Σάββατο 19 Νοεμβρίου 2022

"Υπάρχουν δύο τέρατα στην ιστορία μου..."

Γραμματόσημα ενάντια στην Παιδική Κακοποίηση


19 Νοεμβρίου: Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης – Σοκάρουν τα στοιχεία για τα περιστατικά στη χώρα μας

Η κακοποίηση του παιδιού αποτελεί παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας με άμεσες και μακροπρόθεσμες συνέπειες για την υγεία, επισημαίνεται σε ψήφισμα της Κοινωνικής Παιδιατρικής Βορείου Ελλάδος, το οποίο θα επιδοθεί στον υφυπουργό Εσωτερικών (Μακεδονίας-Θράκης), Σταύρο Καλαφάτη, στις 19 Νοεμβρίου Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παιδικής Κακοποίησης. Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι σύμφωνα με τον ΠΟΥ, σε παγκόσμια κλίμακα το 25-50% των παιδιών έχει υποστεί σωματική κακοποίηση, ενώ το 20% των κοριτσιών και το 5-10% των αγοριών κακοποιήθηκαν σεξουαλικά. Στη χώρα μας:

Ειδική Αγωγή: Αναρτήθηκε ψηφιακό διδακτικό υλικό στο ΙΤΥΕ Διόφαντος

Τα διδακτικά βιβλία Εκπαιδευτικού του Προσβάσιμου Εκπαιδευτικού Υλικού που εμπεριέχονται στις ΥΑ Φ.31/161473/ΓΔ4 - 10.12.2021 και 20968/Δ3 - 24.02.2022 έχουν αναρτηθεί ψηφιακά στον κατάλογο Διδακτικών Βιβλίων της Διεύθυνσης Εκδόσεων του ΙΤΥΕ Διόφαντος.

Διευκρινίζεται πως τα συγκεκριμένα βιβλία δε διανέμονται σε έντυπη μορφή κατά το τρέχον σχολικό έτος. 

Wonder-full Barista: O espresso MOAK εκπαίδευσε τους πρώτους Barista με σύνδρομο Down!

Ο καφές εκτός από μια απολαυστική καθημερινή συνήθεια εκατομμυρίων ανθρώπων, αποτελεί και ένα κατεξοχήν μέσο επαφής, επικοινωνίας, ένωσης, ανταλλαγής συναισθημάτων και εμπειριών. 

Twitter: Εργαζόμενος με αναπηρία κατέθεσε αγωγή για το τέλος της εξ αποστάσεως εργασίας

Η εντολή του νέου ιδιοκτήτη τουυ Twitter, Ίλον Μασκ, να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να εργάζονται εξ αποστάσεως και να εργάζονται "πολλές ώρες σε υψηλή ένταση" κάνει διακρίσεις σε βάρος των εργαζομένων με αναπηρία, αναφέρεται σε νέα αγωγή.

Σκάκι: Πρωταθλήτρια Ευρώπης η Μαριάντα Λάμπου

Πρωταθλήτρια Ευρώπης στα κορίτσια μέχρι 10 ετών αναδείχθηκε η Μαριάντα Λάμπου στα Πανευρωπαϊκά Ατομικά Πρωταθλήματα 8 έως 18 ετών που ολοκληρώθηκαν στις 14 Νοεμβρίου 2022 στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Η 9χρονη Πρωταθλήτρια Ελλάδας, σκακίστρια του σωματείου ΑΠΟ Αίγλη Παπάγου, με τη νίκη της στο τελευταίο 9ο γύρο εξασφάλισε την 1η θέση συγκεντρώνοντας 8 ½ βαθμούς με 8 νίκες και 1 ισοπαλία! Στην κατηγορία της συμμετείχαν 65 σκακίστριες από 30 Ευρωπαϊκές χώρες.

Συντάξεις: Νέα δεδομένα για τις αυξήσεις – Τι αλλάζει για την αναπηρία, τη διαδοχική ασφάλιση και τις επικουρικές

Πριν από τις 31 Δεκεμβρίου θα δημοσιευθεί η Υπουργική Απόφαση για το ποσοστό αύξησης των συντάξεων από την 1η Ιανουαρίου 2023, όπως αναφέρεται στο μίνι -ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στη Βουλή.

Αποκλεισμένα από την εκπαίδευση, τα «άπραγα» κορίτσια παντρεύονται στο Αφγανιστάν

Η δεκατριάχρονη Ζαϊνάμπ θα έπρεπε να αγοράσει μια νέα σχολική στολή αυτό το φθινόπωρο, αλλά, χωρίς καμία προοπτική επαναλειτουργίας των σχολείων για κορίτσια στο Αφγανιστάν, αναγκάστηκε να διαλέξει ένα νυφικό.

Από τότε που οι Ταλιμπάν κατέλαβαν την εξουσία στην Καμπούλ και απαγόρευσαν στα έφηβα κορίτσια την εκπαίδευση, πολλά από αυτά παντρεύτηκαν, συχνά με πολύ μεγαλύτερους άνδρες της επιλογής του πατέρα τους.

