Τετάρτη 4 Νοεμβρίου 2009

9ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας


Διοργανώνεται από την Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης και τους Φίλους του Διεθνούς Πολιτιστικού Ιδρύματος Μεγάλου Αλεξάνδρου ο 9ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Ελληνικής Γλώσσας και Ορθογραφίας, που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Νοεμβρίου 2009 και ώρα 10:30, στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης, Εθνικής Αμύνης 27 και Αλεξάνδρου Σβώλου.


Οι όροι του διαγωνισμού είναι οι εξής:

  • Συμμετέχουν αποκλειστικά μαθητές της Γ΄ τάξης δημόσιων και ιδιωτικών γυμνασίων.
  • Απαιτείται βεβαίωση από το γυμνασιάρχη ταχυδρομικώς ή με fax στη διεύθυνση που αναγράφεται παραπάνω.
  • Κάθε γυμνάσιο μπορεί να αντιπροσωπευθεί από ένα μόνο μαθητή ή μαθήτρια από κάθε τμήμα της Γ΄ τάξης.
  • Οι διαγωνιζόμενοι θα εξετασθούν στην ορθογραφία και στον πλούτο του λεξιλογίου μέσω γλωσσικών ασκήσεων.
  • Οι αποφάσεις της Κριτικής Επιτροπής είναι τελεσίδικες.
  • Θα τηρηθεί η επίσημη ορθογραφία που διδάσκεται στο σχολείο.
  • Η επιλογή των λέξεων θα στηριχθεί κυρίως στα διδακτικά βιβλία του Γυμνασίου
  • Οι διαγωνιζόμενοι πρέπει να βρίσκονται στην Αίθουσα του διαγωνισμού στις 10:30 π.μ. το αργότερο, να δηλώνουν εγκαίρως την παρουσία τους στα μέλη της επιτροπής αποδεικνύοντας την ταυτότητά τους ( με ταυτότητα, πάσο ή βεβαίωση του σχολείου τους).
  • Τα θέματα-λέξεις στα οποία θα εξετάζονται οι διαγωνιζόμενοι θα βγαίνουν από κληρωτίδα, από τους ίδιους τους διαγωνιζόμενους.
  • Κάθε διαγωνιζόμενος πρέπει να δώσει τις απαντήσεις του σε τρία(3)λεπτά προφορικά και με αναγραφή των λέξεων στον πίνακα.
  • Οι διαγωνιζόμενοι θα αξιολογούνται από την Κριτική Επιτροπή και οι άριστοι θα προκριθούν για το τελικό μέρος του διαγωνισμού.

Όλοι οι συμμετέχοντες θα λάβουν βεβαίωση συμμετοχής.

Οι τρείς πρώτοι θα λάβουν οικονομικά έπαθλα με την εξής σειρά:

1ο βραβείο: 500 ευρώ

2ο βραβείο: 300 ευρώ

3ο βραβείο: 200 ευρώ

Η ανακοίνωση του ονόματος του μαθητού να μας κοινοποιηθεί ταχυδρομικώς μέχρι 20 Νοεμβρίου 2009, στην διεύθυνση:

Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη

(Για το διαγωνισμό Ορθογραφίας)

Εθνικής Αμύνης 27 – 546 21

Θεσσαλονίκη

Επίσης μπορείτε να αποστείλετεfax στο: 2310 221066 με την ένδειξη (Για το Διαγωνισμό Ορθογραφίας) μέχρι 20 Νοεμβρίου 2009.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Βογδανος, 2310 374808

Ποίηση μετά μουσικής στο Βαφοπούλειο



Την Παρασκευή 6 Νοεμβρίου, στις 10.00, στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο, η μουσικοπαιδαγωγός, Κατερίνα Τσαούσογλου, θα παρουσιάσει ποιήματα ελλήνων ποιητών με εργαλεία, τα παιδικά κρουστά όργανα του C.Orff, τη ρυθμική γλώσσα, τη μελωδία, το χορό και τα εικαστικά. Με αυτόν το βιωματικό τρόπο, τα παιδιά ανακαλύπτουν τη μαγεία της ποιητικής γλώσσας.

Τα ποιήματα που θα παρουσιαστούν είναι: «Ταχταρίσματα-Λαχνίσματα-Παινέματα-Πρωτοβαδίσματα» από τη δημοτική μας ποίηση για παιδιά νηπιαγωγείου και Α’ δημοτικού, «Το πορτοκάλι και μια ηλιαχτίδα» το ποιητικό διήγημα του Μάνου Κοντολέων για παιδιά Β’ δημοτικού, αποσπάσματα από τη συλλογή του Γ. Ρίτσου «Παιχνίδια τ’ ουρανού και του νερού», με αφορμή τα 100 χρόνια της γέννησής του, για παιδιά Γ’ και Δ’ δημοτικού αλλά και για παιδιά με πρόβλημα όρασης-τύφλωσης, «Η γοητεία της μουσικής» του Γ.Θ. Βαφόπουλου, για παιδιά Ε’ και Στ’ δημοτικού, «Ποιήματα για τη Μάνα», για όλες τις τάξεις του δημοτικού.

