Δευτέρα 23 Αυγούστου 2021

Τι μπορείτε να λέτε στους μαθητές σας αντί για το «Είμαι πολύ περήφανη/ περήφανος για σένα».

Ποιες φράσεις μπορούν να χρησιμοποιούν οι εκπαιδευτικοί των τελευταίων τάξεων του Δημοτικού, του Γυμνασίου και του Λυκείου για να προάγουν εποικοδομητικές συζητήσεις, ενώ γιορτάζουν τα επιτεύγματα των μαθητών τους.

Στο παρελθόν, όταν κάποιος μαθητής /μαθήτριά μου μου έλεγε για κάποια επιτυχία του/της (πχ πήραν βραβείο σε διαγωνισμό, νίκησαν σε κάποιο αγώνα) απαντούσα λάμποντας «Είμαι τόσο περήφανη για σένα». Ήμουν πραγματικά πολύ περήφανη και χαρούμενη, αλλά η απάντησή μου δεν μου φαινόταν ανάλογη των συναισθημάτων μου και της επιτυχίας. Καταρχάς, με αυτό τον τρόπο σταματούσε και η συζήτηση. Κατά δεύτερον, μετακινούνταν η προσοχή από τον μαθητή σε εμένα, λες και η έγκρισή μου ήταν ο βασικός μας στόχος.

Νέα σχολική χρονιά: Αναπληρωτές εκπαιδευτικοί ΑΜΕΑ οδηγούνται σε παραίτηση

Οι εκπαιδευτικοί με ποσοστό αναπηρίας πάνω από 50% καταγγέλλουν ότι θα αναγκαστούν να παραιτηθούν διότι έχασαν την πρόταξή τους στις τοποθετήσεις των αναπληρωτών γεγονός που τους οδηγεί σε απομακρυσμένα σχολεία, στα οποία εκ των πραγμάτων δεν μπορούν να πάνε

Βιταμίνη C – Η αξία της για τα παιδιά μας

«Και γιατί πρέπει να πιω την πορτοκαλάδα που μου έστυψε ο μπαμπάς;», «Ποιος λέει ότι τα μπρόκολα είναι καλύτερα από τα πατατάκια;», «Γιατί πρέπει να τρώμε συνέχεια σαλάτες;», «Τι καλύτερο έχουν οι ξηροί καρποί από τα γαριδάκια;». Η απάντηση σε καθεμία από τις παραπάνω διαφορετικές ερωτήσεις είναι ακριβώς η ίδια: «Γιατί μας δίνουν βιταμίνες».

Η βιταμίνη C είναι ένα υδατοδιαλυτό θρεπτικό συστατικό, το οποίο σημαίνει ότι η περίσσεια της ποσότητας δεν παραμένει στον οργανισμό αλλά αποβάλλεται. Αυτό καθιστά σημαντική την ημερήσια πρόσληψή της από τα παιδιά, μιας και προσφέρει σημαντικά οφέλη για την υγεία και την ανάπτυξή τους.

Κορωνοϊός: Τα παιδιά, υπερμεταδότες της «Δέλτα»

Δύσκολο φθινόπωρο με την COVID-19 φέρνει το στέλεχος «Δέλτα» που έχει επικρατήσει πλέον και στη χώρα μας, βάζοντας νέα δεδομένα στη μάχη έναντι του κορωνοϊού. Εκτός από την πολύ υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους αυτού, πλέον υπάρχουν ενδείξεις ότι προκαλεί σοβαρότερη νόσο. Οι ειδικοί βλέπουν πολύ λιγότερους ασυμπτωματικούς ασθενείς και τα συμπτώματα είναι πιο έντονα, ενώ οι ανεμβολίαστοι αυτού του τέταρτου κύματος κινδυνεύουν περισσότερο να νοσήσουν σοβαρά και να νοσηλευτούν σε σχέση με τους ανεμβολίαστους των προηγούμενων επιδημικών κυμάτων. Τα παιδιά έχουν επίσης μεγαλύτερο ρόλο στη μετάδοση του ιού σε αυτή τη φάση της πανδημίας, ενώ ακόμα και η συμπτωματολογία της νόσου έχει διαφοροποιηθεί.

