Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2016

Προβολή: Rachel Rostad - "Names"



"When you name your daughter,
it's a prayer for everything you want her to be.
It makes sense then.
But she named me... nothing"

Eνας καλός ύπνος «γεννάει» παραγωγικότητα και καινοτομία

Ράσελ Φόστερ: Το ανθρώπινο σώμα το βράδυ αποθηκεύει μνήμες και χτίζει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ενώ την ημέρα τρέφεται, εργάζεται και κινείται.

«Για χρόνια πλάγιαζα νωρίς. Μερικές φορές, μόλις έσβηνα το κερί, τα μάτια μου έκλειναν τόσο γρήγορα, ώστε δεν πρόφταινα ν’ αναλογιστώ: “Με παίρνει ο ύπνος”», έγραψε στα τέλη του 19ου με αρχές του 20ού αιώνα ο Μαρσέλ Προυστ, ξεκινώντας έτσι το έργο του «Αναζητώντας τον χαμένο χρόνο». Στη συνέχεια αναφέρει: «Eνας άνθρωπος που κοιμάται κρατά σε κύκλο ολόγυρά του το νήμα που δένει τις ώρες, την τάξη που ακολουθούν τα χρόνια και οι κόσμοι. Τα συμβουλεύεται όλ’ αυτά με το ένστικτό του μόλις ξυπνήσει και διαβάζει σ’ ένα δευτερόλεπτο το σημείο της γης που κατέχει ο ίδιος, τον χρόνο που κύλησε όσο κοιμόταν· όμως οι σειρές τους μπορούν να μπερδευτούν, να κοπούν».

«Επτά τετράδιο, πέντε μολύβι, δύο γόμα...»

Προσφυγόπουλα που πιθανότατα θα παραμείνουν στην Ελλάδα ζουν σε καταυλισμούς και πηγαίνουν στις ειδικές τάξεις δημοτικού και γυμνασίου που λειτουργούν από την περασμένη Δευτέρα, 2 με 6 το απόγευμα, αφού σχολάσουν οι έλληνες μαθητές. Πρόσφυγες που θα μετεγκατασταθούν σε άλλη ευρωπαϊκή χώρα ζουν σε διαμερίσματα και γράφονται κανονικά στο σχολείο, μαζί με τους έλληνες μαθητές. Και στις δύο περιπτώσεις, δίπλα σε ρατσιστικές - μεμονωμένες - φωνές, υπάρχει και η Ελλάδα που καλωσορίζει τους πρόσφυγες στο σχολείο των παιδιών της και στο σπίτι της.

Μια χώρα για τους αρτιμελείς

Για τους περισσότερους, μια τρύπα στο πεζοδρόμιο ή ένας ασυνείδητος που παρκάρει σε λάθος σημείο είναι εμπόδια που ξεπερνιούνται. Για έναν άνθρωπο με αναπηρία, μπορεί να γίνουν ο λόγος που θα μείνει σπίτι του και δεν θα βγει παρά μόνο ελάχιστες μέρες τον χρόνο. Και τα προβλήματα για τα ΑμΕΑ δεν σταματούν στους δρόμους. Εκεί είναι μόνο η αρχή.

Κουρέας επιστρέφει χρήματα στα παιδιά που… διαβάζουν

Αυτό το κουρείο στο Michigan δεν είναι μόνο να κόβει τα μαλλιά. Κόβει… και τις τιμές στα παιδιά που διαβάζουν φωναχτά στον κουρέα, ενώ κουρεύονται! Το κουρείο του Ryan Griffin είναι ήδη πολύ δημοφιλές στα παιδιά αλλά και στους γονείς τους, καθώς έχει ως στόχο να κάνει τους μικρούς του φίλους να αγαπήσουν το διάβασμα αλλά και να βελτιώσουν την ανάγνωσή τους.

Ενα σχολείο, το πρόσωπο της Αθήνας

«Μάθαμε γράμματα σε συνθήκες δύσκολες, συνθήκες φτώχειας, στην τάξη μέσα ήσαν περίπου 70 παιδιά. Εβδομήντα παιδιά, έτσι; Στριμωχνόμασταν σε θρανία, τρεις-τρεις χωρούσαμε. Αλλά μπορώ να πω ότι μάθαμε γράμματα. Το σχολείο είχε καλή εκπαίδευση, μια αυστηρότητα που δεν ενοχλούσε» λέει στην «Κ» ο γιατρός Χρήστος Μπαλαφούτας. Αποφοίτησε το 1961 από το επτατάξιο 2ο Γυμνάσιο Αρρένων στην οδό Χέυδεν και Αχαρνών, στο κέντρο της Αθήνας. Σήμερα, 55 χρόνια μετά ο κ. Μπαλαφούτας περπατά στην αυλή των σχολικών του χρόνων και δείχνει εντυπωσιασμένος.

