Σάββατο 23 Μαΐου 2020

5 συμβουλές για να μάθουμε στους μαθητές μας να σκέφτονται τις εργασίες που έχουν για το σπίτι και όχι απλά να τις αντιγράφουν από το διαδίκτυο.

Ζητήσατε από τους μαθητές σαν να βρουν στοιχεία και να σας γράψουν ένα μικρό κείμενο για κάποιο θέμα και σας ήρθε εκτυπωμένο ένα κατεβατό που ο μαθητής σας δεν το είχε καν διαβάσει; Δεν είστε οι μόνοι! Όλο και περισσότερα παιδιά πλέον καταφεύγουν στο διαδίκτυο για να κάνουν γρήγορα και χωρίς κούραση τις ασκήσεις τους. Πώς μπορούμε όμως να περιορίσουμε αυτή την τακτική που μόνο αρνητικές συνέπειες μπορεί να έχει; Διαβάστε ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο με απλές και πρακτικές προτάσεις.

Πανελλαδικές: Προαιρετική χρήση μάσκας για υποψηφίους και αποστάσεις 1,5 μέτρου

Με προαιρετική χρήση μάσκας για τους υποψηφίους και υποχρεωτική για τους επιτηρητές, με απόσταση 1,5 μέτρου και φυσικό αερισμό στις αίθουσες, χωρίς ανεμιστήρες θα διεξαχθούν οι φετινές Πανελλαδικές Εξετάσεις.

Τα παραπάνω καθορίζει σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Παιδείας και Υγείας , Ν.Κεραμέως και Β. Κικίλια, που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ (1967 Β'/21.05.2020) και που ορίζει τον τρόπο διεξαγωγής των πανελλαδικών εξετάσεων 2020 (γραπτών ή προφορικών).

Χαρδαλιάς : Ανοίγουν τα κέντρα ημερήσιας φροντίδας για ΑμΕΑ

Το άνοιγμα των Κέντρων Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας (ΚΔΗΦ) για ΑμΕΑ και των Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (ΚΔΑΠ) με αναπηρία από την ερχόμενη εβδομάδα ανακοίνωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση των συντακτών.

Οι δομές αυτές θα λειτουργήσουν με προδιαγραφές για τις αποστάσεις, τη δυναμικότητα, την εκ περιτροπής λειτουργία και τα μέτρα προστασίας των συνοδών, σημείωσε ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, συμπληρώνοντας ότι τα μέτρα θα καθοριστούν τις επόμενες ημέρες.

Διαδρομές για τα ΑΜΕΑ, στην Ακρόπολη

Η μελέτη για τη βελτίωση της επισκεψιμότητας των μνημείων, στον Ιερό Βράχο της Ακρόπολης, για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, απασχόλησε χθες το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, το οποίο και γνωμοδότησε ομόφωνα θετικά για την εφαρμογή της.

Μετά το πέρας της συνεδρίασης η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη δήλωσε ότι «Όταν ολοκληρωθεί το έργο, η εμπειρία της επίσκεψης στον Ιερό Βράχο, όχι μόνο για τα άτομα με δυσκολία στην κίνηση, αλλά για το ευρύ κοινό θα είναι διαφορετική. Θα υποδέχονται τους επισκέπτες ομαλές ανθεκτικές και σταθερές επιφάνειες, εξασφαλίζοντας την απρόσκοπτη και ασφαλή κίνηση, ενώ τα αμαξίδια θα μπορούν να κυκλοφορούν ελεύθερα και όχι γραμμικά. Έτσι θα γίνεται αντιληπτός ο ελεύθερος, κατά την αρχαιότητα, χώρος».

Υπ. Τουρισμού: Πρωτοποριακή πλατφόρμα από τη Microsoft -Η προσβασιμότητα στα ελληνικά νησιά για άτομα με αναπηρίες

Tη δημιουργία της νέας πλατφόρμας «Extra Milers» που θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία τον επόμενο μήνα υπό την αιγίδα του υπουργείου Τουρισμού και στόχο έχει να προάγει τον προσβάσιμο τουρισμό στα Ελληνικά νησιά ανακοίνωσαν η Microsoft Hellas και η ATCOM.

Στόχος είναι η δημιουργία ενός πλήρους δικτύου πληροφοριών που θα εξασφαλίζει σε άτομα με μόνιμη ή προσωρινή αναπηρία ή άλλες δυσκολίες πρόσβασης, το ισότιμο δικαίωμα στον τουρισμό και στην απόλαυση των μοναδικών ομορφιών των ελληνικών νησιών. Η πλατφόρμα (ιστοσελίδα και εφαρμογή), που αυτή τη στιγμή βρίσκεται στα τελικά στάδια της ανάπτυξης, θα διατίθεται δωρεάν και απευθύνεται κυρίως σε άτομα με οπτική και κινητική αναπηρία, ενώ έχει σχεδιαστεί για να χρησιμοποιείται από χρήστες με μερική/μειωμένη όραση (ΑΑ).

