Δευτέρα 8 Φεβρουαρίου 2021

10 οφέλη της μουσικής για τα άτομα με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής και Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ)

Τα οφέλη της μουσικής είναι ευρύτατα και καλά τεκμηριωμένα. Από τη διδασκαλία της ενσυναίσθησης και τη βελτίωση της μνήμης και της συγκέντρωσης, έως την κατανόηση/διαχείριση του χρόνου και τη βελτίωση της συναισθηματικής κατάστασης , η μουσική μπορεί να αλλάξει τη ζωή ενός παιδιού με ΔΕΠΥ. Διαβάστε πώς οι στίχοι, ο ρυθμός, η μελωδία και το τέμπο βοηθούν με μαγικό τρόπο!

Τα οφέλη της μουσικής για τον εγκέφαλο, το σώμα και την υγεία γενικότερα είναι γνωστά και καλά τεκμηριωμένα. Η μουσική επηρεάζει τον εγκέφαλο - ρυθμίζοντας τη διάθεση και το άγχος, βελτιώνοντας τη μνήμη και τη γνωστική λειτουργία και προσθέτοντας δομή στην καθημερινή ζωή - με τέτοιο τρόπο που λίγες διαθέσιμες θεραπείες μπορούν.

2η Σκυταλοδρομία Ανάγνωσης: «Βιβλιοσκώληκες»

Οι Βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς προσκαλούν όλα τα σχολεία της περιοχής να συμμετέχουν στη μεγάλη παρέα ανάγνωσης που διοργανώνεται για άλλη μια χρονιά από τις Βιβλιοθήκες και φέρει το όνομα «Βιβλιοσκώληκες».

Παράλληλα, από φέτος δίνεται η δυνατότητα ατομικής συμμετοχής παιδιών των οποίων η τάξη δεν έχει εγγραφεί. Σε αυτήν την νέα παρέα ανάγνωσης δεν θα υπάρχει γεωγραφικός περιορισμός αλλά θα μπορούν να συμμετέχουν παιδιά από όλη την Ελλάδα.

Διαδικτυακός Διεθνής Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής: «Παιδιά και Έφηβοι αποτυπώνουν εικαστικά το νόημα του Αγώνα του 1821»

Το Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού προκηρύσσει Διαδικτυακό Διεθνή Μαθητικό Διαγωνισμό Ζωγραφικής με τη συνεργασία του Μουσείου Ελληνικής Παιδικής Τέχνης και την υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ο Διαγωνισμός έχει τίτλο «Παιδιά και Έφηβοι αποτυπώνουν εικαστικά το νόημα του Αγώνα του 1821» και απευθύνεται σε μαθητές της Πέμπτης και Έκτης Τάξης Δημοτικού και των τριών τάξεων του Γυμνασίου, όλης της Ελλάδος καθώς και σε μαθητές των Ομογενειακών Σχολείων στο εξωτερικό.

Η σημασία του ύπνου στην ανάπτυξη των παιδιών

Όσο εμείς κοιμόμαστε, ο οργανισμός αποκαθιστά τυχόν βλάβες στα συστήματά του, το ανοσοποιητικό μας σύστημα ενισχύεται και παράλληλα αναμνήσεις και εμπειρίες που είχαμε μέσα στην ημέρα οργανώνονται στον εγκέφαλό μας.

Μάλιστα, ο ύπνος συμβάλλει στη διατήρηση της υγείας της καρδιάς, στον έλεγχο της όρεξής μας για φαγητό, στις αντοχές μας και στην αποδοτικότητά μας.

Υπουργείο Παιδείας: Τροπολογία για τα ψηφιακά πιστοποιητικά δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης

Τροπολογία που περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την απαλλαγή μισθωμάτων επιχειρήσεων εντός χώρων Α.Ε.Ι., την παράταση συμβάσεων μίσθωσης ακινήτων των ΑΕΙ, τις ψηφιακές υπηρεσίες σχετικές με απολυτήρια και αποδεικτικά ή πιστοποιητικά σπουδών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, τη χρήση πόρων Π.Δ.Ε. για εξοπλισμό και λειτουργικές εργασίες προσωρινών αιθουσών και σχολικών δομών, και την Εθνική Μονάδα Συντονισμού «Erasmus+» και «European Solidarity Corps», κατατέθηκε αργά το βράδυ της Παρασκευής, από το υπουργείο Παιδείας. Η τροπολογία κατατέθηκε στο νομοσχέδιο με τίτλο "Εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας, αναβάθμιση του ακαδημαϊκού περιβάλλοντος και άλλες διατάξεις" το οποίο εισάγεται για συζήτηση στην ολομέλεια της Βουλής την ερχόμενη Τρίτη, και αναμένεται να ψηφιστεί την επόμενη ημέρα, Τετάρτη, 10 Φεβρουαρίου.

Lockdown: 40% των κλήσεων σε γραμμή βοήθειας το 2020 αφορούσε το gaming

Σωματικά συμπτώματα, όπως οι πονοκέφαλοι, αλλά και η επικοινωνία με αγνώστους, ανησυχούν τους γονείς. «Ανθισαν» και οι οικονομικές απάτες στο πρώτο λοκντάουν. Τι δείχνουν τα στοιχεία και οι έρευνες του Ελληνικού Κέντρου Ασφαλούς Διαδικτύου

Στην... υπερδικτύωση των παιδιών κάθε ηλικίας οδήγησε η πανδημία του κορονοϊού, τα απανωτά lockdown και το πολύμηνο λουκέτο στα σχολεία. Πολλά παιδιά είναι πιο νευρικά, υποφέρουν από πονοκεφάλους και πόνο στα μάτια, περνούν πολλές ώρες στα κοινωνικά δίκτυα, αφιερώνουν πολύ χρόνο στο online gaming και τους έχει γίνει συνήθεια η συνομιλία με άλλους χρήστες, τους οποίους δε γνωρίζουν απαραιτήτως στην πραγματική ζωή.

Έκθεση αξιολόγησης αντί για βαθμούς στα σχολεία

Αρκετοί εκπαιδευτικοί εγκαταλείπουν τη βαθμολογική αξιολόγηση των μαθητών τους για το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους και καταθέτουν περιγραφικά την εκτίμησή τους για την πορεία τους. Και αυτό διότι θεωρούν ότι δεν έχουν επαρκή στοιχεία, ώστε να καταθέσουν βαθμολογία τετραμήνου. Αυτό επιτρέπεται στην περίπτωση που ο εκπαιδευτικός τεκμηριώσει την απόφασή του, ενώ ενισχύεται η επιλογή της περιγραφικής αξιολόγησης όταν δεν έχουν γίνει 10 ώρες διά ζώσης μαθήματα. Μάλιστα, υπό προϋποθέσεις, η περιγραφική αξιολόγηση θεωρείται πιο δύσκολη από την κατάθεση βαθμολογίας. Στην επιλογή αυτή συναινούν πολλές τοπικές ενώσεις καθηγητών (ΕΛΜΕ). «Η περιγραφική είναι, αυτή τη στιγμή, ο δικαιότερος τρόπος βαθμολόγησης. Ανταποκρίνεται στο δικαίωμα μαθητών και γονέων να ενημερώνονται για τη μαθητική πρόοδο. Επιπλέον, οι διδάσκοντες συλλέγουν σημαντικές πληροφορίες για τις συνθήκες και το αποτέλεσμα του μαθήματος, ενώ δίνουν προσωποποιημένες πληροφορίες και οδηγίες, απαλλαγμένοι από τον προσχηματισμό των “βαθμών”, που μπορούν ακόμη και να δικαιώσουν την τηλεκπαίδευση ως κανονική εκπαιδευτική διαδικασία», ανέφερε χθες στην «Κ» η κ. Δώρα Κουντουρά, φιλόλογος σε δημόσιο λύκειο.

Κορωνοϊός και παιδιά με ατοπική δερματίτιδα

Χρήσιμες πληροφορίες για τον νέο κορωνοϊό και τα παιδιά που πάσχουν από χρόνια ατοπική δερματίτιδα, παρέχει η Αλεξάνδρα Χατζή, MD παιδίατρος με μετεκπαίδευση στα Δερματικά Νοσήματα (Stanford University, USA, ακαδημαϊκός υπότροφος ΑΠΘ).

Με ποιο τρόπο ο νεός κορωνοϊός έχει επηρεάσει τους ασθενείς με ατοπική δερματίτιδα;

Πώς συζητάμε για την ορθή χρήση τεχνολογίας σε παιδιά κι εφήβους

Πόσα γνωρίζουμε για την ασφάλεια των παιδιών και των εφήβων στο Διαδίκτυο; Πώς συζητάμε για την περιήγησή τους στο Internet και πώς τους πείθουμε να γίνεται μέσα σε κανόνες; Πόσα έχουν αλλάξει γύρω απ′ αυτό το μείζον ζήτημα σε σχέση με την περίοδο της πανδημίας;

«Το ταξίδι του Αριάδνη συνεχίζεται...» είναι ο τίτλος της 11ης εκδήλωσης ψηφιακής Παιδείας και Συνεχιζόμενης Εκπαίδευσης για την ορθή χρήση τεχνολογιών από τα παιδιά και τους εφήβους που πραγματοποιείται την Τρίτη 9 Φεβρουαρίου 2021 στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών υπό την αιγίδα των Υπουργείου Υγείας, Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων και Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής με την συνεργασία του Ευρωπαϊκού Προγράμματος SELMA, της Μονάδας Εφηβικής Υγείας της Β′ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών Νοσοκομείο Παίδων Π. & Α. Κυριακού και την οργάνωση του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Στρατηγικές Αναπτυξιακής και Εφηβικής Υγείας» και του επιστημονικού οργανισμού «Μαζί για την Εφηβική Υγεία».

Οι αμαρτίες της Αμερικής είναι και αμαρτίες της Disney

Καθώς το κρουαζιερόπλοιο της Disney Cruise Line συνεχίζει την πορεία του στη «ζούγκλα» της Ντίσνεϊλαντ, ο ξεναγός αγωνίζεται να κρύψει τα συναισθήματά του. «Εντάξει, παιδιά», λέει. «Ακριβώς εδώ θα καταλάβετε γιατί δεν πρέπει να τσακωθείτε ποτέ με έναν ρινόκερο»… 

Κοντά στην ακτή, ένα υδραυλικό παχύδερμο κουνάει το κέρατό του σε μια ομάδα ηλιοκαμένων «οδηγών» σαφάρι με ανατολίτικα κόκκινα φέσια και σκαρφαλώνει σε ένα δέντρο, ενώ το πλήθος τού φωνάζει. Από εκεί προχωρούν στο τμήμα «του κυνηγού κεφαλών», όπου μηχανικές φιγούρες είναι ντυμένες σαν κυνηγοί αφρικανικών φυλών. Ενας από αυτούς έχει καρφωμένο στο δόρυ του ένα κομμένο κεφάλι. 

Απλοί τρόποι να μειώσετε τη ζάχαρη στη διατροφή του παιδιού

Αν και δεν υπάρχει τίποτα κακό με το να τρώει το παιδί μια μπάλα παγωτό ή να τρώει μια σοκοφρέτα μια στο τόσο, η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης μπορεί να επιβαρύνει την υγεία του. Συγκεκριμένα, η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας ζάχαρης συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2 και παχυσαρκίας – ακόμη και σε παιδιά. Επιπλέον, όταν το παιδί χορταίνει με τα γλυκά, δεν έχει διαθέσιμο χώρο στην κοιλίτσα του για να φάει τις θρεπτικές τροφές που χρειάζεται ο οργανισμός του.

Αντώνης Κοτσώνας: Ήταν, τελικά, ο Όμηρος σεξιστής;

O αναπληρωτής καθηγητής Ιστορίας και Αρχαιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, Αντώνης Κοτσώνας, σχολιάζει τα κινήματα που έχουν βάλει στο στόχαστρο τη διδασκαλία των κλασικών έργων.

— Πώς σχολιάζετε το κίνημα «Distrupt Texts» που έχει εξαπλωθεί στις ΗΠΑ και έχει βάλει στο στόχαστρο τη διδασκαλία σπουδαίων κλασικών έργων; Τι συνέπειες μπορεί να έχει αυτό το κίνημα λογοκρισίας;

Το κίνημα αυτό εντάσσεται στο πλαίσιο της λογοτεχνικής θεωρίας και κριτικής και εκφράζει παιδαγωγικούς προβληματισμούς σχετικά με τη διδασκαλία μιας σειράς κλασικών κειμένων, αρχαίων αλλά και σύγχρονων, στο αμερικανικό σχολείο. Οι προβληματισμοί αυτοί αναδεικνύουν συχνά ζητήματα φύλου και φυλής που αποτελούν αντικείμενο μεγάλου προβληματισμού και πόλωσης στην αμερικανική κοινωνία.

Πανελλήνιες εξετάσεις 2021: Ιατρικές σχολές και 5 τάσεις για το μέλλον των αποφοίτων

Οι φετινές πανελλαδικές εξετάσεις θα είναι δύσκολες ακούγεται από πολλές πλευρές λόγω των προβλημάτων, που δημιούργησε η πανδημία στα σχολεία αλλά και λόγω των νέων δεδομένων (βάση εισαγωγής και αναγκαστική μείωση των εισακτέων) , που έβαλε η κυβέρνηση για την εισαγωγή στα ΑΕΙ. Όμως οι χιλιάδες μαθητές που επιλέγουν το 3ο επιστημονικό πεδίο μπορούν να ονειρεύονται ένα λαμπρό μέλλον.

Τζιλ Μπάιντεν: Η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ διδάσκει μέσω Zoom από τον Λευκό Οίκο

Τι και αν οι περισσότερες Πρώτες Κυρίες εγκαταλείπουν το επάγγελμά τους και ασχολούνται με την πολιτική και όσα αναλογούν στο νέο τους ρόλο; Η Τζιλ Μπάιντεν, τήρησε τον "όρκο" της και παρά την εγκατάστασή της στον Λευκό Οίκο, εξακολουθεί να διδάσκει στο Northern Virginia Community College. Απλά τώρα το κάνει μέσω Zoom από τον Λευκό Οίκο!