Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου 2017

Προβολή: Piper



Γνωρίστε τη Futuracha, τη γραμματοσειρά που αλλάζει μαγικά όσο γράφεις, και την ελληνική ομάδα που την έφτιαξε

Αν είσαι δημοσιογράφος, τα mail από αγνώστους που λαμβάνεις κάθε μέρα στο εταιρικό σου ηλεκτρονικό ταχυδρομείο δεν κρύβουν σχεδόν ποτέ κάποιο δελεαστικό θέμα, παρά τους πομπώδεις και κραυγαλέους τίτλους που συνηθίζουν να έχουν.

Γι' αυτό και είναι πάντα μια ευχάριστη έκπληξη όταν, κάποια στιγμή, έρχεται ένα mail απλό, λιτό και απέριττο, που όμως κρύβει μέσα του ένα θέμα που πραγματικά σε ενθουσιάζει. Όπως ακριβώς έγινε πριν από λίγες εβδομάδες, όταν και έλαβα ένα δελτίο Τύπου από την ελληνική δημιουργική εταιρεία høly, το οποίο έκανε λόγο για τη Futuracha Pro, τη «πιο εκκεντρική γραμματοσειρά» που προσαρμόζεται και αναπροσαρμόζεται μαγικά κατά τη γραφή του χρήστη, ενθαρρύνοντάς τον να παίξει μαζί της.

Οι πολλές κεφαλιές στο ποδόσφαιρο αυξάνουν τον κίνδυνο διάσεισης

Οι ποδοσφαιριστές που κάνουν πολλές κεφαλιές, αντιμετωπίζουν περίπου τριπλάσιο κίνδυνο να εμφανίσουν συμπτώματα διάσεισης, σύμφωνα με μια νέα μικρή αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία επισημαίνει ότι το θέμα αυτό έχει υποτιμηθεί μέχρι σήμερα ως πιθανό πρόβλημα υγείας.

Instant Classrooms για τα προσφυγόπουλα από τη Vodafone

Ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που αξιοποιεί σύγχρονες τεχνολογίες για την εκπαίδευση και υποστήριξη προσφυγόπουλων εφαρμόζει το Ίδρυμα Vodafone σε συνεργασία με τα Παιδικά Χωριά SOS. Πρόκειται για την τεχνολογική λύση «Instant Classrooms», που αφορά στην εκπαίδευση παιδιών ηλικίας 4 έως 14 ετών που διαμένουν σε δομές φιλοξενίας προσφύγων στην Ελλάδα.

«Εχουμε τον καλύτερο διευθυντή σχολείου όλου του κόσμου»

Λύκειο Φιλώτα, Δήμου Αμυνταίου, νομού Φλώρινας. Ενα μικρό περιφερειακό λύκειο, σε ένα χωριό 2.000 κατοίκων. Παιδιά αγροτών ή υπαλλήλων της ΔΕΗ. Το χωρίζουν μόλις 15 χιλιόμετρα από την Πτολεμαΐδα. Είναι κυριολεκτικά χτισμένο μέσα στα εργοστάσια, περιβάλλεται από φουγάρα και ορυχεία. Τον χειμώνα, δάσκαλοι και οι περίπου 75 μαθητές συχνά διασχίζουν κλειστούς δρόμους για να φτάσουν στο σχολείο. Πολλά παιδιά περιμένουν πάνω από μία ώρα τη συγκοινωνία στα χωριά τους. Αλλά ως γνωστόν λουλούδια φυτρώνουν και στις πιο απόκρημνες πλαγιές. «Κάθε πρωί πηγαίνουμε σε μια δουλειά που λαχταράμε», θα πει σε μια αποστροφή της η φιλόλογος Αννα Βακάλη. Με τους Γιώργο Γεωργιάδη, επίσης φιλόλογο, και Δαμιανό Ξανθόπουλο, μαθηματικό, είναι η «αγία τριάδα», έτσι τους λένε οι μαθητές τους.

Μείωση των εισακτέων ως και 50% ζητούν οι πρυτάνεις

Τη μείωση του αριθμού των εισακτέων ζήτησαν από το υπουργείο Παιδείας οι πρυτάνεις κεντρικών πανεπιστημίων της χώρας. Μάλιστα, στην περίπτωση του Πανεπιστημίου Πατρών και του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών, προτείνεται για μείωση της τάξης του 50%, σε σχέση με τον αριθμό του τρέχοντος ακαδημαϊκού έτους.

Οι Ευρωπαίοι μαθητές «γυρνούν την πλάτη» στα Βρετανικά πανεπιστήμια λόγω Brexit

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσίευσε ο επίσημος οργανισμός για την διαχείριση και διανομή των αιτήσεων προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Μεγάλης Βρετανίας (UCAS), οι αιτήσεις των ευρωπαίων μαθητών στα Βρετανικά πανεπιστήμια έχουν μειωθεί κατά 7%. Είναι η πρώτη φορά που οι αιτήσεις παρουσιάζουν πτώση, την τελευταία δεκαετία.

Τα άτομα με πλήρες σύνδρομο εγκλεισμού θα μπορούν να επικοινωνούν

Ένα νέο σύστημα (διεπαφή) εγκεφάλου-υπολογιστή, το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιήσει τις σκέψεις των ανθρώπων, επιτρέπει σε ασθενείς που πάσχουν από πλήρες σύνδρομο εγκλεισμού (locked-in syndrome) να επικοινωνήσουν για πρώτη φορά με τον έξω κόσμο.

Unicef: Ο πιο θανατηφόρος χειμώνας φέτος για τα προσφυγόπουλα

Κατά τη διάρκεια των τριών τελευταίων μηνών σημειώθηκε αριθμός-ρεκόρ θανάτων προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, συμπεριλαμβανομένων περίπου 190 παιδιών, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η UNICEF. Για το λόγο τούτο, καλεί τους ηγέτες των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την ευκαιρία της συνάντησής τους σήμερα στη Μάλτα, να αναλάβουν επείγουσα δράση.

Μπορούν τα online μαθήματα να αντικαταστήσουν τα master;

Θα μπορούσαν ποτέ άραγε τα δωρεάν online μαθήματα των MOOC - Massive Open Online Courses(Mαζικά Ελεύθερα Διαδικτυακά Μαθήματα) που προσφέρονται από τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο να ανταγωνιστούν τα master για τα οποία οι ενδιαφερόμενοι καλούνται να πληρώσουν μεγάλα χρηματικά ποσά και μάλιστα σε μια εποχή κρίσης;

Το Νησί των Ιπποτών φέρεται... ιπποτικά στους ηλικιωμένους

Ηλιος, θάλασσα και εξατομικευμένη φροντίδα. Αυτό είναι το ιδανικό «τρίπτυχο» για χιλιάδες ανθρώπους στη Βόρεια Ευρώπη, που είτε λόγω ηλικίας είτε λόγω κάποιας εγγενούς αναπηρίας αντιμετωπίζουν κινητικά προβλήματα. Για τους ίδιους, αλλά και για τους συγγενείς τους, που έχουν ως επί το πλείστον την ευθύνη της καθημερινής τους φροντίδας, οι διακοπές αποτελούν μάλλον μια ξεχασμένη από παλιά πολυτέλεια. «Αυτή την ανάγκη των εχόντων κάποια αναπηρία αλλά και των συνοδών τους θελήσαμε να καλύψουμε», σημειώνει στην «Κ» ο κ. Παύλος Μπακίρης, καρδιολόγος στη Ρόδο και επικεφαλής της ομάδας «Medical Care Net», τμήμα του «CareTourism», της πρότασης ιατρικού τουρισμού που γεννήθηκε στους κόλπους της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης και επικυρώθηκε στη Διεθνή Εκθεση Τουρισμού 2014 στο Βερολίνο.