Ψυχοσωματικά προβλήματα για τα παιδιά που μεγαλώνουν με ανάδοχους γονείς

Τα παιδιά, που μεγαλώνουν σε ανάδοχες οικογένειες ή σε φορείς αναδοχής, αντιμετωπίζουν σημαντικά αυξημένο κίνδυνο να εμφανίσουν ψυχικά και σωματικά προβλήματα υγείας, σύμφωνα με μεγάλη αμερικανική μελέτη που δημοπσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics

UNICEF: Μη αναστρέψιμες βλάβες από κακή διατροφή σε παιδιά κάτω των δυο χρονών

Πέντε στα έξι παιδιά κάτω των δύο ετών σε αναπτυσσόμενες χώρες δεν λαμβάνουν αρκετές από τις ενδεικνυόμενες τροφές, κινδυνεύοντας από μη αναστρέψιμη διανοητική και σωματική βλάβη, ανακοίνωσε η UNICEF.

Stand up comedy για παιδιά στη Θεσσαλονίκη!

Μια πρωτοποριακή stand up παράσταση για παιδιά και γονείς παρουσιάζει ο κορυφαίος κωμικός Γιώργος Χατζηπαύλου, στο Θέατρο Αθήναιον, από την Κυριακή 23 Οκτωβρίου! Για πρώτη φορά στη χώρα μας, το αγαπημένο είδος θεατρικής κωμωδίας που συνεχώς κερδίζει την αγάπη του κόσμου απευθύνεται σε παιδιά 6 έως 12 ετών. Προσαρμοσμένο θεματολογικά, με γλώσσα και περιεχόμενο απόλυτα κατάλληλα για τους μικρούς φίλους!

Θερινό σχολείο στις φυλακές Τρικάλων

Συνήθως οι μαθητές αδημονούν να τελειώσει η σχολική χρονιά και να ξεκινήσουν οι καλοκαιρινές διακοπές. Οχι, όμως, όλοι. «Θυμάμαι πάντοτε τη μελαγχολία των δικών μας» διηγείται στην «Κ» η κ. Εφη Χατζημάνου, πρώην διευθύντρια του 2ου ΣΔΕ (Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας) στις Φυλακές Τρικάλων. Οι θερινές διακοπές, όπως και εκείνες των Χριστουγέννων και του Πάσχα, αποτελούν ίσως τις πιο δύσκολες εβδομάδες για όσους εκτίουν ποινή φυλάκισης.

Υπουργείο Παιδείας: Ανάπτυξη ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού για μαθητές με αναπηρία

Η Πράξη «ΚΑΘΟΛΙΚΟΣ ΣΧΕΔΙΑΣΜΟΣ ΚΑΙ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΥ ΨΗΦΙΑΚΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥ ΥΛΙΚΟΥ» εντάχθηκε στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση 2014-2020» μετά απόφαση του Ειδικού Γραμματέα Διαχείρισης Τομεακών Ε.Π. του Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου Γ. Ιωαννίδη. 

Στις Συκιές το πρώτο Κέντρο Ολοκληρωμένης Φροντίδας ΑμεΑ

Ολοκληρώθηκε η κατασκευή και εντός των ημερών παραδίδεται στο δήμο Νεάπολης – Συκεών ο πρότυπος Βρεφονηπιακός Σταθμός Ολοκληρωμένης Φροντίδας και Στέγη Υποστηριζόμενης διαβίωσης για παιδιά και νέους με αναπηρία. Πρόκειται για το πρώτο ανάλογο κέντρο που δημιουργείται στην Ελλάδα.

Λευκωσία: Ζήτησαν από φοιτήτρια να αλλάξει κλάδο λόγω αναπηρίας

Λευκωσία: Τα προβλήματα αναπηρίας που αντιμετωπίζει ήταν η αιτία να ζητηθεί από φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Κύπρου να εγκαταλείψει τον κλάδο σπουδών της και να επιλέξει κάποιον ευκολότερο. Το γεγονός αυτό ήταν το αποκορύφωμα της στάσης του Πανεπιστημίου έναντι της αναπηρίας της φοιτήτριας, καθώς είχε προηγηθεί η άρνηση να της παρασχεθούν διευκολύνσεις για τη φοίτησή της, κάτι που ήταν υποχρεωμένο να κάνει το εκπαιδευτικό ίδρυμα με βάση σχετικές ιατρικές γνωματεύσεις που του υποβλήθηκαν.