Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2024

Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων 2024: "Sign up for Sign Language Rights"

Η Διεθνής Εβδομάδα Κωφών Ατόμων (IWD) είναι μία πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κωφών (WFD). Η πρώτη φορά που πραγματοποιήθηκε ήταν το 1958 στη Ρώμη. Κάθε χρόνο, η Κοινότητα των Κωφών σε παγκόσμιο επίπεδο, γιορτάζει την τελευταία πλήρη εβδομάδα του Σεπτεμβρίου (φέτος 23 έως 29 Σεπτεμβρίου), προς τιμήν του πρώτου Παγκόσμιου Συνεδρίου της WFD, πραγματοποιώντας πολλές και διαφορετικές δράσεις σε όλο τον κόσμο. Οι δράσεις και οι εκδηλώσεις είναι ανοιχτές στα μέλη της Κοινότητας των Κωφών, που περιλαμβάνουν τις οικογένειες των κωφών ατόμων, επαγγελματίες διερμηνείς νοηματικών γλωσσών, συναδέλφους, αλλά και οργανώσεις, κρατικούς- και μη- φορείς κι ενώσεις ατόμων με αναπηρία.

Το φετινό θέμα, "Sign up for Sign Language Rights", εστιάζει στο δικαίωμα των Κωφών ατόμων στη νοηματική γλώσσα.

Διαβάζοντας δυνατά σε ένα χωριό της Ουγκάντα

Έχουν περάσει μόνο λίγες μόνο μέρες από το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα και από το τέλος των καλοκαιρινών διακοπών και ανάμεσα στα σημειωματάρια της τσάντας μου ανασύρω ένα αυτοσχέδιο βιβλιαράκι με ζωγραφιές. Πέρασε ήδη ένας μήνας από το ταξίδι μου, με μια ομάδα εθελοντισμού, στο Bufuka, ένα μικρό χωριό στο νοτιοδυτικό άκρο της Ουγκάντα στις όχθες της λίμνης Bunyonyi. Στον περιορισμένο χώρο του σακβουαγιάζ είχε τη θέση του το βιβλίο της Laurie Ann Thomson «Emmanuel’s Dream: The true story of Emmanuel Ofosu Yeboah». Ένα παιδικό βιβλίο για την πραγματική ιστορία ενός παιδιού από τη Γκάνα, που γεννήθηκε με ένα μόνο γερό πόδι αλλά αυτό δεν τον εμπόδισε να γίνει διάσημος ποδηλάτης και να κερδίσει υποτροφία για ένα Πανεπιστήμιο στην Αμερική.

Πρώτη φορά σχολείο: Πόσο έτοιμοι είναι παιδιά και γονείς για τον αποχωρισμό

Ο Σεπτέμβριος είναι πάντα μήνας προσαρμογής για όλους. Προσαρμογή στην καθημερινότητα με τα πολλά ζητούμενα, επιστροφή από τις διακοπές και το χαλαρό ρυθμό, ξεκίνημα στο σχολείο και στις νέες δραστηριότητες. Είναι ένας μήνας απαιτητικός. Πόσο μάλλον όταν το παιδί μας πάει για πρώτη φορά σχολείο. Πρώτη φορά είναι για το παιδί μας, πρώτη φορά είναι και για εμάς τους γονείς. Πρώτη φορά στη ζωή μας έχουμε να διαχειριστούμε μία τέτοια αλλαγή. Και πρώτη φορά έχουμε να διαχειριστούμε τόσο έντονα συναισθήματα. Του παιδιού μας και τα δικά μας.

Μόλις δύο στα εκατό παιδιά, θύματα σεξουαλικής κακοποίησης, απευθύνονται στις αρχές

«Σήμερα ένα στα πέντε παιδιά στην Ευρώπη πέφτει θύμα κάποιας μορφής σεξουαλικής κακοποίησης. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 16%. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να δράσουμε άμεσα και αποτελεσματικά γιατί στη συγκεκριμένη μορφή κακοποίησης υπάρχει μια ιδιαιτερότητα: οι δράστες είναι από το οικείο περιβάλλον. Λόγω, μάλιστα, της οικειότητας του θύματος με τον θύτη, μόλις δύο στα εκατό παιδιά βρίσκουν τη δύναμη να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις δικαστικές ή τις εισαγγελικές αρχές. Τα υπόλοιπα βιώνουν την κακοποίηση στη σιωπή».