Δυνατότητα συμμετοχής: 30 παιδιά. Διάρκεια προγράμματος: 2 ώρες.

Διεύθυνση Βαφοπούλειου Πνευματικού Κέντρου: Γ. Βαφόπουλου 3,

τηλ. 2310 424 132-3, fax 2310412143

email: vafop@otenet.gr


Προτάσεις ΕΣΑμεΑ

Τις προτάσεις της με στόχο την εκπόνηση και εφαρμογή από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης μια ολοκληρωμένης Εθνικής Στρατηγικής για την Απασχόληση, την Επαγγελματική Κατάρτιση, την Κοινωνική Ασφάλιση και την Κοινωνική Προστασία των Ατόμων με Αναπηρία- που αποτελούν το 10% του πληθυσμού της χώρας- μέσω της οποίας να ικανοποιούνται και να προωθούνται πάγια αιτήματα του εθνικού αναπηρικού κινήματος, εξέθεσε η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία με υπόμνημά της στον αρμόδιο Υπουργό, κ. Λοβέρδο.
Για την εφαρμογή μιας τέτοιας Εθνικής Στρατηγικής η ένταξη της διάστασης της αναπηρίας στο σύνολο των πολιτικών του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης πρέπει να κατέχει προεξέχουσα θέση, η οποία μπορεί να εξασφαλιστεί μέσω:
α) της αδιάκοπης και συνεχούς διαβούλευσης με το αναπηρικό κίνημα της χώρας, βάσει της αρχής του ευρωπαϊκού και εθνικού αναπηρικού κινήματος "τίποτα για εμάς, χωρίς εμάς"
β) της σύστασης Διεύθυνσης Θεμάτων Ατόμων με Αναπηρία στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
γ) της συμμετοχής της Ε.Σ.Α.μεΑ. στις αποφάσεις που λαμβάνουν Οργανισμοί που εποπτεύονται από το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Ασφάλισης.
Μπορείτε να δείτε τις προτάσεις της Ε.Σ.Α.μεΑ., ανά τομέα, εδώ.

Αντίστοιχα, στάλθηκε υπόμνημα στην Υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, κα Μπιρμπίλη, σχετικά με την άρση των πάσης φύσεως εμποδίων του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, στο οποίο τονίζεται ότι "κλειδί για την ισότιμη συμμετοχή των ατόμων με αναπηρία αποτελεί η προσβασιμότητα του φυσικού και δομημένου περιβάλλοντος, των υποδομών και υπηρεσιών- συμβατικών και ηλκτρονικών- η οποία παράλληλα αποτελεί και θεμελιώδη λίθο ενός ανθρωποκεντρικού βιώσιμου περιβάλλοντος και ένα σημαντικό προαπαιτούμενο ια τη διασφάλιση κοινωνικής δικαιοσύνης, αλληλεγγύης και ενσωμάτωσης, τα οποία είναι και τα βασικά χαρακτηριστικά μιας "αειφόρου κοινωνίας".
Ενδεικτικά αναφέρουμε τις προτάσεις για:
  • Δομημένη απευθείας διαβούλευση του υπουργείου με το εθνικό αναπηρικό κίνημα
  • Ένταξη της διάστασης της αναπηρίας και διάχυση/ εξειδίκευση του κριτηρίου της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία σε όλες τις πολιτικές του Υπουργείου και των εποπτευόμενων φορέων του
  • Συμπλήρωση- επικαιροποίηση της υφιστάμενης τεχνικής νομοθεσίας σε θέματα προσβασιμότητας του δομημένου περιβάλλοντος στα άτομα με αναπηρία.
  • Ένταξη του κριτηρίου της προσβασιμότητας στα άτομα με αναπηρία στα υποχρεωτικά κριτήρια ελέγχου μιας οργανωμένης παραλίας προκειμένου να λάβει τη γαλάζια σημαία
  • Προώθηση της εισαγωγής των αρχών του "Σχεδιασμού για όλους" ως υποχρεωτικού μαθήματος σε όλες τις πολυτεχνικές σχολές της χώρας (συνεργασία με το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων).
Το πλήρες κείμενο του Υπομνήματος μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Επίσης, τις προτασεις της για το νομοσχέδιο "Ρύθμιση των Χρεών Υπερχρεωμένων Καταναλωτών" απέστειλε στην Υπουργό Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, κα Λούκα Κατσέλη,, τονίζοντας ότι για να καταστούν θετικά τα μέτρα αυτά στα άτομα με αναπηρία, πρεπει να συμπεριληφθούν πρόσθετα μέτρα ευνοϊκά για αυτούς και τις οικογένειές τους. Το αίτημα αυτό για λήψη ειδικών μέτρων προστασίας δεν γίνεται λόγω της αναπηρίας αυτής καθ' εαυτής, αλλά εξαιτίας του διαχρονικού κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας που βιώνουν τα άτομα με αναπηρία.

