Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2018

Οι δυσκολίες που παραβλέπονται όταν ένα παιδί με αυτισμό έχει προφορικό λόγο.

Είμαι τυχερή που έχω μια κόρη με πλούσιο λεξιλόγιο και καθαρή ομιλία. Μπορεί να διαβάζει με ευχέρεια και να κάνει σύνθετες προτάσεις. Μπορεί να θυμάται με ακρίβεια στοιχεία για διάφορα πράγματα και να τα επαναλαμβάνει χωρίς δυσκολία. Μπορεί να κάνει επιλογές, να ανακαλεί συμβάντα και να εκφράζει την άποψή της. 

Όλα αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να θεωρείται (λανθασμένα) ότι ο αυτισμός της είναι ελαφριάς μορφής, την επηρεάζει σε μικρό βαθμό και δεν είναι κάτι που θα πρέπει να μας απασχολεί σοβαρά. 

Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης: Το Μετρό στην Πόλη μας

Το Σάββατο 10 Νοεμβρίου και ώρα 10:30 θα παρουσιαστεί στο Παιδικό Μουσείο Θεσσαλονίκης τπ εκπαιδευτικό πρόγραμμα: ΤΟ ΜΕΤΡΟ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΜΑΣ, από την επιστημονική ομάδα της ΜΕΤΡΟ Α.Ε. και της εκπαιδευτικής ομάδας του Παιδικού Μουσείου Θεσσαλονίκης.

Το πρώτο μυθιστόρημα γραμμένο από μηχανή

Τον Μάρτιο του 2017, ένα παλιό αυτοκίνητο εξοπλισμένο με μια πανοραμική κάμερα, μια συσκευή GPS, κι ένα μικρόφωνο κρεμασμένο από την οροφή, ξεκίνησε ένα μακρινό ταξίδι από τη συνοικία του Μπρούκλιν μέχρι τη Νέα Ορλεάνη. Στη θέση του οδηγού καθόταν ο νεαρός Ρος Γκούντγουιν, ο οποίος είχε συνδέσει τις τρεις συσκευές με το λάπτοπ του και ένα μηχάνημα εκτύπωσης αποδείξεων. Τη στιγμή που πάτησε το γκάζι, ξεκινώντας από τη γειτονιά της Νέας Υόρκης, ο εκτυπωτής του «ξύπνησε» από τον μηχανικό του λήθαργο και τύπωσε αυτόματα την εξής φράση: «Η ώρα ήταν εννέα και δεκαεπτά λεπτά το πρωί, και το σπίτι ήταν βαρύ». Με αυτή την απρόσμενη αλλά γοητευτική πρόταση ξεκινά το βιβλίο «1 ο Δρόμος» (1 the Road), το πρώτο μυθιστόρημα στην ιστορία της ανθρωπότητας, γραμμένο εξ ολοκλήρου από μια μηχανή. O Γκούντγουιν, ο άνθρωπος πίσω από το πρωτοποριακό εγχείρημα, περιγράφει τον εαυτό του ως «συγγραφέα συγγραφέων» και στο παρελθόν είχε εργαστεί ως ghostwriter για τη διοίκηση του Ομπάμα. Το πραγματικό του πάθος, ωστόσο, ήταν ο συνδυασμός της τεχνολογίας τεχνητής νοημοσύνης με τη λογοτεχνία.

Ειδική Αγωγή: Πολλαπλό «κούρεμα» του προϋπολογισμού από ΕΟΠΥΥ

Οι θεραπευτές Ειδικής Αγωγής καταγγέλλουν ότι για πρώτη φορά προωθείται με κάθε μέσο πολλαπλό «κούρεμα» στη δαπάνη για την Ειδική Αγωγή. Ο προϋπολογισμός είναι κλειστός και μειώνεται αυθαίρετα κατά 30% χωρίς να έχει προηγηθεί καμία μελέτη για τις ανάγκες του πληθυσμού.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στον 2ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Στατιστικής για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου

Η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ), στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανάπτυξη της στατιστικής παιδείας στην Ελλάδα», διοργανώνει, για δεύτερη φορά, τον «Πανελλήνιο Διαγωνισμό στη Στατιστική». Σκοπός του διαγωνισμού είναι η ανάδειξη ταλαντούχων μαθητών που ενδιαφέρονται για τη στατιστική επιστήμη, τον τρόπο παραγωγής και τη χρήση των επίσημων στατιστικών στην καθημερινότητά τους, αλλά και σε άλλους τομείς της κοινωνίας, όπως στην οικονομία και τη χάραξη πολιτικής.

