Πέμπτη 12 Ιανουαρίου 2023

Προσαρμογή στις κουλτούρες: η κουλτούρα των κοινοτήτων μας και η κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

Πρόσφατα ζητήθηκε η άποψή μου σε ένα σχολείο όπου η μητέρα έθεσε μια ερώτηση σχετικά με τον πανέξυπνο γιο της με Σύνδρομο Asperger που πήγαινε στο γυμνάσιο.

«Γιατί ο γιος μου πρέπει να αλλάξει την κοινωνική του συμπεριφορά εφόσον αντιπροσωπεύει τη δική του κουλτούρα των διαταραχών αυτιστικού φάσματος;» Επιπλέον, ο γονιός ρωτούσε γιατί η αντιμετώπιση δεν εστίαζε στην αλλαγή του τρόπου με τον οποίο οι άλλοι άνθρωποι αντιδρούσαν στην ατομικότητα του γιου του. Αυτή η ερώτηση συχνά διατυπώνεται από εφήβους και ενήλικες με διαταραχές αυτιστικού φάσματος και τους γονείς τους. Ο κάθε ένας έχει την προσωπική του άποψη επί του θέματος.

Ψηφιακό Υλικό για μαθητές και καθηγητές από τα περιοδικά της Ελληνικής Μαθηματικής Εταιρείας

Προσφορά ψηφιακού υλικού από την Ελληνική Μαθηματική Εταιρεία

ΥΛΙΚΟ ΠΕΡΙΟΔΙΚΟΥ ΠΥΘΑΓΟΡΑ

ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ ΚΑΙ ΠΑΙΧΝΙΔΙ

Συμμετοχή του ΕΕΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ στο πρόγραμμα Υποστηριζόμενης Λήψης Αποφάσεων ERASMUS+«DECIDER

Το ΕΕΑ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑ συμμετέχει στο έργο ERASMUS+«DECIDER: Βελτίωση των εμπειριών ζωής για ενήλικες με ειδικές μαθησιακές ανάγκες, εκπαιδευτές και γονείς μέσω υποστηριζόμενης λήψης αποφάσεων».

Το πρόγραμμα το DECIDER θα προσφέρει μια σειρά εργαλείων σχετικά με την εφαρμογή της Υποστηριζόμενης Λήψης Αποφάσεων στοχεύοντας στην ενίσχυση της αυτονομίας και της ποιότητα ζωής των ανθρώπων με νοητική αναπηρία.

Παιδική παχυσαρκία και διατροφικές διαταραχές στην εφηβεία


Γονείς «marshmallow»: Τι είναι και πώς επηρεάζεται το παιδί;

Κάθε γονιός κάνει διαφορετικές επιλογές ως προς τον τρόπο ανατροφής των παιδιών του. Πολλές φορές, οι γονείς μπορεί να ακολουθήσουν υποσυνείδητα μοτίβα ανατροφής που ίσως συνειδητά να είχαν «υποσχεθεί» στον εαυτό τους πως θα απέφευγαν. Άλλοι πάλι, το αντίστροφο.

Δράση Open Social Net- Κατάρτιση ανέργων στην εξυπηρέτηση – συνδιαλλαγή με άτομα με αναπηρία & χρόνιες παθήσεις

Στο πλαίσιο υλοποίησης της πράξης «Δίκτυο Κοινωνικής Προστασίας της Αθήνας – Open Social Net», η οποία συγχρηματοδοτείται από το Ε.Π. «ΑΤΤΙΚΗ 2014-2020» και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (κωδικός ΟΠΣ 5074888), η E.A.T.A. Α.Ε. καλεί άνεργους, διαμένοντες στο Δήμο της Αθήνας, να υποβάλουν αίτηση συμμετοχής στη Δράση «Κατάρτιση ανέργων στην εξυπηρέτηση-συνδιαλλαγή με άτομα με αναπηρία & χρόνιες παθήσεις»

Τέλενδος: Δάσκαλος ταξιδεύει καθημερινά με καΐκι για να κάνει μάθημα στον μοναδικό μαθητή

Ο δάσκαλος του σχολείου, Δημήτρης Νικολαΐδης, που περνάει καθημερινά από την Κάλυμνο με καΐκι στην Τέλενδο, μίλησε στο Open για το πως είναι να είσαι δάσκαλος ενός μόνο μαθητή.

