Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Η.Π.Α.: Οι μαθητές με αναπηρία αντιμετωπίζονται με μεγαλύτερη αυστηρότητα από ότι οι μαθητές χωρίς αναπηρία στα πλαίσια του σχολείου.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία της κυβέρνησης των ΗΠΑ τα σχολεία τιμωρούν και απομονώνουν/απομακρύνουν παιδιά με αναπηρία πολύ πιο συχνά σε σχέση με τους υπόλοιπους μαθητές. Ταυτόχρονα, υπάρχουν και δυσανάλογα πολλές αναφορές για αυτά τα παιδιά στις νομικές υπηρεσίες.

Τα στατιστικά στοιχεία που δόθηκαν στο φως της δημοσιότητας από το US Department of Education’s Office of Civil Rights αποκαλύπτουν μεγάλες διαφορές και ανισότητες όσο αφορά την πειθαρχία μεταξύ των μαθητών με αναπηρίες και των τυπικά αναπτυσσόμενων συνομηλίκων τους. 

Τα μη λαμπερά παιδιά

Του Δημήτρη Τσιριγώτη*

Ας μην το ξεχνάμε αυτό, εμείς οι εκπαιδευτικοί λοιπόν, όταν κάποια παιδιά μας σπάνε τα νεύρα, όταν κάνουν φασαρία, όταν δεν μας προσέχουν, όταν δεν έχουν πρόοδο, όταν γενικά μας κάνουν τη ζωή δύσκολη.

Λίγη προσοχή ζητάνε και συνήθως αντί να τους την δώσουμε, τους την στερούμε ως τιμωρία. Τουλάχιστον ας τους μάθουμε να ζητάνε την προσοχή με πιο όμορφο τρόπο. Αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία δεν είναι να αγαπάμε κάποια παιδιά που είναι έτσι και αλλιώς αξιαγάπητα αλλά εκείνα που δεν έχουν αυτή την λάμψη. Τότε είναι πολύ πιθανό αυτά τα παιδιά να μας εκπλήξουν με την μεταμόρφωσή τους και με την ανταπόδοση της αγάπης που τους δείξαμε. 

Βίντεο σοκ: Δείτε τα κάτεργα που δημιουργήθηκε το φθηνό ρούχο που φοράτε

Ενα κοινωνικό πείραμα με στόχο να μας σοκάρει: Θα αγοράζατε αυτό το φθηνό μπλουζάκι αν βλέπατε τις συνθήκες σκλαβιάς και παιδικής εκμετάλλευσης που δημιουργήθηκε;



1ο Thessaloniki Science Festival.

Ανακαλύψτε την επιστήμη στην καθημερινότητά σας στο 1ο Thessaloniki Science Festival.

Από τις 14 έως τις 17 Μαΐου στον Πολυχώρο Πολιτισμού και Αθλητισμού «WE» και στo Περίπτερο 8 της «ΔΕΘ-HELEXPO», το πρώτο φεστιβάλ Επιστήμης και Καινοτομίας στην Θεσσαλονίκη σας προσκαλεί να εξερευνήσετε τις επιστήμες που σας περιβάλλουν.

Γαλάζια αγοράκια, ροζ κοριτσάκια και ο σχολικός εκφοβισμός


Η ελληνική κοινωνία είναι πολύ μακριά από το να αναγνωρίσει τον πλουραλισμό των μορφών διαβίωσης στον 21ο αιώνα. Απογοητευτικά είναι τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση με θέμα το LGBT παιδί στην ελληνική οικογένεια που διοργάνωσε η HOMOphonia – Thessaloniki Pride το απόγευμα της Δευτέρας στο Δημαρχείο της Θεσσαλονίκης. Η συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την οικογένεια, το σχολείο αλλά και το σύνολο των κοινωνικών σχέσεων στην Ελλάδα. Ανάσα αισιοδοξίας και ελπίδας για το μέλλον η παρουσία και η βιωματική προσέγγιση μίας μητέρας και του γιου της.

Πανελλήνιος μαθητικός διαγωνισμός με θέμα τα Παιδιά Πρόσφυγες

«Με λένε Ναουφάλ. Θέλω να πάω σχολείο. Μου αρέσει πολύ το σχολείο. Θέλω να γυρίσω πίσω στη Συρία. Θέλω να δω την οικογένειά μου στη Συρία. Μπαμπά, δεν θα σε ξεχάσω».