Δικαίωμα συμμετοχής στον Διαγωνισμό στη Στατιστική έχουν ομάδες αποτελούμενες από έναν ως τρεις μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (δημόσιας και ιδιωτικής), των ακόλουθων κατηγοριών:
Κατηγορία Α: μαθητές Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων
Κατηγορία Β: μαθητές Γυμνασίου

Διατροφικές αμαρτίες γονέων παιδεύουσι… ως και τα δισέγγονα

Η πλούσια σε λιπαρά διατροφή θηλυκών ποντικιών φάνηκε να αυξάνει τις πιθανότητες παχυσαρκίας, ινσουλινοαντίστασης και εθιστικών συμπεριφορών των απογόνων τους επί τρεις ολόκληρες γενιές! Αυτό έδειξε νέα μελέτη ειδικών του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας της Ζυρίχης (ETH Zurich) η οποία δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση ανοιχτής πρόσβασης «Translational Psychiatry».

Ανώφελη η αφαίρεση αμυγδαλών σε 7 στα 8 παιδιά σύμφωνα με βρετανική έρευνα

Η αφαίρεση των αμυγδαλών (αμυγδαλεκτομή) δεν ωφελεί επτά στα οκτώ παιδιά που την κάνουν, σύμφωνα με μια νέα μεγάλη βρετανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον καθηγητή Δημόσιας Υγείας, Τομ Μάρσαλ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό "British Journal of General Practice", ανέλυσαν ιατρικά αρχεία για περισσότερα από 1,6 εκατομμύρια παιδιά, από τα οποία τα 18.271 είχαν κάνει επέμβαση αφαίρεσης αμυγδαλών μεταξύ 2005-2016.

Πώς επηρεάζει η μόρφωση της μαμάς την όραση των παιδιών

Τα παιδιά που έχουν γεννηθεί τους μήνες του καλοκαιριού, όσα έχουν πολύ μορφωμένη μαμά και όσα παίζουν πολλά βιντεοπαιγνίδια, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο μυωπίας, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, η οποία εξέτασε ποιοι περιβαλλοντικοί παράγοντες παίζουν ρόλο στο να αναγκάσουν τα παιδιά να βάλουν γυαλιά πρόωρα.

Η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη βόρεια Ελλάδα στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης

Η πρώτη Τράπεζα Μητρικού Γάλακτος στη Βόρεια Ελλάδα θα λειτουργήσει -χάρη σε πρωτοβουλία της μη κερδοσκοπικής οργάνωσης για τη φροντίδα των πρόωρων νεογνών «Ηλιτόμηνον«- στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» τηςΘεσσαλονίκης, το οποίο διαθέτει δύο Μονάδες Εντατικής Νοσηλείας Νεογνών (ΜΕΝΝ). Ο Διαδριατικός Αγωγός Φυσικού Αερίου (TAP) πρόσφερε το σημαντικότερο μέρος του εξοπλισμού (παστεριωτή και ψυγείο), ενώ η «Ηλιτόμηνον» έκανε τη δωρεά του καταψύκτη. Η διαδικασία για τη δημιουργία της Τράπεζας και τη διαμόρφωση ειδικού χώρου για τη λήψη του γάλακτος στο κτίριο Α του Νοσοκομείου είναι σε εξέλιξη,όπως ανέφερε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η διοικήτρια του Ιπποκρατείου, Βασιλική Παπαχριστοδούλου.

The HOME Project: Χορηγία από το Ίδρυμα IKEA για ασυνόδευτα παιδιά

Η The HOME Project, μία μη κερδοσκοπική οργάνωση ανθρωπιστικού σκοπού που ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 2016 και παρέχει ασφάλεια σε παιδιά πρόσφυγες και μετανάστες που φθάνουν στην Ελλάδα ασυνόδευτα, έλαβε χορηγία 4 εκατομμυρίων ευρώ από το Ίδρυμα ΙΚΕΑ, ώστε να υποστηρίξει 100 παιδιά-πρόσφυγες με στέγη, ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη, εκπαίδευση και υπηρεσίες κοινωνικής ένταξης. Η χορηγία αυτή αποτελεί μέρος ευρύτερης προσπάθειας του Ascend Collaborative, μίας σύμπραξης μεταξύ οργανισμών και ιδρυμάτων του ιδιωτικού τομέα -ανάμεσα σε αυτούς και του Ιδρύματος ΙΚΕΑ- που έχει αφιερωθεί ειδικά στον σκοπό βελτίωσης της ζωής των προσφύγων στην Ελλάδα.

Οι πρώτες υποτροφίες το 2018 από τον νεοσύστατο κοινωφελή φορέα «ΝIΚΟΣ ΔΑΣΚΑΛΑΝΤΩΝΑΚΗΣ – NDF»

Η δίψα για μάθηση και γνώση αποτελεί το μεγαλύτερο κίνητρο για τους δημιουργικούς ανθρώπους και κυρίως για τους νέους. Πάνω σ’ αυτή τη θεμελιώδη αξία και εμπειρία στηρίξαμε την πρωτοβουλία μας με το 1ο Πρόγραμμα Υποτροφιών της Φιλανθρωπικής και Πολιτιστικής Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Νίκος Δασκαλαντωνάκης – NDF».