Πέμπτη 19 Αυγούστου 2021

Μέσα στο μυαλό του έφηβου γιου σας με ΔΕΠΥ.

Τα έφηβα αγόρια με ΔΕΠΥ είναι οι χειρότεροι εχθροί του εαυτού τους, καθώς αρνούνται να ζητήσουν βοήθεια. Πώς να βοηθήσετε τον γιο σας να αναγνωρίσει τα δυνατά του σημεία, να αρχίσει να αναλαμβάνει τις ευθύνες του και να τα πάει καλά στο Γυμνάσιο.

Τα έφηβα αγόρια αντιμετωπίζουν αρκετές δυσκολίες στο σχολείο: Είναι ανήσυχα μέσα στην τάξη και δεν σταματούν να κινούνται, ενώ οι λεκτικές τους δεξιότητες είναι κατώτερες των συμμαθητριών τους. Τα στοιχεία αυτά έχουν σαν αποτέλεσμα να μένουν πίσω από τα κορίτσια ίδιας ηλικίας με και χωρίς ΔΕΠΥ, να έχουν χαμηλότερες βαθμολογίες στα τυποποιημένα τεστ και χαμηλότερο ποσοστό εισαγωγής σε κάποιο πανεπιστήμιο.

Οι έξι ώρες που σώζουν το παιδί από το πάχος και τον εθισμό στις οθόνες

Πολύτιμος σύμμαχος των παιδιών αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η σωματική δραστηριότητα που δεν τα κάνει απλώς πιο έξυπνα αλλά, όπως προκύπτει από την πρόσφατη μελέτη του Ερευνητικού Κέντρου Folkhälsan του Πανεπιστημίου του Ελσίνκι, μειώνει και τον κίνδυνο παχυσαρκίας στην εφηβεία ως συνέπεια της βαριάς χρήσης που κάνουν σε ψηφιακά μέσα.

Τα πρόσφατα ευρήματα που δημοσιεύονται στο Journal of Physical Activity and Health αναδεικνύουν μια απλή παρέμβαση στην καθημερινότητα των παιδιών σχολικής ηλικίας ως ασπίδα έναντι της νόσου που καταγράφει αυξανόμενες τάσεις μεταξύ παιδιών και εφήβων και αποτελεί μία από τις μείζονες προκλήσεις στο πεδίο της υγείας διεθνώς.

Έγκλημα και ανήλικοι: συμμορίες, επιθέσεις, αιτίας- τα στοιχεία για Θεσσαλονίκη

Ανησυχία και προβληματισμό προκαλεί σε ειδικούς και αστυνομία η σταδιακή άνοδος της εγκληματικότητας των ανηλίκων. Πού οφείλεται, τι λένε τα στοιχεία.

Στα τέλη του περασμένου Ιουλίου, το αστυνομικό ρεπορτάζ φέρνει στο φως μια είδηση που πραγματικά σοκάρει.

Ομάδα νεαρών, οι περισσότεροι ανήλικοι, ξυλοκοπεί άγρια στην πλατεία του Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη έναν 15χρονο, γιατί σύμφωνα με τις μαρτυρίες... τούς κοίταξε.

Πώς θα ξεπεράσουμε τις ενοχές μας ως γονείς;

Από τη στιγμή που γινόμαστε γονείς, αρχίζουμε να σκεφτόμαστε τα προηγούμενα άγχη μας σχεδόν… νοσταλγικά. Ακόμη και η πιο δύσκολη μέρα στη δουλειά δεν μπορεί να συγκριθεί με την αγωνία μας για το αν είμαστε επαρκείς στις υποχρεώσεις μας απέναντι στα μικρά μας. Σίγουρα είναι θεμιτό να θέλουμε να κάνουμε το καλύτερο για εκείνα, όμως δεν θα πρέπει να είμαστε υπερβολικά αυστηροί απέναντι στον εαυτό μας. Κανένας άνθρωπος δεν είναι τέλειος και φυσικά αυτό δεν αλλάζει τη στιγμή που γινόμαστε γονείς. Και βέβαια το άγχος δεν είναι καλός σύμβουλος ούτε στην ανατροφή των παιδιών μας. Πώς όμως θα μπορέσουμε να ξεπεράσουμε τις πιο συνηθισμένες ενοχές μας ώστε να συνεχίσουμε να προσφέρουμε την αγάπη μας στα παιδιά μας όσο πιο ξένοιαστα γίνεται;

ΗΠΑ: Κατακόρυφη αύξηση κρουσμάτων Covid στα παιδιά με το άνοιγμα των σχολείων

Κατακόρυφα έχει αυξηθεί ο αριθμός των κρουσμάτων Covid-19 λοίμωξης στα παιδιά, καθώς τα σχολεία ανοίγουν ξανά στις ΗΠΑ, επισημαίνει η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιάτρων.

Παρατηρείται μία σταθερή αύξηση των κρουσμάτων από τις αρχές Ιουλίου, με 72.000 κρούσματα την προηγούμενη εβδομάδα, σημαντικά περισσότερα από τα 39.000 της εβδομάδας πριν από αυτήν.

