Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Προετοιμάζοντας τα αυτιστικά παιδιά για το κόψιμο των μαλλιών τους.

Ο θόρυβος του πλήθους, το θέαμα των ψαλιδιών, το να έχεις κάποιον να αγγίζει το κεφάλι σου – όλα αυτά μπορεί να είναι ιδιαίτερα έντονα και να κάνουν τα παιδιά με διαταραχές αισθητηριακής επεξεργασίας (όπως ο αυτισμός) να αντιδρούν αρνητικά. Τις περισσότερες φορές τα άτομα στο φάσμα του αυτισμού βιώνουν την εμπειρία του κουρέματος σαν αισθητηριακή υπερφόρτωση.

Αντίστροφη μέτρηση για τη λήξη του σχολικού έτους και την έναρξη των Πανελλαδικών

Λιγότερο από ένας μήνας έχει μείνει για την ημέρα λήξης των μαθημάτων για τα γυμνάσια και τα λύκεια, καθώς επίσης και για την ημέρα έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με τους υποψηφίους να έχουν μπει ήδη στην τελική ευθεία της προετοιμασίας τους.

Άτομα με αυτισμό και ψυχικές νόσους μυούνται στα μυστικά της Τεχνητής Νοημοσύνης

Σε ένα από τα κτίρια του Εθνικού Κέντρου Έρευνας Φυσικών Επιστημών «Δημόκριτος», φροντιστές ατόμων με αυτισμό και ψυχικές νόσους μυούνται στα μυστικά της εκπαίδευσης των συστημάτων τεχνητής νοημοσύνης για να τα μεταδώσουν και εκείνοι με τη σειρά τους, στους ανθρώπους που υποστηρίζουν. Φροντιστές και ωφελούμενοι συμμετέχουν σε ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα, που έχει ως στόχο να δώσει επαγγελματική διέξοδο στους ανθρώπους με αναπηρία σε έναν τομέα ραγδαία αναπτυσσόμενο.

Είναι οι αλγόριθμοι των social media μια ακριβής αντανάκλασή μας; Οι έφηβοι λένε «ναι»

Με το κινητό να έχει γίνει φυσική μας προέκταση και τα προφίλ μας στα social media να αποτελούν τη νέα μας ταυτότητα, το ερώτημα του τίτλου είναι εύλογο να τίθεται συχνά καθώς προβληματιζόμαστε για το περιεχόμενο που καταναλώνουμε, το οποίο παρεμπιπτόντως είναι «για εμάς» – For You, όπως λέει και το TikTok. Ωστόσο, αυτό το tag, ότι content που μας τροφοδοτεί ο αλγόριθμος οποιασδήποτε πλατφόρμας είναι «για εμάς», δεν υπονοεί μόνο ότι αυτό το περιεχόμενο -οι αναρτήσεις και οι διαφημίσεις δηλαδή- μας αφορά αλλά ότι αντανακαλά και την προσωπικότητά μας, δηλαδή την ταυτότητά μας.

Η ομάδα «Εν Δυνάμει» κάνει… Τέχνη την συμπερίληψη

Την ανάγκη για καλλιτεχνική έκφραση, συνύπαρξη και συμπερίληψη καλύπτει εδώ και 16 συναπτά έτη η ομάδα «Εν Δυνάμει», μία καλλιτεχνική κολλεκτίβα με άτομα με και χωρίς αναπηρία που ιδρύθηκε στη Θεσσαλονίκη το 2008 από την Ελένη Δημοπούλου και τη Μαρία Ιωαννίδου. Η ομάδα επιστρέφει στο θεατρικό σανίδι και παρουσιάζει την καινούρια της παράσταση με τίτλο «Υπνοβάτες» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου, που ανεβαίνει στη Μονή Λαζαριστών από τις 10 έως τις 19 Μαΐου.

