Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Στρατηγικές για να μάθουν μαθηματικά τα παιδιά με τύφλωση.

Όλα τα παιδιά πρέπει να έχουν την εμπειρία του να μετρούν συγκεκριμένα (πραγματικά) αντικείμενα στην καθημερινή τους ζωή. Αυτές οι εμπειρίες είναι η βάση για την ανάπτυξη των αριθμητικών/μαθηματικών δεξιοτήτων. Δηλαδή τα παιδιά θα πρέπει να εκτίθενται στους αριθμούς, ακριβώς όπως είναι αναγκαία η έκθεσή τους στο αλφάβητο, σε όποια μορφή είναι προσβάσιμοι σε αυτά (γραπτός λόγο ή braille, προφορικός λόγος ή νοηματική).

Σχολείο: Αρχή με 4.000 θέματα στην Τράπεζα

Συνολικά 4.000 θέματα θα δημιουργηθούν για τους μαθητές της Α΄ και της Β΄ Λυκείου στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων που θα εφαρμοστεί για πρώτη φορά φέτος στις προαγωγικές εξετάσεις των δύο τάξεων. Παράλληλα, σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι πανελλαδικές εξετάσεις εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση θα επιστρέψουν, τουλάχιστον ως προς τις ημερομηνίες οργάνωσής τους, στην προ κορωνοϊού κανονικότητα.

Πόλεμος στην Ουκρανία: 350.000 παιδιά εκτός σχολείου - Πώς θα βοηθήσει η Ελλάδα μαθητές και φοιτητές

Με πρωτοβουλία της χώρας μας δημιουργείται ευρωπαϊκή Task Force για την υποστήριξη μαθητών και φοιτητών της Ουκρανίας ενώ ελληνικά σχολεία, είναι σε ετοιμότητα να υποδεχτούν παιδιά προσφύγων λόγω του πολέμου που μαίνεται για 14η ημέρα από τη ρωσική εισβολή της 24ης Φεβρουαρίου.

Σύμφωνα με έρευνα της UNICEF η ρωσική επίθεση έχει ήδη απομακρύνει από τις σχολικές δομές 350.000 παιδιά της Ουκρανίας, ενώ εκατομμύρια μαθητές αναμένεται να επηρεαστούν από τον πόλεμο και να στερηθούν την εκπαίδευση.

Παρασκευή Σαλαβγιά: Μια νέα γυναίκα που παλεύει με μία "αόρατη" αναπηρία

Ορισμένοι θεωρούν ότι μια αλληλουχία ατυχιών μπορεί να οδηγήσει στην απόγνωση. Για την 24χρονη Παρασκευή από τη Θεσσαλονίκη αυτό δεν ισχύει.

Η 18η ημέρα του Οκτώβρη του 1998 ήταν για την Παρασκευή Σαλαβγιά η πιο ξεχωριστή μέρα της ζωής της. Είναι η ημέρα των γενεθλίων της. Ήρθε όμως στη ζωή πρόωρα, αρκετά πρόωρα, αφού ο τοκετός έγινε στους 5,5 μήνες της κύησης.

Τζιανγκ Γιουφάν: Η δημιουργός της παραολυμπιακής μασκότ

Χρειάστηκε σκληρή δουλειά αλλά και πολλές αναθεωρήσεις για να γίνει η παραολυμπιακή μασκότ πραγματικότητα. Η νεαρή σχεδιάστρια της μασκότ ελπίζει ότι η ανθρωπόμορφη φιγούρα του κόκκινου φαναριού θα φωτίσει τα όνειρα του κόσμου.

Τα τελευταία τέσσερα χρόνια ίσως θα είναι στο μέλλον τα πιο αξέχαστα στη ζωή της Τζιανγκ Γιουφάν, όχι μόνο επειδή έγινε η σχεδιάστρια μιας παραολυμπιακής μασκότ, αλλά και επειδή η όλη εμπειρία την βοήθησε να αναπτυχθεί ως άνθρωπος.

