η κυβέρνηση των Φιλιππίνων ξεκίνησε πόλεμο εναντίον των ομάδων που συνδέονταν με τον ISIS, οι οποίες είχαν καταλάβει την πόλη Μαράουι. 370.000 άτομα εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της χώρας, εκείνη την χρονιά. Οι μάχες κράτησαν 5 μήνες. 1000 άτομα σκοτώθηκαν και 400.000 εκτοπίστηκαν. Σήμερα το 80% των εκτοπισμένων έχουν επιστρέψει στις εστίες τους. 66.000 άτομα ζουν όμως ακόμη σε σκηνές, δομές και κέντρα φιλοξενίας.
Κενά και ελλείψεις στην παιδική προστασία
Στις 20 Νοεμβρίου γιορτάσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα Παιδιού, την επέτειο της υπογραφής της Διεθνούς Σύμβασης του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού από 140 κράτη παγκοσμίως – μαζί τους και από την Ελλάδα. Από το μακρινό 1989 έως σήμερα, και παρά την καλή θέληση και τις διεθνείς και σαφείς νομοθετικές μας υποχρεώσεις που απορρέουν από τη Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, στη χώρα μας εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικά κενά και ελλείψεις στην παιδική προστασία. Έχουμε πολλά και μεγάλα βήματα μπροστά μας για να προστατέψουμε, ως οφείλουμε, τα πιο ευάλωτα παιδιά μας – εκείνα που βρίσκονται χωρίς οικογένεια.
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)