Κυριακή 17 Μαρτίου 2019

Τα «ξεχασμένα» βιβλία και τετράδια.

Πολλά βιβλία, πολλά τετράδια, τσάντες ασήκωτες. Όλο και περισσότεροι εκπαιδευτικοί παροτρύνουν τα παιδιά να αφήνουν στο σχολείο όσα βιβλία και τετράδια δεν χρειάζονται την επόμενη μέρα. Αν και σωστή ως σκέψη, η ιδέα αυτή φαίνεται να είναι υπεύθυνη για αρκετές δυσκολίες ιδίως στις μικρές τάξεις και στα παιδιά με ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες. Ξεχασμένα βιβλία, χαμένα φυλλάδια, άγραφα τετράδια. Μαθητές που δεν μπορούν να προετοιμαστούν για την επόμενη μέρα. Γονείς που ψάχνουν στο διαδίκτυο να εκτυπώσουν τις σελίδες που περιέχουν τα καθήκοντα/ τις εργασίες τους για το σπίτι. Άγχος, απογοήτευση, φωνές, καβγάδες, τιμωρίες, κενά… Πώς μπορεί να αποφευχθεί όλος αυτός ο πανικός; Δείτε μερικούς απλούς τρόπους…

Εκδηλώσεις Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος

Σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα συνδρόμου Down διοργανώνει ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος.

Συγκεκριμένα:
17/03 (19.00): Χοροεσπερίδα με πρωτοβουλία της κ. Ιγνατιάδου Μελίνας στο Prova Live (Παπαναστασίου 90). Μέρος των εσόδων θα δοθεί στο Σύλλογο συνδρόμου Down Ελλάδος.

18/03 (19.00): Εγκαίνια Έκθεσης Φωτογραφίας "Μπορώ" με συμμετοχή του ΚΔΑΠ Αμπελοκήπων και του φωτογράφου Νίκου Νικόπουλου (Συνεδριακό Κέντρο ΤράπεζαςΠειραιώς / Κατούνη 12-14, Λαδάδικα).

Ειδικές εκδόσεις βιβλίων της Τζ. Κ. Ρόουλινγκ για άτομα με δυσλεξία ή προβλήματα όρασης

Τρία βιβλία της δημιουργού του Χάρι Πότερ, Τζ. Κ. Ρόουλινγκ, κυκλοφόρησαν σε ειδικές εκδόσεις για άτομα με δυσλεξία ή με προβλήματα όρασης, ενώ ο εκδοτικός οίκος Bloomsbury σχεδιάζει να προχωρήσει σε αντίστοιχες κινήσεις για όλα τα βιβλία της σειράς «Χάρι Πότερ».

Άποψη: Β. Κανέλλης "Προστατέψτε τα παιδιά σας – Η βία είναι παντού"

Ο εφιάλτης της τρομοκρατίας μας ξύπνησε εδώ στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο. Στη χώρα που γυρίστηκε το Avatar, στη Νέα Ζηλανδία της αποθέωσης της φύσης, σ’ αυτή την τόσο μακρινή για εμάς χώρα, ένας τρελός, ακραίος εθνικιστής που έμαθε να μισεί τον διαφορετικό από αυτόν, έγραψε μια ακόμη μαύρη σελίδα.

Η 16χρονη ακτιβίστρια που έγινε σύμβολο κατά της κλιματικής αλλαγής

Η σουηδέζα έφηβη Γκρέτα Τούνμπεργκ, από την οποία ξεκίνησαν οι μαθητικές "απεργίες" για το κλίμα, έχει εμπνεύσει μαθητές σε όλον τον κόσμο για να απέχουν από τα μαθήματά τους κάθε Παρασκευή με αίτημα την ενίσχυση των δράσεων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Η Γκρέτα εμπνεύστηκε από τους μαθητές του Πάρκλαντ, στη Φλόριντα των ΗΠΑ, οι οποίοι έκαναν αποχή διαμαρτυρόμενοι για τους νόμους περί οπλοκατοχής και οπλοχρησίας στις ΗΠΑ που επέτρεψαν την πολύνεκρη επίθεση στους χώρους του σχολείου τους. Η Γκρέτα ήθελε να κάνει κάτι ανάλογο για την κλιματική αλλαγή και να κινητοποιήσει τους συμμαθητές της. Αλλά δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν.

