Δευτέρα 2 Φεβρουαρίου 2015

Michael: Ο πρώτος ήρωας κόμικς με αυτισμό

Εξαιρετικές υπερδυνάμεις, τρομαχτικοί κακοποιοί και ατρόμητοι ήρωες που σώζουν τον κόσμο είναι τα συστατικά στοιχεία αμέτρητων κόμικς. Ωστόσο ο νέος ήρωας του κύκλου των κόμικς είναι διαφορετικός από τους υπόλοιπους. 

Ο Michael είναι ένας χαρακτήρας κόμικς με αυτισμό – ένας ήρωας με μαθηματικό μυαλό, καλλιτεχνικό ταλέντο και με άφθονη συμπόνια. Η Face Value Comics αναφέρει ότι είναι ο πρώτος ήρωας με τη συγκεκριμένη διαταραχή που εμφανίζεται σε κόμικς. Ο δημιουργός της σειράς, ο Dave Kot, ελπίζει ότι τα βιβλία του θα βοηθήσουν τα άτομα με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού να κατανοήσουν καλύτερα τον κόσμο που τα περιβάλλει. «Επειδή μερικά παιδιά με αυτισμό δεν κάνουν επαρκή βλεμματική επαφή, χάνουν λεπτές ενδείξεις καθώς μεγαλώνουν» λέει ο Kot. «Αυτή είναι μια ευκαιρία για αυτά τα παιδιά να έχουν έναν ήρωα που θα είναι όπως εκείνα». 

Μήπως πρέπει να αφήσουμε πιο ελεύθερα τα παιδιά;

Η Λενόρ Σκενάζι, νεοϋορκέζα δημοσιογράφος και μητέρα δύο παιδιών, κέρδισε το 2008 τον τίτλο της «Χειρότερης μητέρας στην Αμερική» όταν έγραψε σε μία εφημερίδα ότι επέτρεψε στον γιο της που τότε ήταν 9 ετών να πάρει μόνος του το μετρό.

Γέλια με τον φόβο του άλλου

Μία ακόμη ιστορία εκφοβισμού σε σχολείο κάνει το τελευταίο διήμερο τον γύρο των ειδησεογραφικών ιστοσελίδων. Παιδιά της ΣΤ΄ τάξης δημοτικού της Λέσβου ανέβασαν 9χρονο στην μπασκέτα για να ξεπλέξει το δίχτυ και να αποδεσμεύσει την μπάλα, και όταν το έκανε, τον άφησαν εκεί να εκλιπαρεί να τον κατεβάσουν, να λέει ότι φοβάται και πονάει κι εκείνα να γελούν και να κουνούν την μπασκέτα, προκαλώντας του και άλλο τρόμο. Για να δώσει τέλος στην αγωνία του, ο 9χρονος πήδηξε, ή έπεσε, και έσπασε και τα δυο του χέρια. Υπήρχε γυμναστής στο προαύλιο. Η μητέρα καταγγέλλει ότι κοίταζε απαθής, το σχολείο διαβεβαιώνει ότι όλα έγιναν τόσο γρήγορα που ο δάσκαλος δεν πρόλαβε να αντιδράσει. Η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης διενεργεί έρευνα.

Νέο τεύχος "Approaches"

To Approaches είναι το πρώτο περιοδικό ανοικτής πρόσβασης αφιερωμένο στη μουσικοθεραπεία και την ειδική μουσική παιδαγωγική. Είναι μια δίγλωσση (Eλληνική -Αγγλική) επιστημονική έκδοση. 

Για να κατεβάσετε το τρέχον τεύχος του περιοδικού, πατήστε εδώ.

Γιατί ο εκφοβισμός φωλιάζει στα σχολεία;

Η σχολική βία δεν είναι ένα φαινόμενο που ξεκίνησε τα τελευταία χρόνια ούτε, πολύ περισσότερο, ένα φαινόμενο που μπορεί να αντιμετωπιστεί με επιφανειακές δράσεις. Αποτελεί ένα πρόβλημα πολιτισμού το οποίο προφανώς και δεν αφορά αποκλειστικά την εκπαιδευτική κοινότητα. Εκφραση αρνητικών συναισθημάτων, πίεση, υπερβολική προβολή της βίας από την τηλεόραση και τον κινηματογράφο. Αντικείμενο έρευνας θα έπρεπε να είναι η στάση σχολικών μονάδων, διευθυντών, συμβούλων αλλά και γονέων και συλλόγων τους στην πρόληψη και αντιμετώπιση τέτοιων περιστατικών.

Απλά μαθήματα οικογενειακής οικονομίας

Oταν ο Σκοτ Πάρκερ θέλησε να διδάξει στα παιδιά του περισσότερα για την αξία του χρήματος, αποφάσισε να κάνει κάτι που πολλοί γονείς σήμερα θεωρούν ριζοσπαστικό: τους αποκάλυψε πόσα ακριβώς χρήματα κέρδιζε. Η αλήθεια είναι ότι τα παιδιά σας αξίζουν να γνωρίζουν το πραγματικό εισόδημά σας. Μπορείτε να αρχίσετε να τους το λέτε από ηλικίας πέντε ετών και να αυξάνετε τις γνώσεις τους αργά, δίνοντάς τους την ολοκληρωμένη εικόνα όταν θα γίνουν έφηβοι. Σίγουρα θα είναι από τα πολυτιμότερα μαθήματα της ζωής τους.

