Πέμπτη 12 Μαΐου 2022

Ασφαλής η καθημερινή δόση στεροειδών για παιδιά με μυϊκή δυστροφία Duchenne.

Νέα έρευνα συνιστά ημερήσιες δόσεις στεροειδών για παιδιά με μυϊκή δυστροφία Duchenne (DMD), σηματοδοτώντας σημαντική αλλαγή στον τρόπο αντιμετώπισης της νόσου.

«Τα κορτικοστεροειδή είναι πιθανό να παραμείνουν η κύρια θεραπεία για τη μυϊκή δυστροφία Duchenne παγκοσμίως για το άμεσο μέλλον, επομένως είναι σημαντικό να καθιερώσουμε ένα πρότυπο φροντίδας που να υποστηρίζεται από επιστημονικά στοιχεία», δηλώνει ο Ρόμπερτ Γκρίγκς, νευρολόγος στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου του Ρότσεστερ.

Genderhood: Οδηγός Συναι/no για γονείς

Το Συναι/no είναι το πρώτο εκπαιδευτικό κουτί/εργαλείο στην Ελλάδα που εκπαιδεύει παιδιά 6-12 ετών και τους γονείς/κηδεμόνες τους στην καλλιέργεια δεξιοτήτων συναίνεσης. 

Στο εγχειρίδιο παρουσιάζεται η συναίνεση ως μία δεξιότητα και στάση ζωής που καθορίζει πολλαπλές πλευρές της καθημερινότητας. Αποκτώντας τη συναίνεση ως δεξιότητα και εξασκώντας την καθημερινά, οδηγούμαστε μαζί σε μία κοινωνία ισότητας και σεβασμού προς κάθε ατομικότητα. Βέβαια, φαντάζει αρκετά δυσνόητη και κάποιες φορές αμφιλεγόμενη. Σε κάθε περίπτωση, η συναίνεση είναι κάτι που μαθαίνουμε ήδη από το νηπιαγωγείο: η ιδέα ότι οφείλουμε να σεβόμαστε τόσο τα δικά µας όρια, όσο και των άλλων ατόμων προκειμένου να είμαστε ασφαλείς, να διατηρούμε την αξιοπρέπειά μας και να οικοδομούμε υγιείς σχέσεις. 

24οι Ολυμπιακοί Αγώνες Κωφών: Δύο ακόμη χάλκινα μετάλλια από την ελληνορωμαϊκή πάλη προστέθηκαν στην Ελλάδα

Εννέα μετάλλια μετράει πλέον η Ελλάδα σε αυτούς τους 24ους Ολυμπιακούς Αγώνες, της Βραζιλίας, που σιγά-σιγά φθάνουν στο τέλος τους. Οι Νίκος Ιωσηφίδης και Αλέξανδρος Παπαδάτος στα 77κ. και στα 130κ. αντίστοιχα, πάλεψαν και χάρισαν ακόμη δύο μετάλλια στην ελληνική αποστολή.

Εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο: Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο

Ημερίδα, με τίτλο: «Εισαγωγή της αγγλικής γλώσσας στο Νηπιαγωγείο: Το πρόγραμμα ΕΑΝ», διοργανώνεται από το Τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ, το Σάββατο 14 Μαΐου 2022 και ώρες 10:30 με 20:30, στον Πύργο της Παιδαγωγικής Σχολής του ΑΠΘ.

Η Ημερίδα πραγματοποιείται στο πλαίσιο του καινοτόμου προγράμματος «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την Εισαγωγή της Αγγλικής Γλώσσας στο Νηπιαγωγείο» το οποίο υλοποιείται από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθήνας και το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Επιστημονική υπεύθυνη και συντονίστρια του προγράμματος είναι η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας του ΑΠΘ Θωμαή Αλεξίου.

227 «μικρά θαύματα» στον Αγιο Δημήτριο – Ένα σχολείο που πασχίζει για ξεχωριστά παιδιά

