Δευτέρα 3 Ιουλίου 2017

5 στρατηγικές για να διδάξουμε τους μαθητές να χρησιμοποιούν τη μεταγνώση.

Ως εκπαιδευτικοί ερευνητές έχουμε διαπιστώσει πόσο σημαντική είναι η ενδυνάμωση όλων των μαθητών με μεταγνωστικές και γνωστικές δεξιότητες που είναι αναγκαίες για να επιτύχουν στο σχολείο.

Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων δεκαετιών, έχουμε εμπνευστεί από τα θετικά αποτελέσματα που έχουν οι εκπαιδευτικοί που έχουν θέσει τα πλαίσια για την διδασκαλία μεταγνωστικών δεξιοτήτων στις τάξεις και τα σχολεία τους. 

“Λίφτιγκ” σε 17 σχολικές αυλές από το δήμο Θεσσαλονίκης

“Λίφτιγκ” στις αυλές δεκαεπτά σχολικών συγκροτημάτων θα επιχειρήσει μέσα στο επόμενο διάστημα ο δήμος Θεσσαλονίκης, με σκοπό αυτές να καταστούν ασφαλέστερες και ελκυστικότερες για τους μαθητές.

Οι εργασίες που θα εξελιχθούν για την αποκατάσταση κατεστραμμένων τμημάτων σε σχολικές αυλές και γήπεδα προϋπολογίζονται στο ύψος των περίπου 550.000 ευρώ. Ο δήμος Θεσσαλονίκης, έπειτα από σχετική έγκριση που δόθηκε από το δημοτικό συμβούλιο, προχώρησε ήδη στην προκήρυξη του σχετικού διαγωνισμού.

ΚΔΑΠ και Βοήθεια στο σπίτι για άτομα με αναπηρία

Στην ίδρυση και λειτουργία δύο νέων δομών προχωρά ο ΟΚΠΑΠΑ. Πρόκειται για το ΚΔΑΠ για παιδιά με αναπηρία και τη δομή Βοήθεια στο Σπίτι για άτομα με αναπηρία.
Είναι δύο νέες πολύ σημαντικές δομές που απευθύνονται σε ευάλωτες ομάδες και θα ανακουφίσουν πολλές οικογένειες του Δήμου Ιωαννιτών.

Ελπίδες πρώιμης διάγνωσης του αυτισμού δίνουν δύο πρωτεΐνες

Η μέτρηση μιας ομάδας πρωτεϊνών στο αίμα μπορεί να δώσει την δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης των διαταραχών του φάσματος του αυτισμού, σύμφωνα με αμερικανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of Neuroinflammation.

Στα θρανία οι 70 φοιτητές & ερευνητές του θερινού σχολείου Νανοτεχνολογίας

Σε 70 ανέρχονται οι φοιτητές και ερευνητές από χώρες όπως Κίνα, Κορέα, Τουρκία, Ιταλία και Ηνωμένο Βασίλειο, που κάθισαν σήμερα στα ..θρανία, προκειμένου να παρακολουθήσουν το θερινό σχολείο Νανοτεχνολογίας και Νανοεπιστημών, που διεξάγεται στο πλαίσιο του 14ου NANOTEXNOLOGY 2017 (3-7/7). 

Ένα παιδικό βιβλίο μεταφράζεται στα αραβικά για τα παιδιά-πρόσφυγες

Το νέο βιβλίο της Μαριέττας Κόντου με τίτλο Φτου ξελύπη, που κυκλοφορεί στη σειρά «Ιστορίες που ζεις δυνατά» των εκδόσεων ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ με τις εικόνες του Στάθη Πετρόπουλουκαι απευθύνεται σε παιδιά από 10 ετών, μεταφράστηκε στα αραβικά και ταξιδεύει όπως η πρωταγωνίστριά του, η νεαρή Νουρ, προκειμένου να φτάσει στα χέρια 2.000 αραβόφωνων παιδιών-προσφύγων σε όλη την Ελλάδα. Η Νουρ είναι ένα νεαρό κορίτσι που ξεφεύγει από τη δίνη του πολέμου, περνά τη δική της οδύσσεια και φτάνει έως τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο.

