Τρίτη 14 Μαρτίου 2023

Βιβλιοπαρουσίαση: Daniel Tammet "Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα"

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της σταθεράς π, που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 14 Μαρτίου, ξαναδιαβάζουμε το βιβλίο του Ντάνιελ Τάμμετ "Γεννήθηκα μια γαλάζια μέρα". Κι αυτό, γιατί ο Τάμμετ έγινε ευρύτερα γνωστός, όταν εμφανίστηκε στο πανεπιστήμιο της Οξφόρδης έχοντας αποστηθίσει τα 22.514 δεκαδικά ψηφία της σταθεράς π, τα οποία και απήγγειλε μπροστά σε επτά καθηγητές μαθηματικών. Το μυστικό του; Βλέπει τους αριθμούς σαν σχήματα, χρώματα, υφές και κινήσεις, χάρη σε μια σπάνια νευρολογική μίξη των αισθήσεων που αποκαλείται από τους επιστήμονες συναισθησία.

Οι ειδικοί του ΟΗΕ ζητούν «νέα φιλοσοφία» για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ατόμων με αναπηρία.

Τα άτομα με αναπηρίες χρειάζονται συστήματα υποστήριξης για να ζήσουν με αξιοπρέπεια, αυτονομία και ανεξαρτησία.

Μια «νέα φιλοσοφία» και ευρύτερες προσεγγίσεις μπορούν να μεταμορφώσουν τις υπηρεσίες για τα άτομα με αναπηρίες, δήλωσε ένας ανεξάρτητος εμπειρογνώμονας διορισμένος από τον ΟΗΕ στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων τη Δευτέρα.

Πότε μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας σιρόπι και πώς πρέπει να του το δώσετε – Τι επισημαίνει παιδίατρος

Οι γονείς γίνονται εκπληκτικοί ερευνητές από τη μια μέρα στην άλλη, αλλά πάντα να θυμάστε να διαβάζετε τις οδηγίες στην επισήμανση πριν δώσετε στο μωρό σας οποιοδήποτε είδος φαρμάκου και ακόμα καλύτερα, μιλήστε με το γιατρό ή το φαρμακοποιό σας εάν έχετε οποιεσδήποτε ερωτήσεις ή χρειάζεστε συμβουλές.

Πότε μπορεί ένα μωρό να πάρει φάρμακα;

Ο «μαέστρος» των Πανελλαδικών

Ομάδα που κερδίζει δεν αλλάζει! Εν προκειμένω προπονητή. Ο κ. Γεώργιος Δάσιος θα συνεχίσει να είναι στη θέση του προέδρου του Εθνικού Οργανισμού Εξετάσεων, που οργανώνει τις Πανελλαδικές για την εισαγωγή στα ΑΕΙ, μέχρι το 2026. Ενεπλάκη για πρώτη φορά με τις Πανελλαδικές το 1992, μετέχοντας στην Κεντρική Επιτροπή Εξετάσεων (ΚΕΕ), η οποία κάθε χρόνο επιλέγει τα θέματα. Η Νίκη Κεραμέως είναι η 20ή υπουργός Παιδείας με την οποία συνεργάζεται για τις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Ποιες είναι οι πιο επιτυχημένες εξετάσεις, σύμφωνα με εκείνον; «Αυτές που περνούν απαρατήρητες από τα ΜΜΕ»!

Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών στο Εθνικό Ίδρυμα Κωφών


Το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών σε συνεργασία με την Εθελοντική Ομάδα Δασοπροστασίας Πυρόσβεσης Δήμου Ελληνικού Αργυρούπολης σας προσκαλεί στο Σεμινάριο Πρώτων Βοηθειών που θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα Εκδηλώσεων του ΕΙΚ το Σάββατο 18 Μαρτίου κι ώρες 10:00-14:00.

Το Junior Achievement Greece παρουσιάζει τις μαθητικές «start up» του 2023

Περισσότεροι από 1500 μαθητές και μαθήτριες, ηλικίας 15 έως και 18 ετών, συμμετέχουν και φέτος στο δημοφιλές, παγκόσμιο πρόγραμμα/διαγωνισμό «Εικονική Επιχείρηση - Company Program 2023» του Junior Achievement Greece.

Στέλιος Κυμπουρόπουλος: Το πρόβλημα δεν είναι η αναπηρία αλλά το πώς αντιμετωπίζεται η διαφορετικότητα

Ο Στέλιος Κυμπουρόπουλος -όπως έχει εκμυστηρευτεί στο παρελθόν ο ίδιος- έμαθε να ονειρεύεται χωρίς όρια και είχε θέσει στις προτεραιότητές του την ανεξάρτητη διαβίωση των ατόμων με αναπηρία βάζοντας μάλιστα το δικό του λιθαράκι για την καθιέρωση στη χώρα μας του Προσωπικού Βοηθού. Αυτή την περίοδο δίνει «μάχη» στην «καρδιά» της Ευρώπης για την οικοδόμηση ενός φαρμακευτικού πλαισίου για τις σπάνιες ασθένειες, παρεμβαίνει για θέματα που αφορούν στο περιβάλλον και την ενεργειακή κρίση, ενώ πρωταγωνιστεί στην επιτροπή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για την πανδημία covid -19. Παράλληλα παρακολουθεί στενά -λόγω και της επιστημονικής του ιδιότητας ως ψυχίατρου- τα θέματα της ψυχικής υγείας.

Υβριδική ημερίδα: «Διδάσκοντας και μαθαίνοντας με την Άυλη Πολιτιστική Κληρονομιά»

Υβριδική ημερίδα ευαισθητοποίησης της Διεύθυνσης Νεότερης Πολιτιστικής Κληρονομιάς με θέμα την ενσωμάτωση της άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς στη σχολική εκπαίδευση | Σάββατο, 18 Μαρτίου 2023 | Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος – Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος

Προσωπικός Βοηθός: Πλέον τα άτομα με αναπηρία μπορούν να αποκτήσουν το βοηθό της επιλογής τους

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εκδόθηκε χθες η ακόλουθη ανακοίνωση:

Από σήμερα (σημ. 13/2/2023) συμπολίτες μας με αναπηρία μπορούν να αποκτήσουν τον Προσωπικό Βοηθό της επιλογής τους, με την Πολιτεία να παρέχει έως 1.663 ευρώ ανά μήνα για την αμοιβή τους, επιπλέον των επιδομάτων και λοιπών παροχών που ήδη λαμβάνουν.

Ολοκληρώθηκε ο Διαγωνισμός Κ.Μακεδονίας FIRST® LEGO® League

Εκατοντάδες παιδιά ηλικίας 9 έως 16 ετών «πλημμύρισαν» το περίπτερο 6 της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, καθώς συμμετείχαν με τις ομάδες τους στον Περιφερειακό Διαγωνισμό Κεντρικής Μακεδονίας FIRST ® LEGO ® League, που συνδιοργανώνουν η Eduact και η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας.

Επιμορφωτικό πρόγραμμα για την προσβασιμότητα και την εξυπηρέτηση ατόμων με αναπηρία όρασης

Ένα πολύ ενδιαφέρον επιμορφωτικό πρόγραμμα σε ζητήματα προσβασιμότητας και εξυπηρέτησης ατόμων με αναπηρία όρασης, υλοποιήθηκε από την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Προστασίας, Παιδείας και Πολιτισμού του Δήμου Κοζάνης σε συνεργασία με το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών, στον χώρο της Κοβενταρείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Κοζάνης.

Τα ορφανά του 1821 και ο αμερικανικός φιλελληνισμός

Ο Γρηγόρης Περδικάρης, από τη Νάουσα, υπήρξε ο πρώτος Αμερικανός πρόξενος στην Αθήνα, την εποχή του Όθωνα. Ο Γεώργιος Σαρηγιάννης ή George Sirian για τους Αμερικανούς, από τα Ψαρά, έγινε σπουδαίος πυροβολητής του αμερικανικού πολεμικού στόλου, στα μέσα του 19ου αιώνα. Η μικρή Γαρυφαλλιά Μιχάλμπεη, επίσης από τα Ψαρά, εξελίχθηκε σε σύμβολο εναντίον της δουλείας. O Ιωάννης Σιλήβεργος-Ζάχος διακρίθηκε για τον αγώνα του υπέρ της χειραφέτησης των σκλάβων και υπήρξε επίσης διάσημος εκπαιδευτικός και εφευρέτης, ενώ ο Σοφοκλής Ευαγγελινός Αποστολίδης έγινε ο πρώτος διευθυντής της Έδρας Ελληνικών Σπουδών στο Harvard.