Στήριξη στο Σύλλογο Ατόμων με Αναπηρίες "Θεσσαλός"



Τον Νομάρχη Λάρισας κ. Λουκά Κατσαρό επισκέφθηκε ο σύλλογος ατόμων με αναπηρίες Ν. Λάρισας ο «Θεσσαλός» με σκοπό να ζητήσει την οικονομική ενίσχυση της Νομαρχίας για τις δραστηριότητες του αθλητικού συλλόγου κατά τη διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Θ. Πατσιούρας τόνισε ότι οι αθλητικές υποχρεώσεις τόσο της ομάδας μπάσκετ όσο και της ομάδας του στίβου είναι πολλές και ως εκ τούτου είναι απαραίτητη η οικονομική ενίσχυση του συλλόγου για τις μετακινήσεις των παιδιών για τις ανάγκες του φετινού πρωταθλήματος.

Ο Νομάρχης υποσχέθηκε να συνδράμει στο βαθμό που μπορεί η Νομαρχία Λάρισας στην οικονομική ενίσχυση του συλλόγου.

Στη συνάντηση με το Νομάρχη παραβρέθηκαν ο αρμόδιος αντινομάρχης Ν.Κουτσογιάννης, η Μ.Γκορτσίλα έφορος- δημοσίων σχέσεων και η Παν. Μαργομένη αναπληρωματική γενική γραμματέας του συλλόγου.

ΤΟΠΙΚΑ ΝΕΑ Τρίτη, 3 Νοεμβρίου 2009 11:36
 http://www.naftemporiki.gr

Μπαζάρ από το Σύνδεσμο Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας



Tην Κυριακή 29 Νοεμβρίου από τις 9 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα ο Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας διοργανώνει το Ετήσιο Χριστουγεννιάτικο μπαζάρ του για την ενίσχυση του έργου του.

Θα υπάρξει πώληση Δώρων, λαχειοφόρος αγορά, μουσική, φαγητό και βόλτα με τα άλογα του ΣΘΙΕ για τους μικρούς φίλους.
Τα έσοδα θα διατεθούν για την ολοκλήρωση των έργων υποδομής του Συνδέσμου.

Στοιχεία επικοινωνίας
Σύνδεσμος Θεραπευτικής Ιππασίας Ελλάδας
Π.. Κανελλοπούλου 10,
11527 Γουδί, Τηλ/Fax: 210 7488566.
e-mail: triding@otenet.gr


Ρατσιστές. . . αλλά μόνο με τους άλλους

εναλλακτικός τίτλος:

«Πόσες κατηγορίες ΑΜΕΑ μπορεί ένας ειδικός παιδαγωγός να προσβάλλει στη διάρκεια ενός τρίωρου σεμιναρίου; ΠΟΛΛΕΣ»

Πώς γίνεται και κάθε ειδικός παιδαγωγός, ανάλογα με την ειδική εκπαιδευτική ανάγκη με την οποία ασχολείται, να καταφέρει να προσβάλει όλες μα ΟΛΕΣ ! τις υπόλοιπες κατηγορίες ατόμων με αναπηρία; Πηγαίνουμε σε σεμινάριο με την τύφλωση, ο εισηγητής προσβάλλει τους Κωφούς («οι τυφλοί δεν είναι σαν τους κωφούς που δεν θέλουν να επικοινωνήσουν μαζί σου, ούτε έχουν περιορισμένα ερεθίσματα σαν αυτούς με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη νοητική τους ανάπτυξη»), πάμε σε σεμινάριο για την κώφωση ο εισηγητής προσβάλλει τα άτομα με εγκεφαλική παράλυση («άλλο είναι από άποψη αισθητικής να βλέπεις ένα άτομο να κάνει νοηματική και άλλο είναι να έχεις απέναντί σου κάποιον που του τρέχουν τα σάλια» με την αντίστοιχη έκφραση αηδίας), πάμε σε σεμινάριο για τις Μαθησιακές Δυσκολίες και οι ειδικοί ευχαριστούν τον Θεό που τα παιδιά τους δεν είναι βάρος στην κοινωνία όπως τα παιδιά με Νοητική Καθυστέρηση, πάμε σε ομιλία για τον αυτισμό και γίνεται αντιδιαστολή των πανέμορφων παιδιών με αυτισμό με τα άτομα με κινητική αναπηρία και παραμορφώσεις...

