Δευτέρα 16 Φεβρουαρίου 2015

Rory’s Story Cubes: Κυβοϊστορίες για ατελείωτες ώρες χαράς και δημιουργίας

9 κύβοι, 54 εικόνες, 10.000.000 συνδυασμοί, άπειρες ιστορίες και ... φυσικά πολλή διασκέδαση. Και όλα αυτά σε ένα μικροσκοπικό κουτάκι που μπορείτε να βάλετε στην τσάντα ή ακόμα και στην τσέπη σας! Χελώνες, αερπλάνα, πρόβατα, πύργοι, φεγγάρια, λάμπες, ψάρια, μάτια και άλλα πολλά περιμένουν να συνδυαστούν από εσάς και να μετατραπούν σε μια πρωτότυπη και μοναδική ιστορία. 

Πειράματα διαπολιτισμικής εκπαίδευσης

Σε ένα ειδικό σχολείο στο Λίνζ της Αυστρίας, τα παιδιά μαγειρεύουν φαγητά από τη Συρία, με κάποιον που γνωρίζει καλά την κουζίνα αυτής της μακρινής χώρας. Η KAMA ιδρύθηκε το 2006 στη Βιέννη. Βασικός της στόχος είναι να αλλάξει τη στάση της κοινωνίας προς τους αιτούντες άσυλο. Αυτό όμως γίνεται μέσα από δράσεις, όπως ένα μάθημα μαγειρικής ή ένα μάθημα χορού. Οι μετανάστες διδάσκουν και οι ντόπιοι Αυστριακοί παρακολουθούν. Έτσι έρχονται πιο κοντά και γνωρίζονται καλύτερα. Η οργάνωση έχει λάβει πολλά βραβεία για την πρωτοποριακή της δράση.

Ο πρώτος σπουδαστής με Σύνδρομο Down και το νομοθετικό κενό στην εκπαίδευση

«Οι άνθρωποι που δεν φαντάζεσαι ότι μπορούν να τα καταφέρουν είναι ικανοί να κάνουν πράγματα που δε φαντάζεσαι». Με αυτά τα λόγια του Alan Turing αρχίζει η επιστολή του Παναγιώτη Ανδρεαδάκη, του αδερφού του Ιάκωβου.Ο Ιάκωβος, όπως υπογραμμίζει ο αδερφός του στην επιστολή είναι άνθρωπος με αναπηρία, ο πρώτος με Σύνδρομο Down στην Ελλάδα, που ολοκλήρωσε γενικό λύκειο και όχι ειδικό, έχοντας παράλληλα πραγματοποιήσει 21 επισκέψεις σε εξειδικευμένο κέντρο των Η.Π.Α. για ανάπτυξη εγκεφάλου. Σήμερα, ο Ιάκωβος είναι σπουδαστής στο ΙΕΚ Αναβύσσου, Ειδικός Ξενοδοχειακών Υπηρεσιών και Τροφοδοσίας,

Γιατί το παιδί μου είναι τόσο αντιδραστικό;

Γιατί σας αμφισβητεί; Γιατί κοντράρεται μαζί σας; Είναι ιδιοτροπίες; Τι του συμβαίνει; Το πιο πιθανό είναι πως σας δοκιμάζει. 
Θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα και να κερδίσει την προσοχή σας. Η πρόκληση μάλιστα δεν... περιορίζεται σε εσάς. Το μικρό προκαλεί και τον εαυτό του, αλλά και τα άλλα πιτσιρίκια. Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξή του!

Οι νευρώνες επικοινωνούν όπως οι φίλοι στο Facebook!

Οι νευρώνες του εγκεφάλου είναι συνδεδεμένοι όπως ένα κοινωνικό δίκτυο, αναφέρουν ειδικοί του Biozentrum στο Πανεπιστήμιο της Βασιλείας με δημοσίευσή τους στην επιθεώρηση «Nature». Κάθε νευρικό κύτταρο έχει… σχέσεις με πολλά άλλα, ωστόσο οι πιο ισχυροί δεσμοί δημιουργούνται μεταξύ λίγων κυττάρων που μοιάζουν μεταξύ τους (σας θυμίζει κάτι από τις σχέσεις στο… Facebook;).

Ρομπότ «μαθαίνουν» βλέποντας βίντεο στο YouTube

Τα ρομπότ μπορούν να «μαθαίνουν» να αναγνωρίζουν αντικείμενα και μοτίβα δραστηριότητας αρκετά καλά βάσει της σύγχρονης τεχνολογίας, ωστόσο η ερμηνεία (και κατ’επέκταση η δράση) βάσει οπτικών δεδομένων είναι δύσκολο «άθλημα».

Παιδικός καρκίνος: Ένας μεγάλος "δράκος" κρυμμένος σε μικρά παιδιά

Μέχρι τότε πίστευε, όπως όλα τα παιδιά πως, οι δράκοι ανήκουν στα παραμύθια τους.Πώς να σκιρτήσει το μυαλό ότι η φουσκαλίτσα θα 'κρυβε έναν μεγάλο «δράκο» που 'χε κολλήσει στα σπλάχνα και μεγάλωνε μαζί της. Θυμάμαι τη μάνα της να κλαίει, να λυγάει, να σηκώνεται, να σφίγγει τα δόντια και να ξεκινά για τη μάχη. Τον πατέρα της με κόκκινα τα μάτια απ' το κλάμα.

Τα χαμένα παιδιά της Ευρώπης

Για την Ευρώπη αυτή είναι μία πληγή που αντί να κλείνει, όσο περνά ο καιρός διευρύνεται και κακοφορμίζει. Ανά δύο λεπτά εξαφανίζεται ένα παιδί στις χώρες της ΕΕ και ένα παιδί κάθε μέρα στην Ελλάδα. Ετησίως ο αριθμός ανέρχεται σε 250.000 παιδιά! Πάντως, στην Ευρώπη της... δημοκρατίας και του... ανθρωπισμού, δεν δίνεται προτεραιότητα στις έρευνες για τα χαμένα ασυνόδευτα ανήλικα από τρίτες χώρες, σε σχέση με τα υπόλοιπα παιδιά υπηκόους της ΕΕ...

Ποια είναι τα 20 πρώτα ιδρύματα τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στην Ελλάδα

79 δημόσια και ιδιωτικά εκπαιδευτικά ιδρύματα της χώρας μας περιλαμβάνει η κατάταξη webofmetrics του ισπανικού κέντρου επιστημονικών ερευνών CSIC. στην έκδοση Ιανουαρίου 2015 ο συνολικός αριθμός των ιδρυμάτων που εμπεριέχονται σε αυτήν ανέρχεται σε 23.887 από 207 χώρες.

Πώς βλέπουν οι μαθητές την ασφαλή χρήση του Διαδικτύου



Εντυπωσιασμένοι έμειναν όσοι παρακολούθησαν το 4ο Συνέδριο Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο από τις παρουσιάσεις των μικρών μαθητών για την ασφαλή χρήση του διαδικτύου.

Σχολεία από όλη την Αθήνα γέμισαν την αίθουσα του Μεγάρου Μουσικής, όπου οι ανήλικοι εισηγητές απέδειξαν ότι προσπάθειες των τελευταίων ετών από τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος απέδωσαν καρπούς. Οι «μικροί επιστήμονες» έθεσαν καίρια ερωτήματα, παρουσίασαν τις σκοτεινές πτυχές του διαδικτύου και τις παγίδες που κρύβει, ενώ ανέλυσαν τρόπους με τους οποίους μπορούν να σερφάρουν δημιουργικά και με ασφάλεια.

Όταν η μαμά τηγανίζει βιοντίζελ για το σχολείο

«Τι τηγανίζει στην κουζίνα η μαμά; Βιοντίζελ!». Αυτός ο φουτουριστικός διάλογος θα μπορούσε να έχει γίνει σε πολλά σπίτια στις Συκιές της Θεσσαλονίκης αλλά και σε άλλους δήμους της Β. Ελλάδας, που συμμετέχουν στο πρόγραμμα μετατροπής του μεταχειρισμένου τηγανέλαιου σε βιοντίζελ, το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση και όχι μόνο. Σας φαίνεται υπερβολικό; Κι όμως τον φετινό χειμώνα δύο σχολεία του Δήμου Νεάπολης – Συκεών (1ο Ολοήμερο Νηπιαγωγείο Πεύκων και το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Πεύκων), που δεν έχουν συνδεθεί με το δίκτυο φυσικού αερίου, δεν θα βάλουν πετρέλαιο, αλλά θα ζεσταθούν δωρεάν με τη χρήση επεξεργασμένου τηγανόλαδου! Μάλιστα, ο δήμος προγραμματίζει με το υπόλοιπο βιοντίζελ που δικαιούται, να καλύψει και τη θέρμανση του Δημοτικού Κολυμβητηρίου.

Το πρόγραμμα κοινωνικής προσφοράς του Μαραθωνίου "Μ.Αλέξανδρος"

Η άθληση και η κοινωνική ευαισθησία «τρέχουν» μαζί, στον επετειακό 10ο Διεθνή Μαραθώνιο «Μέγας Αλέξανδρος», την Κυριακή 5 Απριλίου 2015.

Μέσω του προγράμματος κοινωνικής προσφοράς της διοργάνωσης, φέτος πρόκειται να ενισχυθούν οικονομικά περισσότερα από 30 ιδρύματα που επιτελούν σπουδαίο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα «όλοι μπορούμε, όλοι συμμετέχουμε» σε ανθρώπους κάθε ηλικίας και φυσικά σε άτομα με αναπηρίες, που κάθε χρόνο στηρίζουν έμπρακτα το θεσμό με την συμμετοχή τους.

1ο Συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δραματοθεραπείας

Ξεκινώντας από τη χώρα που γέννησε το θέατρο και χρησιμοποίησε το θέατρο για θερα-πευτικούς σκοπούς, η ΕΟΔ (EFD) εγκαινιάζει την επιστημονική της λειτουργία!
Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Δραματοθεραπείας ιδρύθηκε στο Βερολίνο της Γερμανί-ας, στις 28 Οκτωβρίου 2013. Τα ιδρυτικά μέλη της Ομοσπονδίας είναι η Μεγάλη Βρετα-νία, η Ιταλία, η Τσεχία, η Ελβετία, η Ελλάδα, η Ρουμανία, η Πορτογαλία, το Βέλγιο, η Πολωνία, η Λετονία, η Γερμανία και η Γαλλία. Το Ισραήλ είναι συνεργαζόμενο μέλος.