Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Πώς να διδάξετε τη μίμηση σε παιδιά με αυτισμό

πηγή
Η μίμηση θεωρείται θεμελιώδης δεξιότητα για την κοινωνική ανάπτυξη του ατόμου, καθώς επιτρέπει στα παιδιά να μαθαίνουν γρήγορα και αποτελεσματικά παρακολουθώντας απλώς τους ανθρώπους γύρω τους. Πολλές δεξιότητες που σχετίζονται με την πρώιμη παιδική ηλικία αποκτώνται από τα παιδιά βλέποντας τους γονείς, τα αδέρφια και τους συνομηλίκους τους να τις επιδεικνύουν.

Θεσσαλονίκη: Η νηπιαγωγός από τα Λαγυνά που διεκδικεί το «Nόμπελ των εκπαιδευτικών»

Πριν από μερικά χρόνια μια νηπιαγωγός υπέβαλλε αίτημα σε δράση ρομποτικής που χρηματοδοτούνταν από το Ίδρυμα Ωνάσης.

Το θέμα της συμμετοχής ήταν η δημιουργία ενός συστήματος αυτόματου ποτίσματος με τεχνητή νοημοσύνη.

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αυτισμό: Η συγκινητική ομιλία ενός αυτιστικού ενήλικα

Το 8ο Πανελλήνιο Συνέδριο για τον Αυτισμό πραγματοποιήθηκε στο Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης» στη Θεσσαλονίκη στις 13-15 Οκτωβρίου 2023, με πλούσιο πρόγραμμα, πολλά ερωτήματα σχετικά με το «τι είναι ο Αυτισμός», και παρουσιάσεις επιστημονικών ευρημάτων από Έλληνες ερευνητές. Το συνέδριο διοργανώθηκε από το Ελληνικό Επιστημονικό Δίκτυο για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος (Ε.Ε.Δ.Δ.Α.Φ.) σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων (Ε.Ε.Π.Α.Α.).

Τι συμβαίνει στον οργανισμό ενός παιδιού όταν του φωνάζεις

Ένα παιδί έρχεται στον κόσμο με πολλές ανάγκες. Στα χέρια των γονιών του μαθαίνει σιγά σιγά τον κόσμο και αναπτύσσει τις δεξιότητες που θα το κάνουν να υπάρχει μια μέρα ανεξάρτητο από κάθε είδους βοήθεια.

Είναι μια διαδικασία που θέλει πολύ χρόνο κι ακόμη περισσότερη υπομονή. Και οι γονείς αναλαμβάνουν αυτό τον δύσκολο ρόλο με αυτή την πρόκληση: Να δείχνουν υπομονή και να χειρίζονται με ψυχραιμία ό,τι προκύπτει.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταεκβοντο Κωφών 2023

Με τη «στέψη» των πρωταθλητών Ελλάδος, έπεσε η αυλαία σήμερα (Κυριακή, 22/10) στο 6ο πανελλήνιο πρωτάθλημα Ταεκβοντο Κωφών 2023, στο Κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Ωραιοκάστρου (Κονταξοπούλειο).

Οι 13 αθλητές και αθλήτριες, από 6 αθλητικούς συλλόγους, τα έδωσαν όλα και παρουσίασαν ένα εκπληκτικό θέαμα, με αγώνες που ο νικητής κρίθηκε στις λεπτομέρειες ή στην εμπειρία κάποιων από τους αγωνιζόμενους.

Έρχονται 2.000 + 2.500 προσλήψεις στην εκπαίδευση

Οι προσλήψεις 2.000 εκπαιδευτικών ως αναπληρωτές πρόκειται να ανακοινωθούν την ερχόμενη Τετάρτη 25 Οκτωβρίου.

Η πρόσληψη των 2.000 εκπαιδευτικών θα γίνει σε μία, όπως αναφέρει το esos.gr.

Επιπλέον την πρώτη εβδομάδα του Νοέμβρη, το υπουργείο Παιδείας έχει προγραμματίσει την πρόσληψη άλλων 2.500 εκπαιδευτικών στην Ειδική Αγωγή.

«Όταν με βλέπω με φόρεμα, ξέρω ποια είμαι»: Η συγκινητική ομιλία ενός τρανς κοριτσιού μπροστά στο σχολικό συμβούλιο

Μία 11χρονη τρανς μαθήτρια κατάφερε να κάνει ένα ολόκληρο σχολικό συμβούλιο να σωπάσει με τη συγκινητική ομιλία της που πρακτικά ήταν η ιστορία της δικής της ζωής. 

Όπως αναφέρει το Pink News, η νεαρή τρανς μαθήτρια παρουσιάστηκε μπροστά στο συμβούλιο του σχολείου που φοιτά στη Γιούτα των ΗΠΑ. Τα μέλη του ενδεχομένως ανέμεναν να την ακούσουν να καταγγέλει τα περιστατικά κακοποίησης που έχει βιώσει από άλλους μαθητές. 

Τα «αόρατα παιδιά» των ιδρυμάτων

Αποκόπηκαν σε τρυφερή ηλικία από τον οικογενειακό ιστό. Κλήθηκαν να μεγαλώσουν σε ιδρυματικό περιβάλλον. Στερήθηκαν τη θαλπωρή και τη συναισθηματική ασφάλεια. Ηρθαν συχνά αντιμέτωπα με την κακοποίηση. Είναι τα παιδιά των ιδρυμάτων. Και είναι σε μεγάλο βαθμό «αόρατα». Πρώτον, γιατί πολλά από αυτά δεν καταγράφονται στο Εθνικό Μητρώο Ανηλίκων, με αποτέλεσμα να είναι άγνωστος ο ακριβής αριθμός τους. Δεύτερον, γιατί «δεν τα «βλέπει» κανένα σύστημα, κανένας θεσμός και κανένας φορέας», όπως υπογραμμίζει στα «ΝΕΑ» ο Γιώργος Νικολαΐδης, ψυχίατρος και διευθυντής του Τμήματος Ψυχικής Υγείας και Κοινωνικής Πρόνοιας του Ινστιτούτου Υγείας του Παιδιού.

Δήμος Παύλου Μελά: Δωρεάν μαθήματα ψυχοπροφύλαξης και μητρικού θηλασμού

Ο Δήμος Παύλου Μελά και η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας & Προνοιακών θεμάτων, διοργανώνουν σειρά δωρεάν μαθημάτων ψυχοπροφύλαξης και μητρικού θηλασμού.

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε εγκυμονούσες, ανεξαρτήτως ασφαλιστικής ικανότητας και υλοποιείται από την εξειδικευμένη Μαία Πόπη Πασχάλογλου, η οποία προσφέρει τις υπηρεσίες της εθελοντικά, στο πλαίσιο λειτουργίας του Κοινωνικού Ιατρείου.

Λιπώδες ήπαρ: Τετραπλάσιος ο κίνδυνος για αυτά τα παιδιά

Διαφορετικές μελέτες στο παρελθόν εφιστούσαν την προσοχή για την υγεία των παιδιών που γεννιούνται με χαμηλό σωματικό βάρος, καθώς διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο ανάπτυξης σακχαρώδη διαβήτη τύπου 2. Μια νέα πρωτοποριακή μελέτη, που παρουσιάστηκε στην Εβδομάδα Ευρωπαϊκής Γαστρεντερολογίας (UEG), επισημαίνει ακόμα ένα μεταβολικό κίνδυνο γι’ αυτά τα παιδιά.