Τετάρτη 22 Ιουνίου 2022

Γιατί το να ονομάζουμε τα συναισθήματα των παιδιών μας μπορεί να αποδειχθεί λανθασμένη/μη αποτελεσματική στρατηγική (και τι μπορούμε να κάνουμε).


Βλέπετε το παιδί ή τον έφηβό σας να δυσκολεύεται με μια κατάσταση και προσπαθείτε να το βοηθήσετε να καταλάβει τα συναισθήματά του. «Μου φαίνεσαι θυμωμένο», «πρέπει να είσαι πραγματικά πολύ ανασταστωμένο». Αλλά αντί να ηρεμήσει το παιδί, τα λόγια σας φαίνεται να πυροδοτούν ακόμα πιο έντονη αντίδραση. «Δεν είμαι» απαντάει το παιδί. «Δεν ξέρεις πώς νιώθω» ή πιο απλά «Σκάσε!». Όταν πρόσφατα ρώτησα πολλούς γονείς για αυτό το φαινόμενο, 4 στους 5 παραδέχτηκαν πως όντως συμβαίνει συχνά. Γιατί όμως; Δείτε μερικούς πιθανούς λόγους.

ΗΠΑ: Κατεδαφίζουν το σχολείο που έγινε τάφος για 19 μαθητές

Το δημοτικό σχολείο Robb στο Uvalde στο Τέξας έγινε γνωστό για τον χειρότερο λόγο.

Στις 24 Μαΐου, ένοπλος άνοιξε πυρ μέσα στις σχολικές εγκαταστάσεις οδηγώντας στον θάνατο 19 μικρά παιδιά που λίγες ώρες πριν είχαν γιορτάσει την αποφοίτησή τους, αλλά και δύο δασκάλους.

Οι πληγές παραμένουν ακόμη ανοικτές τόσο στις οικογένειες των θυμάτων και στις καρδιές των παιδιών που επέζησαν, όσο και συνολικά στην πόλη της Δύσης.

Αιτήσεις για τις Επαγγελματικές Σχολές Μαθητείας

Αμειβόμενη και ασφαλισμένη μαθητεία σε 51 επαγγελματικές σχολές και 31 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας, θα έχουν όσοι νέοι 15-29 ετών υποβάλουν αιτήσεις. Η σχετική πλατφόρμα άνοιξε χθες για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας της ΔΥΠΑ, για το σχολικό έτος 2022-23. Δικαίωμα υποβολής αίτησης έχουν όσοι γεννήθηκαν τα έτη 1993-2007 (15-29 ετών) και είναι κάτοχοι τουλάχιστον απολυτηρίου Γυμνασίου. Η υποβολή των αιτήσεων γίνεται αποκλειστικά ηλεκτρονικά μέσω του gov.gr με τους κωδικούς Taxisnet στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.gov.gr/ipiresies/ekpaideuse/eggraphe-se-skholeio/eggraphe-se-epaggelmatike-skhole-epas-tou-oaed.

Αύξηση ειδικοτήτων Ι.Ε.Κ. & θέσεων στο Παράλληλο Μηχανογραφικό

Περισσότερες θα είναι από φέτος οι ειδικότητες που θα παρέχονται στα Δημόσια Ινστιτούτα Επαγγελματικής Κατάρτισης (Ι.Ε.Κ.), ενώ αυξημένες θα είναι και οι ειδικότητες αλλά και οι θέσεις στις οποίες θα έχουν πρόσβαση οι υποψήφιοι μέσω Παράλληλου Μηχανογραφικού Δελτίου, στο πλαίσιο της διαρκούς προσπάθειας του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων για την αναβάθμιση και ανάδειξη της Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης.

Ντοκουμέντο ΣΚΑΪ: Οδηγοί ταξί δεν δέχονται τυφλούς με σκύλους- οδηγούς

Οδύσσεια είναι για τα άτομα με προβλήματα όρασης η εξεύρεση ταξί.

Οι καταγγελίες για οδηγούς που αρνούνται να τους επιβιβάσουν επειδή συνοδεύονται από σκύλο οδηγό είναι πολλές και του λόγου τους το αληθές το διαπίστωσε και η δημοσιογραφική έρευνα του ΣΚΑΪ.


Podcast: «Ερωτευμένα Άλογα»: Μια σημαντική παράσταση για το ελληνικό θέατρο;

Ο Χρήστος Παρίδης και η δημοσιογράφος Βένα Γεωργακοπούλου συζητούν για την παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» της Ομάδας «Εν δυνάμει» που παρουσιάστηκε στην κεντρική σκηνή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, σε σκηνοθεσία της Ελένης Ευθυμίου.