Όχι στην μωρουδιακή ομιλία στα παιδιά

Οι γονείς πιστεύουν ότι ο καλύτερος τρόπος για να επικοινωνούν με το παιδί τους είναι μέσω της «μωρουδιακής ομιλίας». Ωστόσο μια νέα μελέτη έδειξε ότι οι γονείς που μιλούν στο παιδί αργά, χρησιμοποιώντας μωρουδιακές λέξεις, και μια τραγουδιστή φωνή, στην πραγματικότητα δεν βοηθούν το παιδί στην ομιλία του. 

Πρόγραμμα Universities 4EU-U4EU για μαθητές ηλικίας 16-18 ετών

Το Πανεπιστήμιο Πειραιώς, Σχολή Οικονομικών, Επιχειρηματικών και Διεθνών Σπουδών, Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών προσκαλεί Λύκεια να συμμετάσχουν στη Δράση του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Jean Monnet "Information Projects" με τίτλο"Universities4EU" με ακαδημαϊκή συντονίστρια την Επίκουρη Καθηγήτρια Φωτεινή Ασδεράκη. 

Σε έξαρση το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού

Σύμφωνα με το «Χαμόγελο του Παιδιού», οι κλήσεις στην Εθνική Τηλεφωνική Γραμμή για τα Παιδιά «SOS 1056» καθημερινά αυξάνονται σε σχέση με το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού ή αλλιώς bullying. Γονείς, εκπαιδευτικοί και μαθητές καλούν ζητώντας συμβουλές για το πώς να διαχειριστούν τέτοια φαινόμενα, μέσα στα οποία νοιώθουν εγκλωβισμένοι.

Επισκέψεις – Ξεναγήσεις VSA Hellas – Άνοιξη 2015

Μπορείτε να διαβάσετε το πρόγραμμα επισκέψεων-ξεναγήσεων της Very Special Arts Hellas σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους της Αττικής, για την περίοδο της Άνοιξης 2015.

Υπουργείο Παιδείας: Δεν αλλάζει τίποτα στις εξετάσεις για φέτος

Ως έχουν παραμένουν για εφέτος το καλοκαίρι οι εξεταστικές διαδικασίες στα σχολεία, ενώ οι αλλαγές που θα γίνουν στα κεντρικά θέματα όπως οι πανελλαδικές εξετάσεις, θα αφορούν τις επόμενες χρονιές. 

ΗΠΑ: Σχολείο απαιτεί να ελέγχει το Facebook των μαθητών

Μια σχολική περιφέρεια στο Ιλλινόι των ΗΠΑ έχει εμπλακεί σε διαμάχη μετά από επιστολή που έστειλε προς τους γονείς, εξηγώντας ότι οι αρμόδιοι των τοπικών σχολείων επιτρέπεται να απαιτούν από τους μαθητές να δίνουν τους κωδικούς πρόσβασής τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης όπως το Facebook και το Twitter.

«Η αναπηρία δεν είναι παρά μια κοινωνική κατασκευή»

Χαρακτηρισμούς του τύπου «υπερήρωες» ή «μαχητές της ζωής» τούς απορρίπτουν μετά βδελυγμίας. Είναι απλώς «ανάπηροι». Τις πρακτικές δυσκολίες της καθημερινότητας έχουν μάθει να τις αντιπαρέρχονται. Οπως αντιπαρέρχονται και όσους δεν κατανοούν πως όλοι δικαιούνται ισότιμη θέση στην κοινωνία.

«Μίνι εγκέφαλος» στη σπονδυλική στήλη βοηθά στo βάδισμα και την ισορροπία

Το περπάτημα και η διατήρηση της ισορροπίας σε έναν δρόμο καλυμμένο με πάγο απαιτεί προσπάθεια και αυτοσυγκέντρωση. Χωρίς να το αντιλαμβανόμαστε, όμως, εξειδικευμένοι νευρώνες στο νωτιαίο μυελό συλλέγουν σήματα από αισθητικά νεύρα και διορθώνουν αυτόματα τις κινήσεις μας για να αποφύγουμε την πτώση.

Πρόσωπο: Ανδρέας Ελευθεριάδης


Ο Ανδρέας Ελευθεριάδης δεν παραιτήθηκε και δεν αδράνησε εξαιτίας της βαριάς κώφωσης που του δημιουργήθηκε 3 μήνες μετά την γέννησή του. Διεκδίκησε το δικαίωμά του στην ζωή και σήμερα μας εξηγεί το πώς απέκτησε την δική του επιχείρηση.

Έρευνα: Τα κοτόπουλα μετρούν από… τα αριστερά προς τα δεξιά

Δεν είναι μόνο οι άνθρωποι που μετρούν από τα αριστερά προς τα δεξιά, τοποθετώντας νοητικά τους μικρότερους αριθμούς στην αριστερή πλευρά και τους μεγαλύτερους στη δεξιά, αλλά το ίδιο κάνουν και τα κοτόπουλα, σύμφωνα με μία νέα ιταλική επιστημονική έρευνα με ελληνική συμμετοχή.

Καμπανάκι για ιλαρά στις ΗΠΑ: Ξεκινούν υποχρεωτικοί εμβολιασμοί

Τα υψηλότερα ποσοστά ιλαράς των τελευταίων 20 ετών καταγράφονται στις ΗΠΑ τις τελευταίες ημέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Το φαινόμενο της θανατηφόρας νόσου που ξεκίνησε ως «επιδημία» στη Disneyland της Καλιφόρνιας, έχει προκαλέσει ιδιαίτερη ανησυχία στους ειδικούς του Κέντρου, οι οποίοι προτείνουν άμεσο εμβολιασμό όλων των παιδιών που δεν έχουν εμβολιαστεί.