Εκπαίδευση για την Πιστοποίηση ατόμων με οπτική αναπηρία στη γνώση χειρισμού Ηλεκτρονικού Υπολογιστή

Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για την υποβολή δηλώσεων συμμετοχής στην εκμάθηση γνώσης Πληροφορικής & Χειρισμού Η/Υ

Το Κέντρο Εκπαιδεύσεως και Αποκαταστάσεως τυφλών (ΚΕΑΤ) σε συνεργασία με τον Φορέα Πιστοποίησης Ανθρώπινου Δυναμικού “ProCert IKE” υλοποιεί προγράμματα κατάρτισης που οδηγούν σε πιστοποίηση δεξιοτήτων χρήσης Τεχνολογιών Πληροφορίας και Πληροφορικής, στις εγκαταστάσεις του ΚΕΑΤ σε Αθήνα (Κεντρική Υπηρεσία) και Θεσσαλονίκη (Περιφερειακή Διεύθυνση/Παράρτημα).

«Πράσινη» μαθητική επιχείρηση στοχεύει στη δημιουργία Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών

Όταν μια ομάδα μαθητών του Εργαστηρίου Ειδικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης (Ε.Ε.Ε.ΕΚ.) Αγ. Δημητρίου αποφάσισε να δώσει ζωή σε παλιά οικιακά σκεύη και να τα μεταποιήσει σε χρηστικά αντικείμενα ίσως να μην είχε κατά νου ότι η ιδέα αυτή θα πήγαινε ένα βήμα παρακάτω, αφού ενώνοντας δυνάμεις με τις μαθήτριες και μαθητές του γειτονικού 6ου Γυμνασίου Αγίου Δημητρίου σχεδίασαν όλοι μαζί τη δημιουργία ενός Κέντρου Συλλογής και Δημιουργικής Επαναχρησιμοποίησης Οικιακών Σκευών, που θα μπορούσε να συμβάλει σημαντικά στη μείωση των αστικών αποβλήτων.

3 γυναίκες με αναπηρία μιλούν για το πώς είναι να ζουν στην Ελλάδα του σήμερα

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, απευθυνθήκαμε σε τρεις γυναίκες ΑμεΑ για να μας πουν πώς βιώνουν εκείνες την Ελλάδα του 2022, ποιες είναι οι μεγαλύτερες δυσκολίες που βιώνουν, το ταμπού της σεξουαλικότητας ενός ανάπηρου ατόμου, την οικογένεια και ό,τι άλλο μπορεί να απασχολεί μια σύγχρονη γυναίκα.

«Με σκότωσε γιατί είναι άνδρας και ήμουν γυναίκα» - Βίντεο μαθητών για τις 17 γυναικοκτονίες του 2021

-«Με σκότωσε γιατί ήθελα να τελειώσει η σχέση μας...Με σκότωσε γιατί είναι άνδρας και ήμουν γυναίκα»
-«Ναι, εγώ ήμουν αυτός που τη σκότωσα, μα δεν έφταιγα εγώ, αυτή το προκάλεσε... Τέλος πάντων, εγώ πάντως την αγαπούσα. Ήταν η ζωή μου»

Τη μνήμη των 17 γυναικών που δολοφονήθηκαν την περσινή χρονιά τίμησαν μαθητές της Α' τάξης του 2ου Πρότυπου Λυκείου Θεσσαλονίκης «Λευκός Πύργος», με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Γυναίκας. Μέσα από ένα βίντεο δυόμισι λεπτών που δημιούργησαν αναδεικνύουν τα έμφυλα στερεότυπα, προκαταλήψεις και κακοποιητικές συμπεριφορές, που έχουν αποτελέσει το υπόβαθρο για τα εγκλήματα σε βάρος γυναικών.

Δημοτικά σχολεία - Βαθμολογία Β΄ Τριμήνου: Τι προβλέπεται

Στις 10 Μαρτίου ολοκληρώνεται το Β' τρίμηνο για τα Δημοτικά σχολεία και θα δοθούν οι βαθμολογίες στους μαθητές και τις μαθήτριες.

Σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, οι έλεγχοι προόδου B’ τριμήνου θα παραδίδονται στους γονείς/κηδεμόνες είτε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, είτε, κατ’ εξαίρεση, σε φάκελο σε μαθητές/τριες για να τους παραδώσουν στους γονείς τους.

Έφη Πασχαλίδου: η μητέρα που μεγαλώνει ένα παιδί με το Σύνδρομο των Αγγέλων

Η αντιπρόεδρος του συλλόγου γονέων παιδιών με το σύνδρομο των Αγγέλων αποκαλύπτει στη Vwoman πώς είναι να μεγαλώνεις έναν μικρό Άγγελο.