Πότε μπορεί το παιδί να αποκτήσει το πρώτο του κινητό

Κανείς άλλος πέρα από τον γονιό ενός παιδιού δεν μπορεί να ορίσει με σιγουριά ποια είναι η σωστή ηλικία για να αποκτήσει το βλαστάρι του το πρώτο του κινητό. Και τούτο επειδή εκείνος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα πόσο ώριμο και υπεύθυνο είναι το παιδί του, και κατ’ επέκταση κατά πόσο μπορεί να κάνει σωστή χρήση της συσκευής χωρίς να κινδυνέψει να εμπλακεί σε περιπέτειες. Ωστόσο πριν πάρεις κάποια απόφαση σχετικά καλό είναι να αναρωτηθείς για τα εξής:

Πώς θα μεγαλώσετε ένα ψύχραιμο παιδί

Τα παιδιά δεν ξέρουν συνήθως πώς να διαχειριστούν το θυμό τους γι αυτό και πρέπει να μπείτε στη θέση τους και να τα καταλάβετε. Αν και δεν μπορείτε να εξαφανίσετε αυτά που του προκαλούν θυμό και αναστάτωση, μπορείτε να του διδάξετε πώς να διαχειρίζεται τις αλλαγές στη διάθεση. Η δουλειά σας είναι να το βοηθήσετε να αναπτύξει στρατηγικές για να εκφράζει τα πιο δυνατά συναισθήματά του. Τα παιδιά που το καταφέρνουν όταν προκύπτει μία χαοτική κατάσταση, είναι και πιο προετοιμασμένα στο να επιτύχουν στη ζωή τους. Όλα φυσικά εξαρτώνται και από το ταπεραμέντο του εκάστοτε παιδιού, αλλά υπάρχουν τρόποι να το διευκολύνετε.

Παιδικές Κατασκηνώσεις 2019: Voucher για παιδιά ανέργων και χαμηλόμισθων

Από την 15η Ιουνίου αναμένεται να ξεκινήσει το πρόγραμμα κατασκηνώσεων για τα παιδιά χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων, με σκοπό την φιλοξενία και την ψυχαγωγία τους.

Με Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), η υπουργός Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γεώργιος Χουλιαράκης, αποφάσισαν την κατάρτιση του σχετικού προγράμματος για το 2019, με σκοπό τη ψυχαγωγία των τέκνων των δικαιούχων.

Πανελλαδικές: Ολική επαναφορά στο σύστημα των Δεσμών

Ανθρακας η ελεύθερη πρόσβαση που υποσχέθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ! Ελάχιστες θέσεις σε τμήματα χαμηλής ζήτησης θα απελευθερωθούν για τους μαθητές της Γ΄ Λυκείου που δεν θα συμμετάσχουν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις το 2020, και θα εισαχθούν μόνο με το απολυτήριό τους. Το υπουργείο Παιδείας, με το τελικό κείμενο για το νέο σύστημα εισαγωγής στα ΑΕΙ το οποίο δημοσιοποίησε χθες, επιστρέφει στο σύστημα Δεσμών που καθιερώθηκε επί ΠΑΣΟΚ το 1983, περιορίζοντας έτσι τις επιλογές των υποψηφίων. Παράλληλα, ο υπουργός κ. Κώστας Γαβρόγλου αποφάσισε να... ταλαιπωρήσει τους μαθητές, καθώς θα εξετάζονται στα ίδια μαθήματα δύο φορές τον Μάιο για το απολυτήριο και τον Ιούνιο για τα ΑΕΙ. Η ΟΛΜΕ θα συνεδριάσει επί του κειμένου, ωστόσο όπως δήλωσε ο πρόεδρός της κ. Νικηφόρος Κωνσταντίνου διαφωνεί με τη μετατροπή, επί της ουσίας, της Γ΄ Λυκείου σε προπαρασκευαστικό για τα ΑΕΙ έτος, ενώ εκτιμά ότι πλήττεται το αδιάβλητο του συστήματος εισαγωγής. Και αυτό διότι οι εξετάσεις για το απολυτήριο θα είναι σε διαφορετικά θέματα για κάθε ομάδα σχολείων.