Και αναρωτιέμαι... ΔΕΝ είναι δυνατόν να μιλήσουμε επιστημονικά για μια κατηγορία ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών χωρίς να θίξουμε ΟΛΕΣ τις άλλες; Είναι αναγκαίο σε κάθε ομιλία να καταλήγουμε σε έναν διαγωνισμό «ποιος είναι ο καλύτερος» ή μάλλον «ο λιγότερο χειρότερος»;


Ιωάννα Αγγέλου


Επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης

Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης, το οποίο κυμαίνεται από 300 έως 1.300 ευρώ, θα καταβληθεί σε δύο ισόποσες δόσεις, από τις οποίες η πρώτη μέχρι 31.12.200 και η δεύτερη μέχρι 30.06.2010, είναι αφορολόγητη και δεν υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα. κάθε δικαιούχος λαμβάνει το επίδομα από μία και μόνο πηγή.
Σύμφωνα με το νομοσχέδιο το 1,050 δις ευρώ που θα εισπραχθεί από τις έκτακτες εισφορές σε επιχειρήσεις και ακίνητα θα χρηματοδοτήσει την καταβολή του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης σε 2.547.500 πολίτες. Το επίδομα δικαιούνται:
  1. Οικογένειες με ανώτατο συνολικό οικογενειακό εισόδημα που προέρχεται κατά κύριο λόγο από μισθούς και αγροτικά εισοδήματα και δεν υπερβαίνουν κατά περίπτωση (ανάλογα με τον αριθμό των παιδιών) από 14.000 έως και 21.500 ευρώ.
  2. 850.000 συνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη του ΟΓΑ θα λάβουν 300 ευρώ.
  3. 360.000 συνταξιούχοι δικαιούχοι του ΟΓΑ θα λάβουν 300 ευρώ
  4. 170.000 χαμηλοσυνταξιούχοι που λαμβάνουν σύνταξη χηρείας, γήρατος, αναπηρίας κλπ και δεν λαμβάνουν ΕΚΑΣ, θα λάβουν 400 ευρώ
  5. 185.000 άτομα με ειδικές ανάγκες που λαμβάνουν προνοιακά επιδόματα θα λάβον 400 ευρώ
  6. 13.000 νεφροπαθείς που λαμβάνουν διατροφικό επίδομα θα λάβουν 400 ευρώ.
  7. 25.000 απροστάτευτα παιδιά θα λάβουν 400 ευρώ
  8. 100.000 άποροι, δικαιούχοι βιβλιαρίου ανασφάλιστου θα λάβουν 400 ευρώ
  9. 400.000 άνεργοι εγγεγραμμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα λάβουν 400 ευρώ.
αναλυτικότερα στοιχεία μπορείτε να βρείτε στο δημοσίευμα αυτό.

Υπενθυμζουμε ότι το νομοσχέδιο με το οποίο επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε επιχειρήσεις με κέρδη πάνω από 5 εκατ. ευρώ για το οικονομικό έτος 2009 (χρήση 2008), αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα http://www.opengov.gr/minfin/, για δημόσια διαβούλευση έως το Σάββατο, προκειμένου να κατατεθεί την προσεχή Δευτέρα στη Βουλή.

Penfriend



Ο Penfriend είναι ένα νέο προϊόν που κατασκευάστηκε τον Αύγουστο στην Αγγλία από το RNID και είναι μια ψηφιακή συσκευή, στο μέγεθος ενός μαρκαδόρου, που μεταφέρεται εύκολα και συνοδεύεται από 127 ετικέτες, πάνω στις οποίες αποθηκεύονται φωνητικά πληροφορίες ήχου και μετατρέπονται αυτόματα σε ηχητικά δεδομένα τύπου mp3. μπορούν να χρησιμοποιηθούν για σήμανση σε τρόφιμα, φάρμακα, βιβλία, cd κλπ. Στις αυτοκόλλητες ετικέτες, οι οποίες μπορούν να διαγραφούν και να ξαναηχογραφηθούν όσες φορές επιθυμεί ο χρήστης, χρησιμοποιήθηκε η τεχνολογία οπτικής αναγνώρισης και εν συνεχεία μετατρέπονται σε αρχεία ήχου MP3 με τη βοήθηεια του σαρωτή Penfriend με αποτέλεσμα να ακούμε όσες πληροφορίες έχουμε ηχογραφήσει στις ψηφιακές ετικέτες. Εάν κάποιος ενδιαφέρεται μπορεί να αγοράσει κι άλλες ψηφιακές ετικέτες, οι οποίες διατίθενται ξεχωριστά από τη συσλευή και ανέρχονται μέχρι τις 380. είναι επίσης δυνατό να κρατήσουμε σημειώσεις, γιατί ο χρόνος διάρκειας της ηχογράφησης μηνυμάτων διαρκεί έως και 70 ώρες. Ακόμη, ο χρήστης μπορεί να κατεβάσει και να μεταφέρει στο σαρωτή ηχητικά αρχεία τύπου mp3 και βιβλία.
Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στην Υπεύθυνη της Έκθεσης Τεχνικών Βοηθημάτων του Συνδέσμου στην Αθήνα, κα. Σαμοθράκη Κατερίνα, τηλ. 2105245001 εσωτερικό 128 και στη Θεσσαλονίκη στην κα Ελένη Καρυπίδου, τηλέφωνο 6946328270.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε ένα πολύ ωραίο βίντεο στο οποίο παρουσιάζεται ο τρόπος λειτουργίας του.