Η πρώτη ηθοποιός με σύνδρομο Down υπέγραψε σύμβαση με το Εθνικό Θέατρο

Η Λωξάντρα Λούκας, ηθοποιός με σύνδρομο Down από την Θεσσαλονίκη, θα συμμετάσχει σε παράσταση του Εθνικού Θεάτρου.

Πρόκειται για την πρώτη ηθοποιό με σύνδρομο down που θα λάβει μέρος σε παραγωγή του Εθνικού Θεάτρου.

Η εξέλιξη έγινε γνωστή μέσω facebook από το προφίλ μελών της οικογένειάς της, συνεργατών και φίλων της και χαροποίησε ιδιαίτερα, καθότι θεωρείται ότι «ανοίγει το δρόμο» και σε άλλους ηθοποιούς, γυναίκες και άνδρες με σύνδρομο down, να κάνουν πράξη τα όνειρά τους.

Βρεφονηπιακοί-παιδικοί σταθμοί: Ανακοινώθηκαν τα οριστικά αποτελέσματα - Ξεκινούν οι εγγραφές

Από την Τρίτη 24 Αυγούστου θα αρχίσουν οι εγγραφές στους βρεφονηπιακούς - παιδικούς σταθμούς και τα ΚΔΑΠ των ωφελούμενων-κατόχων voucher των δύο σχετικών προγραμμάτων που υλοποιεί η Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ).Συνολικά, υπέβαλαν αίτηση 181.419 μητέρες για 250.863 παιδιά. Σύμφωνα με τα οριστικά αποτελέσματα που ανακοινώθηκαν μετά και την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξέτασης των ενστάσεων, έλαβαν voucher 131.79, που πληρούσαν τις προϋποθέσεις συμμετοχής, για περίπου 167.100 βρέφη, προ-νήπια, καθώς και παιδιά και άτομα με αναπηρία για να τους παρασχεθούν υπηρεσίες σε αντίστοιχες δομές.

Αποτύπωση της πανδημίας covid-19 στον παιδιατρικό πληθυσμό της Κοζάνης

Η νόσος Covid-19 προκαλείται από τον ιό SARS-CoV-2 και μεταδίδεται κυρίως με σταγονίδια. Προσβάλλονται ενήλικες και παιδιά. Όσον αφορά τον παιδιατρικό πληθυσμό στην περιοχή της Κοζάνης, από την έναρξη της πανδημίας (03/2020) μέχρι και 15/08/2021 εξετάστηκαν από την Παιδιατρική Κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Κοζάνης 970 παιδιά (557 αγόρια, 413 κορίτσια), ηλικίας 0-16 ετών, τα οποία παρουσίαζαν συμπτωματολογία πιθανή για λοίμωξη από SARS-CoV-2 ή ήταν στενές επαφές επιβεβαιωμένων κρουσμάτων.

Συνολικά βρέθηκαν 100 παιδιά θετικά στον SARS-CoV-2 με αναλογία Αγόρια/Κορίτσια: 63%-37%.

Άνοιγμα σχολείων: Το σχέδιο 10 σημείων για την έναρξη της σχολικής χρονιάς

Ποια επιπλέον μέτρα θα παρθούν από την κυβέρνηση - Προς ποια κατεύθυνση θα αλλάξουν τα υγειονομικά πρωτόκολλα - Πότε θα ανακοινωθούν οι νέες υπουργικές αποφάσεις - Οι εκκλήσεις για άμεσο εμβολιασμό καθηγητών και μαθητών

Σε αναβρασμό βρίσκεται ήδη η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και οι αρμόδιες υπηρεσίες καθώς και η επιτροπή των ειδικών του υπουργείου Υγείας, με στόχο την ομαλή έναρξη της σχολικής χρονιάς στις 13 Σεπτεμβρίου και τα νέα μέτρα που πρέπει να παρθούν.

Λειτουργία ΚΔΑΠ σε σχολεία: Προδιαγραφές και προϋποθέσεις

Σε ΦΕΚ δημοσιεύθηκαν οι προϋποθέσεις έκδοσης λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) που στεγάζονται σε δημόσια σχολικά κτίρια

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 3851 – 18.08.2021 η υπ. αριθμ. Γ.Π. Δ11οικ./59903 ΚΥΑ των Υπουργών ΠΑΙΘ-Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων-Εσωτερικών με τις προϋποθέσεις έκδοσης λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) που στεγάζονται σε δημόσια σχολικά κτίρια.

Κορωνοϊός- Ισραήλ: Ξεκίνησε εκστρατεία για τεστ αντισωμάτων σε παιδιά άνω των 3 ετών

Το Ισραήλ ξεκίνησε σήμερα μια εκστρατεία διεξαγωγής ορολογικών τεστ κατά της Covid-19 για τα παιδιά ηλικίας τριών ετών και άνω, προκειμένου να μελετήσει τα αντισώματα που αναπτύσσουν τα παιδιά, που δεν έχουν εμβολιαστεί, λίγες ημέρες πριν από την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς.

Παρά την αύξηση του αριθμού των μολύνσεων στη χώρα, η οποία συνδέεται με την παραλλαγή Δέλτα, η ισραηλινή κυβέρνηση θέλει να αποφύγει το ενδεχόμενο αναβολής της επιστροφής στις τάξεις, που προβλέπεται για την 1η Σεπτεμβρίου.

Κορωνοϊός: Πώς επιλέγουμε τη σωστή μάσκα για τα παιδιά

Kαθώς οι θερινές διακοπές πλησιάζουν στο τέλος τους και οι οικογένειες ετοιμάζονται για τη νέα σχολική χρονιά, ένα σημαντικό θέμα που επανέρχεται είναι η επιλογή της σωστής μάσκας προστασίας από την Covid-19 για παιδιά.

Δεν είναι όμως απλό, καθώς μια απλή έρευνα στο διαδίκτυο αναδεικνύει την ποικιλία τους όχι μόνο σε σχέδια αλλά σε στρώματα και υλικά, που μπορεί να επηρεάζουν την αποτελεσματικότητά τους, αναφέρουν οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ, που ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Ιταλία: «Μπλόκο» σε διοικητικούς και εκπαιδευτικούς που δεν έχουν πράσινο πάσο -Θα παύονται, προσωρινά, των καθηκόντων τους

Στους κανόνες που ενέκρινε η κυβέρνηση για την για την επιστροφή των διοικητικών υπαλλήλων, καθηγητών, δασκάλων και μαθητών στις σχολικές αίθουσες αναφέρθηκε ο Ιταλός υπουργός Παιδείας, Πατρίτσιο Μπιάνκι.

«Όσοι διοικητικοί υπάλληλοι, καθηγητές και δάσκαλοι δεν έχουν εμβολιαστεί και δεν διαθέτουν πράσινο πάσο θα παύονται, προσωρινά, των καθηκόντων τους, χωρίς την καταβολή μισθού. Μετά από την Πέμπτη ημέρα αδικαιολόγητης απουσίας, θα καλείται αναπληρωτής καθηγητής», εξήγησε ο Ιταλός υπουργός.

Ανάρτηση σοκ Μαγιορκίνη – Δείτε τις βλάβες στους πνεύμονες ανήλικων που νόσησαν με κοροναϊό

Μια εικόνα-χίλιες λέξεις στην οποία φαίνονται οι βλάβες που έχει προκαλέσει ο κοροναϊός στους πνεύμονες ανήλικων ασθενών οι οποίοι ΔΕΝ είχαν υποκείμενα νοσήματα ανήρτησε στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook ο επίκουρος καθηγητής στο Τμήμα Υγιεινής και Επιδημιολογίας της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της επιτροπής των εμπειρογνωμόνων, Γκίκας Μαγιορκίνης.

«Με το εμβόλιο προστατεύουμε τους πνεύμονές μας από βαρύτατη καταπόνηση», καταλήγει στην ανάρτησή του ο κ. Μαγιορκίνης.

