Πέμπτη 8 Ιανουαρίου 2015

Πες μου τι έχεις στο μυαλό σου. Πώς θα κάνετε το παιδί σας με ΔΕΠΥ να σας μιλήσει για όλα.

Έχετε κάνει ποτέ αυτό τον «χορό» με το παιδί σας με ΔΕΠΥ; Το ρωτάτε για κάτι σημαντικό, για παράδειγμα τους βαθμούς του, ή του ζητάτε να καθαρίσει το δωμάτιό του για να έχει χρόνο να παίξει μετά ηλεκτρονικό, και αυτό δεν θέλει να σας μιλήσει. Μουρμουρίζει «δεν ξέρω», «ίσως», «τι θέλεις να πω;»

Είναι συνηθισμένο για ένα παιδί με ΔΕΠΥ να αποφεύγει τέτοιες συζητήσεις επειδή έχει συνηθίσει να το κατηγορούν και να το αντιμετωπίζουν με αρνητικότητα όταν μιλούν για τα προβλήματά του. 

Τα λάθη που κάνουν οι γονείς

Ξεχνούμε πάνω απ' όλα ότι είμαστε άνθρωποι με αδυναμίες και ελαττώματα
Η συμπεριφορά μας προς τα παιδιά επηρεάζει όχι μόνο τη σχέση που θα έχουμε μαζί τους, αλλά και ολόκληρη την ανάπτυξη του χαρακτήρα τους

Η καταπολέμηση της παχυσαρκίας ξεκινά από το σχολείο

Με αφορμή τη σχολική χρονιά που πλέον ξανάρχισε, αξίζει να θυμηθούμε πως η προσοχή μας στο κολατσιό και το φαγητό των μικρών μαθητών δεν πρέπει να περιορίζεται στο Σεπτέμβριο όπου ανοίγουν τα σχολεία.

Μια εμβρυική μελωδία θυμίζει πολλά στα νεογέννητα

Έχετε φανταστεί ποτέ πώς φτάνουν οι ήχοι στα αυτιά ενός εμβρύου; Οι μελωδίες που προέρχονται από τη μητέρα και καταλήγουν ως άκουσμα στα εμβρυικά αυτιά, όχι μόνο αποτυπώνονται τέλεια στους αναπτυσσόμενους εγκεφαλικούς νευρώνες του εμβρύου αλλά μεταφέρονται άριστα μαζί με το πέρασμα του στη ζωή.

Ηχοτοποθέτηση: Η έκτη αίσθηση των τυφλών

Όπως οι τυφλοπόντικες έτσι και οι άνθρωποι μετά από εκπαίδευση μπορούν να αντιλαμβάνονται τα εμπόδια χωρίς να βλέπουν.

Η ηχοτοποθέτηση ή «αίσθηση ραντάρ» η οποία βοηθά στον προσανατολισμό μας όταν η όρασή μας είναι ελλιπής, είναι έμφυτη σε όλους μας, σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα Psychological Science και πραγματοποιήθηκε από καθηγητές ψυχολογίας των πανεπιστημίων του Ontario και του Heriot-Watt d’Édimbourg.