Εκπαιδευτική δράση για τους Ωκεανούς (και) στα σχολεία Μαθρακίου, Ερείκουσας και Παξών

Μια ιδιαίτερη δράση Εκπαίδευσης Ωκεανού πρόκειται να πραγματοποιηθεί στα δυσπρόσιτα σχολεία Α/βάθμιας εκπαίδευσης των Επτανήσων

Η Κωνσταντίνα Ριζοπούλου, Εκπαιδεύτρια Ωκεανού και ο Δημήτρης Τρωγαδής, Φωτογράφος, με το Μπόμπο το σκύλο τους και με ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο ξεκινώντας από τη Λαμία θα ταξιδέψουν στα Επτάνησα για να υλοποιήσουν αυτή την εθελοντική δράση Εκπαίδευσης Ωκεανού ‘Τα μυστικά του Ωκεανού με τις ενότητες “Θαλάσσια ζωή και θαλάσσια ρύπανση” και “Η ζωή στους πόλους και η κλιματική αλλαγή” με την ευγενική υποστήριξη του Πολιτιστικού Ιδρύματος Alpha Bank και με την αρωγή της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης των Ιονίων Νήσων. Πρόκειται για διαδραστικά εργαστήρια με χρήση οπτικοακουστικού υλικού, πειραμάτων, κατασκευών, μικροσκόπιο. Παράλληλα, θα γίνει φωτογραφική κάλυψη των δράσεων αλλά και των σχολείων.

Dr. Marcus Mall στο Dnews: Στόχος μας είναι να «παγώσουμε» την κυστική ίνωση από την πρώιμη βρεφική ηλικία

Ο Γερμανός ερευνητής που έκανε την επιστημονική ανακάλυψη της χρονιάς, αναπτύσσοντας μια εξαιρετικά αποτελεσματική θεραπεία για την κυστική ίνωση, μιλά αποκλειστικά στο Dnews.

“Το υποκείμενο γενετικό ελάττωμα ανακαλύφθηκε το 1989 όταν έπεσε το Τείχος του Βερολίνου. Αυτό έδωσε ελπίδα ότι μια μέρα θα ήταν δυνατό να αντιμετωπιστεί αυτή η καταστροφική ασθένεια. Αυτό ήταν και το κύριο κίνητρό μου να εμπλακώ με την κυστική ίνωση”, δήλωσε ο καθηγητής Marcus Mall στο Falling Walls Summit 2022 στο Βερολίνο. Προτού όμως οι επιστήμονες μπορέσουν να αναπτύξουν νέες θεραπείες, έπρεπε πρώτα να κατανοήσουν το πώς αυτό το γενετικό ελάττωμα προκαλεί αυτή την ασθένεια…

Πώς ένας Αυστραλός έφηβος άλλαξε δραστικά τα δικαιώματα των τρανς

Η ονειρική ζωή της Georgie Stone. Ένα νέο ντοκιμαντέρ του Netflix παρακολουθεί την ιστορία μιας έφηβης, η μάχη της οποίας άλλαξε τη νομοθεσία για την πρόσβαση σε θεραπεία για τους τρανς νέους.

Όταν μια τρανς φωνή έχει το βήμα να πει την ιστορία της με τους δικούς της όρους, την ακούς.

Το νέο ντοκιμαντέρ The Dreamlife of Georgie Stone που καλύπτει την ιστορία 19 χρόνων, προσφέρει μια προσωπική ματιά στη ζωή και τη μετάβαση της ομώνυμης έφηβης. Πρωτοπόρος τρανς ακτιβίστρια, μας ξεναγεί στη ζωή της Stone, από τις σπιτικές ταινίες της παιδικής της ηλικίας, στη μετάβασή της και την αποφασιστικότητά της να υπερασπιστεί τα τρανς δικαιώματα σε όλη την Αυστραλία.

Το ΠΑΜΑΚ στο κινητό με τη δωρεάν εφαρμογή «myUOM»

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας στο ...κινητό τους τηλέφωνο θα έχουν πλέον οι φοιτητές και οι φοιτήτριες, οι οποίοι μέσω της δωρεάν διαδικτυακής εφαρμογής «myUoM» θα μπορούν να ενημερώνονται για τις σπουδές και θα λαμβάνουν όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για την καθημερινή τους παρουσία στο Ίδρυμα.

Η επόμενη ημέρα των βιβλίων του Παπαθεοδώρου

Δύο εβδομάδες μετά την αποκάλυψη ότι ο συγγραφέας παιδικών και εφηβικών βιβλίων Βασίλης Παπαθεοδώρου κρατείται στις φυλακές της Τρίπολης για κατοχή υλικού παιδικής πορνογραφίας, η μοίρα των βιβλίων του ακολουθεί μια εξίσου περίπλοκη και εντελώς απρόβλεπτη πορεία.

Το δύσκολο θέμα της απώλειας, μέσα από μια ταινία για παιδιά και εφήβους

Μπορεί ένα παιδί να εντάξει στη ζωή του μια απώλεια με τρόπο που δεν θα του προκαλεί αποκλειστικά πόνο; Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας προσεγγίζει το ευαίσθητο θέμα της απώλειας και του θανάτου στη ζωή ενός παιδιού.

Κρατάω στα χέρια μου το πρόγραμμα του Παιδικού και Εφηβικού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας (14-20/11/2022), που επιστρέφει στην πόλη για 5η συνεχόμενη χρονιά. Ταινίες μικρού και μεγάλου μήκους για όλες τις ηλικίες (ακόμα και μια ειδική προβολή για βρέφη!), εκπαιδευτικά εργαστήρια για γονείς και παιδιά, και μια σειρά από θέματα που απασχολούν ολόκληρες γενιές και αφορούν από την ψηφιακή μας «παρουσία» μέχρι την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος.