Παρασκευή 28 Μαΐου 2021

Προβολή: Night Before Math Test

 

Σχολεία: Ποιες απουσίες μαθητών δεν θα μετρήσουν

Με απόφαση του υπουργείου Παιδείας το πρόβλημα των απουσιών θα ρυθμιστεί καθώς λόγω της τηλεκπαίδευσης πολλοί μαθητές κινδυνεύουν να ξεπεράσουν το όριο των 114 απουσιών και κυρίως στα λύκεια.

Οπως ανακοίνωσε η υφυπουργός Παιδείας Ζέττα Μακρή, οι απουσίες που έγιναν λόγω ανωτέρας βίας και χωρίς υπαιτιότητα των μαθητών στα σχολεία δεν θα «μετρήσουν». Το πρόβλημα αυτό εμφανίστηκε κυρίως κατά την περίοδο της τηλεκπαίδευσης, καθώς πολλά παιδιά δεν μπόρεσαν να παρακολουθήσουν κάποια μαθήματα και έτσι έπαιρναν απουσίες.

Κορωνοϊός και παιδιά: Πώς τα προστατεύουμε ώσπου να εμβολιαστούν

Πολλές οικογένειες ανά τον κόσμο είναι μπερδεμένες με την τακτική εμβολιασμού των ενηλίκων, και πλέον και των εφήβων, καθώς δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν με τα ανεμβολίαστα παιδιά τους.

Οι Τάιμς της Νέας Υόρκης έκαναν έρευνα μεταξύ 828 ειδικών σχετικά με το τι μπορούν να κάνουν οικογένειες με παιδιά αυτό το καλοακίρι, καθώς και τι πρόκειται να κάνουν οι ίδιοι. Το μίγμα λοιμωξιολόγων, ειδικών στην περίθαλψη, στην παιδιατρική και άλλων τόνισαν ότι πρόκειται για μια μεταβατική περίοδο, δεδομένου ότι η Pfizer έχει δηλώσει ότι από τον Σεπτέμβριο θα έχει διαθέσιμα εμβόλια για ηλικίες από 2 ετών και άνω.

Κορωνοϊός – Μελέτη: Τα παιδιά διασπείρουν πολύ λιγότερα αερολύματα από τους ενήλικες

Τα παιδιά διασπείρουν, όταν μιλούν και τραγουδούν, πολύ λιγότερα αερολύματα που σχετίζονται με τη μετάδοση κορωνοϊών από τους ενήλικες, συμπεραίνει μελέτη του πανεπιστημιακού νοσοκομείου Charité και του Πολυτεχνείου του Βερολίνου υπό την επίβλεψη του καθηγητή φωνιατρικής Ντιρκ Μιούρμπε.

Podcast για την έμφυλη σχολική βία και την ομοφοβία

Στο 9ο επεισόδιο του #CrimeCast φιλοξενείται η συζήτηση με τη Δρ. Ανδρομάχη Μπούνα (Andromachi Bouna) για την έμφυλη σχολική βία και την ομοφοβία, τα στερεότυπα που συνοδεύουν το κοινωνικό φύλο και τρόπους αντιμετώπισης του φαινομένου.
Παρουσίαση: Μάνος Τεχνίτης (Manos Technitis)
Επιμέλεια Κειμένων - Έρευνα: Δέσποινα Τζάνη
Ακούστε το επεισόδιο εδώ.

Iris Project: Διαγωνισμός για μαθητές/τριες Λυκείου σχολείων των Κυκλάδων

Είσαι μαθητής/τρια Λυκείου σε σχολείο των Κυκλάδων και λατρεύεις τη φύση στο νησί σου;
Δημιούργησε ένα μικρό βίντεο διάρκειας έως (3) τρία λεπτά και ανάδειξε ένα περιβαλλοντικό θέμα που σε προβληματίζει!
Πάρε μέρος στον διαγωνισμό Iris Project - 3 λεπτά για το νησί σου, και φτιάξε μαζί μας μια ταινία μικρού μήκους που θα εμπνεύσει τους γύρω σου να αναλάβουν δράση!
ΠΡΟΣΟΧΗ: η προθεσμία υποβολής αιτήσεων λήγει την Δευτέρα 31 Μαίου 2021! Το βίντεο μπορείς να μας το στείλεις έως 10 Ιουλίου 2021. 
Μάθε περισσότερα:

Πανελλήνιες 2021: To πρόγραμμα για ειδικά μαθήματα και δοκιμασίες ΤΕΦΑΑ

Ως προθεσμία διεξαγωγής Υγειονομικής Εξέτασης και Πρακτικής Δοκιμασίας των υποψηφίων (ΓΕΛ και ΕΠΑΛ) για εισαγωγή στα Τμήματα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ), ορίστηκε το διάστημα από την Πέμπτη 24-6-2021 μέχρι και την Τετάρτη 7-7-2021.