Ποια τραγούδια «κόβονται» από το μάθημα των Θρησκευτικών

Καταργούνται τελικά τα τραγούδια της Ριάνα, του Διονύση Σαββόπουλου και του Νικόλα Άσιμου από το πρόγραμμα μαθήματος των Θρησκευτικών, όπως εισηγήθηκε ο Μητροπολίτης Ύδρας, Εφραίμ, στην έκτακτη συνεδρίαση της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Τα τραγούδια που καταργήθηκαν είναι τα εξής: «Umbrella» της Ριάνα, «Συννεφούλα» του Σαββόπουλου και «Μπαγάσας» του Άσιμου.

Αντιδράσεις εκπαιδευτικών για τη συνυπηρέτηση

Οι εκπαιδευτικοί που είναι παντρεμένοι με δημόσιο λειτουργό αλλά όχι εκπαιδευτικό ευνοούνται στις αποσπάσεις που γίνονται με στόχο οι δύο σύζυγοι να εργαστούν στην ίδια περιοχή. Για τον λόγο αυτό, ομάδα ζευγαριών εκπαιδευτικών διαμαρτύρεται και ζητεί από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου να προχωρήσει σε αλλαγή της ρύθμισης.

Σοκαριστική υπόθεση ντόπινγκ με 14χρονο (!) ποδηλάτη στην Ιταλία

Σύμφωνα με το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA, βρέθηκε θετικός σε χρήση Mesterolone, ένα ιδιαίτερα ισχυρό αναβολικό, ένας ποδηλάτης, ηλικίας μόλις 14 ετών, σε αγώνες στη Σικελία. Πρόκειται για ένα πραγματικά αρνητικό ρεκόρ. 

Ανοίγει ο δρόμος για την ιατρική χρήση της κάνναβης στην Ελλάδα

Aνοίγει ο δρόμος για την εισαγωγή εγκεκριμένων φαρμακευτικών σκευασμάτων και προϊόντων κάνναβης για ιατρική χρήση με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης των υπουργών Υγείας και Δικαιοσύνης.

Κηφισιά: Τη δική τους παιδική χαρά απέκτησαν παιδιά με αναπηρία

Πηγή: Δήμος Κηφισιάς
Ο δήμος Κηφισιάς εγκαινίασε πριν λίγες ημέρες μία παιδική χαρά για παιδιά με κινητικά προβλήματα. Ο χώρος αυτός είναι για παιδιά έως 14 ετών, βρίσκεται στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου και λειτουργεί εδώ και 4 μήνες.

Ο χώρος περιλαμβάνει ειδικά πολυόργανα που μπορούν να προσφέρουν την ευκαιρία στα παιδιά με ειδικές ανάγκες να απασχοληθούν δημιουργικά. Φέρει πινακίδα με το σήμα καταλληλότητας του Υπουργείου Εσωτερικών έχοντας όργανα και εγκαταστάσεις σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά πρότυπα (ΕΝ) και τη ισχύουσα νομοθεσία, όπως αναφέρεται στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Σίφνος: Το νησί της αλληλεγγύης

Ένα πρωί είχαμε ένα τηλεφώνημα από την υπηρεσία πρόνοιας του Δήμου Περάματος. Υπήρχε μια χορηγία για να πάμε 10 από τα παιδιά της δομής του Σχιστού για 1 εβδομάδα στη Σίφνο. Φυσικά δεχθήκαμε και η χαρά μας ήταν πολύ μεγάλη. Η κλήρωση για το ποια παιδιά θα έρθουν έγινε και αρχίσαμε τη διοργάνωση της εκδρομής: ο δήμος Περάματος, πολίτες και οργανώσεις που βρίσκονται μέσα στη δομή, κάλυψαν όλες τις ανάγκες που παρουσιάστηκαν για να οργανωθεί η εκδρομή. Από τη μεταφορά στο λιμάνι, τα αντηλιακά,τα αντικουνουπικά, τον εξοπλισμό που χρησιμοποιήσαμε στην παραλία, το φαρμακείο , τα μαγιό, τις πετσέτες, τα παιχνίδια κτλ., όλα καλύφθηκαν από προσφορές
Δεν τελείωσε εκεί όμως.