"Αποτυπώματα"... 20-29 Νοεμβρίου 2009



Το Μουσείο Βορρέ και ο Σύνδεσμος Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους - Σ.Κ.Ε.Π., Σωματείο μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα που ιδρύθηκε το 2008, διοργανώνουν την έκθεση ζωγραφικής και κατασκευών "Αποτυπώματα", από τις 20 έως τις 29 Νοεμβρίου 2009.
Αποκλειστικοί δημιουργοί- συντελεστές της παραπάνω εκδήλωσης είναι παιδιά και νέοι με αναπηρίες, παιδιά και νέοι σε ιδρύματα, παιδιά από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία καθώς και φοιτητές.
Η καλλιτεχνική αυτή δραστηριότητα έχει διττό σκοπό, αφενός μεν να δώσει φωνή και βήμα σε ευπαθείς ομάδες νέων, αφετέρου δεν να ευαισθητοποιήσει όσους δεν αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα. Στόχος μας, η ανάπτυξη αρμονικής συνομιλίας και οικειότητας των νέων μεταξύ τους, χτίζοντας σχέσεις κατανόησης, σεβασμού και αποδοχής.
Ξεπερνώντας κάθε προσδοκία η θερμή ανταπόκριση όλων των σχολείων και φορέων είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία 500 έργων.
Πρόκειται για ένα καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα εικαστικό γεγονός, καθώς οι συμμετέχοντες είναι παιδιά από σχολεία και ιδρύματα που συνέπραξαν δημιουργικά μαζί, δίνοντας έμφαση στις ικανότητες και τα συναισθήματά τους.

Τα καλλιτεχνικά εργαστήρια πραγματοποιήθηκαν στο Μουσείο Βορρέ από το Μάιο έως και τον Οκτώβριο 2009. Το θέμα που επιλέχθηκε ήταν το "Νερό", με έμφαση στην έννοια της προστασίας και του σεβασμού του περιβάλλοντος. Όλες οι δημιουργίες θα εκτεθούν στο Μουσείο Βορρέ (Διαδόχου Κωνσταντίνου 1, Παιανία, τηλέφωνο επικοινωνίας 2106644771, 2106642520).

Το εικαστικό αυτό γεγονός έχει φιλανθρωπικό χαρακτήρα. όλα τα έσοδα από την πώληση των έργων θα διατεθούν στους φορείς που συμμετείχαν. Ο Σύνδεσμος Κοινωνικής ευθύνης για Παιδιά και Νέους και το μουσείο Βορρέ ευελπιστούν η συγκεκριμένη προσπάθεια να εξελιχθεί σε θεσμό, δίνοντας, κάθε χρόνο τη δυνατότητα σε παιδιά και νέους να εκφραστούν μέσα από την τέχνη.

Συμμετέχοντες στην έκθεση "ΑΠΟΤΥΠΩΜΑΤΑ"
Οι κοινωνικοί φορείς που συμμετέχουν είναι οι ακόλουθοι:
- Παιδόπολη Αλίμου "Άγιος Ανδρέας"- Μονάδα Εξωοικογενειακής Φροντίδας
- Ζάννειο - Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής
- 2ο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πατρών

Συμμετέχουν μαθητές Δημοτικού, Γυμνασίου και Λυκείου από δημόσια και ιδιωτικά σχολεία:
- 1ο Γυμνάσιο Κορυδαλλού
- 2ο Γυμνάσιο Παιανίας
- 17ο Γυμνάσιο Πάτρας
- Σύλλογος Γονέων 1ου και 5ου Δημοτικού Αλίμου

Συμμετέχουν επίσης, φοιτητές Πανεπιστημιακών Σχολών Αθηνών

7o Διεθνές Τουρνουά Goalball- Ηφαιστειάδα



Στα πλαίσια των 19ων Αλεξανδρειων, το Σάββατο 7 και την Κυριακή 8 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιείται το έβδομο Διεθνές Τουρνουά Goalball- Ηφαιστειάδα. Το πρόγραμμα έχει ώς εξής:
Σάββατο, 7/11, ώρες: 9:00 - 19:30 αγώνες
Κυριακή, 8/11, ώρες: 9:00 - 12:00 αγώνες
12:30 απονομή
Οι αγώνες θα διεξαχθούν στο χώρο του ΚΑΠΠΑ 2000 (παραλία Περαίας).

