Σάββατο 12 Νοεμβρίου 2016

Τα μαθήματα μαγειρικής βελτιώνουν τις διατροφικές συνήθειες

Τα σύντομα, καλά σχεδιασμένα μαθήματα μαγειρικής μπορεί να βελτιώσουν τις διατροφικές συνήθειες σε βάθος χρόνου, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.

Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Γλασκώβης, στη Σκωτία, ρώτησαν σχετικώς τους γονείς παιδιών προσχολικής ηλικίας, οι οποίοι παρακολούθησαν μαθήματα μαγειρικής επί 4 έως 8 εβδομάδες στην κοινότητά τους.

Ηλεκτρονικό παιχνίδι θεραπεύει το «τεμπέλικο μάτι» στα παιδιά

Πολλά αρνητικά γράφονται και λέγονται για τις επιπτώσεις των «έξυπνων» συσκευών στην υγεία των παιδιών. Ωστόσο, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη οι ταμπλέτες μπορούν να αποτελέσουν μέσο θεραπεία της αμβλυωπίας στα παιδιά, και μάλιστα πιο αποτελεσματικό από την συμβατική αγωγή. 

ΙΕΠ: Διαδικασίες έγκρισης διεξαγωγής έρευνας στα σχολεία

Το Ι.Ε.Π. ως επιστημονικός φορέας του ΥΠ.Π.Ε.Θ. γνωμοδοτεί σχετικά με αιτήματα που αφορούν:

α) στη διεξαγωγή έρευνας σε σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης,

β) στη διεξαγωγή έρευνας σε δομές που υπάγονται στην αρμοδιότητα του ΥΠ.Π.Ε.Θ. (π.χ. Κ.Ε.Δ.Δ.Υ., Γ.Α.Κ. κ.α.) και

γ) στη διεξαγωγή έρευνας που περιλαμβάνει αξιοποίηση υποδομών του συστήματος της Π/βάθμιας και της Δ/βάθμιας εκπαίδευσης.

Μυτιλήνη: «Μια ΚΑΜΠΙΑ στη βιβλιοθήκη ΠΑΡΕΑ με παιδιά ΑΠΟ ΕΔΩ και ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ»

Η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη Μυτιλήνης σε συνεργασία με μέλη του Πανεπιστημίου Αιγαίου και άλλους εκπαιδευτικούς οργανώνει το Σάββατο 19 Νοεμβρίου στις 12 π.μ. ένα εργαστήριο για παιδιά με θέμα «Μια ΚΑΜΠΙΑ στη βιβλιοθήκη ΠΑΡΕΑ με παιδιά ΑΠΟ ΕΔΩ και ΑΠΟ ΑΛΛΟΥ».

Παιχνίδια για άρρωστα παιδιά

Ιδιαίτερα συγκινητική είναι η ανταπόκριση πολλών Βολιωτών κάθε ηλικίας στο κάλεσμα αλληλεγγύης του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Βόλου, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Σύλλογο Νεφροπαθών Θεσσαλονίκης, προκειμένου να συγκεντρωθούν επιτραπέζια παιχνίδια για παιδιά που υποβάλλονται σε θεραπεία στη μονάδα Τεχνητού Νεφρού Παίδων, η οποία λειτουργεί στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης.

Γνωρίζετε τι είναι η νεοφοβία στα παιδιά;

Νεοφοβία χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία το παιδί αρνείται να δοκιμάσει νέα τρόφιμα ή φαγητά. Σε πολλές περιπτώσεις, ενώ προηγουμένως το παιδί έτρωγε όλα τα φαγητά, και θεωρείτο «εύκολο στο φαγητό» ξαφνικά και πεισματικά σταματά να δοκιμάζει οτιδήποτε νέο φαγητό. Η νεοφοβία θεωρείται μια εξελικτική διαδικασία που σχεδόν όλοι οι άνθρωποι τη βιώνουν σε διαφορετικό βαθμό.

#ΓιατίΔενΑντιδράς – Εκστρατεία ενημέρωσης & κινητοποίησης από «Το Χαμόγελο του Παιδιού»



Mε αφορμή τη 19η Νοεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα ενάντια στην Κακοποίηση των Παιδιών, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» υλοποιεί, σε εθνικό επίπεδο, εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών ενάντια στα φαινόμενα βίας κατά των παιδιών.

Όπως κάθε χρόνο, «Το Χαμόγελο του Παιδιού» συμμετέχει και φέτος εκπροσωπώντας τη χώρα μας στη διεθνή καμπάνια 19 Ημέρες Πρόληψης ενάντια στην Κακοποίηση και Βία κατά των Παιδιών του διεθνούς Οργανισμούπου διεξάγεται από τον διεθνή Οργανισμό Women’s World Summit Foundationμε τη συμμετοχή περισσότερων από 70 φορέων από χώρες της Ευρώπης, της Αμερικής, της Ασίας και της Αφρικής.

Σχεδόν 6 εκατ. παιδιά τον χρόνο πεθαίνουν πριν γίνουν πέντε ετών

Περίπου 5,9 εκατομμύρια παιδιά εκτιμάται ότι πέθαναν στον πλανήτη μας το 2015, προτού προφθάσουν να γίνουν πέντε ετών.

Από αυτά τα 2,7 εκατομμύρια ήταν νεογέννητα, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική μελέτη.