Παρασκευή 19 Ιουλίου 2019

Προκλήσεις στις κοινωνικές δραστηριότητες για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής

Κοινές δραστηριότητες στο σχολείο όπως το φαγητό και το διάλειμμα δίνουν στο παιδί την ευκαιρία να κοινωνικοποιηθεί στο σχολείο. Αλλά αυτές οι κοινωνικές καταστάσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι πρόκληση για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής. Δείτε πώς. 

Γεύμα/ φαγητό.

Η ώρα φαγητού στο σχολείο είναι από τις πιο μη δομημένες χρονικές περιόδους μέσα στη σχολική μέρα. Αυτό μπορεί να είναι δύσκολο για τα παιδιά που δεν καταλαβαίνουν ποιες συμπεριφορές αναμένονται κοινωνικά. Για παράδειγμα, τα παιδιά που έχουν δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα μπορεί να καθίσουν σε μια θέση στα τραπέζια φαγητού, αγνοώντας το γεγονός ότι κάποιο παιδί έχει βάλει ήδη τα πράγματά του εκεί για να «κρατήσει» θέση. Ή ίσως πει κάτι παρορμητικά και πληγώσει τα συναισθήματα του άλλου παιδιού («Το φαγητό σου είναι αηδία»). Η φασαρία στο χώρο του γεύματος μπορεί επίσης να προκαλεί δυσκολίες στα παιδιά που δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. 

Αναγκαία η αντηλιακή προστασία για τα παιδιά

Έφτασε το καλοκαίρι και όλοι διερωτόμαστε ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος για να προστατευτούμε από τις ηλιακές ακτίνες, κάτι που υποδεικνύουν ως απολύτως απαραίτητο δερματολόγοι, ιατροί και ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA). Ιδιαίτερα ευαίσθητο είναι το θέμα όταν πρόκειται και για την προστασία των μικρών παιδιών. Όπως επισημαίνει η δρ Μίριαμ Ουέινσταϊν, παιδίατρος δερματολόγος στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Τορόντο και αναπληρώτρια καθηγήτρια Παιδιατρικής στο πανεπιστήμιο της ίδιας πόλης, «η αναζήτηση μιας καλής σκιάς, η αποφυγή των πιο ζεστών ωρών της ημέρας, η κάλυψη με ανοιχτόχρωμα ενδύματα και φυσικά με αντηλιακό είναι αναγκαία μέτρα, που συνήθως δύσκολα επιβάλλονται στα παιδιά».

Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά 2019

Η Παγκόσμια Πεζοπορία για τα Παιδιά (Children’s Walk) αποτελεί παγκόσμια πρωτοβουλία της Roche μέσω της οποίας η εταιρεία στηρίζει από το 2003 φορείς που αναπτύσσουν έργο για το παιδί. Η Πεζοπορία για τα Παιδιά φέρει την υπογραφή των εργαζομένων της Roche και υλοποιείται σε ετήσια βάση. Από το 2003 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 230.000 εργαζόμενοι σε όλο τον κόσμο έχουν περπατήσει σε 144 χώρες, συγκεντρώνοντας περισσότερα από 18 εκατομμύρια ελβετικά φράγκα. 

Απαλλαγή από το τέλος ταξινόμησης ΙΧ που παραλαμβάνονται από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες

Δείτε το Εγχειρίδιο της ΑΑΔΕ για την απαλλαγή από το Τέλος Ταξινόμησης Ιδιωτικής Χρήσης Επιβατικών Αυτοκινήτων που παραλαμβάνονται από Ευπαθείς Κοινωνικές Ομάδες ή κατεβάστε το από εδώ.
Διαβάστε περισσότερα για την απαλλαγή στο taxheaven από όπου αλιεύσαμε και την πληροφορία.

ΠΑΜΑΚ: Ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε θέματα Εκπαίδευσης ατόμων με αυτισμό

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, στο Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής, με Επιστημονικά Υπεύθυνη την Δρ. Χριστίνα K. Συριοπούλου - Δελλή (Επίκουρη Καθηγήτρια του Τμήματος Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στο γνωστικό αντικείμενο "Εκπαίδευση Ατόμων με Διάχυτες Αναπτυξιακές Διαταραχές") εκπονεί έργο με τίτλο: «Επαγγελματική Κατάρτιση σε Εναλλακτικά Συστήματα Επικοινωνίας και Εκπαιδευτικές Προσεγγίσεις για Άτομα με Διαταραχές στο Φάσμα του Αυτισμού (KA2 VET "Train-ASD")». 

Ποιες θέσεις μέσα στο Ι.Χ. είναι πιο ασφαλείς για τα παιδιά

Η μεταφορά παιδιών με το αυτοκίνητο αποτελεί μία πράξη μεγάλης ευθύνης. Μία διεθνής έρευνα αποκαλύπτει, πού πρέπει να κάθονται τα παιδιά μέσα σε ένα Ι.Χ. για μεγαλύτερη ασφάλεια!

Tα παιδιά – επιβάτες ζουν πολύ επικίνδυνα στην Ελλάδα, καθώς αρκετοί γονείς δεν γνωρίζουν καν, πόσο σημαντικό είναι ένα κατάλληλο καθισματάκι για τη μεταφορά τους. Πολύ συνηθισμένες είναι εξάλλου και οι εικόνες μικρών παιδιών, που κάθονται στη θέση του συνοδηγού ή κινούνται ανεξέλεγκτα μέσα στο αυτοκίνητο χωρίς ζώνες ασφαλείας και άλλα συστήματα ασφαλείας. Πρόκειται βεβαίως για εγκληματικές συμπεριφορές, που μπορεί να έχουν θανατηφόρες συνέπειες για τους μικρούς επιβάτες, ωστόσο παραμένουν ουσιαστικά χωρίς συνέπειες για όσους τις προκαλούν.

Παράταση ενστάσεων για τη φιλοξενία σε βρεφονηπιακούς σταθμούς

Μέχρι σήμερα τα μεσάνυχτα  (19/7/2019 στις 24:00) παρέτεινε η Ελληνική Εταιρία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ) την υποβολή ηλεκτρονικά των ενστάσεων επί των προσωρινών πινάκων των ωφελουμένων του προγράμματος «εναρμόνιση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής 2019-2020», που αφορά τη φιλοξενία βρεφών και νηπίων σε βρεφονηπιακούς σταθμούς.
Διαβάστε περισσότερα στην parallaxi

Μια πανευρωπαϊκή συμμαχία κατά των σπάνιων παθήσεων

Πώς ένιωσαν άραγε οι γονείς ενός 4χρονου παιδιού όταν διαπίστωσαν ότι όλες οι φαρμακευτικές αγωγές που δοκίμαζαν δεν μπορούσαν να καταπολεμήσουν τις δεκάδες επιληπτικές κρίσεις που είχε ο γιος τους καθημερινά; Μια πραγματική ιστορία από τη Φινλανδία αποδεικνύει πώς η συνεργασία μπορεί να σώσει ζωές.



Φιλομαθείς προσφυγοπούλες κάθισαν στα θρανία του ΑΠΘ κερδίζοντας ξανά το χαμόγελό τους

35 γυναίκες με προσφυγικό background από πάνω από δέκα διαφορετικές χώρες κάθισαν στα θρανία του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου για έξι Σάββατα τον περασμένο Μάϊο και Ιούνιο, στο πλαίσιο του προγράμματος «Ανοιχτή Πρωτοβουλία Μάθησης» που διοργάνωσε το Τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ κάτω από την ομπρέλα του Erasmus +.

Κρατήστε το παιδί σας ασφαλές από το διαδικτυακό bullying

Ο σχολικός εκφοβισμός δεν αποτελεί πρόσφατο φαινόμενο. Ακόμη και το περιεχόμενο του δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα μέσα στο χρόνο. Δυστυχώς όμως, αν και οι νέες τεχνολογίες να άφησαν τον χαρακτήρα του αναλλοίωτο, ενίσχυσαν κατά πολύ την επίδρασή του. Πλέον τα παιδιά μας δεν είναι ασφαλή από το bullying ακόμη και όταν βρίσκονται μόνα στο δωμάτιό τους, ενώ τα ηλεκτρονικά ίχνη που δημιουργούνται μέσα από τη διαδικτυακή τους δραστηριότητα μπορούν να τα ακολουθούν για πολύ καιρό. Γι’ αυτό, είναι εξαιρετικά σημαντικό να μάθουμε πώς μπορούμε να τα βοηθήσουμε να το αποφύγουν.