Αυτά τα λίγα λόγια, γραμμένα στα αραβικά, ανήκουν στον 8χρονο Ναουφάλ, που στα τέλη του 2014 διέφυγε από τη Ράκα της Συρίας με τα περισσότερα μέλη της οικογένειάς του, αφήνοντας πίσω τον πατέρα του. Έγραψε διστακτικά αυτά τα λόγια στο σημειωματάριο της Bathoul Ahmed, δημοσιογράφου, που επισκέφθηκε τον καταυλισμό όπου ζει στην κοιλάδα Μπεκάα του Λιβάνου.

Μοναξιά, χαμηλό μορφωτικό επίπεδο και βία στον κοινωνικό περίγυρο είναι τα χαρακτηριστικά των ανήλικων παραβατών

Παιδιά που είτε δεν έχουν πάει καθόλου σχολείο είτε έχουν φοιτήσει μόνον μέχρι το δημοτικό, με γονείς χαμηλού μορφωτικού επιπέδου, σε καθεστώς οικονομικής ανέχειας, που περνούν πολλές ώρες μόνα, όχι από επιλογή, είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των νεαρών παραβατών της Ελλάδας, όπως προκύπτει από το ευρωπαϊκό ερευνητικό πρόγραμμα MERLINO.

Μεταδιδόμενο "νόσημα" το άγχος

Λένε ότι από τη στιγμή που θα γίνεις γονιός, δε θα πάψεις να ανησυχείς για τα παιδιά σου. Ωστόσο, όπως προειδοποιούν οι ειδικοί τα παιδιά μπορεί να "κολλήσουν" τα άγχη των γονέων τους.

Μία νέα έρευνα που έγινε σε δίδυμους έδειξε, ότι το άγχος μπορεί να περάσει από γενιά σε γενιά, πέρα και πάνω από τους γενετικούς δεσμούς που τις συνδέουν.

Οι έγκυοι ας αποφεύγουν το βιολογικό γάλα

Το βιολογικό (οργανικό) γάλα είναι λιγότερο υγιεινό για την έγκυο και το παιδί της, σε σχέση με το κανονικό, επειδή περιέχει λιγότερο ιώδιο, πράγμα που μπορεί να έχει συνέπειες για την ομαλή ανάπτυξη του εμβρύου, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα. Το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για το γάλα μακράς διαρκείας (UHT).

Τα παιδιά από χωρισμένες οικογένειες έχουν περισσότερα ψυχοσωματικά προβλήματα

Οι έφηβοι με διαζευγμένους γονείς έχουν αυξημένες πιθανότητες ψυχοσωματικών προβλημάτων όπως ο πονοκέφαλος, οι δυσκολίες στον ύπνο, η ζάλη και η ανορεξία, προειδοποιούν επιστήμονες από τη Σουηδία.

Η εκπαίδευση γίνεται ψηφιακή

Tablets όπου οι μαθητές αποθηκεύουν τις εργασίες τους, 3D εκτυπωτές που επιτρέπουν στα παιδιά να φτιάχνουν τα δικά τους μοντέλα αλλά και εφαρμογές επαυξημένης πραγματικότητας (augmented reality) που προσφέρουν μία βελτιωμένη εμπειρία όσον αφορά την επίσκεψη σε δημοφιλείς αρχαιολογικούς χώρους όπως είναι η Ακρόπολη, η Ολυμπία και η Κνωσός. Οι εφαρμογές αυτές είναι ορισμένες από αυτές που έχουμε αρχίσει να βλέπουμε σε αρκετά σχολεία στην Ελλάδα, κυρίως από το χώρο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, τα οποία χρησιμοποιούν, κατά κύριο λόγο, iPads και τις εξειδικευμένες πλατφόρμες της Apple, τις οποίες προωθεί στην ελληνική αγορά η iSquare, προκειμένου να προσαρμόσουν το εκπαιδευτικό μοντέλο στα δεδομένα της ψηφιακής εποχής.

Φροντιστήριο το πρωί αντί για σχολείο

Παράδοση τείνουν να γίνουν οι άδειες σχολικές αίθουσες ενόψει των πανελλαδικών εξετάσεων. Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος πολλοί μαθητές της Γ τάξης εγκαταλείπουν τα σχολικά θρανία για να προετοιμαστούν εντατικά για τις εξετάσεις που πλησιάζουν. Μια βόλτα σε ένα λύκειο θα πείσει τους περισσότερους για την αλήθεια των όσων γράφονται.