Νότια Κορέα: Δύο θετικά τεστ γύρισαν χιλιάδες μαθητές στα σπίτια τους

Χιλιάδες παιδιά και έφηβοι επέστρεψαν στα σχολεία τους στη Νότια Κορέα, την Τετάρτη, αλλά μόνο για λίγες ώρες, καθώς δύο τεστ σε μαθητές, που βγήκαν θετικά, τούς έστειλαν όλους πίσω στα σπίτια τους. 

Τουλάχιστον 65 λύκεια σε πόλη δυτικά της Σεούλ, έδιωξαν τους μαθητές, όταν δύο παιδιά διαγνώστηκαν με κορονοϊό σε ένα σχολείο. 

Οι βραχείες λίστες για τα Κρατικά Βραβεία Παιδικού Βιβλίου 2019

Το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού ανακοίνωσε τις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου, σε εφαρμογή της νομοθεσίας που διέπει τον θεσμό των Κρατικών Λογοτεχνικών Βραβείων (Ν. 3905/2010).

Πρόκειται για τέσσερις κατηγορίες Κρατικών Βραβείων Παιδικού Βιβλίου: Κρατικό Βραβείο Παιδικού Λογοτεχνικού Βιβλίου, Κρατικό Βραβείο Εικονογραφημένου Παιδικού Βιβλίου, Κρατικό Βραβείο Εφηβικού-Νεανικού Βιβλίου, Κρατικό Βραβείο Βιβλίου Γνώσεων για παιδιά. 

ΑΕΙ: Πώς θα γίνουν εξετάσεις, μαθήματα, εργαστήρια και πρακτικές

Οι τελικές ρυθμίσεις για την ολοκλήρωση του εξαμήνου και την εξεταστική στα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης για το εαρινό εξάμηνο ανακοινώθηκαν από το υπουργείο Παιδείας.


Ετσι, ορίζεται ότι τα ΑΕΙ μπορούν κατά την κρίση τους να παρατείνουν εκτάκτως τη διάρκεια του εξαμήνου για περισσότερο από δύο εβδομάδες, υπερβαίνοντας το χρονικό περιορισμό που ίσχυε μέχρι τώρα.

Η πανδημία απειλεί να καταδικάσει τους νέους σε εκπαιδευτική εσωστρέφεια

Ούτε οι λιανικές πωλήσεις, ούτε οι κατασκευές, ούτε οι μεταφορές, ούτε καν η εστίαση. Το μεγαλύτερο πλήγμα από την πανδημία του κορωνοϊού υφίσταται η εκπαίδευση, γράφει ο αρθρογράφος του BBC Τζόντι Μπλουμ. Αναφέρεται στα μεγάλα και διάσημα βρετανικά Πανεπιστήμια, που δέχονται κάθε χρόνο χιλιάδες φοιτητές από κάθε γωνιά της γης.

Ανάλογο πλήγμα έχουν δεχθεί, ασφαλώς, και τα ανά τον κόσμο ξακουστά αμερικανικά Πανεπιστήμια. Αλλά και με το περίφημο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Erasmus, την ανταλλαγή φοιτητών δηλαδή μεταξύ ευρωπαϊκών δημοσίων Ανωτάτων Σχολών, τι πρόκειται να γίνει; Διότι, πέρα από την οικονομική διάσταση του θεσμού, πρόκειται για μια εμπειρία ζωής για τους νέους.

Κατακόρυφη πτώση στους εμβολιασμούς – Συστάσεις προς τους γονείς

Κάθετη πτώση στους ετήσιους υποχρεωτικούς εμβολιασμούς των παιδιών καταγράφουν οι ειδικοί λόγω του κορωνοϊού, κάτι που δείχνει ότι οι γονείς απέφυγαν να επισκεφτούν τον παιδίατρο εν μέσω περιοριστικών μέτρων.

