Τρίτη 3 Νοεμβρίου 2009

Αθλητισμός Κωφών




Σε προηγοούμενη ανάρτηση είχαμε αναφερθεί στις επιδόσεις της ελληνικής αποστολής στους Deaflympics. Με αφορμή ένα δημοσίευμα στην εφημερίδα Καθημερινή, επανερχόμαστε στο θέμα του αθλητισμού των Κωφών.

Με το παράδειγμα του Σοβιετικού Βιατσασλάβ Σκομορόχοφ, που αναδείχθηκε πρωταθλητής Ευρώπης στα 400μ. με εμπόδια (1969, στο πρωτάθλημα ανδρών- γυναικών στο στίβο που διεξήχθη στο στάδιο "Γ. Καραϊσκάκης") και αργότερα νικητής στην Ολυμπιάδα Κωφών, εύλογα δημιουργείται η απορία γιατί ενώ οι Κωφοί δεν έχουν σωματική αναπηρία δεν σημειώνουν καλύτερες επιδόσεις και οι περιπτώσεις όπως του Σκομορόχοφ δεν είναι συχνές.

Ο Γιάννης Οικονόμου, προπονητής Κωφών αθλητών στίβου, επισημαίνει σχετικά: "Στην Ελλάδα, στο στίβο γυμνάζονται συστηματικά περί τους 30 Κωφούς αθλητές. Είναι πολύ δύσκολο, λοιπόν, από τους τόσους λίγους να βρεις το μεγάλο ταλέντο. Οι ακούοντες αθλητές του στίβου είναι χιλιάδες. Έτσι μπορείς να ανακαλύψεις το ταλέντο πολύ πιο εύκολα. Τα ίδια περίπου ισχύουν και διεθνώς".

Τα τελευταία χρόνια, λόγω των οικονομικών προβλημάτων της ομοσπονδίας, δεν έγιναν πρωταθλήματα στον στίβο. Όμως οι Κωφοί αθλητές μετέχουν στους αγώνες του ΣΕΓΑΣ, αφού είναι εγγεγραμμένοι σε σωματεία που ανήκουν στην ομοσπονδία του στίβου.


Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, η 22η Ολυμπιάδα Κωφών θα πραγματοποιηθεί το 2013 στην Αθήνα. Ωστόσο, νωρίτερα, το Μάιο του 2010 θα πραγματοποιηθεί το 9ο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Μπόουλινγκ Κωφών στο Blanospark, στα Σπάτα Αττικής.


Γενικά, δέκα είναι τα βασικά αθλήματα στα οποία αγωνίζονται οι Έλληνες Κωφοί αθλητές: στίβος, κολύμβηση, μπάσκετ ανδρών- γυναικών, βόλεϊ ανδρών -γυναικών, ποδόσφαιρο ανδρών, τέννις, πινγκ πονγκ, τάε κβον ντο και μπόουλινγκ. Οι εγγεγραμμένοι αθλητές στην Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών είναι περισσότεροι από 1.200.

Τα σωματεία είναι: Αθλητικός Όμιλος Κωφών, Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Πειραιώς και Νήσων, Παναθλητικός Όμιλος Κωφών, Αθλητικός Σύλλογος Βόρειας Ελλάδας, Αθλητικός Σύλλογος Κωφών- Βαρηκόων Νοτιοδυτικής Ελλάδας, Αθλητικός Σύλλογος Κωφών Κρήτης, Αθλητικός Πολιτιστικός Όμιλος Κωφών Μακεδονίας και Αθλητικός Σύλλογος Κωφών "Μέγας Αλέξανδρος".


Ας γνωρίσουμε τα σωματεία, ξεκινώντας από τον
Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Κωφών Μακεδονίας (Α.Π.Ο.Κ.Μ.)

Αποτελεί ένα από τα ιστορικότερα σωματεία της θεσσαλονίκης, επιδεικνύοντα στο ενεργητικό του σπουδαίο έργο από το δεύτερο μισό του προηγούμενου αιώνα. Συνοπτικά, το ιστορικό του Α.Π.Ο.Κ.Μ. έχει ως εξής: το 1979 ιδρύεται με το όνομα Μορφωτικός Σύνδεσμος Κωφών Θεσσαλονίκης και το 1997 ιδρύεται ο Θρακομακεδονικός Αθλητικός Όμιλος Κωφών. Κατά το έτος 1995, οι προαναφερθέντες σύλλογοι συγχωνεύονται και δημιουργείται ο Όμιλος Κωφών Ελλάδας, ο οποίος και μετονομάστηκε το 2007 στη σημερινή του ονομασία.
Ο Α.Π.Ο.Κ.Μ. δραστηριοποιείται σε ποικίλους τομείς, διαθέτοντας ομάδες ποδοσφαίρου, καλαθοσφαίρισης, bowling, beach volley, στίβου, καθώς και σκάκι και σύνολο παραδοσιακών χορών. Αποσκοπεί στο να ενισχύσει ομαδικές και ατομικές προσπάθειες δραστηριοποίησης και κοινωνικοποίησης των ατόμων της Κοινότητας των Κωφών, υποστηρίζοντας και ενθαρρύνοντας τη συμμετοχή των μελών του σε διασυλλογικά, τοπικά, εθνικά και διεθνή δρώμενα. Παράλληλα, επεκτείνει τις δράσεις του, ανάλογα με τις ανάγκες και τις επιθυμίες των μελών του. Τέλος, έχει αποδείξει την αθλητική του υπεροχή λαμβάνοντας μέρος σε πλήθος αθλητικών οργανώσεων, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Ευρώπη, συγκεντρώνοντας πληθώρα βραβείων και επαίνων.


όσοι έχετε πληροφορίες σχετικές με το θέμα και θέλετε να τις μοιραστείτε ή θέλετε να παρουσιάσετε το σύλλογό σας και τις δράσεις σας, μη διστάσετε να επικοινωνήσετε μαζί μας!