Τετάρτη 21 Αυγούστου 2024

Δυσκολεύονται τα παιδιά με δυσλεξία να ακολουθούν οδηγίες;

Ο 10χρονος εγγονός μου έχει δυσλεξία και συχνά δεν ακολουθεί οδηγίες. Πρόκειται για ένα κοινό σύμπτωμα της δυσλεξίας ή δεν σχετίζεται με αυτήν;

Αυτή είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα ερώτηση με μια σύνθετη απάντηση.

Όλες οι μαθησιακές διαταραχές ορίζονται από μια κύρια πρόκληση/δυσκολία.

Η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό νηπίων που έχουν αυτισμό

Η τεχνητή νοημοσύνη (AI) θα μπορούσε να βοηθήσει στον εντοπισμό νηπίων που ενδέχεται να έχουν αυτισμό, σύμφωνα με ερευνητές που ανέπτυξαν ένα σύστημα διαλογής με ακρίβεια περίπου 80% για παιδιά κάτω των δύο ετών.

Σχολεία: Ποια βιβλία θα αλλάξουν – Στις 11/9 το πρώτο κουδούνι

Επτά βιβλία θα αλλάξουν τη νέα σχολική χρονιά σε δημοτικά σχολεία, γυμνάσια και λύκεια σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας.

Το πρώτο κουδούνι στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση την Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου.

Sold out το ποδόσφαιρο τυφλών στο Παρίσι 2024

Δέκα ημέρες πριν από την έναρξη των Παραολυμπιακών Αγώνων Παρίσι 2024 και το πρώτο άθλημα που εξαντλήθηκαν τα εισιτήρια όλων των αγώνων είναι το ποδόσφαιρο τυφλών. Ένα άθλημα στο οποίο έχει βάλει τη δική του «σφραγίδα» ο Θεσσαλονικιός Ηλίας Μάστορας, ο μοναδικός Έλληνας υπεύθυνος, παγκοσμίως, ολυμπιακού - παραολυμπιακού αθλήματος και τεχνικός διευθυντής ποδοσφαίρου τυφλών στο Παρίσι 2024.

Κάλεσμα συμμετοχής των «Therapy Dogs»

Η «Therapy Dogs» είναι μια ομάδα καταρτισμένων εθελοντών και εκπαιδευμένων σκύλων στη Θεσσαλονίκη, που έχει ως στόχο την θεραπευτική επαφή με τα σκυλιά σε αυτούς που τη χρειάζονται λίγο περισσότερο. Εάν είστε εργοθεραπευτής/τρια ή ειδικός/ή παιδαγωγός, σας αρέσει το έργο  των Therapydogs και θέλετε να συμμετέχετε στη δράση τους, επικοινωνήστε μαζί τους στο: info@therapydogs.gr
Περισσότερες πληροφορίες για την ομάδα και το έργο της, μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των Therapydogs.

Συνήγορος του Πολίτη: Παρέμβαση για την υιοθέτηση ρυθμιστικού πλαισίου ως προς την λειτουργία των κέντρων μελέτης και των summer camps ιδιωτικών φορέων

Ο Συνήγορος του Πολίτη εξέτασε αναφορές σχετικά με προβλήματα λειτουργίας, υποδομής και κατάλληλης στελέχωσης των Κέντρων Μελέτης που απευθύνονται σε μαθητές/μαθήτριες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, καθώς και των θερινών κατασκηνώσεων/δραστηριοτήτων κέντρων μελέτης και ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων («summer camps»). Από τη διερεύνηση διαπιστώθηκε η απουσία θεσμικού και ρυθμιστικού πλαισίου και προδιαγραφών.

ΕΣΥ: Νέα ΜΕΘ για παιδιά λειτουργεί στη Λάρισα – Δε δίνει λύση στο πρόβλημα των ελλείψεων

Το πρόβλημα με την ανεπάρκεια Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ) για παιδιά επαναφέρει στο προσκήνιο ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ), Μιχάλης Γιαννάκος, με αφορμή τη λειτουργία ΜΕΘ Παίδων στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας.

Λήδα Μανθοπούλου: Η 19χρονη Λαρισαία που θα αγωνιστεί στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού

Η Λαρισαία αθλήτρια, Λήδα Μανθοπούλου θα δώσει το «παρών» στην Παραολυμπιάδα του Παρισιού, που θα διεξαχθεί από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου.

Η 19χρονη πριν από ένα-ενάμιση χρόνο διαπίστωσε πως πάσχει από σκλήρυνση κατά πλάκας και όπως τονίζει η ίδια στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» στην αρχή ήταν πάρα πολύ δύσκολο και χρειάστηκε αρκετό διάστημα για να συνειδητοποιήσει τι γίνεται στο σώμα της.

Δέκα ερωτήσεις για την ηπατίτιδα C στα παιδιά

Τα τελευταία χρόνια γίνεται συστηματική προσπάθεια εξάλειψης της ηπατίτιδας C (HCV) παγκοσμίως, ιδιαίτερα λόγω της διαθεσιμότητας των σύγχρονων αμέσως δρώντων αντι-ιϊκών φαρμάκων, τα οποία έχουν επιτρέψει τη βελτίωση της συμμόρφωσης και την ευρύτερη πρόσβαση στη θεραπεία μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού. Διεθνώς, υπολογίζεται παρ΄ όλα αυτά ότι λιγότερο από 20% των πασχόντων έχουν διαγνωστεί και από αυτούς λιγότεροι από 10% έχουν λάβει αγωγή. Στην Ελλάδα, το ποσοστό των πασχόντων που έχουν λάβει αγωγή είναι υψηλότερο (15-20%).

Θεσσαλονίκη: Κόντρα ανάμεσα σε συλλόγους γονέων για τη στέγαση των παιδιών με αυτισμό

Για «εν κρυπτώ διαπραγμάτευση» για το κτήριο το οποίο θα στεγάσει τα παιδιά τους κατηγορούν τα μέλη του Συλλόγου Γονέων του Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης για παιδιά με αυτισμό, την Ένωση Γονέων του δήμου Πυλαίας - Χορτιάτη.