Προβολή: Ζωγραφίζουμε με (την Κατερίνα Κρις) ... δακτυλικά αποτυπώματα!

 

Πρόσωπο: Αλεξάνδρα Σταματοπούλου

Συνέντευξη της κολυμβήτριας με αναπηρία Αλεξάνδρας Σταματοπούλου στον  Τάκη Αλεξανδράκη με αφορμή την κατάκτηση της πρώτης θέσης στο ύπτιο  στην Madeira της Πορτογαλίας στους πανευρωπαϊκούς αγώνες κολύμβησης

Για να ακούσετε την συνέντευξη πατήστε στο:

Το «αύριο που φανταζόμαστε» δημιούργησαν μαθητές από όλη την Ελλάδα

Στον 24ο Πανελλαδικό Μαθητικό Διαγωνισμό της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες με θέμα «75 χρόνια Ηνωμένα Έθνη: Διαμορφώνουμε σήμερα το αύριο που φανταζόμαστε» ο 11χρονος Σύρος Όμαρ που φοιτά στο Κέντρο Μη Τυπικής Εκπαίδευσης της Σάμου δημιούργησε το σκίτσο με τίτλο «Δικαίωμα στα όνειρα», που απεικονίζει ένα παιδί να κάθεται στην άκρη ενός γκρεμού.

Ηλ. Μόσιαλος: Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους, παίρνουν πολύ μεγάλο ρίσκo

Όσοι δεν κάνουν εμβόλια ή εμποδίζουν τα παιδιά τους να κάνουν συγκεκριμένα εμβόλια, παίρνουν ένα πολύ μεγάλο ρίσκο. Τα οφέλη των εμβολίων είναι σημαντικά, ενώ οι παρενέργειες πολύ μικρές σε σύγκριση με τις επιπτώσεις της νόσου που αντιμετωπίζουν, αναφέρει σε νέα ανάρτηση του στο Facebook ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας Ηλίας Μόσιαλος της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Zero waste στην τέχνη» ταξιδεύει στη Σύρο

Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα «Zero waste στην τέχνη» ταξιδεύει στην πολιτιστική πρωτεύουσα των Κυκλάδων .
Πρόκειται για μία εκπαιδευτική δράση με καινοτόμες καλλιτεχνικές δραστηριότητες (installation, trash art), η οποία αφενός προωθεί τη μηδενική παραγωγή απορριμμάτων ως μια ριζική στρατηγική για τον περιορισμό των περιβαλλοντικών προβλημάτων και αφετέρου επιχειρεί να συμβάλει στην ανάπτυξη της δημιουργικότητας, της φαντασίας και της εικαστικής έκφρασης των συμμετεχόντων.

Δ. Μιχαηλίδου: Μικρό το ποσοστό αιτήσεων για αναδοχή - 1.600 παιδιά σε ορφανοτροφεία

"Αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1.600 παιδιά μέσα σε δομές, τα οποία δεν πρέπει να μεγαλώνουν σε ορφανοτροφεία. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να πάνε αυτά τα παιδιά σε οικογένειες", τόνισε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, η οποία εξήγησε το νέο καθεστώς που διέπει την αναδοχή παιδιών.

Στο σχολείο Βαρειάς τρισδιάστατα εξαρτήματα μάσκας

Το ερευνητικό εργαστήριο Privacy Engineering and Social Informatics (PrivaSI Lab) του Τμήματος Πολιτισμικής Τεχνολογίας και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Αιγαίου, υπό τη διεύθυνση του Αναπλ. Καθηγητή Χρήστου Καλλονιάτη, Προέδρου του Τμήματος, από την αρχή της πανδημίας αξιοποιεί τα αποτελέσματα που προκύπτουν από το ερευνητικό του αντικείμενο, υλοποιώντας πολλαπλές δράσεις για την αντιμετώπιση των επιζήμιων συνθηκών της COVID-19.

Στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών αυτών, πραγματοποιήθηκε από τα μέλη του ερευνητικού εργαστηρίου τρισδιάστατη εκτύπωση άνετων εξαρτημάτων τοποθέτησης μάσκας προσώπου (straps), προκειμένου να μοιραστούν σε μαθητές και μαθήτριες των σχολείων της Λέσβου. Στόχος της συγκεκριμένης δράσης του εργαστηρίου PrivaSI είναι η εποικοδομητική και έμπρακτη αρωγή του στην κοινωνία και την εκπαιδευτική κοινότητα της Λέσβου στις δύσκολες συνθήκες που διανύουμε.