Το 72% των ευρωπαϊκών εταιρειών συμπεριλαμβάνουν την αναπηρία στις εκθέσεις ESG

Μια παράμετρος η οποία σε πολλές επιχειρήσεις ήταν υποτιμημένη και δεν συμπεριλαμβανόταν στις εκθέσεις ESG κερδίζει τώρα έδαφος και λαμβάνεται υπόψιν όταν εξετάζονται τα περιβαλλοντικά, κοινωνικά και εταιρικής διακυβέρνησης κριτήρια.

Νίκος Παπαγγελής: «Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό μου πόδι»

Το 2012 ο παραολυμπιονίκης στο άθλημα της ποδηλασίας Νίκος Παπαγγελής ήταν μόλις 13 ετών. Στα εφηβικά του χρόνια βρέθηκε αντιμέτωπος με μια απρόσμενη κατάσταση αναμονής, ενώ η καθημερινότητα του, ως παιδιού, άλλαξε μονομιάς. Όλα ξεκίνησαν από έναν έντονο πόνο στο αριστερό του πόδι, εξέλιξη που τον οδήγησε στον γιατρό. Η γνωμάτευση ηχεί ακόμη στα αυτιά του: είχε διαγνωστεί με οστεοσάρκωμα. Στην ηλικία αυτή δεν ήξερε καν τι είναι ο καρκίνος αλλά ούτε τι επρόκειτο να ακολουθήσει.

Πίεση: Ποια παιδιά κινδυνεύουν να αποκτήσουν υπέρταση ως ενήλικες

Υπέρβαρα ή παχύσαρκα παιδιά και έφηβοι είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν υψηλή αρτηριακή πίεση ως ενήλικες (σε ηλικία 50-64 ετών), γεγονός που υποδηλώνει ότι οι διεργασίες πίσω από την πάθηση θα μπορούσαν να ξεκινήσουν ήδη από την παιδική ηλικία, υποδηλώνει νέα έρευνα που παρουσιάζεται στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στη Βενετία.

Μαθητές με αναπηρία στα σχολεία: Μεγάλη αύξηση την τελευταία δεκαετία

Η δημιουργία όλων των απαραίτητων συνθηκών για την απρόσκοπτη φοίτηση των μαθητών με αναπηρία στις δομές γενικής και ειδικής εκπαίδευσης βρίσκεται στο επίκεντρο της Εθνικής Στρατηγικής για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία 2024-2030 «Μια Ελλάδα με Όλους για Όλους», που έχει τεθεί σε δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση.

Τουρκία: Βαθαίνει ο εξισλαμισμός της παιδείας

Το Ρεπουμπλικανικό Λαϊκό Κόμμα ΡΛΚ της αξιωματικής αντιπολίτευσης απέρριψε εντελώς το νέο πρόγραμμα διδακτέας ύλης για την υποχρεωτική πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Τουρκία, το οποίο βρίσκεται στο στάδιο της δημόσιας διαβούλευσης. Υψηλόβαθμα στελέχη και βουλευτές του κόμματος πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας από την Τουρκική Εθνοσυνέλευση στο υπουργείο Εθνικής Παιδείας. «Ήρθαμε να εκφράσουμε την απόρριψή μας για αυτό το εκπαιδευτικό μοντέλο, που συντάχθηκε κεκλεισμένων των θυρών και το οποίο επιβάλλουν στην Τουρκία ως «Εκπαιδευτικό Μοντέλο του Αιώνα της Τουρκίας» εξυπηρετώντας δικές τους ιδεολογικές εμμονές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος του ΡΛΚ Σουάτ Οζντζαντάς. «Αυτό που χρειάζονται τα παιδιά μας είναι επιστημονική, κοσμική και σύγχρονη εκπαίδευση.

Ένα συμπεριληπτικό βιβλίο για το πώς γεννιούνται τα παιδιά

Ένα συμπεριληπτικό παιδικό βιβλίο έχει δεχθεί δεκάδες θετικά σχόλια από γονείς σε όλο τον κόσμο, αφού ο κουήρ συγγραφέας Markus Harwood-Jones το δημοσίευσε στο TikTok.