Πόσο σημαντική είναι η παράσταση «Ερωτευμένα Άλογα» για το ελληνικό θέατρο; Μήπως πρόκειται για σπουδαία παρακαταθήκη για την ελληνική κοινωνία; Οφείλουμε να παραβλέπουμε τις αδυναμίες ενός καλλιτεχνικού έργου προκειμένου να εξάρουμε το ηθικό του πλεόνασμα;

"Ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή είναι καθοριστικός" - Ενδιαφέρουσα ημερίδα στην Πρέβεζα

Τη σημασία της εκπαίδευσης για τα παιδιά που παρουσιάζουν αναπηρίες ανέδειξε η ημερίδα που συνδιοργάνωσαν το απόγευμα της Δευτέρας στην Πρέβεζα η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Πρέβεζας και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων 1ου ειδικού Δημοτικού και 1ου Ειδικού Νηπιαγωγείου Πρέβεζας.

Στην έναρξη της εκδήλωσης η Πρόεδρος του Συλλόγου Γονέων 1ου Ειδικού Δημοτικού και Νηπιαγωγείου κα Βάσω Σπυριδώνη υπογράμμισε πως ο ρόλος της εκπαίδευσης στην ειδική αγωγή είναι καθοριστικός και έθεσε σειρά ερωτημάτων που όπως είπε χαρακτηριστικά αποτελούν κραυγή των γονέων προς το εκπαιδευτικό σύστημα και τη δια βίου εκπαίδευση των ατόμων με αναπηρίες.

Together we play: Ένας όχι “κλασικός” αγώνας μπάσκετ στην Εθνική Λυρική Σκηνή

Σ’ένα διαφορετικό αγώνα μπάσκετ θα πάρουν μέρος δύο αθλήτριες και δύο αθλητές των Εθνικών ομάδων Κωφών, που πρόσφατα πήραν μέρος στους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες της Βραζιλίας. Aυτός ο αγώνας μπάσκετ, δεν μοιάζει με κανέναν που έχετε ξαναδεί, καθώς δεν θα πραγματοποιηθεί σε κάποιο γήπεδο, αλλά στην Εθνική Λυρική Σκηνή, στο Ίδρυμα “Σταύρος Νιάρχος” την προσεχή Πέμπτη (23/6, 17:15).

Οι «Τρωάδες» του Sartre από την ομάδα ΘΕΑΜΑ

H επαγγελματική συμπεριληπτική θεατρική ομάδα ΘΕΑΜΑ παρουσιάζει σε περιοδεία σε όλη την Ελλάδα την καθολικά προσβάσιμη θεατρική παράσταση με τίτλο «Τρωάδες», σε διασκευή του J. P. Sartre, μετάφραση Ελίνας Νταρακλίτσα, σκηνοθεσία Βασίλη Οικονόμου και Σοφίας Σταυρακάκη, και με τη συμμετοχή της κορυφαίας ερμηνεύτριας της λαϊκής προφορικής παράδοσης Γιώτας Βέη και μεγάλου αριθμού σημαντικών ηθοποιών.

Η πρεμιέρα της περιοδείας έχει οριστεί στις 21 Ιουλίου και ώρα 21:30, στη σκηνή «Μίνως Βολανάκης» του Θεάτρου Πέτρας, στο πλαίσιο του «Διεθνούς Φεστιβάλ Πέτρας 2022».

Στα Θερινά Σχολεία του δήμου Νεάπολης Συκεών στράφηκαν 850 παιδιά

Μπορεί το κουδούνι για τη λήξη της σχολικής χρονιάς να έχει ήδη χτυπήσει, όμως οι εγκαταστάσεις των Θερινών Σχολείων που λειτουργεί και αυτό το καλοκαίρι ο δήμος Νεάπολης-Συκεών, γέμισαν πάλι με μικρούς και μεγαλύτερους ενοίκους, παιδικά γέλια και νέους φίλους που θα έχουν την ευκαιρία να περάσουν ευχάριστα και δημιουργικά την περίοδο του καλοκαιριού, τηρώντας όλα τα απαραίτητα μέτρα ασφαλείας.

Προσφυγικό: Σε διαβούλευση το νομοσχέδιο για τους ασυνόδευτους ανήλικους

Σε δημόσια διαβούλευση το Σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου με τίτλο «Εθνικό Σύστημα επιτροπείας ασυνόδευτων ανήλικων και πλαίσιο φιλοξενίας ασυνόδευτων ανήλικων».