Λίγα λόγια για το Goalball (οι πληροφορίες είναι από το υλικό των Παραολυμπιακών Αγώνων - Αθήνα 2004)
Στο γκόλμπολ εχουν δικαίωμα συμμετοχής μόνο τυφλοί και με μειωμένη όραση αθλητές. Ανακαλύφθηκε το 1946, σε μια προσπάθεια αποκατάστασης των τυφλών που επέστρεψαν από το Β' παγκόσμιο Πόλεμο. Παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε αγώνες το 1976,στους Παραολυμπιακούς του Τορόντο και συμπεριελήφθη, επίσημα πλέον, στο πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων το 1988, στη Σεούλ. Οι αγώνες διεξάγονται σε κλειστό χώρο με ομοιόμορφο δάπεδο. Ο αγωνιστικός χώρος είναι ένα ορθογώνιο παραλληλόγραμμο με διαστάσεις 18μ.x9μ. Κάθε ομάδα έχει τη δική της περιοχή με 9μ. πλάτος και 3μ. μήκος, και φέρει γραμμές για τον προσανατολισμό των παικτών. Μπροστά από την περιοχή κάθε ομάδας εκτείνεται η ζώνη προσγείωσης και ακολουθεί η ουδέτερη ζώνη. Στις τελικές γραμμές βρίσκονται τα τέρματα τα οποία έχουν πλάτος 9μ. και ύψος (τα δοκάρια) 1,30μ. Τα τέρματα είναι εκτός ορίων, αλλά στην ίδια ευθεία με τις τελικές γραμμές και εκτείνονται σε όλο το πλάτος τους.
Κάτω από κάθε γραμμή υπάρχει σχοινί για να προσανατολίζονται με την αφή οι παίκτες.
Η μπάλα περιέχει στο εσωτερικό της κουδουνάκια για να γίνεται αντιληπτή η κατεύθυνσή της. Έχει βάρος 1.250 γρ. και περιφέριεα 76εκ.
Οι παίκτες είναι υποχρεωμένοι, σε όλη τη διάρκεια του αγώνα (κανονικό χρόνο, παράταση, βολές), να καλύπτουν τα μάτια τους με μάσκες που δεν επιτρέπουν να περάσει το φώς. Γυαλιά ή φακοί επαφης απαγορεύονται.
Οι ομάδες αποτελούνται από τρεις βασικούς παίκτες και τρεις αναπληρωματικούς. Σε καμια περίπτωση μια ομάδα δεν μπορεί να μείνει στον αγώνα με έναν παίκτη. Στον πάγκο οι ομάδες δικαιούνται να έχουν από τρεις βοηθούς.
Σκοπός κάθε ομάδας είναι να κυλήσει την μπάλα στο τέρμα της αντιπάλου και να σημειώσει γκολ, ενώ οι αντίπαλοι προσπαθούν να την αποκρούσουν με το σώμα τους. Νικήτρια αναδεικνύεται η ομάδα η οποία στο τέλος του αγώνα έχει σημειώσει τα περισσότερα γκολ.
Η ομάδα που αποκτά την μπάλα πρέπει να κάνει βολή μέσα σε 10 δευτερόλεπτα. Όταν γίνεται μια βολή, η μπάλα πρέπει να αγγίξει την περιοχή της ομάδας ή την περιοχή προσγείωσης και την ουδέτερη ζώνη από την πλευρά τςη επιτιθέμενης ομάδας τουλάχιστον μια φορά. Διαφορετικά, θεωρείται "υψηλή" βολή στη μία περίπτωση και "μακρινή"στην άλλη.
Επίσης, ένας παίκτης μπορεί να κάνει μόνο δύο συνεχόμενες βολές. Τρίτη βολή αποτελεί παράβαση.
Ο αγώνας διαρκεί δύο ημίχρονα των 10 λεπτών με ενδιάμεσο διάλειμμα 3 λεπτών. Ο διαιητής, 30'' πριν εκπνεύσει ο χρόνος του διαλείμματος, προειδοποιεί προφορικά τους παίκτες. Σε περίπτωση ισοπαλίας, δίνεται παράταση 2 ημιχρόνων των 3 λεπτών.
Η ομάδα που σημειώνει το πρώτο γκολ αναδεικνύεται νικήτρια και ο αγώνας ολοκληρώνεται. Εάν και μετά την παράταση σημειωθεί ισοπαλία, δίνονται ελεύθερες βολές. Ο αριθμός των βολών καθορίζεται από τον ελάχιστο αριθμό των παικτών που έχουν δηλωθεί απο τον προπονητή πριν από την έναρξη του αγώνα.
Παράβαση σημειώνεται εάν:
  • ο παίκτης εκτελέσει πρόωρη βολή
  • κατά τη στιγμή της απελευθέρωσης της μπάλας, ο παίκτης δεν αγγίζει με το σώμα του το γήπεδο
  • ο παίκτης βγάλει την μπάλα εκτός αγωνιστικού χώρου μετά από πάσα σε συμπαίκτη του
  • μετά την απόκρουση από αμυντικό παίκτη, η μπάλα αναπηδήσει πάνω από την κεντρική γραμμή, στην ουδέτερη ζώνη (εκτός από ελεύθερες βολές ή πέναλντι).
  • η μπάλα δεν φτάσει στο γήπεδο των αντιπάλων (κοντινή βολή)
  • μια βολή είναι μακρινή ή ψηλή
  • ο παίκτης κάνει και τρίτη βολή
  • ο παίκτης αγγίζει τη μάσκα
  • γίνει παράβαση στο χρόνο των 10 δευτερολέπτων
  • υπάρξει αντιαθλητική συμπεριφορά από παίκτη/ παίκτες, στον αγωνιστικό χώρο ή στον πάγκο.
Όταν παραβιάζονται οι κανόνες δίνεται η ποινή του πέναλντι.
Τα πέναλντι είναι προσωπικά και ομαδικά.
Σε κάθε περίπτωση, μόνο ένας παίκτης μπορεί να μείνει στο γήπεδο και να προστατεύσει την εστία του.
Τέλος, πρέπει να αναφέρουμε ότι το γκόλμπολ είναι ένα εξαιρετικά θεαματικό άθλημα, με γρήγορες εναλλαγές επιθετικών και αμυντικών κινήσεων, που αναδεικνύει τις ικανότητες στον έλεγχο, στο συντονισμό και στη συνεργασία των τυφλών παικτών μέσα σε συνθήκες που απαιτούν ιδιαίτερα αυξημένη ακουστική αντίληψη και προσανατολισμό στο χώρο.
Για το λόγο αυτόν, οι θεατές πρέπει να κάνουν απόλυτη ησυχία και να χειροκροτούν ή να επευφημούν στο τέλος μιας περιόδου.