Παγώνη: Πρότασή μας να εμβολιαστούν τα παιδιά στα σχολεία - Μονάδα σε κάθε σχολείο

Στην πρόταση της επιτροπής να εμβολιάζονται τα παιδιά μέσα στα σχολεία αναφέρθηκε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων Αθήνας και Πειραιά.

«Υπάρχει αύξηση της μεταδοτικότητας 50-70%. Είναι πιο επιθετική και στοχεύει στους νέους. Είναι δύσκολη μετάλλαξη. Στόχος είναι να χτίσουμε το τείχος ανοσίας μέσα στον Σεπτέμβριο. Αν ανοίξουμε σχολεία- Πανεπιστήμια χωρίς εμβολιασμό θα έχουμε πρόβλημα. Θέλουμε ποσοστό 80% εμβολιασμένων», υπογράμμισε και αναφέρθηκε στην πρόταση των ειδικών.

Στο Αφγανιστάν υποφέρουν παιδιά – Λυγίζουν οι πεζοναύτες

Συγκλονιστικές στιγμές καταγράφει ο φωτογραφικός φακός στο Αφγανιστάν, μετά την κατάληψη της χώρας από τους Ταλιμπάν.

Μετά από τις εικόνες με Αφγανές μητέρες να παραδίδουν τα μωρά τους σε Αμερικανούς και Βρετανούς στρατιώτες ούτως ώστε να σωθούν από τους ακραίους ισλαμιστές, ο αμερικανός στρατός έδωσε στη δημοσιότητα σειρά φωτογραφιών που αποτυπώνουν την απόγνωση που βιώνουν χιλιάδες Αφγανοί.

Το πλήρες πρόγραμμα της ΕΡΤ για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες

Την προσεχή Τρίτη 24 Αυγούστου ξεκινούν οι Παραολυμπιακοί Αγώνες του Τόκιο, που θα διεξαχθούν με την παρουσία Ελλήνων αθλητών κι αθλητριών.

Το πλήρες πρόγραμμα των Παραολυμπιακών Αγώνων «Τόκιο 2020» της ΕΡΤ έχει ως εξής:

ΤΡΙΤΗ 24 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ

14:00-17:00 ΠΑΡΑΟΛΥΜΠΙΑΚΟΙ ΑΓΩΝΕΣ «ΤΟΚΙΟ 2020»

ΤΕΛΕΤΗ ΕΝΑΡΞΗΣ (Ζ)

Ειδική αγωγή: Ιδρύσεις, καταργήσεις, υποβιβασμοί και προαγωγές ΣΜΕΑΕ

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ B 3896 – 20.08.2021 η υπ. αριθμ. 102255/Δ3 Κοινή Υπουργική Απόφαση του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών κου Θ. Σκυλακάκη και της Υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων κας Ζ. Μακρή: “Ιδρύσεις, προαγωγές και υποβιβασμοί Σχολικών Μονάδων Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (ΣΜΕΑΕ) Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, Ιδρύσεις και Καταργήσεις Τομέων και Ειδικοτήτων σε ήδη υφιστάμενα ΕΝ.Ε.Ε.ΓΥ.-Λ., από το σχολικό έτος 2021-2022”.

Αφιέρωμα ΕΑΟΜ-ΑμεΑ στο «Τόκιο 2020» : Οι αριθμοί της ελληνικής παρουσίας σε Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά και της διοργάνωσης

Οι αριθμοί της ελληνικής παρουσίας σε Παραολυμπιακούς Αγώνες αλλά και του «Τόκιο 2020» με τα «μάτια» του Γραφείου Τύπου της ΕΑΟΜ-ΑμεΑ

+4000 ..... οι αθλητές και οι αθλήτριες που αναμένεται να συμμετέχουν στους Παραολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο
2004 ..... η χρονιά που η Ελλάδα διοργάνωσε Παραολυμπιακούς Αγώνες. Η χώρα μας συμμετείχε με 124 αθλητές/ήτριες (κατέκτησε 20 μετάλλια και συγκεκριμένα 3 χρυσά, 13 ασημένια και τέσσερα χάλκινα)