Προσβάσιμη για άτομα με κινητικά προβλήματα η ιστορική έπαυλη Βίλα Μορντώχ

Τη δυνατότητα πρόσβασης στην ιστορική έπαυλη της Θεσσαλονίκης, τη Βίλα Μορντώχ, όπου πραγματοποιείται πλήθος κοινωνικών δράσεων και πολιτιστικών εκδηλώσεων τόσο στον εξωτερικό, όσο και στον εσωτερικό της χώρο, θα έχουν πλέον άτομα με κινητικά προβλήματα.

Νοσοκομείο: Ο διασκεδαστικός θεραπευτής που μειώνει το χρόνο νοσηλείας του παιδιού

Πώς θα σας φαινόταν, εάν ξαφνικά έμπαινε ένας κλόουν στο δωμάτιό σας και προσπαθούσε να σας κάνει να γελάσετε, για να νιώσετε καλύτερα; Παρότι η λογοτεχνία, οι φάρσες και ο κινηματογράφος έχουν δείξει και τη σκοτεινή πλευρά των γελωτοποιών, μπορούν να προσφέρουν ψυχική ανάταση στα παιδιά, και μάλιστα όταν το χρειάζονται περισσότερο.

Πρόσκληση Εθελοντών 2024-2025 από την Ελληνική Επιστημονική Εταιρεία Υποστηρικτικής Τεχνολογίας

Στα πλαίσια του προγράμματος της Ελληνικής Επιστημονικής Εταιρείας Υποστηρικτικής Τεχνολογίας (ΕΕΕΥΤ) στο Δήμο Χαλανδρίου με τίτλο «Άσκηση και βελτίωση της κίνησης μέσω Υποστηρικτικής Τεχνολογίας» για παιδιά με μαθησιακές δυσκολίες / αναπτυξιακές διαταραχές 4 – 12 ετών, καλούνται οι ενδιαφερόμενοι επαγγελματίες /φοιτητές εθελοντές να δηλώσουν ενδιαφέρον συμπληρώνοντας τη φόρμα https://forms.gle/etwdUfJ59cnE9B9S6 μέχρι τις 29/9/2024 και ώρα 23:00. 

Ο 11χρονος Jayden έχει μυική δυστροφία Duchenne – Δύο χρόνια μετά τη διάγνωση σταμάτησε να περπατά

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς τη ζωή με μια ασθένεια που προκαλεί σταδιακή απώλεια της κινητικότητας, ειδικά όταν αφορά ένα μικρό παιδί. Η μυϊκή δυστροφία Duchenne είναι μια σοβαρή γενετική πάθηση που προκαλεί προοδευτική αδυναμία και εκφυλισμό των μυών, επηρεάζοντας κυρίως τα αγόρια από μικρή ηλικία. Η ασθένεια αυτή, που είναι σπάνια μεν, αλλά εξαιρετικά επιθετική, οδηγεί σε πρόωρη γήρανση του σώματος, μειώνοντας τη δυνατότητα κίνησης και προκαλώντας σοβαρά προβλήματα στην καθημερινή ζωή.

Πρόσκληση για συμμετοχή στην υβριδική εκδήλωση δικτύωσης με θέμα «Κάνοντας τις τοπικές κοινωνίες περισσότερο προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία» (AccessibleEU)

H εκδήλωση δικτύωσης «Κάνοντας τις τοπικές κοινωνίες περισσότερο προσβάσιμες στα άτομα με αναπηρία» πραγματοποιείται στο πλαίσιο υλοποίησης του Ευρωπαϊκού Έργου «Ευρωπαϊκό Κέντρο Πόρων Προσβασιμότητας-AccessibleEU».

Δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας από την Αστρονομική Εταιρεία Πάτρας "Ωρίων"

Ο Ωρίων» ανακοινώνει την έναρξη εγγραφών στα δωρεάν μαθήματα Αστρονομίας https://eclass.orionas.gr/ που παρέχει σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου, με στόχο την προετοιμασία τους για τη επιτυχή συμμετοχή τους στον 30ο Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Αστρονομίας και Αστροφυσικής 2024-25.

«Άπιαστη μητρότητα. Σύγχρονες όψεις της μητρότητας σε συνθήκες κρίσης»

Την Πέμπτη, 19 Σεπτεμβρίου 2024, η εκπομπή «Αποτύπωμα» με τη Φούλη Ζαβιτσάνου, συνάντησε την Ελιάνα Καναβέλη, Δρ Κοινωνιολογίας και εκπαιδευτικό και την Αλίκη Κοσυφολόγου, Δρ Πολιτικής Επιστήμης και Κοινωνιολογίας και ερευνήτρια, με αφορμή την έκδοση της μελέτης τους «Άπιαστη μητρότητα. Σύγχρονες όψεις της μητρότητας σε συνθήκες κρίσης» (Εκδ. Πλήθος, 2023).