Η λαρισαία φιλόλογος που έφτασε μέχρι την Ινδία για να διδάξει σε σχολεία

Η αγάπη για τη γνώση, τα παιδιά και την εκπαίδευση δεν έχει σύνορα. Δεν χωράει μόνο σε έναν τόπο γιατί έχει πανανθρώπινα χαρακτηριστικά. Το γεγονός αυτό το έχει αποδείξει με τις πράξεις της η Λαρισαία φιλόλογος Βασιλική Μάνδαλου, η οποία έχει γυρίσει τόπους μακρινούς, φτάνοντας μέχρι και την Ινδία για να διδάξει ψυχολογία και φιλοσοφία σε παιδιά καθηγητές και γονείς, και να διαπιστώσει πόσο οι Ινδοί αγαπούν τους Έλληνες.

ΟΛΜΕ κατά Γαβρόγλου: «Κάνει κακέκτυπο φροντιστηρίου την Γ’ Λυκείου»

Πυρά κατά του υπουργού Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου εξαπέλυσε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης Νικηφόρος Κωνσταντίνου σε ό,τι αφορά τις αλλαγές που εξήγγειλε το υπουργείο για την είσοδο στα πανεπιστήμια. 

«Χαμόγελο του Παιδιού»: Υποστήριξη σε πάνω από 900 παιδιά πρόσφυγες

Περισσότερα από 900 παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες έλαβαν ιατρική και ψυχοκοινωνική υποστήριξη χάρη στο πρόγραμμα «'Αμεση και Ολιστική Ψυχοκοινωνική και Ιατρική Παρέμβαση για Παιδιά Πρόσφυγες και Μετανάστες σε Κίνδυνο στην Ελλάδα», που υλοποίησε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ροδίτες δημιούργησαν συσκευή - αλκοτέστ που συνδέεται με τη μίζα του αυτοκινήτου

Μια ακόμα πρωτότυπη ιδέα και ταυτόχρονα ιδιαίτερα χρηστική είναι η συσκευή που δημιούργησε για μια ακόμα χρονιά ο Όμιλος Νεανικής Επιχειρηματικότητας μαζί με τον Όμιλο Αυτοματισμού των Εκπαιδευτηρίων "ΡΟΔΙΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑ" και μπορεί να αποτρέψει ένα μέρος των δεκάδων τροχαίων ατυχημάτων που συμβαίνουν στο νησί μας και όχι μόνο.

Ο λόγος για τη συσκευή Breathe n' Drive, μια συσκευή-αλκοτέστ που συνδέεται με τη μίζα του αυτοκινήτου και σε περίπτωση που ο οδηγός έχει ξεπεράσει το επιτρεπτό όριο κατανάλωσης αλκοόλ που ορίζει ο νόμος, η μηχανή του αυτοκινήτου "μπλοκάρει" για 4 ώρες.

«Μέριμνα»: 24 χρόνια πορείας, στήριξη σε χιλιάδες παιδιά και γονείς που δοκιμάζονται

Πριν από αρκετά χρόνια, ένας καλός φίλος, δραστήριος επιχειρηματίας στην ακμή του, έχασε μέσα σε τρεις μήνες τη νεότατη σύζυγό του από την επάρατη νόσο. Δεν ήταν μόνο ο ξαφνικός της θάνατος που τον συγκλόνισε, αλλά ότι από τη μια μέρα στην άλλη έπρεπε να αναλάβει διπλό γονεϊκό ρόλο για τα δύο κοριτσάκια τους που πήγαιναν ακόμα στο δημοτικό. Πήρε τη γενναία απόφαση να πωλήσει όλες τις επιχειρήσεις του και να επωμιστεί το μεγάλωμά τους. Πέρασε μια μικρή οδύσσεια αλλά τα κατάφερε ολομόναχος. Σήμερα τα παιδιά του είναι δύο όμορφες, ψυχικά ισορροπημένες, δυναμικές κοπέλες, που τις καμαρώνεις για τα επιτεύγματά τους.