Πέμπτη 24 Φεβρουαρίου 2022

Πώς να βοηθήσετε το παιδί με ευαισθησία στα απτικά ερεθίσματα.

Τα παιδιά με διαταραχή αισθητηριακής επεξεργασίας μπορεί να παρουσιάζουν υπερευαισθησία ή υποευαισθησία στο άγγιγμα και τα απτικά ερεθίσματα. Αυτό μπορεί να μετατρέψει σε πραγματική πρόκληση πολλά απλά πράγματα, από το φαγητό -με τις τροφές διαφορετικής υφής- μέχρι και το μπάνιο. Δείτε πώς μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας αν παρουσιάζει αυτή την αισθητηριακή ιδιαιτερότητα:

Διάθεση self-test για μαθητές και εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς

Από αύριο Πέμπτη, 24 Φεβρουαρίου, έως και την Τετάρτη 2 Μαρτίου, οι μαθητές όλων των βαθμίδων, εμβολιασμένοι και μη, καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί, θα προμηθεύονται πέντε δωρεάν αυτοδιαγνωστικά (self) τεστ από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των ημερών από 1 Μαρτίου έως και 15 Μαρτίου 2022, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Πού οφείλεται το τραύλισμα; Νέες μελέτες ξετυλίγουν το βιολογικό υπόβαθρο της διαταραχής

Η Χόλι Νόβερ μεγάλωσε προσπαθώντας να κρύψει το τραύλισμά της.

«Ήμουν πολύ ανασφαλής» λέει στο Associated Press η 40χρονη γυναίκα από τη Φλόριντα, της οποίας ο γιος πάσχει κι αυτός από διαταραχή της ομιλίας. «Επινόησα τη συνήθεια να αλλάζω τις λέξεις που χρησιμοποιούσα ώστε να μην το προσέχουν».

Ευθυμία Γκουλή: Στον αθλητισμό δεν υπάρχει «άνδρας, γυναίκα, ΑμεΑ»

Το δικαίωμα στην άθληση δεν χωρά εξαιρέσεις και περιορισμούς. Αφορά κάθε άνθρωπο. Σε μια κοινωνία με πολλές προκαταλήψεις, ο αθλητισμός πρέπει να είναι για όλους! Άντρες, γυναίκες, ανθρώπους με Αναπηρία.

Ως άνθρωπος ΑμεΑ τα πρώτα μου βήματα στον χώρο του αθλητισμού και συγκεκριμένα στην κολύμβηση έγιναν όταν ήμουν μόλις 4 ετών. Σήμερα είμαι 25, Παραολυμπιονίκης στο άθλημα της κολύμβησης, έχοντας δώσει και συνεχίζοντας να δίνω τεράστιους αγώνες, ξεπερνώντας ασταμάτητα εμπόδια...

Το ολοκαύτωμα στο εικονογραφημένο παιδικό βιβλίο: Τέσσερα ελληνικά βιβλία

Τέσσερα εικονογραφημένα βιβλία γραμμένα με διαφορετικούς τρόπους γραφής, ύφους ή οπτικής γωνίας και θέμα το Ολοκαύτωμα: «Τα κίτρινα καπέλα» της Κέλλυς Ματαθία-Κόβο με εικονογράφηση της ίδιας (Πατάκης, 2017), «Από μακριά» της Αγγελικής Δαρλάση (εικον. Βασίλης Κουτσογιάννης, εκδ. Μεταίχμιο), «Ζάζα» της Αργυρώς Πιπίνη (εικον. Πέτρος Μπουλούμπασης, εκδ. Καλειδοσκόπιο) και «Οι δικοί μου άνθρωποι» της Μαρίζας Ντεκάστρο (εικον. Χαρά Μαραντίδου, εκδ. Καλειδοσκόπιο). Εικονογράφηση άρθρου, Ζεράρ Ντιμπουά, από το New Yorker. 

Προκήρυξη σεμιναρίων γραφής Braille στα Ιωάννινα και στην Άρτα

Με ανακοίνωσή του, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών- Περιφ.Ένωση Β/Δ Ελλάδος γνωρστοποιεί στους ενδιαφερομένους την πραγματοποίηση σεμιναρίων γραφής Braille στα Ιωάννινα και στην Άρτα, 52 διδακτικών ωρών με χρονική διάρκεια 3 μηνών και έναρξη τον Απρίλιο 2022.

Η βραχεία λίστα για τα βραβεία Andersen

Η IBBY, η Διεθνής Οργάνωση βιβλίων για νέους, ανακοίνωσε τη βραχεία λίστα με τους υποψήφιους για το φετινό βραβείο Hans Christian Andersen. Στην κατηγορία των συγγραφέων έχουν προταθεί οι Marie-Aude Murail από τη Γαλλία, María Cristina Ramos από την Αργεντινή, Fatima Sharafeddine από τον Λίβανο, Peter Svetina από τη Σλοβενία, Annika Thor από τη Σουηδία και Margaret Wild από την Αυστραλία, ενώ στην κατηγορία των εικονογράφων υποψήφιοι είναι οι Beatrice Alemagna από την Ιταλία, Ryoji Arai από την Ιαπωνία, Iwona Chmielewska από την Πολωνία, Gusti από την Αργεντινή, Suzy Lee from the Republic of Korea, and Sydney Smith from Canada.

Μάθημα μετά μουσικής: Εκπαιδευτικός «πάντρεψε» τη διδασκαλία με τη μουσική

Με λιμάνι της ζωής του τη μουσική, εκπαιδευτικός κατάφερε να ανοίξει πανιά για ένα διαφορετικό ταξίδι στη γνώση, με συνοδοιπόρους μικρούς μαθητές δημοτικών σχολείων στη δυτική Θεσσαλονίκη. Ο Δημήτρης Καραγεώργος ένωσε την αγάπη του για τη διδασκαλία και τη μουσική, έχοντας πάντα δίπλα του, εδώ και τρεις δεκαετίες, την κιθάρα του, την οποία και χρησιμοποιεί, όταν θεωρήσει πως μπορεί να βοηθήσει στην εκπαιδευτική διαδικασία. Οι δε μαθητές του πολυμήχανου εκπαιδευτικού έχουν «αγκαλιάσει» την πρωτότυπη ιδέα του.

Επιστήμονες χαρτογράφησαν τους νευρώνες τραγουδιού στον ανθρώπινο εγκέφαλο

Επιστήμονες στις ΗΠΑ ανακάλυψαν για πρώτη φορά στον ανθρώπινο εγκέφαλο νευρώνες που φαίνεται να ασχολούνται αποκλειστικά με την επεξεργασία του τραγουδιού.

Στο παρελθόν είχαν βρεθεί νευρώνες εξειδικευμένοι για την ομιλία και τη μουσική, ενώ τώρα ήλθαν στο φως και νευρώνες ειδικά για το τραγούδι.

Η βαθμολογία των ελληνικών ΑΕΙ – Η χρυσή οκτάδα

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών, το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το Αριστοτέλειο Παν. Θεσσαλονίκης, το Παν. Κρήτης, το Παν. Μακεδονίας, το Παν. Πατρών, το Οικονομικό Παν. Αθηνών και το Παν. Αιγαίου αποτελούν τη χρυσή οκτάδα των ελληνικών πανεπιστημίων.

Αυτό προκύπτει από την κατάταξη των ιδρυμάτων με βάση τη μοριοδότησή τους όχι με αντικειμενικά κριτήρια (π.χ. αριθμός φοιτητών και προσωπικό) αλλά με ποιοτικά κριτήρια.

Σκάκι: 16χρονος νίκησε το Νο 1 της παγκόσμιας κατάταξης Magnus Carlsen

Ο 16χρονος Rameshbabu Praggnanandhaa κατάφερε να νικήσει τον Μάγκνους Κάρλσεν (Magnus Carlsen), νο 1 του κόσμου, στο πρωτάθλημα Airthings Masters.

Το φαινόμενο του σκάκι, που αποκαλείται και με το ψευδώνυμο Pragg, έπαιξε κόντρα στο νούμερο ένα του κόσμου με τον Κάρλσεν να κάνει λάθη, δίνοντας στον ανήλικο αντίπαλό του ευκαιρίες που δεν άφησε ανεκμετάλλευτες.

2ο Διεπιστημονικό Συνέδριο ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ & ΝΟΥΣ

Οι εργασίες τού 2ου Διεπιστημονικού Συνεδρίου «Εγκέφαλος & Νους», που πραγματοποιήθηκε από 17 έως 18 Δεκεμβρίου 2021 στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, είναι διαθέσιμες στο blod.gr και μπορείτε να τις παρακολουθήσετε. 

Ιαπωνία: Αποζημιώσεις σε θύματα αναγκαστικής στείρωσης με τον νόμο περί «ευγονίας»

Αποζημιώσεις για πρώτη φορά επιδίκασε ιαπωνικό δικαστήριο στους ανθρώπους που υπέστησαν αναγκαστική στείρωση, υπό τον (καταργηθέντα πλέον) νόμο ευγονίας που είχε στόχο να εμποδίζει γεννήσεις «κατώτερων παιδιών».

Το ανώτατο δικαστήριο της Οσάκα αναίρεσε την απόφαση κατώτερου δικαστηρίου και παρήγγειλε την καταβολή από την κυβέρνηση συνολικού ποσού 210.000 ευρώ σε τρεις ενάγοντες, στα 70 και 80 τους πλέον. Περιέγραψε δε, τον νόμο -που καταργήθηκε το 1996- ως «απάνθρωπο».

ΗΑΕ: Ενισχύουν τη συμμετοχή των γυναικών στις επιστήμες, την τεχνολογία και τα μαθηματικά

Οι γυναίκες της Αραβίας παίζουν καθοριστικό ρόλο στην ανάπτυξη της επιστήμης, της έρευνας και της καινοτομίας σε όλη τη Μέση Ανατολή. Τα στοιχεία της UNESCO δείχνουν ότι έως και το 57% των αποφοίτων από τμήματα επιστημών, τεχνολογίας, μηχανικής και μαθηματικών, δηλαδή τα τμήματα STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) στις αραβικές χώρες είναι γυναίκες. Αντίστοιχα, στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το 61% των φοιτητών τμημάτων STEM είναι γυναίκες.