Τετάρτη 14 Ιουνίου 2017

Αυτισμός Υψηλής Λειτουργικότητας.

Το φάσμα του Αυτισμού είναι πολύ μεγάλο. Αν το σκεφτείς σαν ένα ουράνιο τόξο θα παρατηρήσεις ότι ένα πολύ μεγάλο μέρος του φάσματος δεν είναι ούτε στη μια άκρη, ούτε στην άλλη, αλλά κάπου στη μέση. Ωστόσο, μέχρι σήμερα δεν έχουμε αποδείξεις – πληροφορίες που να δείχνουν ότι οι περισσότεροι άνθρωποι στο Αυτιστικό Φάσμα είναι «κάπου στη μέση», αλλά είναι ξεκάθαρο ότι η προσοχή των Μέσων (ΜΜΕ) στρέφεται στα άτομα που βρίσκονται στα δύο άκρα του φάσματος – στα άτομα πολύ χαμηλής και στα άτομα πολύ υψηλής λειτουργικότητας. Η αλήθεια είναι ότι η ζωή με βαριάς μορφής αυτισμό είναι ιδιαίτερα δύσκολη. Σύμφωνα με αυτή τη λογική η ζωή των ατόμων που έχουν αυτισμό υψηλής λειτουργικότητας είναι πιο εύκολη – μια άποψη που μοιράζονται πολλοί γονείς και εκπαιδευτικοί. Η πραγματικότητα, όμως, είναι πολύ διαφορετική. 

Εργαστήρι περιβαλλοντικής εκπαίδευσης γίνεται το πάρκο Τρίτση

«Μαθήματα φύσης και περιβάλλοντος» πρόκειται να γίνονται από το Σεπτέμβρη στο μητροπολιτικό πάρκο «Αντώνης Τρίτσης». «Ήδη έχει προγραμματιστεί μια σειρά δράσεων και σεμιναρίων σε μόνιμη βάση με τη συνεργασία του WWF, της Ορνιθολογικής Εταιρίας και άλλων φορέων που θα απευθύνονται στην εκπαιδευτική κοινότητα», δηλώνει στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων το μέλος του Φορέα Διαχείρισης και υπεύθυνη για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση στο πάρκο, Λούλα Μαργαρίτη.

Πρωταθλητές στον στίβο της ζωής

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν χθες στο στάδιο Αλκαζάρ οι ΙΓ’ περιφερειακοί αγώνες στίβου ΑμεΑ που διοργάνωσε ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Μαθητών Ειδικών Σχολείων-Ιδρυμάτων-Θεραπευτηρίων και ΑμεΑ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας. Η θέληση, η πίστη και ο διαρκής αγώνας για ίσες κοινωνικές ευκαιρίες ανάγουν τα άτομα με αναπηρία σε πρωταθλητές ζωής.

Συνεχίζεται η δράση «Aegean Gardener» σε σχολεία της Ρόδου

Με επιτυχία συνεχίζεται η υλοποίηση του προγράμματος «Aegean Gardener», των κηπουρών του Αιγαίου, στο πλαίσιο των δράσεων της Γαστρονομικής Περιφέρειας της Ευρώπης 2019 από την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου.

Το πρόγραμμα γίνεται σε συνεργασία με το Περιφερειακό Φυτώριο, που δημιούργησε λαχανόκηπους σε τρία ακόμη δημοτικά σχολεία της Ρόδου.

Ο πυρετός στην εγκυμοσύνη αυξάνει την πιθανότητα αυτισμού

Ο πυρετός μίας εγκύου κατά το δεύτερο τρίμηνο της κύησης αυξάνει κατά 40% τον κίνδυνο το παιδί να εκδηλώσει κάποια διαταραχή από το «φάσμα του αυτισμού», σύμφωνα νέα αμερικανο-νορβηγική επιστημονική έρευνα. 

Η μελέτη είναι η μεγαλύτερη μέχρι σήμερα που συσχετίζει τον πυρετό της εγκυμοσύνης με τον πιθανότητα αυτισμού.

