Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Το λεξιλόγιο του Αυτισμού

Πηγή
Μπαίνετε στον κόσμο του Αυτισμού και συναντάτε πολλούς όρους που δεν έχετε ιδέα τι μπορεί να σημαίνουν;

Αναρωτιέστε τι είναι το οπτικό πρόγραμμα, η ηχολαλία, η Διαταραχή Αισθητηριακής Ολοκλήρωσης, η συννοσηρότητα, η γενίκευση, η Θεωρία του Νου, η μετάβαση;

Απολαύστε την προσπάθεια της Lisa Smith, μητέρας 7 παιδιών, ένα εκ των οποίων στο φάσμα του Αυτισμού, η οποία με τη βοήθεια των υπέροχων σκίτσων της μας δίνει το λεξιλόγιο του Αυτισμού. 

Παιδιά χωρίς αστέρι

Η Ρίνα Μπαρσιλάι Ρέβαχ ήταν τεσσάρων ετών όταν έφθασε στο στρατόπεδο συγκέντρωσης Μπέργκεν-Μπέλσεν. Από την αγκαλιά της μητέρας της βρέθηκε σε ένα τολ στο τελευταίο κρεβάτι μιας τριώροφης κουκέτας. Από το σοκ δεν κατάφερε να περπατήσει για έναν ολόκληρο χρόνο. Από έναν φεγγίτη έβλεπε τους στρατιώτες να ποδοπατούν τα πτώματα των Εβραίων εργατών για να χωρέσουν στα κάρα που τα μετέφεραν στους ομαδικούς τάφους. Η εικόνα χαράχθηκε στη μνήμη της για πάντα.

Άργησε αλλά ήρθε...η πρώτη φιγούρα lego με αναπηρία!



Η διάσημη εταιρεία των lego φαίνεται πως άκουσε όλους αυτούς τους οπαδούς της που καιρό τώρα αναρωτιόντουσαν γιατί δεν υπάρχει ούτε μια φιγούρα με αναπηρικό αμαξίδιο ή που έστω να έχει κάποια εμφανή μορφή αναπηρίας. 

Γιατί η εκμάθηση ξένων γλωσσών είναι ευκολότερη για μερικά άτομα;

Απάντηση στο ερώτημα γιατί ορισμένοι άνθρωποι μαθαίνουν ευκολότερα μια ξένη γλώσσα από άλλους δίνει καναδική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroscience.

Ερευνητές του Πανεπιστημίου «McGill» στο Μόντρεαλ αποδίδουν την επιτυχία ή αποτυχία στην εκμάθηση ξένων γλωσσών στις διαφορές στην ισχύ των συνδέσεων μεταξύ συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου. 

Οι αυταρχικοί γονείς κάνουν κακά παιδιά

Ορισμένοι γονείς είναι πάρα πολύ αυταρχικοί. Θέλουν να ελέγχουν την κάθε κίνηση του παιδιού τους, να κάνουν τα παιδιά τους πάντα ο,τι λένε εκείνοι και να έχουν γενικότερα τα παιδιά τους με πολύ στενό λουρί. Τώρα όμως Αμερικανοί ερευνητές λένε πως αυτά τα παιδιά γίνονται πολύ κακοί άνθρωποι μεγαλώνοντας.

Μία ακόμη βιβλιοθήκη, “παράθυρο” στη γνώση για τα παιδιά

"Αν έχεις ένα κήπο και μια βιβλιοθήκη, έχεις όλα όσα σου χρειάζονται". Η φράση, που αποδίδεται στον Κικέρωνα είναι η κινητήριος δύναμη της ΙΚΕΑ, εταιρείας του Ομίλου FOURLIS, η οποία έχει αναλάβει τη μελέτη και το σχεδιασμό για τη δημιουργία δέκα βιβλιοθηκών για παιδιά και νέους σε ακριτικές και απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας, σε συνεργασία με το δίκτυο εθελοντών «Δημοσιογράφοι σε δράση – Journalists Acting». Στόχος της δράσης αυτής είναι να ανοίξει ένα ακόμα «παράθυρο» γνώσης για τα παιδιά, δημιουργώντας τις συνθήκες για μία καλύτερη ζωή.

2ος Πανελλήνιος Λογοτεχνικός Διαγωνισμός: Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς:ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι

Το Πειραματικό Γυμνάσιο Πανεπιστημίου Πατρών προκηρύσσει τον 2ο Πανελλήνιο Λογοτεχνικό Διαγωνισμό ποίησης και διηγήματος, με θέμα «Στη γειτονιά μου ή σε τόπους μακρινούς: ένα ταξίδι όπου υπάρχουν άνθρωποι», στοχεύοντας στην καλλιέργεια και την ανάδειξη της αισθητικής έκφρασης και της ανθρωπιστικής οπτικής των μαθητών.

Αστριντ Λίντγκρεν: Εφηβική αναρχία εναντίον καθωσπρεπισμού

Τα ανέκδοτα ημερολόγιά της από την εποχή του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και μια νέα βιογραφία ρίχνουν φως στην προσωπικότητα της Αστριντ Λίντγκρεν, της διάσημης σουηδής συγγραφέως της «Πίπης Φακιδομύτης» και άλλων βιβλίων παιδικής λογοτεχνίας. Αρθρο στο γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel» αποκαλύπτει άγνωστες πτυχές για τη ζωή της Λίντγκρεν, αποκαλώντας την «το ίδιο ριζοσπαστική και αποφασισμένη» με την Πίπη, την πιο γνωστή πρωταγωνίστρια των βιβλίων της. «Η συγγραφέας έγραφε για τις ζωές πολλών ανθρώπων αλλά πάντα ήταν πολύ συγκρατημένη σε ό,τι αφορούσε τη δημοσιοποίηση της δικής της ζωής» αναφέρει το δημοσίευμα. Το ένα από τα δύο υπό έκδοση βιβλία είναι μια βιογραφία από τον Γενς Αντερσεν, όπου η συγγραφέας παρουσιάζεται ως μια δυναμική και ανοιχτόμυαλη για την εποχή της γυναίκα.

Σε εμπόλεμη ζώνη 250 εκατομμύρια παιδιά παγκοσμίως

Περίπου 250 εκατομμύρια παιδιά, δηλαδή το ένα στα εννέα παγκοσμίως, ζουν σε χώρες που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις, κατήγγειλε το Διεθνές Ταμείο Επείγουσας Βοήθειας των Ηνωμένων Εθνών για τα Παιδιά (UNICEF), ζητώντας παράλληλα να συγκεντρωθεί ποσό ύψους σχεδόν 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ετήσια βάση για να προσφέρεται βοήθεια στα πιο ευάλωτα εξ αυτών. «Ο αριθμός των παιδιών που πλήττονται από ανθρωπιστικές κρίσεις διεθνώς είναι απίστευτος και πολύ ανησυχητικός», τόνισε η UNICEF.

Γενετικά τροποποιημένοι μακάκοι «εμφανίζουν αυτισμό»



Σε μια προσπάθεια να κατανοήσουν καλύτερα, και τελικά να αντιμετωπίσουν τον αυτισμό, κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν τους πρώτους γενετικά τροποποιημένους πιθήκους που παρουσιάζουν συμπτώματα της ασθένειας, όπως επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές, άγχος και μειωμένη κοινωνικότητα.

Διαγωνισμοί Συγγραφής από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παιδικό Βιβλίο και Παιδαγωγικό Υλικό» του Τμήματος Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής και του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, προκηρύσσει διαγωνισμούς συγγραφής:
1. Μυθιστορήματος για εφήβους από 14 έως 18 ετών,
2. Μυθιστορήματος για παιδιά από 9 έως 14 ετών,
3. Θεατρικού έργου για παιδιά.
Χρόνος υποβολής των έργων: 1η Φεβρουαρίου έως 30ή Σεπτεμβρίου 2016.