Πληροφορίες για το άθλημα μπορείτε να δείτε σε αυτό το αφιέρωμα (σε παραγωγή J. Ramasami και D. Puckett), σε ένα διαφημιστικό βιντεάκι φτιαγμένο για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο 2012 και στην επεξήγηση του αθλήματος από ένα βετεράνο της σπανικής εθνικής ομάδας γκολμπολ, Jose Fernando Garcia. Τέλος, παρακολουθήστε απόσπασμα από το Διεθνές Τουρνουά Γκόλμπολ Λιτόχωρο 2008 και από το Παγκόσμιο Πρωτάθλημα 2006 (Η.Π.Α.- Ιαπωνία).

Για περισσότερα στοιχεία, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής αφιερωμένη στο γκόλμπολ.

Συνέδριο για την έρευνα και διάσωση ευπαθών ομάδων πληθυσμού σε φυσικές καταστροφές

Δελτίο Τύπου

Στις 5 και 6 Νοεμβρίου 2009 πραγματοποιείται η συνάντηση εργασίας (workshop) "Ανθρώπινα δικαιώματα και Φυσικές Καταστροφές: Έρευνα και διάσωση ευπαθών ομάδων πληθυσμού", η οποία διοργανώνεται από το Συμβούλιο της Ευρώπης, τη Γενική Γραμματεία Προστασίας του Πολίτη και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο (ΕΜΠ) στο ξενοδοχείο Electra Palace.
Η πρωτοβουλία λαμβάνεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Προγράμματος "Δεύτερης Γενιάς Ανιχνευτές για επιχειρήσεις έρευανς και διάσωσης σε αστικές περιοχές" (ακρωνύμιο: SGL for USaR), το οποίο συντονίζει το ΕΜΠ. Στη συνάντηση πρόκειται να συμμετάσχουν εκπρόσωποι διασωστικών ομάδων από χώρες της Ευρώπης, τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών (UN/ISDR), το Συμβούλιο της Ευρώπης (Ανοικτή Μερική Συμφωνία/ OPA), καθώς και εμπλεκόμενοι ή ενδιαφερόμενοι φορείς.

