Δευτέρα 2 Ιανουαρίου 2012

Προβολή: Keith Wann Thinks like Dr. Seuss (ASL)



Ξενάγηση στη νοηματική γλώσσα στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης

Ξενάγηση σε δύο εκθέσεις ζωγραφικής στη νοηματική γλώσσα θα γίνει στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης την Πέμπτη, στις 5 μ.μ.

Φτιάξτε παιδικό φόρεμα από πουκάμισο

Για να φτιάξετε από ένα άνδρικό πουκάμισο το φόρεμα που βλέπετε, επισκεφτείτε το Girl Inspired και βρείτε αναλυτικές οδηγίες. Η φωτογραφία προέρχεται από την ίδια πηγή.

Νέα παιδική όπερα στη Λυρική

Ποιος είπε ότι η όπερα είναι ένα θέαμα που συναρπάζει μόνο τους μεγάλους; Από την Κυριακή 8 Ιανουαρίου τα παιδιά θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν «Το Μαγικό Βιολί», ένα μουσικό παραμύθι, γεμάτο μελωδίες και μηνύματα αισιοδοξίας σε σύνθεση του Νίκου Ξανθούλη και λιμπρέτο της Μαριβίτας Γραμματικάκη (Θέατρο Ολυμπία, Ακαδημίας 59-61, 2103662100).

Σεμινάριο: η Εικαστική Παιδεία στην Πρωτοβάθμια εκπαίδευση

Η Εικαστική Παιδεία στην Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση 2ήμερο Σεμινάριο 4 – 5 Ιανουαρίου 2012 ΑΝΩΤΑΤΗ ΣΧΟΛΗ ΚΑΛΩΝ ΤΕΧΝΩΝ Πειραιώς 256 - Αθήνα Υπενθυμίζουμε ότι: Το 2ήμερο σεμινάριο στην Αθήνα, το οποίο είναι ανοιχτό για όλα τα μέλη της Ένωσης, θα πραγματοποιηθεί στις 4-5 Ιανουαρίου στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών (Πειραιώς 256) και ώρες 10:00-14:00 και 16:00-20:00.

Εκπαιδευτικά προγράμματα τον Ιανουάριο στο Παιδικό Μουσείο!

Τον Ιανουάριο, τα παιδιά 3-12 χρόνων θα έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν σε διαφορετικά εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είναι τα εξής:
 

Ομαδικοί παιδικοί αγώνες γρήγορου σκακιού

Το Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Θέρμης σε συνεργασία με τους Σκακιστικούς Συλλόγους του Θερμαϊκού Θέρμης, του Επίκουρου Πολίχνης, του Ομίλου Σκακιστών Τριανδρίας, του Ομίλου Αντισφαίρισης Χανίων, του ΠΑΣ Δεή και της Σκακιστικής Παρέμβασης Τριανδρίας, διοργανώνουν ομαδικούς αγώνες στη μνήμη του Σταύρου Ψωμιάδη – Προπονητή και αθλητή τους.

Τα πολλά πρόσωπα του χρόνου

Αλλοτε τρέχει, άλλοτε κυλά και μερικές φορές σταματά. Τον μετράμε, τον χάνουμε και συχνά θα θέλαμε να είχαμε περισσότερο. Ο χρόνος μοιάζει κάτι τόσο φυσικό ώστε συνήθως ξεχνάμε πόσο παράξενη είναι αυτή η έννοια. Οσο πιο πολλά μας αποκαλύπτονται από την επιστήμη γι’ αυτόν τόσο πιο αλλόκοτος μας φαίνεται. Πώς ξεκίνησε;

Ομιλία «Νεοελληνική Φιλολογία: Η βιογραφία μιας επιστήμης (1948-1982)»

Η κ. Βενετία Αποστολίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Α.Π.Θ., θα μιλήσει την Τρίτη 10 Ιανουαρίου 2011, ώρα 19.30, με θέμα: «Νεοελληνική Φιλολογία: Η βιογραφία μιας επιστήμης (1948-1982)» στο Σπουδαστήριο 208 (2ος όροφος Νέου Κτιρίου Φιλοσοφικής Σχολής)

Περισσότερο σχολείο, υψηλότερο IQ;

Οι διαμορφωτικοί παράγοντες του ανθρώπινου δείκτη νοημοσύνης είναι ένα σημείο τριβής μεταξύ των επιστημόνων εδώ και δεκαετίες. Στο μεταξύ θεωρείται δεδομένο ότι τα χρόνια φοίτησης στο σχολείο επηρεάζουν σημαντικά το IQ. Ποια ακριβώς είναι όμως η συνάρτηση μεταξύ των δύο δεν είχε καταδειχθεί μέχρι σήμερα με σαφήνεια.

Βιβλίο: Μαθηματικά στην κουζίνα

Γνωρίζω πολλούς γονείς με παιδιά προσχολικής ηλικίας οι οποίοι είναι εξαιρετικά αγχωμένοι με την ιδέα ότι το παιδί τους θα αρχίσει το σχολείο και ιδιαίτερα τα μαθηματικά, που όπως παραδέχονται, είχαν βασανίσει και τους ίδιους. Και δεν είναι λίγοι εκείνοι που θεωρούν ότι πρέπει από νωρίς να αρχίσουν να διδάσκουν στα παιδιά τους τα πρώτα μαθηματικά «για να τα βοηθήσουν» όταν έλθει η ώρα του σχολείου.

«Εξυπνος» αυτόματος πωλητής σερβίρει μόνο ενηλίκους καθώς ανιχνεύει τα παιδιά!

Εναν αυτόματο πωλητή γλυκών, που δίνει τα προϊόντα του μόνο σε ενηλίκους και όχι σε παιδιά, κατασκεύασε η Kraft σε συνεργασία με την Intel. Το μηχάνημα βρίσκεται υπό δοκιμή σε σημεία του Σικάγου και της Νέας Υόρκης.

Ένας μικρός θρίαμβος

της Άννας Δαμιανίδη

Το καλύτερο μου το 2011 ήταν το ταξίδι των τριών παιδιών από τα Πομακοχώρια στην Αθήνα. Δεν τα ξέρω τα παιδιά, και δεν τα συνάντησα. Την ιστορία την έμαθα συμπτωματικά, από μια φίλη μου που είναι καθηγήτρια Μαθηματικών στο Γυμνάσιο της Σμίνθης.

Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Γονέων Παιδιών με Δυσλεξία & Μαθησιακές Δυσκολίες: συνάντηση


Στις 4.1.2012, και ώρα 18.00 στην Προξ. Κορομηλά 51, αίθουσα ΕΔΟΘ ημιόροφος, θα γίνει συνάντηση μόνο των παιδιών γυμνασίου και Λυκείου με τον φυσικό Γρηγοριάδη Γιάννη, που θα τους δώσεις συμβουλές σχετικά με το μάθημα της φυσικής.