Παρότι και ο καθηγητής Σωτήρης Τσιόδρας ήδη από τα τέλη Μαρτίου είχε συστήσει στους γονείς να μην παραλείψουν τις απαραίτητες δόσεις, μεγάλο ποσοστό των παιδιών στην χώρα μας φέρεται τελικά να μην εμβολιάστηκε. Σύσταση για εμβολιασμό των παιδιών είχε κάνει και η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Κοροναϊός : Το άνοιγμα δημοτικών και νηπιαγωγείων είναι απίθανο να αυξήσει τη θνητότητα από την Covid-19

Αν και είναι πιθανό τα παιδιά να μπορούν να μεταδώσουν το νέο κοροναϊό SARS-CoV-2, που προκαλεί τη νόσο Covid-19, αρκετοί παράγοντες συνηγορούν υπέρ του ότι είναι απίθανο τα παιδιά να αποτελούν βασικό κρίκο στην εξάπλωση της πανδημίας.

Έτσι, το άνοιγμα των δημοτικών σχολείων και των νηπιαγωγείων είναι απίθανο να επιδράσει αρνητικά στη θνητότητα από Covid-19 είτε στο γενικό πληθυσμό είτε ειδικότερα μεταξύ των ηλικιωμένων.

Κυρ. Μητσοτάκης: Απολύτως επιτυχημένο το εγχείρημα της εκπαιδευτικής τηλεόρασης

Ως ένα πρωτοπόρο εγχείρημα σε μια ιστορική στιγμή χαρακτήρισε ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης την εκπαιδευτική τηλεόραση που μπήκε στην οθόνη κάθε σπιτιού κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ο Πρωθυπουργός συνομίλησε με εκπαιδευτικούς που συμμετείχαν εθελοντικά στις παραγωγές των μαθημάτων ευχαριστώντας για τη μεγάλη συνεισφορά τους με την προσφορά καλών υπηρεσιών και γνώσεων για τα παιδιά που έμειναν σπίτι. Υπογράμμισε δε ότι και με τη δική τους συμβολή αυτό το νέο εργαλείο που σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων με τη βοήθεια του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής και της Δημόσιας Τηλεόρασης μπορεί να αξιοποιηθεί και σε άλλες περιόδους δημιουργώντας πολλαπλασιαστικά οφέλη.

Παιδιά και σπίτι: αυξήθηκε το βάρος για τις γυναίκες εν μέσω καραντίνας

Το ζήτημα τις ισότιμης κατανομής της φροντίδας του σπιτιού και των παιδιών δεν έχει πάψει να απασχολεί τις κοινωνίες, με δεδομένο ότι οι εργαζόμενες γυναίκες σηκώνουν πολύ περισσότερα βάρη. Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που προκάλεσε η πανδημία Covid-19, διαπιστώθηκε ότι οι εργαζόμενες μητέρες στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ αναλαμβάνουν τις περισσότερες από τις επιπλέον δουλειές στο σπίτι και από τις παραπάνω ευθύνες για τη φροντίδα των παιδιών που δημιούργησε το lockdown.

Πάλι ξεχάσαμε αυτά τα παιδιά;

Οι γονείς παιδιών με αναπηρία έχουν μάθει στα εμπόδια και στις ανατροπές. Στις προβληματικές κτιριακές εγκαταστάσεις των ειδικών σχολείων, στις καθυστερήσεις στην πρόσληψη προσωπικού και στις συμβάσεις με τα σχολικά λεωφορεία, στις υποσχέσεις, στο «περίμενε» και στο «υπομονή... θα γίνει και αυτό». Έχουν μάθει και στο να μένει η ειδική αγωγή σε δεύτερο πλάνο, σε ένα φόντο μακρινό, να συζητείται λίγο, να απασχολεί μόνο σε παγκόσμιες ημέρες και επετείους. 

Online τα μαθήματα του επόμενου εξαμήνου στα πανεπιστήμια Καλιφόρνιας και Κέιμπριτζ

Online θα γίνουν τα μαθήματα του φθινοπωρινού εξαμήνου στα πολιτειακά πανεπιστήμια της Καλιφόρνιας και ολόκληρου του επόμενου ακαδημαϊκού έτους στο περίφημο πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ στη Βρετανία, λόγω του κορονοϊού. 

Σύνδρομο φλεγμονών: Τεστ εντοπίζει ποια παιδιά κινδυνεύουν

Σημαντική πρόοδο κατέγραψαν Βρετανοί ερευνητές στο μέτωπο του πολέμου του «παιδιατρικού πολυσυστημικού φλεγμονώδους συνδρόμου», μιας αρκετά σπάνιας επιπλοκής της λοίμωξης COVID-19 στα παιδιά. Oι Βρετανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι με ένα απλό τεστ αίματος θα μπορούν να εντοπίζουν και να διαχειρίζονται κατάλληλα, ποια παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να πεθάνουν εξαιτίας του συνδρόμου.