Τετάρτη 23 Δεκεμβρίου 2020

Ιστορίες για τα Χριστούγεννα: «Ο Αϊ-Βασίλης στη φυλακή με τους 83 μικρούς αρουραίους», Ευγ. Τριβιζάς


Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος εγκαινιάζει τον κύκλο αναγνώσεων «Ιστορίες» με τις «Ιστορίες για τα Χριστούγεννα» και προσκαλεί τους μικρούς και μεγάλους φίλους της σε ένα μαγικό χριστουγεννιάτικο ταξίδι με πρωταγωνιστές τα βιβλία. 

Βοηθήστε το παιδί να διαχειριστεί το στρες

Σε σύγκριση με αυτά που αντιμετωπίζουν οι ενήλικες, τα παιδιά φαίνεται πώς δεν αντιμετωπίζουν πολλά που μπορεί να προκαλέσουν άγχος. Αλλά τα παιδιά έχουν τις δικές τους ανησυχίες και μερικές φορές αισθάνονται άγχος, όπως και οι ενήλικες. Το αίσθημα του στρες μπορεί να είναι συντριπτικό για το παιδί, ειδικά αν δεν διαθέτει αποτελεσματικές στρατηγικές αντιμετώπισης. Για να το βοηθήσετε να αποκτήσει, μπορείτε να:

Ίδρυμα Τζόκοβιτς: Πολύτιμη βοήθεια στην προσχολική εκπαίδευση

Ο Νοβακ Τζόκοβιτς συνεχίζει την βοήθεια στα παιδιά της Σερβίας που δεν έχουν εύκολη πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση με την κατασκευή δύο προσχολικών μονάδων σε χωριά της πατρίδας του.

Το Novak Djokovic Foundation, λανσάρει την καμπάνια “Season of Giving”, για 3η συνεχόμενη χρονιά, με σκοπό την συγκέντρωση 100,000€ που θα βοηθήσουν στην ανέγερση δύο μονάδων στα χωριά Βάϊσκα και Λιούμπις.

ΕΟΦ : Προσοχή σε μάσκες με οξείδιο του χαλκού – Δεν είναι για παιδιά

Την προσοχή των πολιτών για τη χρήση μασκών που είναι εμποτισμένες με οξείδιο του χαλκού εφιστά ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων, που τονίζει ότι τα συγκεκριμένα προϊόντα δεν προορίζονται για παιδιά, θα πρέπει να χρησιμοποιούνται για το πολύ πέντε ώρες την ημέρα και κατόπιν συμβουλής γιατρού.

Χάνονται οι φωνές και οι απόψεις των κοριτσιών στα κοινωνικά δίκτυα

Απειλές για βία, προσβολές, επιθέσεις για την εμφάνιση, περιφρονητικά σχόλια, σεξουαλικός εκφοβισμός… Αυτές είναι μερικές από τις ψηφιακές πρακτικές που βιώνει το 58% των κοριτσιών και εφήβων στα κοινωνικά δίκτυα.

Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, τα κορίτσια μαθαίνουν να βλέπουν την παρενόχληση ως ένα «κανονικό» στοιχείο της ζωής στο διαδίκτυο αποκαλύπτει έκθεση της οργάνωσης Plan International. Μια παρενόχληση τόσο έντονη που οδηγεί το ένα στα πέντε κορίτσια να εγκαταλείπει ή να μειώνει σημαντικά τη χρήση των κοινωνικών δικτύων ενώ από όσες συνεχίζουν να είναι ενεργές χρήστριες η μία στις δέκα αναγκάζεται να αλλάξει τον τρόπο έκφρασής της ή το περιεχόμενο που μοιράζεται με άλλους χρήστες από φόβο μήπως παρενοχληθεί.

Κάρτες και ζωγραφιές από μαθητές σχολείων ειδικής αγωγής σε όσους αγωνίζονται κατά της πανδημίας

«Είσαι ο ήρωάς μου», γράφει η κάρτα που απευθύνεται σε γιατρό νοσοκομείου της Θεσσαλονίκης. Με εμφανώς παιδικό χαρακτήρα, έχει ζωγραφισμένο τον Σούπερμαν, τον υπερήρωα των κόμικς, με τη διαφορά ότι στην μπέρτα του υπάρχει το σήμα του κορονοϊού. Δεν είναι Χριστουγεννιάτικη, αλλά αποστέλλεται με αφορμή τις γιορτές των Χριστουγέννων. Παραλήπτης είναι ο κάθε γιατρός που την βλέπει καθημερινά στο νοσοκομείο όπου παραδόθηκε, ενώ αποστολέας είναι ένας μαθητής ειδικής αγωγής από το 2ο ΕΕΕΕΚ Πυλαίας Χορτιάτη.