Στην αρχή της χρονιάς, σύμφωνα με τον δάσκαλο, υπήρχαν 3-4 ακόμη μαθητές γιατί όσο διαρκεί η τουριστική περίοδος υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι από την Κάλυμνο που έχουν τα μαγαζιά τους στο νησί οπότε φέρνουν και τα παιδιά τους. 

RoDi Festival: Ανοιχτός διαγωνισμός φωτογραφίας με θέμα "Ο κόσμος που ζω... ο κόσμος που είμαι".

Το RoDi Festival είναι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσει τον ανοιχτό διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα "Ο κόσμος που ζω... ο κόσμος που είμαι".

"Είμαι αυτός που νομίζω; Μα νομίζω πως είμαι τόσα πολλά πράγματα..."
Φερνάντο Πεσόα

Κύπρος: Βιβλίο βιολογίας από τον... Μεσαίωνα - Διδάσκει αγνότητα και αποχή για προστασία από σεξουαλικά νοσήματα

Σάλος έχει προκληθεί με σχολικό εγχειρίδιο για το μάθημα της Βιολογίας της Γ’ Γυμνασίου, στο οποίο αναφέρεται πως ένας τρόπος για προστασία από τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, είναι η αγνότητα και η αποχή από την σεξουαλική δραστηριότητα πριν από το γάμο.

Διαστημική τεχνολογία στο ΝΟΗSIS για μαθητές Δημοτικού

Το πρόγραμμα NOESIS Space Tech by Robotixlab, αποτελεί μία σειρά ανεξάρτητων θεματικών εργαστηρίων (Robotics in space, Electronics, Video Games Coding, 3D modelling – 3D printing) με κοινό θέμα την τεχνολογία του διαστήματος. Το κάθε θεματικό εργαστήριο ολοκληρώνεται σε 2 συναντήσεις, διάρκειας 2 ωρών η κάθε μία. Αποστολές και προκλήσεις βασισμένες σε πραγματικά προβλήματα του Terraforming project της NASA.

Άνοια: Αυξημένη η πιθανότητα να διαγνωστούν με τη νόσο οι ηλικιωμένοι με σοβαρή απώλεια ακοής

Οι ηλικιωμένοι με πιο σοβαρή απώλεια ακοής έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να διαγνωστούν με άνοια, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Ο κίνδυνος, όμως, είναι μικρότερος για όσους χρησιμοποιούν βοηθήματα ακοής.

Οι ερευνητές της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς της Βαλτιμόρης, με επικεφαλής τη δρα Άλισον Χουάνγκ του Τμήματος Επιδημιολογίας, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό JAMA (Journal of American Medical Association), ανέλυσαν στοιχεία για 2.413 άτομα (τα μισά άνω των 80 ετών). Επιβεβαίωσαν ευρήματα προηγούμενων μελετών ότι η απώλεια της ακοής συμβάλλει στον κίνδυνο άνοιας με το πέρασμα του χρόνου.

Ξιφασκία με αμαξίδιο: Στην Ουάσινγκτον για το Παγκόσμιο Κύπελλο

Σήμερα,Πέμπτη (12 Ιανουαρίου) αναχωρούν τέσσερεις αθλητές (2 γυναίκες και 2 άνδρες) της Εθνικής ομάδας ξιφασκίας με αμαξίδιο για την Ουάσιγκτον, όπου θα λάβουν μέρος στο Παγκόσμιο Κύπελλο, που θα διεξαχθεί στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ, από τις 14 έως τις 17 Ιανουαρίου. Πρόκειται για ένα πολύ σημαντικό αγωνιστικό τεστ, καθώς ο συγκεκριμένος αγώνας "μετράει" για το Παρίσι.