Οι παρουσιάσεις θα γίνυν στην Αγγλική γλώσσα και συγχρόνως θα υπάρχει ελληνική μετάφραση.
Η συνάντηση εργασίας στοχεύει στην αποτύπωση των πιθανών προβλημάτων για την έρευνα και τη διάσωση ειδικών ομάδων πληθυσμού σε φυσικές καταστροφές (όπως άτομα με κινητικά προβλήματα, μειωμένη όραση ή ακόη κ.α.), τον εντοπισμό πιθανών ελλείψεων στις σχετικές διαδικασίες, καθώς και στη διαμόρφωση προτάσεων για επίλυση των προβλημάτων αυτών. Προτεραιότητα πρόκειται να δοθεί σε επιχειρησιακά θέματα, όπως υπάρχουσες τεχνολογίες για τον εντοπισμό και τη διάσωση, δυνατότητες και περιορισμοί, καθώς και νέες τεχνολογίες. Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης θα αναπτυχθούν θέματα που αφορούν γενικότερα σε ανθρώπινα δικαιώματα στις φυσικές καταστροφές, εστιάζοντας σε ευπαθείς ομάδες πληθυσμού.

Στόχος της συνάντησης εργασίας είναι επίσης η δημιουργία ενός δικτύου ενδιαφερομένων φορέων στα παραπάνω θέματα, το οποίο θα ενεργοποιήσει και άλλους σχετικούς φορείς και θα υποστηρίξει παρόμοιες μελλοντικές δραστηριότητες.

Για πληροφορίες:
- κα Σοφία Κάρμα, Δρ. Χημικός Μηχανικός ΕΜΠ, τηλ. 2107723109, skarma@cantral.ntua.gr
- κα Βαρβάρα Διαμαντή, ΓΓΠΠ, τηλ. 2103359940, vdiamanti@gscp.gr
- κος Μιλτιάδης Σταθερόπουλος, καθηγητής ΕΜΠ, stathero@chemeng.ntua.gr

"Δυο Παπούτσια με Καρότσι"



Όταν ο κύριος Λάζαρος Εαυτούλης, κάτοικος της χώρας Τιμενοιάζειεμένα, παρκάρει το αμάξι του σε μια ράμπα αναπήρων, δεν φαντάζεται την περιπέτεια στην οποία θα μπλέξει. Θες οι σόλες των καινούργιων παπουτσιών του, θες η χαρά του, θες η βιασύνη του, θες οι λέιες πλάκες του πεζοδρομίου, τον έκαναν να γλιστρήσει και να βρεθεί στην Τροχήλατη Δημοκρατία του Μπορώ, έναν παράξενο τόπο, όπου όλα είναι ρυθμισμένα και τακτοποιημένα μόνο για τους ανθρώπους με καροτσάκια. Ο κύριος Λάζαρος Εαυτούλης προσπαθεί να φύγει από την αφιλόξενη αυτή χώρα όσο πιο γρήγορα γίνεται. Να φύγει γιατί δεν αντέχει άλλο σε αυτόν τον παράξενο τόπο. Η ζωή του αν κάτσει λίγο ακόμη θα γίνει μαρτυρική. Δεν μπορεί να χρησιμοποιήσει συγκοινωνίες, δεςν υπάρχουν σκάλες στα κτίρια, πρέπει να είναι πολύ σκυφτός ή να μπουσουλάει για να περνάει από τις πόρτες, οι περισσότεροι άνθρωποι τον κοιτάν περίεργα γιατί περπατάει και δεν έχει καρότσι. Ζωή αφόρητη...

Ένας κόσμος ανεστραμμένος, που ελπίζει να δείξει στους λιλιπούτειους μελλοντικούς οδηγούς πόσο άσχημο και άδικο είναι να σου αφαιρούν ένα από τα βασικά σου δικαιώματα: να πηγαίνεις όπου θέλεις...

Ένα βιβλίο που ο συγγραφέας το αφιερώνει Σε όσους αναζητούν τρόπο, γιατί τους εμποδίζουν, να πάνε απέναντι, να πάνε πάρα πέρα, να πάνε αλλού... και εμείς, οι αγανακτισμένοι πεζοί, σε όσους παρκάρουν σε ράμπες αναπήρων ή σε οδηγούς τυφλών...

Το βιβλίο τιμήθηκε για την εικονογράφησή του (Ν. Ανδρικόπουλος) με τον Έπαινο Εικονογράφησης από τα βραβεία Γραφιστικής ΕΒΓΕ 2008 και χάρισε στο σκηνοθέτη Στέφανο Μονδέλτο το τρίτο βραβείο Διασκευασμένου Σεναρίου για ταινία μικρού μήκους στον πέμπτο Διαγωνισμό ΕΚΕΒΙ (Εθνικό Κέντρο Βιβλίου).

Συγγραφέας: Ανδρικόπουλος Νικόλας
Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα
Σειρά: Εικονογραφημένα
Έτος έκδοσης: 2007