Σάββατο 18 Φεβρουαρίου 2023

Grunya Sukhareva: Πώς η ιστορία ξέχασε τις γυναίκες που όρισαν τον Αυτισμό

Στην Αυστρία, η 18 Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα του Asperger, από την ημερομηνία γενεθλίων τού Hans Asperger. Εμείς απλά να θυμίσουμε την Grunya Sukhareva (11 Νοεμβρίου 1891 – 26 Απριλίου1981).

Grunya Sukhareva
Η Grunya Sukhareva περιέγραψε τον Αυτισμό περίπου δύο δεκαετίες πριν τον Αυστριακό γιατρό Leo Kanner και τον Hans Asperger. Γιατί όμως οι τελευταίοι ήταν αυτοί που έτυχαν όλης της αναγνώρισης;

Το 1924 ένα δωδεκάχρονο αγόρι πήγε σε κλινική της Μόσχας για αξιολόγηση. Από όλες τις απόψεις ήταν τελείως διαφορετικό από τους συνομηλίκους του. Οι άλλοι άνθρωποι δεν τον ενδιέφεραν ιδιαίτερα και προτιμούσε την παρέα ενηλίκων παρά την παρέα παιδιών της ηλικίας του. Ποτέ δεν έπαιξε με παιχνίδια. Έμαθε να διαβάζει μόνος του σε ηλικία πέντε ετών και από τότε διάβαζε ό,τι έβρισκε. Αδύνατο και σκυφτό, το αγόρι κινούνταν αργά και αδέξια. Υπέφερε επίσης συχνά από άγχος και είχε συχνά στομαχόπονο. Στην κλινική, μια ταλαντούχα νεαρή γιατρός, η Grunya Efimovna Sukhareva, είδε το αγόρι. Τρυφερή και προσεκτική, το παρατήρησε προσεκτικά, διαπιστώνοντας ότι ήταν ιδιαίτερα ευφυές και του άρεσε να συμμετέχει σε φιλοσοφικές συζητήσεις. Κατά τη διαδικασία της διάγνωσης, το είχε περιγράψει ως «ένα εσωστρεφές, με μια αυτιστική τάση προς στον εαυτό του, άτομο». 

Από εδώ ο «συμμαθητής» μου, ένα ρομπότ

Αν κάποιος προσπαθήσει να επαναφέρει στη μνήμη του εικόνες από τις ξέγνοιαστες παιδικές στιγμές του, σίγουρα το μυαλό του θα «τρέξει» στην εποχή που έπαιζε ανέμελος με τους φίλους του κυνηγητό και κρυφτό. Γενιές και γενιές μεγάλωσαν και μεγαλώνουν ακόμη παίζοντας κρυφτό και κυνηγητό στο σχολείο, στο σπίτι και στην εξοχή. Ωστόσο, αρκετά παιδιά δημοτικού πλέον καλούνται να παίξουν ένα διαφορετικό «κρυφτό» στο σχολείο. Κι αυτό γιατί στο συγκεκριμένο παιχνίδι δεν ψάχνουν να βρουν τον φίλο ή τη φίλη τους, αλλά μία εφαρμογή τεχνητής νοημοσύνης.

Πέντε δεξιότητες που θα πρέπει να αναπτύξουν τώρα τα παιδιά για να επιτύχουν στο μέλλον

Σε προηγούμενο άρθρο, στα μέσα Δεκεμβρίου, γράφαμε για τις συνέπειες που θα έχει η Τεχνητή Νοημοσύνη (ΤΝ) στην ανθρώπινη εμπειρία και φαντασία. Απ’ ό,τι φαίνεται η απόσταση από τη δυστοπική πρόβλεψη στην κανονικοποίηση της δυστοπίας είναι δύο μήνες δρόμος.

Μέσα σε δύο μήνες από την εμφάνισή του στις 30 Νοεμβρίου, το ChatGPT έχει αποκτήσει 100.000.000 (ναι: εκατό εκατομμύρια) χρήστες σπάζοντας όλα τα αντίστοιχα ρεκόρ. Στις αρχές Ιανουαρίου άκουσα από πρώτο χέρι την πρώτη περίπτωση φοιτητών που έγραφαν τις εργασίες τους μέσω του προγράμματος αυτού.

Κατ' ιδίαν διδαχθέντες μαθητές: Και διδασκαλία με τηλεκπαίδευση - Οδηγός

Ολες οι νεώτερες διατάξεις, ποιοι μαθητές είναι δυνατό να υπαχθούν, οι παθήσεις που δικαιολογούν την κατ' ιδίαν διδασκαλία, οι προϋποθέσεις, πότε υποβάλλονται τα δικαιολογητικά, η αξιολόγηση και οι διαδικασίες για τις εξετάσεις

Και διδασκαλία μέσω τηλεκπαίδευσης προβλέπεται πλέον για τους «κατ’ ιδίαν διδαχθέντες» μαθητές, όπως προκύπτει από αποφάσεις του ΥΠΑΙΘ. Ενόψει της προθεσμίας για την κατάθεση δικαιολογητικών (μέχρι 15 Μαρτίου) για την ένταξη μαθητών στην κατηγορία των κατ΄ιδίαν διδαχθέντων, το alfavita.gr παρουσιάζει έναν χρήσιμο οδηγό με όλες τις χρήσιμες πληροφορίες.