Το Cinema4All πάει Καλαμάτα (30/06/2017)

Την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017 η Κίνηση Καλλιτεχνών με Αναπηρία και η Νέα Κινηματογραφική Λέσχη Καλαμάτας, με τη συνεργασία του Διαφοροζώ, υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαμάτας διοργανώνουν: 

Την καθολικά προσβάσιμη υπαίθρια δωρεάν προβολή της ταινίας
«Μια ζωή την έχουμε» Γιώργος Τζαβέλας

Ξεκινούν στις 19 Ιουνίου οι ηλεκτρονικές δηλώσεις προτίμησης στα ΕΠΑΛ

Από τις 19 έως τις 23 Ιουνίου θα μπορούν οι γονείς- κηδεμόνες και οι ενήλικοι μαθητές, να κάνουν τις δηλώσεις προτίμησης για τα ΕΠΑΛ. Φέτος, για πρώτη φορά, οι δηλώσεις θα υποβληθούν ηλεκτρονικά. 

Οι ενδιαφερόμενοι έχουν τη δυνατότητα, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet, να συμπληρώσουν την ηλεκτρονική δήλωση προτίμησης, είτε από το σπίτι τους, είτε στα σχολεία με τη βοήθεια των εκπαιδευτικών και να επιλέξουν την τάξη, τον τομέα και την ειδικότητα που τους ενδιαφέρει. 

Τα παιδιά δε γνωρίζουν τι τρώνε

Αίσθηση προκαλεί μια νέα έρευνα στην Βρετανία η οποία δείχνει πως πολλά παιδιά έχουν πλήρη άγνοια του τι τρώνε. Μάλιστα, όπως φάνηκε απ΄την μελέτη, ένα στα πέντε παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας στη Βρετανία πιστεύουν ότι τα fish sticks είναι φτιαγμένα από κοτόπουλο, ενώ ένα στα τρία ότι το τυρί φυτρώνει στα δέντρα.

Kaspersky Lab: Οι διαδικτυακές προτιμήσεις των παιδιών

Η Kaspersky Lab παρουσίασε την τελευταία της έκθεση με ευρήματα σχετικά με τη χρήση υπολογιστών από παιδιά. Η ανάλυση δείχνει ότι, κατά μέσο όρο, τα παιδιά σε όλο τον κόσμο επικοινωνούν, παίζουν και έχουν πρόσβαση σε περιεχόμενο για ενήλικες μέσω υπολογιστών, λιγότερο από ότι πριν από ένα χρόνο.

Παρόλα αυτά επισκέπτονται πιο συχνά ιστοσελίδες που εμπεριέχουν πληροφορίες για ναρκωτικά, αλκοόλ και καπνικά προϊόντα. Το τελευταίο θέμα παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον για τα παιδιά που κατοικούν στη Βόρεια Αμερική, την Ωκεανία και την Ανατολική Ευρώπη.

2 καλοκαιρινά εργαστήρια για παιδιά με νοητική στέρηση και αυτισμό, αυτόν τον Ιούνιο από το Ίδρυμα Ωνάση στη Στέγη.

Αυτό τον Ιούνιο ξεκινά στη Στέγη Ιδρύματος Ωνάση ο τρίτος κύκλος, για φέτος, 2 καλοκαιρινών εκπαιδευτικών προγραμμάτων Ειδικής Αγωγής. Το εργαστήριο «Η Μουσική αγαπάει τον αυτισμό» για παιδιά που βρίσκονται στο ευρύ φάσμα του αυτισμού και τους γονείς τους και το εργαστήριο «Έλα κι εσύ, ζωγραφίζω Μουσική!» για παιδιά με μέτρια νοητική υστέρηση και τους γονείς τους.

Η συμμετοχή και στα 2 εργαστήρια πραγματοποιείται με ελεύθερη είσοδο από τη Δευτέρα 26 έως και την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017.