Άποψη: Θ. Γεωργακόπουλος "Πώς να φτιάξεις μια Παιδεία που δεν φτιάχνεται"

Η ελληνική παιδεία έχει πολλά προβλήματα. Συγκεκριμένα, έχει ολόκληρες κατηγορίες προβλημάτων, διακριτές παρτίδες δυσλειτουργιών, ισάριθμες των βαθμίδων εκπαίδευσης. Τεράστια προβλήματα έχουν τα πανεπιστήμια, που αξιολογούνται ως μέτρια (στην καλύτερη περίπτωση) σε σχέση με τα πανεπιστήμια άλλων χωρών, γιγάντια προβλήματα έχουν η πρωτοβάθμια και η δευτεροβάθμια εκπαίδευση, χάλια τα πηγαίνουν οι Έλληνες μαθητές στην PISA, χάλια τα πηγαίνουν και οι ενήλικες (που είναι τα προϊόντα του εκπαιδευτικού συστήματος) στα μαθηματικά, στην κατανόηση κειμένου, σε όλες τις σχετικές μετρήσεις. Υπάρχει, όμως, ένα βασικό, πρωταρχικό, δομικό πρόβλημα που εμποδίζει την επίλυση όλων αυτών των προβλημάτων: Οι Έλληνες πολίτες δεν την επιθυμούν. Την επίλυση. Αυτό είναι όλο, βασικά.

Τρία προϊόντα επικίνδυνα για τα παιδιά

Δεν επιτρέπεται η εμπορική προβολή τριών προϊόντων, που διατίθενται στην αγορά, επειδή εκτιμάται ότι ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική ή ηθική ανάπτυξη των παιδιών, σύμφωνα με απόφαση του υπουργείου Οικονομίας και έπειτα από επιστολή της Επιτροπής Προστασίας Ανηλίκων προς τον γενικό γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, Αντώνη Παπαδεράκη.

Φοιτητής του ΤΕΠΑΚ δημιούργησε μία εφαρμογή για τα άπορα παιδιά της Αφρικής

Ο Σπύρος Αρχιμήδης, μεταπτυχιακός φοιτητής στον κλάδο Επιστήμης και Μηχανικής Δεδομένων του τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και Πληροφορικής του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου δημιούργησε εθελοντικά μια εφαρμογή για κινητά για ένα οργανισμό στην Νότιο Αφρική.

Η ζώσα πραγματικότητα στο Κέντρο Παιδιών με Αναπηρία

Το να επισκεφτείς ένα ίδρυμα μια φορά τον χρόνο, πόσο μάλιστα σε μια γιορτή, δεν σε κάνει να αντιληφθείς τη ζώσα πραγματικότητα. Έτσι και στο Κέντρο Αποθεραπείας και Αποκατάστασης Παιδιών με Αναπηρία εμείς παραβρεθήκαμε με αφορμή την ετήσια κοπή της βασιλόπιτας, όμως προσπαθήσαμε να αντιληφθούμε καλύτερα τους λόγους που έχουν αποτρέψει την εξωστρέφεια του κέντρου. Τα άτομα με αναπηρία είναι μέλη του κοινωνικού "ιστού" και όλοι μας πρέπει να σταθούμε αρωγοί στην προσπάθεια που επιτελούν, ώστε οι θεραπευόμενοι να έρθουν σε μεγαλύτερη επαφή με την Κομοτηνή. 

Άγρια παιδιά - Οι αληθινοί Μόγληδες

Θα σας φαινόταν απίθανο η ιστορία του Μόγλη να ξεπηδούσε από Το βιβλίο της ζούγκλας και να ζωντάνευε στην πόλη σας; Οι ιστορίες άγριων παιδιών (feral children) που κατά τη νηπιακή τους ηλικία εγκαταλείφτηκαν σε δάση ή αρπάχτηκαν από άγρια ζώα και μεγάλωσαν μαζί με αυτά ίσως να φαντάζουν χαμένες στο παρελθόν. Σε πιο σύγχρονες εκδοχές, τα άγρια παιδιά δεν εκτίθενται στο επικίνδυνο περιβάλλον της ζούγκλας, αλλά φυλακίζονται στο υπόγειο ή στο πατάρι βιώνοντας συνθήκες πλήρους απομόνωσης. Πώς όμως σχετίζεται το φαινόμενο των άγριων παιδιών με τη μελέτη της γλώσσας; Θα μπορούσαν τέτοια «φυσικά πειράματα» να συμβάλουν στην κατανόηση τού πώς κατακτιέται η μητρική γλώσσα;