'Ένα παιχνίδι για την Επανάσταση με θεσσαλονικιώτικη βούλα

Ένα «ταξίδι προς την Ελευθερία», ένα ταξίδι στον χρόνο και την ελληνική Επανάσταση, χαρτογράφησαν στο ταμπλό ενός επιτραπέζιου παιχνιδιού η Έφη Καραγκούνη και ο Χρήστος Παπαχρήστου, οι άνθρωποι που με έδρα τη Θεσσαλονίκη αντλούν έμπνευση από τους αρχαίους θεούς της ελληνικής μυθολογίας και από την πλούσια ελληνική ιστορία για τις δημιουργίες τους, που έχουν ταξιδέψει ως και τις προθήκες του πωλητηρίου του Βρετανικού Μουσείου.

Ένα πρωινό στον θάλαμο νεογνών του Νοσοκομείου «Αλεξάνδρα»

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ. Την ημέρα που περνώ το κατώφλι του υγειονομικού ιδρύματος στο κέντρο της Αθήνας η ζέστη είναι αφόρητη. Στο προαύλιο και στους διαδρόμους κόσμος συνεχώς πάει κι έρχεται. Θετικά κρούσματα και ασθενείς που νοσηλεύονται, άλλοι που παίρνουν εξιτήριο, ενώ το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό εξακολουθεί να δουλεύει σε εντατικούς ρυθμούς.

Μάσκες, αντισηπτικά, ενημερωτικές πινακίδες με κανόνες ασφαλείας αλλά και ασθενείς που φορούν προστατευτικό εξοπλισμό είναι μερικές από τις εικόνες που παρατηρώ μέχρι να φτάσω στη μονάδα νεογνών, όπου είναι ο προορισμός μου.

Παιδικά μάτια στον ήλιο. Πόσο επικίνδυνο είναι και πως προστατευόμαστε;

Το καλοκαίρι έχει μπει για τα καλά. Οι μέρες είναι ηλιόλουστες. Μικροί και μεγάλοι αφήνουμε με κάθε ευκαιρία πίσω το σπίτι μας και επιλέγουμε εξορμήσεις στη φύση, μπάνιο στη θάλασσα ή ακόμη και έναν απλό χαλαρωτικό περίπατο. Απαραίτητα όλα αυτά, πόσο μάλλον το φετινό καλοκαίρι, που έχουμε ανάγκη την ψυχολογική ξεκούραση μετά από το παρατεταμένο lockdown που βιώσαμε. Τι πρέπει όμως να προσέξουμε, ώστε να απολαμβάνουμε με τα παιδιά μας τον ήλιο χωρίς παρατράγουδα;

Όλοι γνωρίζουμε τις επιβλαβείς επιπτώσεις του ήλιου στο δέρμα μας. Προκαλεί φωτογήρανση, ενώ επανειλημμένα εγκαύματα προδιαθέτουν στην εμφάνιση μελανώματος. Πόσοι όμως γνωρίζουμε πόσο επικίνδυνος είναι για τα μάτια μας;

ΠΑΜΑΚ: “Έξυπνη βρύση” εξοικονομεί νερό και αποτρέπει τη μετάδοση μικροβίων

H επιτυχία που σημείωσαν οι μαθητές από το Πειραματικό Λύκειο του Πανεπιστημίου Μακεδονίας στον Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Μαθητικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, τους ανοίγει νέες προοπτικές. Ξεχώρισαν μεταξύ 40 μαθητικών “start-up” από όλη την Ευρώπη με την “έξυπνη βρύση” που καταπολεμά την σπατάλη νερού και τη μετάδοση μικροβίων.

Τι δείχνει ερευνητικό μοντέλο: Από την πανδημία COVID-19 στην ενδημικότητα στα παιδιά

Η πρόβλεψη της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης πορείας των νεοεμφανισθέντων παθογόνων έχει γίνει επιτακτική, δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας COVID-19.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα αποτελέσματα της μελέτης των Ruiyun Li και συνεργατών που δημοσιεύτηκαν στο έγκριτο επιστημονικό περιοδικό Science Advances Vol. 7, no. 33, eabf9040 “A general model for the demographic signatures of the transition from pandemic emergence to endemicity”.

Αξιολάτρευτη γάτα φορά γυαλιά, για να βοηθά τα παιδιά με προβλήματα όρασης να νιώθουν άνετα

Σχεδόν πριν από τέσσερα χρόνια, η Ντανιέλ Κραλ, έσωσε ένα αδέσποτο γατάκι από ένα δάσος στην Πενσυλβάνια των ΗΠΑ.

Τώρα, αυτό το γατάκι αλλάζει εκατοντάδες ζωές βοηθώντας τα παιδιά με προβλήματα στα μάτια να αισθάνονται πιο σίγουρα όταν φορούν γυαλιά και καλύμματα ματιών.