Μετατρέπουν καλόγερους ρούχων σε δέντρα, κάνουν τοιχογραφίες με καπάκια, φιλοτεχνούν εκθεσιακά περίπτερα, προετοιμάζουν ημερίδες σταδιοδρομίας, στήνουν ΚοινΣΕπ, «μεταφράζουν» σε κατανοητή γλώσσα συνταγές μαγειρικής, μεριμνούν για συσσίτιο στους οικονομικά ασθενέστερους, ηρεμούν τα παιδιά όταν αυτά ταράζονται, συμπαραστέκονται στους γονείς όταν εξαντλούνται τα κουράγια τους… Το καθηκοντολόγιο των 120 εργαζομένων –εκπαιδευτικών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών, φυσικοθεραπευτών και πλήθος άλλων βοηθητικών ειδικοτήτων του ΕΕΕΕΚ (Εργαστήριο Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης) Αγίου Δημητρίου– είναι τόσο ευρύ, που δεν χωράει σε ένα κείμενο. «Οταν φτάνει η στιγμή της αποφοίτησης ο αποχωρισμός είναι πολύ δύσκολος», λέει η κοινωνική λειτουργός Γεωργία Μπουλμέτη. «Για έξι χρόνια βρισκόμαστε σε ανοιχτή επικοινωνία με τις οικογένειές τους προκειμένου να εντοπίσουμε στον καθέναν μαθητή τις ικανότητές του και να τις εξελίξουμε στον μέγιστο βαθμό, ώστε να μπορέσει στο μέλλον να αποκατασταθεί επαγγελματικά». Για του λόγου το αληθές, όσο διαρκεί η συζήτηση η 16χρονη Μαργαρίτα μας φέρνει ζεστούς καφέδες και μπισκότα. «Κερασμένα από εμάς», λέει με ένα ζεστό χαμόγελο όσο μας σερβίρει.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών στο Διαδίκτυο: Νέους κανόνες προτείνει η Κομισιόν για την καταπολέμησή της

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προτείνει νέα νομοθεσία της ΕΕ για την πρόληψη και την καταπολέμηση της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο Διαδίκτυο. Με 85 εκατομμύρια φωτογραφίες και βίντεο, που απεικονίζουν τη σεξουαλική κακοποίηση παιδιών, να έχουν αναφερθεί παγκοσμίως μόνο το 2021, και πολλά άλλα να μην αναφέρονται, η σεξουαλική κακοποίηση παιδιών είναι διάχυτη. Η πανδημία του κοροναϊού έχει επιδεινώσει το ζήτημα, με τον οργανισμό Internet Watch να σημειώνει αύξηση 64% στις αναφορές επιβεβαιωμένης σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών το 2021 σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.

Η πανδημία αύξησε τη μοναξιά σε όλον τον κόσμο

Οι άνθρωποι, σε όλον τον κόσμο, που βίωσαν μοναξιά στη διάρκεια της Covid-19 εμφάνισαν μικρή αύξηση σε ποσοστό περίπου 5% σε σχέση με τα προ πανδημίας επίπεδα. Αυτή η αύξηση, παρ' όλο που δεν ήταν μεγάλη, μπορεί να έχει επιπτώσεις για την ψυχική και σωματική υγεία αρκετών ανθρώπων σε βάθος χρόνου, καθώς και για το προσδόκιμο ζωής τους, σύμφωνα με μία νέα γερμανο-αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Δ. Μιχαηλίδου: Όλοι μαζί για την προσχολική αγωγή

«Είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση δίνει τόσο μεγάλη σημασία και αξία στην προσχολική αγωγή, στην αγωγή και φροντίδα που παίρνουν τα παιδιά μας από λίγων μηνών έως και 4 ετών και που καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς στο ίδιο τραπέζι», δήλωσε η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, Δόμνα Μιχαηλίδου, κατά την πρώτη συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Προσχολικής Αγωγής και Διαπαιδαγώγησης.

Podcast: Νάσια Στουραΐτη, η ζωή της με την ινομυαλγία

Η Νάσια Στουραΐτη γεννήθηκε με μια αναπηρία στα άνω άκρα, τα χέρια της είναι πιο κοντά και με λιγότερα δάχτυλα. Από μικρή έμαθε να παλεύει και δεν άφησε την αναπηρία να γκρεμίσει τα όνειρα της. Σήμερα ασχολείται με την φωτογραφία και διαπρέπει. Το 2019 ήρθε αντιμέτωπη με μια ακόμη δυσκολία, όταν η ινομυαλγία της χτύπησε την πόρτα, ένα σύνδρομο που συνοδεύεται από έντονο μυοσκελετικό πόνο. Πώς κατάφερε να μην χάσει την αισιοδοξία της και πώς μετέτρεψε τις αναποδιές σε πλεονέκτημα; Μια ιστορία θάρρους και επιμονής.

Τι ισχύει για την παιδαγωγική επάρκεια μελών ΕΕΠ με πτυχίο ΑΕΙ

Έγγραφη απάντηση στην ΠΟΣΕΕΠΕΑ απέστειλε το υπουργείο Παιδείας ,σχετικά με την παιδαγωγική επάρκεια μελών ΕΕΠ με πτυχίο ΑΕΙ
Πατήστε εδώ για να ανοίξετε το έγγραφο
Πηγή: esos

Δράσεις Ολιστικής Πρόληψης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού» στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης , 16-22 Μαΐου

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών, υλοποιεί δωρεάν Δράσεις Ολιστικής Πρόληψης, από τις 16 έως 22 Μαΐου 2022, στη Νέα Παραλία Θεσσαλονίκης (δίπλα στο Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου) από τις 10:00 έως 19:00.

Ο Οργανισμός φροντίζει για τη σχολική κοινότητα, καθώς και για τους πολίτες της Θεσσαλονίκης, υλοποιώντας τις παρακάτω δράσεις με τη συμβολή του εξειδικευμένου προσωπικού του, και τη διάθεση του σύγχρονου υλικοτεχνικού εξοπλισμού που διαθέτει.

«Γιατρός για όλους»: Τέλος στη μεταφορά ψυχικά ασθενών με χειροπέδες

Ψηφίστηκε σήμερα το νομοσχέδιο με τίτλο, «Γιατρός για όλους, ισότιμη και ποιοτική πρόσβαση στις υπηρεσίες του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και άλλες διατάξεις».

Σύφωνα με την ανακοίνωση του υπ. Υγείας, εντός του Σχεδίου Νόμου βρίσκεται διάταξη, αντικείμενο της οποίας αποτελεί ο τρόπος μεταφοράς των ψυχικά ασθενών σε κατάλληλη Μονάδα Ψυχικής Υγείας, κατά τη διαδικασία της ακούσιας νοσηλείας και κατόπιν εισαγγελικής παραγγελίας.

Ένα σχολείο μεταμορφώνεται και… σε μουσείο!

Ανοίγει τις πύλες του για το κοινό το «Σχολικό Μουσείο» στο Ανωγειανό

Όνειρο πολλών ετών, επιτέλους γίνεται πράξη! Το «Σχολικό Μουσείο» που λειτουργεί στον χώρο του 1oυ Δημοτικού σχολείου Ηρακλείου, το γνωστό «Ανωγειανό» (Λ.Καλοκαιρινού 197), ανοίγει τις πύλες του για το κοινό.

Γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα ΕΝΕΕΓΥΛ B' Λυκείου: Τι αλλάζει στην απόφαση για την Τράπεζα Θεμάτων

Αναλυτικά η τροποποίηση της απόφασης της Ζέττας Μακρή για τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα ΕΝΕΕΓΥΛ B' Λυκείου, στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκε η τροποποίηση της υπό στοιχεία 160650/Δ3/09/12/2021 απόφασης της υφυπουργού Παιδείας, Ζέττας Μακρή, «Καθορισμός των “Γραπτώς Εξεταζόμενων” μαθημάτων στις προαγωγικές εξετάσεις της B’ τάξης των Λυκείων των ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ. στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας, της εξεταστέας ύλης και του τρόπου αξιολόγησης αυτών κατά το σχολικό έτος 2021-22, βάσει του άρθρου 9 του ν. 4692/2020 (Α’ 111)».

Σεξουαλικός προσανατολισμός: Παράνομες οι θεραπείες μεταστροφής

«Ο «γιατρός» πίστευε ότι με το να αλλάξει τη σεξουαλικότητά μου θα βοηθούσε στο να ξεπεράσω τα προβλήματα άγχους και κατάθλιψης που είχα. Το σχέδιο ήταν να λέω στον εαυτό μου ότι είμαι στρέιτ. Να αρνούμαι ότι είμαι γκέι και να επισκέπτομαι οίκους ανοχής για να μάθω να μου αρέσουν οι γυναίκες». «…Επρεπε να φαντασιώνομαι γυναίκες και σεξ με γυναίκες. Η επανάληψη αυτής της μεθόδου θα έφερνε το επιθυμητό αποτέλεσμα, να γίνω στρέιτ. Στο σπίτι δεν υπήρχε χώρος για να κάνω αυτή τη μέθοδο χωρίς να το καταλάβει η μητέρα μου. Οπότε ο πατέρας μου μού σύστησε να το κάνω στην αποθήκη, στο υπόγειο της πολυκατοικίας». «Η τυπική διαδικασία ήταν να εξομολογούμαι, στη συνέχεια αυτός να προσπαθεί να με πείσει ότι ο σεξουαλικός προσανατολισμός μου είναι αμαρτία και ότι θα με τιμωρήσει ο Θεός, ακολουθούσε μια σειρά από ευχές και «διαβάσματα», ειδικές προσευχές να «διώξω» το δαιμόνιο από μέσα μου…».