Το προτεινόμενο νομοσχέδιο ρυθμίζει τα ζητήματα της επιτροπείας των ασυνόδευτων ανηλίκων και της φιλοξενίας αυτών σε δομές που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας και υλοποιούν δράσεις κοινωνικής ένταξης. Ειδικότερα, στοχεύει στην αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου του ν. 4554/2018 (Α’ 130), στη διαμόρφωση ενός ολοκληρωμένου και λειτουργικού Εθνικού Συστήματος Επιτροπείας, καθώς και στη συγκρότηση ενός συνεκτικού πλαισίου για τους κανόνες και τις διαδικασίες που διέπουν το σύστημα φιλοξενίας των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Έως 31 Οκτωβρίου η χορήγηση Δελτίου Μετακίνησης ΑΜΕΑ για το έτος 2022

Έως 31 Οκτωβρίου μπορούν να ανανεώσουν ή να εκδώσουν το Δελτίο Μετακίνησης ΑΜΕΑ για το έτος 2022 από τα ΚΕΠ της περιοχής τους οι δικαιούχοι ασθενείς με Κυστική Ίνωση για δωρεάν μετακίνηση σε ΟΑΣΑ και ΟΑΣΘ, καθώς και μειωμένο εισιτήριο κατά 50% σε όλες τις διαδρομές εσωτερικού των υπεραστικών λεωφορείων ΚΤΕΛ.

Πώς μια ομάδα τριών εφήβων προσπαθεί να περιορίσει την επισιτιστική ανασφάλεια σε περιοχές της Αφρικής

«Γνωρίζουμε πως δεν θα σώσουμε την Αφρική από την πείνα, αλλά μπορούμε να προσφέρουμε κάτι στον βαθμό που μας αναλογεί. H Αφρική δεν μπορεί να στηρίζεται στην ελεημοσύνη, χρειάζεται άμεσες και ριζικές λύσεις και ό,τι μπορεί να προσφέρει ο καθένας μας προς αυτή την κατεύθυνση είναι σημαντικό»: με τις λίγες αυτές λέξεις, ο μαθητής της Β' Λυκείου, Βασίλης Μαλασίδης, δίνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ το στίγμα μιας προσπάθειας, που ενώνει από πέρυσι έξι εφήβους στη Θεσσαλονίκη και την Ουγκάντα, ώστε να εργαστούν πάνω σε έναν κοινό στόχο: τη μείωση της επισιτιστικής ανασφάλειας σε περιοχές της Αφρικής, μέσω της παραγωγής υψηλής διατροφικής αξίας αλεύρων από προνύμφες του σκώληκα «Tenebrio molitor».

Ζούσε για 42 χρόνια κλεισμένη σε σπίτι στη Λάρισα – Ο θάνατος της μητέρας της ξεσκέπασε το δράμα

Μια δραματική οικογενειακή ιστορία αποκάλυψε ο αιφνίδιος θάνατος μιας 76χρονης Λαρισαίας.

Στη Λάρισα, όπου και ζούσε, συγκατοικούσε με την 51χρονη κόρη της, η οποία είχε να βγει από το διαμέρισμά τους από την ηλικία των 9 ετών, δηλαδή εδώ και 42 ολόκληρα χρόνια!

Χάρι Στάιλς: Διέκοψε συναυλία για να αποτίσει φόρο τιμής σε δασκάλα του

Ο Χάρι Στάιλς πραγματοποίησε πρόσφατα συναυλία στο Μάντσεστερ και επιφύλλασε μια έκπληξη όχι μόνο για το κοινό που παρευρέθηκε, αλλά και για ένα πολύ αγαπημένο του πρόσωπο.

Ο δημοφιλής τραγουδιστής και πρώην μέλος του συγκροτήματος One Direction, ζήτησε από το πλήθος να τον βοηθήσει να εντοπίσει τη δασκάλα του από το δημοτικό που είχε ακούσει πως θα βρισκόταν ανάμεσα στο κοινό.

Τραγωδία στις ΗΠΑ με 5χρονο: Πέθανε από τη ζέστη - «Τον ξέχασε η μητέρα του 3 ώρες σε αυτοκίνητο»

Ασύλληπτη τραγωδία με ένα 5χρονο αγόρι εκτυλίχθηκε στο Τέξας στις ΗΠΑ, όταν το μικρό παιδί πέθανε από τη ζέστη μέσα στο αυτοκίνητο που το είχε αφήσει η μητέρα του για περίπου τρεις ώρες.

Το περιστατικό σημειώθηκε το απόγευμα της Δευτέρας, όταν η μητέρα άφησε κατά λάθος μέσα στο όχημα το παιδί, που ήταν παρκαρισμένο κάτω από τον ήλιο, όπως αναφέρει η Mirror. Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η γυναίκα αφού πάρκαρε το όχημα στη συνέχεια κατευθύνθηκε στο σπίτι της για να ετοιμάσει το πάρτι γενεθλίων της 8χρονης κόρης της. Ωστόσο, φέρεται να μην συνειδητοποίησε πως μέσα στο αυτοκίνητο είχε αφήσει τον μικρότερο γιο της. Μόνο μετά από δύο ή τρεις ώρες παρατήρησε ότι ο 5χρονος έλειπε και στιγμές αργότερα συνειδητοποίησε τι είχε συμβεί. Η μητέρα βρήκε το παιδί της νεκρό μέσα στο αυτοκίνητο, δήλωσε η αστυνομία του Τέξας.