Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Γιατί το να έχει το παιδί σας φίλους μικρότερης ηλικίας μπορεί να είναι το καλύτερο.

Το παιδί σας προτιμά παιδιά μικρότερης ηλικίας για να παίζει μαζί τους. Ενώ οι συμμαθητές του παίζουν ποδόσφαιρο, αυτό προτιμάει τα LEGO ή παίζει κλέφτες και αστυνόμους. Μπορεί να ανησυχείτε, αλλά είναι γεγονός ότι η συναναστροφή με φίλους μικρότερης ηλικίας είναι καλό πράγμα για τα παιδιά με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ). 

Φοράμε στα παιδιά τη «ζακέτα» του στρες

«Πείτε μου, φοράνε και στην Ελλάδα παρωπίδες οι γονείς που λένε ότι τα παιδιά δεν μπορούν να κάνουν τίποτα μόνα τους τουλάχιστον μέχρι να φθάσουν στο πανεπιστήμιο;». Οταν η Αμερικανίδα αρθρογράφος, συγγραφέας και πρόεδρος της ΜΚΟ Let Grow για μια πιο ανεξάρτητη παιδική ηλικία Λένορ Σκενάζι μου απηύθυνε την ερώτηση, γέλασα λίγο μέσα μου. «Ζούμε στη χώρα του “ζακέτα να πάρεις”», ήθελα να απαντήσω, αλλά αρκέστηκα σε ένα σεμνό «I guess so». Κακώς, θα έπιανε το αστείο. Είναι άλλωστε η γυναίκα που όπως μου είπε συστήνεται στους διπλανούς της στο αεροπλάνο ή το τρένο ως «η χειρότερη μαμά του κόσμου», από τις αντιδράσεις που είχε ξεσηκώσει το άρθρο της στη New York Sun το 2008 με τίτλο «Γιατί αφήνω τον 9χρονο γιο μου να παίρνει το μετρό μόνος του». «Αλήθεια λέω, γκουγκλάρετέ με», λέει στους δύσπιστους.

Παιδικά βιβλία για τις καταστροφές (ελεύθερη πρόσβαση)

Από την κυρία Βασιλική Νίκα, ενημερωθήκαμε για την ύπαρξη μιας πολύ χρήσιμης και όμορφης σειράς βιβλίων για παιδιά από το το Queensland της Αυστραλίας, ελεύθερα προσβάσιμα από όλους, σχετικά με τις καταστροφές και το πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να τις διαχειριστούν.

Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η μοναδική εξάρτηση που «χτυπάει» ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών

Ο εθισμός στα ηλεκτρονικά παιχνίδια είναι η μοναδική εξάρτηση που «χτυπάει» ηλικίες ακόμη και κάτω των 12 ετών. Η τεχνολογία, όσο χρήσιμη κι αν είναι, έχει παρενέργειες όπως ένα φάρμακο. Μία από αυτές έχει αποδειχθεί και πιστοποιηθεί πλέον από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας το 2018 και αφορά σε μια νέα ψυχική διαταραχή των ανηλίκων κυρίως, τον εθισμό στα ηλεκτρονικά παιχνίδια.

«Ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία στοιχίζει και στην κοινωνία και την οικονομία»

«Υπάρχει μια φράση στον κόσμο της αναπηρίας: τίποτα για εμάς χωρίς εμάς. Υπάρχει, όμως, κι ένα δεύτερο επίπεδο σ’ αυτό: τίποτα (γενικά) χωρίς εμάς». Μ’ αυτή τη φράση η Ειδική Σύμβουλος του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν για τα Διεθνή Δικαιώματα Αναπηρίας και Εκπαίδευσης Σάρα Μινκάρα (Sara Minkara) εξηγεί, μιλώντας στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, ότι το κλειδί για μια κοινωνία χωρίς διακρίσεις είναι ένας συμπεριληπτικός διάλογος αφού ο αποκλεισμός των ατόμων με αναπηρία είναι επιζήμιος και για την ίδια την κοινωνία αλλά και για την οικονομία.

Ψυχικό τραύμα μετά από φυσικές καταστροφές - Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Φυσικές καταστροφές όπως οι σεισμοί, οι τυφώνες, οι δασικές πυρκαγιές, οι πλημμύρες, όπως οι πρόσφατες στην Ελλάδα, οι κατολισθήσεις κι άλλα ακραία φαινόμενα μπορεί να οδηγήσουν στην εκδήλωση συμπτωμάτων μακροχρονίου στρες και σε διαταραχή μετατραυματικού στρες (PTSD). Τέτοιες καταστροφές οδηγούν σε ιδιαίτερα επώδυνες εμπειρίες και τείνουν να τραυματίζουν μεγάλους πληθυσμούς ανθρώπων ταυτόχρονα, παρόλο που ο καθένας βιώνει την κάθε καταστροφή με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο και μπορεί να επιφέρουν άλλες συναισθηματικές καταστάσεις, όπως η ενοχή των επιζώντων κι άλλα συμπτώματα μετατραυματικού στρες.

«Αδειάζουν» τα σχολεία περιοχών της Πτολεμαΐδας-Πρώτο κουδούνι με λιγότερους μαθητές

Αδειάζουν τα σχολεία στα χωριά της Πτολεμαϊδας. Οι οικογένειες με παιδιά μετακομίζουν στα μεγάλα αστικά κέντρα, για να μπορέσουν οι γονείς να βρουν δουλειά. Το αποτέλεσμα, είναι καινούριες σχολικές μονάδες, με σύγχρονες υποδομές, να ερημώνουν...

Ανοιξε πλατφόρμα καταγραφής προβλημάτων στα σχολεία της Θεσσαλίας

Μέσα σε λιγότερο από ένα 24ωρο ο υπουργός Παιδείας Κυριάκος Πιερρακάκης «έστησε» την πλατφόρμα καταγραφής ζημιών και ελλείψεων για τα σχολεία της Θεσσαλίας, προκειμένου να υπάρχει μια συνολική εικόνα για το τι απαιτείται να γίνουν ώστε να μπορέσουν οι μαθητές των τεσσάρων νομών να ξεκινήσουν τα μαθήματά τους τη Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου. Από τη Δευτέρα (18/09), οι Διευθυντές των σχολείων θα πρέπει να φροντίσουν μέχρι τη 1 το μεσημέρι να πάρουν τους κωδικούς για την είσοδο στην πλατφόρμα, της οποίας η ηλεκτρονική διεύθυνση είναι : https://edu-reporting.gov.gr/ και να αρχίσουν να καταχωρούν τα στοιχεία.

Τα βρετανικά μουσεία έλαβαν οδηγίες για τη συμπερίληψη των τρανς (παιδιών) επισκεπτών

Τα μουσεία του Ηνωμένου Βασιλείου έχουν λάβει μια νέα εγκύκλιο 44 σελίδων σχετικά με το πως να προσφέρουν μια συμπεριληπτική εμπειρία στα τρανς παιδιά.

“Τα μουσεία θα πρέπει να είναι χώροι που τα τρανς παιδιά θέλουν να πηγαίνουν με ευχαρίστηση” αναφέρουν οι νέες οδηγίες για το Trans Inclusive Culture.

Podcast: Ψυχομετρία & Μισοφωνία


Το 4o Podcast της σειράς ''Prof. Talks'' του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών είναι στον αέρα με θέμα: Ψυχομετρία & Μισοφωνία