Πέμπτη 13 Δεκεμβρίου 2018

Προβολή: Λότη Πέτροβιτς – Τέλειος καιρός για βιβλία



Και οι έφηβοι θα έχουν τον παιδίατρό τους έως τα 16 έτη

Η παρακολούθηση της υγείας των εφήβων ηλικίας έως 16 ετών γίνεται πλέον υποχρεωτικά, βάση του νόμου, από τους παιδιάτρους. Αυτό ισχύει από τις 19 Οκτωβρίου του 2018 και κατ΄εξαίρεση εξετάζονται από παιδιάτρους έφηβοι ηλικίας έως και 18 ετών που πάσχουν από χρόνια νοσήματα που παρακολουθούνται από ειδικές μονάδες. Μάλιστα, επειδή η υγεία των εφήβων επιτηρείται πλέον από τους παιδιάτρους από το 2019 ο χρόνος της Παιδιατρικής ειδικότητας από τέσσερα χρόνια αυξάνεται στα πέντε. Τα παραπάνω επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η καθηγήτρια Σχολής Επιστημών Υγείας του ΑΠΘ και συντονίστρια του Μεταπτυχιακού Μαθήματος «Εφηβική Ιατρική», κ. Ασημίνα Γαλλή. Παράλληλα, τόνισε, ότι πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν ότι πρέπει να παρακολουθείται σε ετήσια βάση η υγεία των εφήβων και ότι πηγαίνουν τα παιδιά τους στον γιατρό μόνο όταν αρρωσταίνουν.

Αυξημένος κίνδυνος να εμφανίσουν αυτισμό αδέρφια παιδιών με την διαταραχή

Τα μικρότερα αδέρφια των παιδιών με διαταραχή του φάσματος του αυτισμού ή με διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας (ΔΕΠΥ), έχουν και τα ίδια αυξημένη πιθανότητα να εμφανίσουν τις δύο διαταραχές, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Ευρωπαϊκό βραβείο μαθητικής επιχειρηματικότητας για το Pierce και την Ελλάδα

Ο κ. Γεώργιος Τζήρος μιλά στη HuffPost Greece για τη βράβευση του Pierce, το πρόγραμμα «Εικονική Επιχείρηση» και την ένταξη του μαθήματος Επιχειρηματικότητας στα σχολεία

Η ειδική εκπαίδευση στην Ήπειρο, με αριθμούς

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το 2017 οι σχολικές μονάδες πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ειδική Αγωγή ήταν 296 σε όλη τη χώρα, 6 περισσότερες από το αμέσως προηγούμενο σχολικό έτος.

Η ενθάρρυνση και η υποστήριξη των γονιών το πιο σημαντικό στην πρόοδο ενός παιδιού στο σχολείο

Η Αλίκη Τζάθα διδάσκει ελληνικά, αγγλικά και μαθηματικά στα απογευματινά τμήματα του 45ου Δημοτικού Σχολείου στην Κυψέλη, ως ενισχυτική διδασκαλία σε παιδιά μεταναστών. Στην τάξη των αρχαρίων φοιτούν 23 παιδιά και στους προχωρημένους 14. Τη συναντήσαμε στο περιθώριο της ημερίδας που διοργάνωσε η μη κερδοσκοπική οργάνωση ΕΛΙΞ με τίτλο «Εκπαίδευση για την Ένταξη: Καινοτόμες προσεγγίσεις στην εκπαίδευση παιδιών προσφυγών και μεταναστών».

Όταν το παιδί μου κάνει bullying στους άλλους

Το bullying ή ο σχολικός εκφοβισμός είναι όταν το παιδί φοβίζει, απειλεί ή ασκεί βία επανειλημμένα και με πρόθεση σε άλλο παιδί. Μπορεί να είναι λεκτική, σωματική, βία μέσω του Ίντερνετ ή να μιλά άσχημα και να διαδίδει φήμες για άλλα παιδιά.

Ξύπνησε ο εφιάλτης της ιλαράς

Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) είναι αποκαλυπτικά: έξαρση των κρουσμάτων ιλαράς καταγράφηκε σχεδόν σε όλες τις περιοχές του κόσμου, με αποτέλεσμα η αύξηση να ξεπερνά από το 2017 και έπειτα το 30%.

Όσο για τη φετινή χρονιά, οι εκτιμήσεις παραμένουν δυσοίωνες, καθώς από τα δεδομένα δεν προκύπτει να έχει ανατραπεί η επέλαση της νόσου. Οι ειδικοί αποδίδουν την επανεμφάνιση της ιλαράς στο γεγονός ότι ο πληθυσμός είχε εφησυχάσει (δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ασθένεια αποτελούσε εφιάλτη του παρελθόντος), στην αποδόμηση των συστημάτων υγείας αλλά και στις ψευδείς ειδήσεις που κυκλοφορούν κατά κανόνα στο Διαδίκτυο περί επικίνδυνων εμβολίων.

Αρωγή Θεσσαλονίκης: ''Στηρίζουμε...Τρέχοντας''

Τo 1ο ''Στηρίζουμε...Τρέχοντας'' έρχεται την Κυριακή 16/12/2018 από τις 10:00 έως τις 14:00.

Η διαδρομή που θα πραγματοποιηθεί θα έχει ως Αφετηρία και Τερματισμό το Άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, ενώ η διαδρομή θα φτάνει έως το Μακεδονία Παλλάς!