Πέμπτη 19 Νοεμβρίου 2015

Πλαστές συνοδευτικές επιστολές αποκαλύπτουν τις προκαταλήψεις που υπάρχουν στον εργασιακό τομέα.

Οι εργοδότες – ιδίως στις μικρές επιχειρήσεις- είναι λιγότερο πιθανό να ανταποκριθούν/ να απαντήσουν σε άτομα με αναπηρία που αναζητούν εργασία, σύμφωνα με μια έρευνα που εξέτασε εκατοντάδες αιτήσεις. Χρησιμοποιώντας πλαστές συνοδευτικές επιστολές οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι για κάποια θέση εργασίας οι υποψήφιοι με αναπηρία είχαν 26% λιγότερες πιθανότητες να λάβουν απάντηση από τους εργοδότες, σύμφωνα με τα ευρήματα που αναφέρονται από το Εθνικό Γραφείο Οικονομικών Ερευνών (National Bureau of Economic Research). 

Άποψη: Λ. Παπαδημητρίου "Στον πάτο του γονεϊκού στρες"

Από τότε που διάβασα ότι το άγχος κληροδοτείται στα παιδιά από τους γονείς τους (σύμφωνα με μελέτη σε πιθήκους ρέζους μακάκους, η οποία διεξήχθη εσχάτως από ειδικούς του Τμήματος Ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο Γουισκόνσιν-Μάντισον στις ΗΠΑ) νομίζω ότι έχω ακόμη περισσότερο. Προσομοιάζω δηλαδή όλο και συχνότερα σε πίθηκο ρέζους μακάκους που χτυπάει με τις γροθιές το στήθος του ωρυόμενος: «Ξύπνα / Πλύνε τα δόντια σου / Μίλα / Παίξε / Διάβασε / Πλύσου / Τελείωνε την άσκηση της Φυσικής / Κοιμήσου / Ελα γρήγορα γιατί...». Το μόνο ελαφρυντικό μου είναι ότι ανήκω στην περίφημη Generation Χ (χονδρικά σε αυτούς που είναι μεταξύ 34 και 47 ετών). Εχουμε, νομίζω, αποδείξει περίτρανα ότι δεν είμαστε θλιβεροί «slackers» (αραχτοί), όπως μας περιέγραφαν κακόβουλα στις αρχές της δεκαετίας του '90. Αντιθέτως, έχουμε πανηγυρικά ανακηρυχθεί «η πιο στρεσαρισμένη γενιά» (τουλάχιστον στις ΗΠΑ).

Εντοπίστηκε «η αρχή της σχιζοφρένειας» στον εγκέφαλο

Ένα συγκεκριμένο αυλάκι του εγκεφάλου που βρίσκεται και στα δύο ημισφαίρια φαίνεται πως ευθύνεται για τις ψευδαισθήσεις και τη σχιζοφρένεια.

Μελέτη που έγινε έδειξε ότι αυτή η πτυχή τείνει να είναι μικρότερη σε εκείνους τους ασθενείς που έχουν ψευδαισθήσεις, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έχουν. 

Πώς να μιλήσω στα παιδιά για την τραγωδία των προσφύγων;

Αργυρώ Πιπίνη, συγγραφέας

Τα τελευταία χρόνια κυριαρχεί ένας προστατευτισμός από την πλευρά των γονιών, που στερεί από τα παιδιά τη θεώρησή τους για τη ζωή. Φοβόμαστε μήπως στενοχωρηθούν τα παιδιά και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να επιβάλλουμε ένα είδος εμπάργκο στα δυσάρεστα γεγονότα.

Παραμύθι να αρχινήσει… θεραπείες για να φέρει

Η ΨΥΧΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΤΗΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΙΤΣΑΣ ΚΑΙ ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

Με ποιο τρόπο οι ιστορίες για δράκους, λύκους και πρίγκιπες μπορούν να λειτουργήσουν ως θεραπευτικό μέσο στα παιδιά…

Ποιες χημικές ουσίες και τοξίνες πρέπει να αποφεύγετε στα βρεφικά προϊόντα

Τα προϊόντα που διατίθενται στην αγορά για το μωρό σας, σας κάνουν να νομίζετε ότι τα έχει ανάγκη αλλά στην πραγματικότητα είναι γεμάτα τοξικά συστατικά που κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό.

Υπάρχουν ένα σωρό βιομηχανίες που υπόσχονται να κρατήσουν το δέρμα του μωρού σας φρέσκο και απαλό, όπως τη μέρα που γεννήθηκε. Το εκπληκτικό είναι ότι δεν είναι απαραίτητα. Το δέρμα του μωρού θα παραμένει τέλειο χωρίς την παραμικρή παρέμβαση.

Οδηγίες για τα ολοήμερα σχολεία

Προτεραιότητα φοίτησης σε μαθητές των οποίων εργάζονται και οι δύο γονείς θα δοθεί σε όσα ολοήμερα σχολεία με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα (ΕΑΕΠ) δεν έχουν λειτουργήσει ακόμα.

Με υπεύθυνη δήλωση η άρνηση εμβολιασμού τέκνων

Με αγωνία παρακολουθούν τη βαθμιαία δημιουργία αρνητικού κλίματος για τον εμβολιασμό, οι Έλληνες παιδίατροι.

Σε πολλές χώρες της Δυτικής Ευρώπης, Αμερικής και Ασίας υπάρχουν συνεχώς ενδείξεις αυξανόμενων «κινήσεων» κατά των εμβολίων, παρά το αδιαμφισβήτητο – κατά γενική ομολογία – όφελος του εμβολιασμού για όλες τις ηλικίες, καθώς η πρόληψη της νοσηρότητας και θνητότητας από τα λοιμώδη νοσήματα με τους εμβολιασμούς θεωρείται το σπουδαιότερο επίτευγμα του 20ου αιώνα. Αν και στην Ελλάδα τα περιστατικά άρνησης των βασικών εμβολιασμών παραμένουν περιορισμένα, σε αντίθεση με ό,τι συμβαίνει στο εξωτερικό, οι παιδίατροι βρίσκονται σε επαγρύπνηση, καθώς έχουν σε υψηλό ποσοστό τη φροντίδα των εμβολιασμών παιδιών και εφήβων, γεγονός που τους επιβάλλει να ενημερώνουν για την αναγκαιότητα και τη χρησιμότητα των εμβολίων αλλά και να την υπερασπίζονται.

Τα παιδιά που τρώνε καλό πρωινό, έχουν καλύτερους βαθμούς στο σχολείο

Οι μαθητές του Δημοτικού που τρώνε πρωινό πριν πάνε στο σχολείο, έχουν έως και διπλάσια πιθανότητα να πετύχουν βαθμούς πάνω από τον μέσο όρο της τάξης τους, σε σχέση με όσα παιδιά δεν τρώνε, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα.