Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023

Βιβλία με εικόνες και ανάπτυξη θετικής σκέψης

Ναι, μπορείτε να διδάξετε ενσυναίσθηση─δείτε πώς!

«Έχω ζήσει χίλιες ζωές και έχω αγαπήσει χίλιες αγάπες. Περπάτησα σε μακρινούς κόσμους και είδα το τέλος του χρόνου. Γιατί διαβάζω». ─ George R. R. Martin

Το μεγαλύτερο δώρο της παιδικής ηλικίας είναι η ικανότητα να χτίζεις έναν ονειρικό, μαγικό κόσμο. Και το μεγαλύτερο δώρο σε εμάς τους δασκάλους είναι να βλέπουμε αυτή τη φαντασία κάθε μέρα. Την περασμένη άνοιξη, παρακολούθησα τους μαθητές της πρώτης τάξης στο διάλειμμα να χοροπηδούν στα παιχνίδια της παιδικής χαράς. Το έδαφος δεν ήταν πια χώμα αλλά πορτοκαλί-κόκκινη λάβα ηφαιστείου. Ένα λάθος υπολογισμένο άλμα και οι συνέπειες θα ήταν τρομερές. Κάποια άλλη στιγμή, γύρισα αγχωμένος ακούγοντας έναν μαθητή να φωνάζει: «Σώστε με!» και είδα μια ομάδα νηπίων να τρέχουν με τα πλαστικά φορτηγά τους με μεγάλη ταχύτητα για να σώσουν τους συμμαθητές τους από τα φλεγόμενα κτίρια. Τι σχέση έχει όμως αυτό με την οικοδόμηση θετικών συνηθειών και την δημιουργία του αισθήματος ότι είσαι μέλος μιας κοινότητας;

Τα πάντα.

Ηλεκτρονική εγγραφή επιτυχόντων στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση

Ξεκινά η εγγραφή των επιτυχόντων των Πανελλαδικών Εξετάσεων έτους 2023 και της ειδικής κατηγορίας των πασχόντων από σοβαρές παθήσεις στις Σχολές και τα Τμήματα της Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, η οποία θα πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά, κατά το διάστημα από Πέμπτη 31 Αυγούστου 2023 έως και Παρασκευή 8 Σεπτεμβρίου 2023.

"Τραγουδώντας ελληνικά": εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας μέσα από το τραγούδι

Το έργο «Τραγουδώντας ελληνικά με τα τραγούδια της Μαρίζας Κωχ» σχεδιάστηκε και υλοποιήθηκε από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Ιονίου Πανεπιστημίου, αξιοποιώντας τραγούδια της Μαρίζας Κωχ. Η επιστημονική ομάδα δημιούργησε πρωτότυπο υλικό για τη διδασκαλία της γλώσσας και της μουσικής. Το τραγούδι χρησιμοποιείται ως διδακτικός πόρος και εργαλείο για την εκμάθηση των ελληνικών ως δεύτερης/ ξένης γλώσσας ή γλώσσας κληρονομιάς, καθώς και ως μέσο για την κατανόηση του ελληνικού πολιτισμού.

Δ. Μιχαηλίδου: Όλα έτοιμα για το πρώτο κουδούνι – Σε 75.000 οι θέσεις στους βρεφονηπιακούς

Τριπλασιάζονται οι θέσεις των βρεφών στους παιδικούς σταθμούς, με στόχο από τις 25.00 να φτάσουν τις 75.000 για ηλικίες από 0 -2,5 ετών, είπε η υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων, Δόμνα Μιχαηλίδου, μιλώντας στην ΕΡΤ.

Μελέτη: «Παυσίπονο» η μουσική του Μότσαρτ για τα νεογέννητα

Μια νέα μελέτη δείχνει ότι το νανούρισμα του Μότσαρτ μπορεί να ανακουφίσει τον πόνο στα νεογέννητα που υποβάλλονται σε εξετάσεις αίματος. Οι ερευνητές στο Τμήμα Παιδιατρικής του Lincoln Medical & Mental Health Center, στη Νέα Υόρκη, αξιολόγησαν τα επίπεδα πόνου 100 νεογέννητων κατά τη διάρκεια μιας συνηθισμένης εξέτασης αίματος με τρύπημα στη φτέρνα, που συνήθως γίνεται για τον έλεγχο καταστάσεων όπως ο ίκτερος.

Συνέδριο EARLI από ΑΠΘ-ΠΑΜΑΚ: Οι εξελίξεις στη Διά Βίου Εκπαίδευση

Τις πιο πρόσφατες ερευνητικές εξελίξεις στο διαρκώς εξελισσόμενο πεδίο της μάθησης και της διδασκαλίας συζήτησαν περισσότεροι από 2.700 ερευνητές και ερευνήτριες από 59 χώρες του κόσμου και από όλες τις επιστήμες που εμπλέκονται στη Διά Βίου Εκπαίδευση, στο πλαίσιο του 20ου Συνεδρίου της Ευρωπαϊκής Εταιρείας για την Έρευνα στη Μάθηση και τη Διδασκαλία (EARLI), που πραγματοποιήθηκε από τις 20 έως τις 26 Αυγούστου 2023 στη Θεσσαλονίκη.

Τι απομένει, από το έργο του Ρόαλντ Νταλ;

Χοντρός; Ασχημος; Κτηνώδης; Στα βιβλία του δημοφιλούς Βρετανού συγγραφέα Ρόαλντ Νταλ (1916-1990) στο εξωτερικό τέτοιες λέξεις αντικαθίστανται πλέον από ηπιότερες, συμβατές με τις σύγχρονες αξίες. Εχουν όμως ήδη προκληθεί έντονες αντιπαραθέσεις· η σχετική συζήτηση επέσυρε την κριτική όχι μόνο του έργου του Νταλ αλλά και της προσωπικότητας και των ιδεών του. Οι εναντίον του κατηγορίες εκκινούν από τον αντισημιτισμό και φτάνουν μέχρι τη συγγραφική ανεπάρκεια. Οι εκδόσεις Ψυχογιός, από τις οποίες κυκλοφορούν στα ελληνικά τα βιβλία του, δεν έχουν προβεί για την ώρα σε κάποια διόρθωση.

Θερινό σχολείο από το Harvard για μαθητές της Αργολίδας - Τι διδάχθηκαν

Μία ομάδα μαθητών λυκείου από την Αργολίδα συμμετείχε στο Θερινό Σχολείο, που διοργανώνει κάθε χρόνο το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών (Κ.Ε.Σ.) του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ στο Ναύπλιο, σε συνεργασία με το Τμήμα Κοινωνικών Σπουδών του Harvard και την υποστήριξη του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών Minda de Gunzburg του Harvard.. Φέτος, τέσσερις φοιτήτριες από την Αμερική οργάνωσαν και συντόνισαν το σεμινάριο Φιλοσοφίας σε συνεργασία με επιβλέποντες και καθηγητές τους. Η μελέτη και προώθηση του ελληνικού πολιτισμού μέσω διεθνών προγραμμάτων, αποτελεί προτεραιότητα του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού του Harvard στο Ναύπλιο.

Από τη Φυλακή, Συνοδός για Άτομα με Αναπηρία

Το VICE συνάντησε τον Γιάννη Φλωρά, πρώην φυλακισμένο και νυν συνοδό για άτομα με αναπηρία, για να φωτίσει από τη μια τις καλές πρακτικές και από την άλλη τα παράδοξα εμπόδια στην επανένταξη ενός ανθρώπου, που από την παραβατικότητα στράφηκε στην κοινωνική προσφορά.