Οδηγός εκπαίδευσης γονέων και κηδεμόνων για τη διαδικτυακή αποπλάνηση

Το Safer Internet 4 Kids δημοσίευσε έναν οδηγό εκπαίδευσης, που απευθύνεται σε γονείς και σε κηδεμόνες πάνω στο ζήτημα της διαδικτυακής αποπλάνησης. Το φυλλάδιο, που μπορείτε να βρείτε και να μεταφορτώσετε από την ιστοσελίδα του φορέα, παραθέτει τρόπους και τεχνικές που θα βοηθήσουν την κάθε οικογένεια να προστατέψει τα παιδιά της από το ενδεχόμενο του να πέσουν θύματα διαδικτυακής αποπλάνησης. Ποια είναι η κατάλληλη ηλικία για να ξεκινήσω να συζητάω με τα παιδιά; Πώς διαχειρίζομαι ακανθώδη ζητήματα και κάποιες άβολες ερωτήσεις ως γονέας; Πώς δημιουργώ τη συνήθεια της συζήτησης; Τέλος, παρουσιάζει τεχνικές διαχείρισης για τους γονείς για την περίπτωση εκείνη που τα παιδιά θα πέσουν θύματα διαδικτυακής αποπλάνησης.

Διαδικτυακή αποπλάνηση ανηλίκων: Έρευνα που σοκάρει – Τι πρέπει να κάνουν οι γονείς

Πριν μερικές ημέρες, μαθητές-εθελοντές, από το Ευρωπαϊκό Μαθητικό Εθελοντικό Δίκτυο «YouSmile» και μέλη της Ομάδας Δικαιωμάτων του Παιδιού του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», πραγματοποίησαν μια διαδικτυακή έρευνα με στόχο να αναδείξουν ένα σημαντικό πρόβλημα της σύγχρονης εποχής, το φαινόμενο προσέλκυσης ανηλίκων ατόμων διαμέσου Μέσων Κοινωνικής Δικτύωσης.

Μεγαλώνοντας vegan παιδιά

Ποιες είναι οι δυσκολίες που συναντούν όσοι αποφασίζουν να αναθρέψουν τα παιδιά τους βασισμένοι σε μια φιλοσοφία που ξεπερνά τα όρια της διατροφής και αποτελεί τρόπο ζωής; Υπάρχει κάτι εύκολο γι’ αυτές τις οικογένειες στην Ελλάδα; Μήπως θα δούμε σύντομα τη γενιά εφήβων που θα δίνει ραντεβού για χορτοφαγικά μπέργκερ και θα επιλέγει ρούχα από δεύτερο χέρι;

Η ναζιστική ιστορία πίσω από το σύνδρομο Asperger

Το σύνδρομο Άσπεργκερ, είναι μια διαταραχή του φάσματος του αυτισμού, που χαρακτηρίζεται από σημαντικές δυσκολίες στην κοινωνική αλληλεπίδραση και στη λεκτική επικοινωνία, ενώ εκδηλώνεται ταυτόχρονα με περιορισμένες και επαναλαμβανόμενες συμπεριφορές και ενδιαφέροντα.

Η διάγνωσή του είναι πολλές φορές δύσκολη, καθώς διαφέρει από άλλες διαταραχές του αυτισμού λόγω της σχετικής διατήρησης της γλωσσικής και γνωστικής ανάπτυξης του ατόμου. Όμως η διαταραχή του Άσπεργκερ κρύβει πίσω της μια βρώμικη ιστορία, η οποία μάλιστα έχει ναζιστικό υπόβαθρο.

Το ψηφιακό μέλλον ανοίγεται στα άτομα με αυτισμό

Ακόμη και αν είσαι συνηθισμένος, η εμπειρία πίσω από το άσπρο τραπέζι σε συνταράζει. Τους διακρίνεις από απόσταση, καθώς το μπάνερ που γράφει για την πλατφόρμα εύρεσης εργασίας για ιδιαίτερα άτομα τους έλκει σαν μαγνήτης. Τα πανιά τους δεν τα φουσκώνει ο ενθουσιασμός και η ορμή της νιότης, αλλά κρέμονται μαύρα και ξεφούσκωτα, ενώ αυτοί περιφέρονται ξυλάρμενοι μέσα στον αχανή χώρο της εκδήλωσης. Έχουν έρθει για να βρουν δουλειά, αλλά με μία απόγνωση, ανάμικτη με παράπονο –ίσως και με θυμό. Σου διηγούνται την ιστορία τους και τις εμπειρίες τους. Πολλοί από αυτούς έχουν αλλάξει αρκετές φορές ρότα, κάποτε ριζικά: από ψυχολόγοι το έχουν γυρίσει σε make-up artists –επειδή τους άρεσε, επειδή δεν ήξεραν τι ήθελαν, ή επειδή νόμιζαν ότι έτσι θα έβρισκαν ευκολότερα δουλειά; Καμία φορά είναι και οι γονείς τους από δίπλα, λίγο συνοδοί λίγο αρωγοί των παιδιών τους, για να πουν αυτό το λίγο παραπάνω που εκείνα, τα οποία δεν έχουν μάθει να «πουλάνε» το εαυτό τους, δεν μπορούν να το αρθρώσουν από μόνα τους.

Τι κρύβεται πίσω από μια selfie;

Ήταν 2006· μια άλλη εποχή. Σύμφωνα με το περιοδικό People, ο Τζορτζ Κλούνεϊ ήταν ο πιο σέξι άνδρας της χρονιάς. Η Αντζελίνα Τζολί και ο Μπραντ Πιτ έφεραν στον κόσμο το πρώτο τους παιδί. Τα ραδιόφωνα έπαιζαν ασταμάτητα το Irreplaceable της Μπιγιονσέ. Οι Πειρατές της Καραϊβικής σημείωναν ρεκόρ εισιτηρίων στους κινηματογράφους. Ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ «άνοιξε» το Facebook στο ευρύτερο κοινό. Τα κινητά μας είχαν περιορισμένες δυνατότητες και το Ίντερνετ ήταν αργό.