Στα πλαίσια των 19ων Αλεξανδρειων, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιείται το έβδομο Διεθνές Τουρνουά Goalball- Ηφαιστειάδα. Το πρόγραμμα έχει ώς εξής:
Σάββατο, 7/11, ώρες: 9:00 - 19:30 αγώνες
Κυριακή, 8/11, ώρες: 9:00 - 12:00 αγώνες
12:30 απονομή
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο χώρο του ΚΑΠΠΑ 2000 (παραλία Περαίας).
Λίγα λόγια για το Goalball (οι πληροφορίες είναι από το υλικό των Παραολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004)
Στο γκόλμπολ εχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τυφλοί και με μειωμένη όραση αθλητές. Ανακαλύφθηκε το 1946, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των τυφλών που επέστρεψαν από το Β' παγκόσμιο Πόλεμο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αγώνες το 1976,στους Παραολυμπιακούς του Τορόντο και συμπεριελήφθη, επίσημα πλέον, στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων το 1988, στη Σεούλ. Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο με ομοιόμορφο δάπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος είναι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 18μ.x9μ. Κάθε ομάδα έχει τη δική της περιοχή με 9μ. πλάτος και 3μ. μήκος, και φέρει γραμμές για τον προσανατολισμό των παικτών. Μπροστά από την περιοχή κάθε ομάδας εκτείνεται η ζώνη προσγείωσης και ακολουθεί η ουδέτερη ζώνη. Στις τελικές γραμμές βρίσκονται τα τέρματα τα οποία έχουν πλάτος 9μ. και ύψος (τα δοκάρια) 1,30μ. Τα τέρματα είναι εκτός ορίων, αλλά στην ίδια ευθεία με τις τελικές γραμμές και εκτείνονται σε όλο το πλάτος τους.
Κάτω από κάθε γραμμή υπάρχει σχοινί για να προσανατολίζονται με την αφή οι παίκτες.
Η μπάλα περιέχει στο εσωτερικό της κουδουνάκια για να γίνεται αντιληπτή η κατεύθυνσή της. Έχει βάρος 1.250 γρ. και περιφέριεα 76εκ.
Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (κανονικό χρόνο, παράταση, βολές), να καλύπτουν τα μάτια τους με μάσκες που δεν επιτρέπουν να περάσει το φώς. Γυαλιά ή φακοί επαφης απαγορεύονται.
Οι ομάδες αποτελούνται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Σε καμια περίπτωση μια ομάδα δεν μπορεί να μείνει στον αγώνα με έναν παίκτη. Στον πάγκο οι ομάδες δικαιούνται να έχουν από τρεις βοηθούς.
Σκοπός κάθε ομάδας είναι να κυλήσει την μπάλα στο τέρμα της αντιπάλου και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι προσπαθούν να την αποκρούσουν με το σώμα τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα η οποία στο τέλος του αγώνα έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ.
Η ομάδα που αποκτά την μπάλα πρέπει να κάνει βολή μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Όταν γίνεται μια βολή, η μπάλα πρέπει να αγγίξει την περιοχή της ομάδας ή την περιοχή προσγείωσης και την ουδέτερη ζώνη από την πλευρά τςη επιτιθέμενης ομάδας τουλάχιστον μια φορά. Διαφορετικά, θεωρείται "υψηλή" βολή στη μία περίπτωση και "μακρινή"στην άλλη.
Επίσης, ένας παίκτης μπορεί να κάνει μόνο δύο συνεχόμενες βολές. Τρίτη βολή αποτελεί παράβαση.
Ο αγώνας διαρκεί δύο ημίχρονα των 10 λεπτών με ενδιάμεσο διάλειμμα 3 λεπτών. Ο διαιητής, 30'' πριν εκπνεύσει ο χρόνος του διαλείμματος, προειδοποιεί προφορικά τους παίκτες. Σε περίπτωση ισοπαλίας, δίνεται παράταση 2 ημιχρόνων των 3 λεπτών.
Η ομάδα που σημειώνει το πρώτο γκολ αναδεικνύεται νικήτρια και ο αγώνας ολοκληρώνεται. Εάν και μετά την παράταση σημειωθεί ισοπαλία, δίνονται ελεύθερες βολές. Ο αριθμός των βολών καθορίζεται από τον ελάχιστο αριθμό των παικτών που έχουν δηλωθεί απο τον προπονητή πριν από την έναρξη του αγώνα.
Παράβαση σημειώνεται εάν:
- ο παίκτης εκτελέσει πρόωρη βολή
- κατά τη στιγμή της απελευθέρωσης της μπάλας, ο παίκτης δεν αγγίζει με το σώμα του το γήπεδο
- ο παίκτης βγάλει την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου μετά από πάσα σε συμπαίκτη του
- μετά την απόκρουση από αμυντικό παίκτη, η μπάλα αναπηδήσει πάνω από την κεντρική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη (εκτός από ελεύθερες βολές ή πέναλντι).
- η μπάλα δεν φτάσει στο γήπεδο των αντιπάλων (κοντινή βολή)
- μια βολή είναι μακρινή ή ψηλή
- ο παίκτης κάνει και τρίτη βολή
- ο παίκτης αγγίζει τη μάσκα
- γίνει παράβαση στο χρόνο των 10 δευτερολέπτων
- υπάρξει αντιαθλητική συμπεριφορά από παίκτη/ παίκτες, στον αγωνιστικό χώρο ή στον πάγκο.
Όταν παραβιάζονται οι κανόνες δίνεται η ποινή του πέναλντι.
Τα πέναλντι είναι προσωπικά και ομαδικά.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένας παίκτης μπορεί να μείνει στο γήπεδο και να προστατεύσει την εστία του.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το γκόλμπολ είναι ένα εξαιρετικά θεαματικό άθλημα, με γρήγορες εναλλαγές επιθετικών και αμυντικών κινήσεων, που αναδεικνύει τις ικανότητες στον έλεγχο, στο συντονισμό και στη συνεργασία των τυφλών παικτών μέσα σε συνθήκες που απαιτούν ιδιαίτερα αυξημένη ακουστική αντίληψη και προσανατολισμό στο χώρο.
Για το λόγο αυτόν, οι θεατές πρέπει να κάνουν απόλυτη ησυχία και να χειροκροτούν ή να επευφημούν στο τέλος μιας περιόδου.
Πληροφορίες για το άθλημα μπορείτε να δείτε σε αυτό το
αφιέρωμα (σε παραγωγή J. Ramasami και D. Puckett), σε ένα διαφημιστικό
βιντεάκι φτιαγμένο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο 2012 και στην
επεξήγηση του αθλήματος από ένα βετεράνο της σπανικής εθνικής ομάδας γκολμπολ, Jose Fernando Garcia. Τέλος, παρακολουθήστε
απόσπασμα από το Διεθνές Τουρνουά Γκόλμπολ Λιτόχωρο 2008 και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006 (
Η.Π.Α.- Ιαπωνία).
Για περισσότερα στοιχεία, επισκεφτείτε την
ιστοσελίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής αφιερωμένη στο γκόλμπολ.