Ηλίας Μόσιαλος : Νέο στέλεχος του ιού και παιδιά

Στα δημοσιεύματα που συσχετίζουν το νέο στέλεχος του κοροναϊού με τα παιδιά αναφέρεται με νέα ανάρτησή του ο καθηγητής πολιτικής υγείας του LSE, Ηλίας Μόσιαλος.

Όπως αναφέρει ο κ. Μόσιαλος, «αρκετά δημοσιεύματα αναφέρονται σε μια πιθανή συσχέτιση του νέου στελέχους του κοροναϊού με τα παιδιά. Αυτό που ξέρουμε είναι πως ο ιός εντοπίστηκε για πρώτη φορά γύρω στον Σεπτέμβριο και έφτασε να αντιστοιχεί σχεδόν τα δύο τρίτα των περιπτώσεων – στο Λονδίνο και στη Ν. Αγγλία- στα μέσα Δεκεμβρίου».

Σχολεία: Τι θα κρίνει το άνοιγμα στις 8 Ιανουαρίου - Διχασμένοι οι ειδικοί

Μετά την Πρωτοχρονιά θα παρθούν οι οριστικές αποφάσεις της κυβέρνησης σχετικά με το άνοιγμα των σχολείων ενώ αυτή τη στιγμή ο στόχος του υπουργείου Παιδείας παραμένει να γίνει «επανεκκίνηση» όλων των δομών της εκπαίδευσης στις 8 Ιανουαρίου 2021.Μεγάλη μερίδα των επιστημόνων διατηρούν επιφυλακτική στάση, καθώς φοβούνται την αύξηση των κρουσμάτων μετά τις γιορτές, γεγονός που, εάν συμβεί, αναγκαστικά θα αποτρέψει και το άνοιγμα σχολείων και πανεπιστημίων. Το σίγουρο είναι ότι αυτή τη στιγμή, σύσσωμη η εκπαιδευτική κοινότητα (εκπαιδευτικοί και μαθητές), το υπουργείο Παιδείας, αλλά και οι γονείς επιθυμούν τη λειτουργία των σχολείων καθώς οι νέοι απομακρύνονται από την εκπαιδευτική πραγματικότητα, γεγονός, το οποίο προκαλεί πλήθος προβλημάτων.

Μαθήματα χειμωνιάτικης ευτυχίας

Aυτόν τον χειμώνα που οι περισσότερες απολαύσεις εσωτερικού χώρου –από θέατρο, σινεμά, φαγητό και ποτό μέχρι συγκεντρώσεις με φίλους– είτε απαγορεύονται είτε πρέπει να αποφεύγονται, οι μέρες και οι νύχτες μοιάζουν πιο μουντές. «Πώς θα περάσει;» είναι η ερώτηση στα χείλη όλων. Για λίγη έμπνευση μπορούμε να στρέψουμε το βλέμμα στη Σκανδιναβία, όπου οι άνθρωποι έχουν να αντιμετωπίσουν μερικούς από τους πιο κρύους, σκοτεινούς και μεγάλης διάρκειας χειμώνες, εντούτοις στις διεθνείς έρευνες κατατάσσονται σταθερά μεταξύ των πιο ευτυχισμένων λαών του κόσμου. 

Ιδιωτικά Σχολεία: Ποια επικαιροποίησαν άδειες λειτουργίας 2020-21

Κατάλογος με ΟΛΑ τα ιδιωτικά σχολεία σε όλη τη χώρα που επικαιροποίησαν τις άδειες λειτουργίας τους για το 2019-20 και 2020-21

Με απόφαση που υπέγραψε σήμερα η γενική γραμματέας του Υπουργείου Παιδείας κ.Αναστασία Γκίκα, επικαιροποιήθηκαν οι άδειες των κάτωθι ιδιωτικών σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τα σχολικά έτη 2019-2020 και 2020-2021

Η λειτουργία των σχολείων ανά τον κόσμο εν μέσω πανδημίας

Οι περισσότερες χώρες σε Ευρώπη και Αμερική βρίσκονται σε κατάσταση παρατεταμένων αυστηρών μέτρων αποτροπής της μετάδοσης του SARS-CoV-2. Ενόψει των εορτών βρίσκονται στο σοβαρό δίλημμα κατά πόσο η επιδημιολογική εικόνα κάθε χώρας επιτρέπει την επιστροφή στην καθημερινότητα, και κατά πόσο η επάνοδος στην καθημερινότητα θα έχει σημαντικό αντίκτυπο στη μετέπειτα πορεία της πανδημίας αμέσως μετά τις εορτές. Σε αυτό το πλαίσιο, έντονη είναι η συζήτηση σχετικά με τον τρόπο λειτουργίας των εκπαιδευτικών δομών και την προσπάθεια αποκατάστασης της διά ζώσης εκπαίδευσης με την έλευση του 2021. Τα δεδομένα για τη λειτουργία των σχολείων στη φάση του δεύτερου κύματος της πανδημίας COVID-19 συνοψίζουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (πρύτανης ΕΚΠΙΑ).