Η 28η ημέρα του Φλεβάρη είναι αφιερωμένη στις σπάνιες νόσους και παθήσεις. Μία από αυτές είναι και το Σύνδρομο Angelman ή το σύνδρομο των Αγγέλων (που εμφανίζεται σε 1 ανά 15.000 γεννήσεις, χωρίς γενετική προδιάθεση), το οποίο πήρε το όνομά του όχι μόνο από το επώνυμο του γιατρού που το ανακάλυψε, αλλά και από τα χαρακτηριστικά των παιδιών που το εμφανίζουν, καθώς πρόκειται συνήθως για παιδάκια με αγγελικά χαρακτηριστικά και όμορφο χαμόγελο, που όμως αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες. Η Έφη Πασχαλίδου είναι μία υπέροχη μανούλα που μεγαλώνει δύο ευτυχισμένα κοριτσάκια, ένα εκ των οποίων εμφανίζει το σύνδρομο Angelman.

2η Επιστημονική Συνάντηση του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας “Αναδυόμενες προκλήσεις σε καιρούς πανδημίας: Το ψυχολογικό αποτύπωμα στο σχολείο και την οικογένεια”

2η Επιστημονική Συνάντηση του Κλάδου Σχολικής Ψυχολογίας
“Αναδυόμενες προκλήσεις σε καιρούς πανδημίας:
Το ψυχολογικό αποτύπωμα στο σχολείο και την οικογένεια”

Δευτέρα 14 Μαρτίου 2022, ώρα 18.00-20.30, διαδικτυακά.

Διαδικτυακή εκδήλωση: «Μπορεί το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα να ενδυναμώσει νοητικά τα παιδιά και τους ηλικιωμένους ταυτόχρονα;»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer και Συναφών Διαταραχών σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία νόσου Alzheimer και Συγγενών Διαταραχών σας προσκαλεί την Πέμπτη 10-03-2022 στις 19:30 σε διαδικτυακή εκδήλωση με τίτλο:
«Μπορεί το εκπαιδευτικό μας πρόγραμμα να ενδυναμώσει νοητικά τα παιδιά και τους ηλικιωμένους ταυτόχρονα;»

Το μικρό αγόρι με «σύνδρομο μαλλιών που δεν χτενίζονται» έχει γίνει viral

Viral έχει γίνει ένα αγοράκι στις ΗΠΑ, που έχει «σύνδρομο μαλλιών που δεν χτενίζονται» και πλέον διαθέτει δικό του λογαριασμό στο Instagram.

Το περασμένο καλοκαίρι η Κέιτλιν Σαμπλς δημοσίευσε στο Instagram μια φωτογραφία του μικρότερου γιου της, του Λόκλαν. Λίγο αργότερα έλαβε μήνυμα από άγνωστο, που τη ρωτούσε αν το τότε 10 μηνών παιδί είχε διαγνωστεί με «σύνδρομο των μαλλιών που δεν χτενίζονται».

The Girl From Plainville: H ιστορία της 17χρονης Μισέλ Κάρτερ που έσπρωξε στην αυτοκτονία τον φίλο της γίνεται σειρά

Η υπόθεση της έφηβης Μισέλ Κάρτερ που έσπρωξε στην αυτοκτονία τον έφηβο φίλο της Κόνραντ Ρόι γίνεται μίνι σειρά με τίτλο «The Girl From Plainville» και πρωταγωνίστρια την Ελ Φάνινγκ.

Η σειρά δραματοποιεί την ιστορία της έφηβης από τη Μασαχουσέτη που καταδικάστηκε για ακούσια ανθρωποκτονία για τον ρόλο της στην αυτοκτονία του φίλου της. Θα κάνει πρεμιέρα στις 29 Μαρτίου στο Hulu και έρχεται μετά το ντοκιμαντέρ του 2019 του ΗΒΟ «I Love You, Now Die», που ερευνούσε τις συνθήκες του θανάτου του Ρόι και τη δίκη που προσέλκυσε την προσοχή των μέσων ενημέρωσης σε όλο τον κόσμο.

Ορθορεξία και εφηβεία: η κόκκινη γραμμή που η επιλογή υγιεινής διατροφής γίνεται εμμονή

«Φάρμακο σας ας γίνει η τροφή σας και η τροφή σας ας γίνει φάρμακο σας»
Ιπποκράτης

Σε ένα ποσοστό 2-4% του πληθυσμού στις Δυτικές κοινωνίες εμφανίζεται η υπερβολικά έντονη εστίαση και το ενδιαφέρον για έναν υγιεινό τρόπο ζωής και ποιότητα διατροφής σύμφωνα με έρευνες του ΠΜΣ «Στρ. Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ.