Τετάρτη 1 Οκτωβρίου 2014

5 πράγματα που δεν πρέπει να λέμε στους γονείς παιδιών με Σύνδρομο Down


Οι άνθρωποι είναι υπέροχοι. Όπου και αν πάμε με την τρίχρονη κόρη μου που έχει σύνδρομο Down, την αντιμετωπίζουν λες και είναι ροκ σταρ. Έρχονται κοντά της και την χαιρετάνε. Είναι πολύ όμορφο. 

Υπάρχουν όμως και κάποιες εξαιρέσεις. 
Υπάρχουν κάποιες στιγμές που πολύ καλοί – πραγματικά –άνθρωποι λένε καλοπροαίρετα κάποια πράγματα που με τρελαίνουν. Ξέρω ότι δεν το κάνουν με κακή πρόθεση. Όμως είτε επειδή τα ακούω όλη την ώρα, είτε επειδή δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα που ζω, υπάρχουν κάποια κοπλιμέντα που με τρελαίνουν (και όχι με την καλή έννοια). 

Από ποια ηλικία τα παιδιά αγχώνονται για την εικόνα τους!

Σύμφωνα έρευνα που έγινε από το Πανεπιστήμιο της Φλόριντα στις ΗΠΑ, το 50% των κοριτσιών ηλικίας μόλις 3 έως 6 ετών που ρωτήθηκαν δήλωσαν πως πιστεύουν ότι είναι «πολύ χοντρά» και σε περιπτώσεις που το βάρος τους ήταν κανονικό.

Όπως ανέφερε σε συνέντευξή της η δρ. Ρόμπιν Σίλβερμαν, συγγραφέας του βιβλίου «Good Girls Don’t Get Fat» τα μηνύματα που στέλνει η σύγχρονη κουλτούρα στο μυαλό των παιδιών, ήδη από αυτή την τόσο τρυφερή ηλικία, είναι σημαντικά.

Κατασκευή: Νίντζα

Πηγή
Θα χρειαστείτε ρολό από χαρτί υγείας (κουζίνας ή περιτυλίγματος), δύο καλαμάκια, χρώματα και κέφι. Βάφετε το ρολό στο χρωματάκι που θέλετε, προσέχοντας να αφήσετε ενα παραλληλόγραμμο για την περιοχή των ματιών. Αφήνετε να στεγνώσει. Ζωγραφίζετε τα μάτια, δένετε το ένα καλαμάκι σαν ζώνη και περνάτε το άλλο (το μισό θα χρειαστείτε) ανάμεσα στο ρολό και τη "ζώνη". Έτοιμος/η ο/η νίντζα. Πρόκειται για εύκολη κατασκευή που  μπορούν να κάνουν παιδιά πολύ μικρής ηλικίας. Καλή διασκέδαση! 

Τα παιδιά που παίρνουν πολλά αντιβιοτικά γίνονται παχύσαρκα

Τα παιδιά που παίρνουν συχνά αντιβιοτικά πριν την ηλικία των δύο ετών, αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα, έως ότου γίνουν πέντε ετών, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη δείχνει ότι υπάρχει σχέση ανάμεσα στα αντιβιοτικά (ιδίως αυτά που είναι ευρέως φάσματος) και την παχυσαρκία, αλλά δεν μπορεί να αποδείξει ότι όντως τα εν λόγω φάρμακα ευθύνονται για τα παραπανίσια κιλά των μικρών παιδιών.

Ο ύπνος σε βρέφη και παιδιά: Τα συχνότερα προβλήματα

Τα προβλήματα του ύπνου στα παιδιά είναι συχνά και μπορούν να συμβούν σε βρέφη, σε μικρά ή μεγαλύτερα παιδιά και σε έφηβους.

Δικαιολογημένα οι δυσκολίες του ύπνου προκαλούν φόβους και ανησυχίες στους γονείς.

4η Ημερίδα Στίβου για παιδιά και νέους με και χωρίς αναπηρία

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων ΑΛΜΑ σε συνεργασία με το Δήμο Π. Φαλήρου και το Πολιτιστικό και Αθλητικό Κέντρο Π. Φαλήρου συνδιοργανώνουν για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά την 4η Ημερίδα Στίβου για παιδιά και νέους με και χωρίς αναπηρία.
Στο πλαίσιο του Προγράμματος Ευαισθητοποίησης μαθητών προς τα άτομα με αναπηρία και σε συνεργασία με σχολεία, συλλόγους και σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα του στίβου, πραγματοποιούμε το αγώνισμα των 4Χ60m. Η σειρά θα είναι μεικτή (αγόρια – κορίτσια) όπου δύο (2) αθλητές-τριες θα προέρχονται από τους Φορείς Ατόμων με Αναπηρία και δύο (2) από γενικά σχολεία, συλλόγους και σωματεία που καλλιεργούν το άθλημα του Στίβου . 

Παιδιά και διαδίκτυο μπορεί να κοστίσουν ακριβά!

Τους κινδύνους απώλειας χρημάτων από τη αφύλακτη χρήση του διαδικτύου από παιδιά επισημαίνει έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International.

"Ελευθερία; Τι είναι αυτό;" του Γιάννη Κ. Γιαννούδη

Αν παρακολουθείτε τα διεθνή τεκταινόμενα, ίσως έχετε μάθει για δυο συλλήψεις μαμάδων που έγιναν πρόσφατα από την αστυνομία, στην Αμερική. Ο λόγος; Επέτρεπαν στα παιδιά τους να παίζουν μόνα και αφύλακτα, στην παιδική χαρά, χωρίς την δική τους παρουσία….

Για τους περισσότερους από εμάς που σήμερα είμαστε 40 χρονών και πάνω, το ελεύθερο παιχνίδι στις αλάνες ή τις πλατείες χωρίς την παρουσία των γονέων, ήταν κάτι φυσιολογικό. Οι ίδιοι άνθρωποι βέβαια σήμερα, θεωρούμε εξίσου φυσιολογικό να μην επιτρέπουμε στα παιδιά μας να κάνουν το ίδιο. Η δικαιολογία είναι ότι οι εποχές έχουν αλλάξει, οι κίνδυνοι είναι διαφορετικοί σήμερα, κλπ κλπ.

"Δράση στους Δρόμους" του Σ.Κ.Ε.Π. στην Θεσσαλονίκη

Για να δούμε αλλιώς τους χώρους γύρω μας!

Υπό την αιγίδα και με την συνεργασία του Δήμου Θεσσαλονίκης, σας προσκαλούμε στην Βιωματική "Δράση στους Δρόμους" που θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 11 Οκτωβρίου από τις 11.00 έως τις 14.00, στην Πλατεία Αριστοτέλους.

Ανθούν και πάλι τα πειραματικά σχολεία

Εκτινάχθηκαν οι αιτήσεις φέτος για τα πρότυπα πειραματικά σχολεία της χώρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», συνολικά 13.017 παιδιά διεκδίκησαν μία από τις 3.350 θέσεις των 60 πρότυπων πειραματικών νηπιαγωγείων, δημοτικών, γυμνασίων και λυκείων, κατά 30% περισσότερα από το 2013, όταν συνολικά υπεβλήθησαν 9.997 αιτήσεις. Η αύξηση των αιτήσεων καταδεικνύει το ενδιαφέρον των γονιών για το καλό δημόσιο σχολείο, όταν οι άλλες επιλογές που διαθέτουν είναι τα ιδιωτικά σχολεία και τα εν γένει μέτρια -εξαιρέσεις υπάρχουν αλλά απλώς επιβεβαιώνουν τον κανόνα- δημόσια σχολεία. Την ίδια στιγμή, μεγάλο ήταν το ενδιαφέρον των εκπαιδευτικών για την κατάληψη θέσεων πενταετούς θητείας στα σχολεία αυτά. Το 2013 κατετέθησαν 1.600 αιτήσεις για 430 θέσεις και, το 2014, 350 αιτήσεις για 120. Εκπαιδευτικοί με υψηλά μορφωτικά προσόντα (μεταπτυχιακούς τίτλους, ερευνητικό έργο κ.ά.), που δέχθηκαν να αξιολογούνται μέσα στην τάξη επειδή γνωρίζουν ότι με τον τρόπο αυτό θα βελτιωθούν και θα ενισχύσουν τη θέση εργασίας τους.

Kάντε την απώλεια βάρους οικογενειακή υπόθεση

Η παιδική παχυσαρκία προκαλείται από την υπέρμετρη κατανάλωση φαγητού σε συνδυασμό με τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα. Ένα στα τρία παιδιά στην Αμερική είναι υπέρβαρο ή παχύσαρκο, ενώ και στην Ευρώπη τα αντίστοιχα ποσοστά αυξάνουν.Ασθένειες σχετιζόμενες με το υπερβάλλον βάρος που παλαιότερα εμφανιζόταν μόνο σε ενήλικες, είναι πλέον συχνές και σε παιδιά. Η λύση είναι γνωστή: ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή και άσκηση. Ωστόσο, τα παιδιά από μόνα τους δεν είναι εύκολο να υιοθετήσουν αυτές τις συνήθειες. Ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να το καταφέρουν είναι μέσω της συμμετοχής ολόκληρης της οικογένειας και κυρίως των γονιών τους.

Ολη η απόφαση για τις μετεγγραφές φοιτητών

Εκδόθηκαν οι υπουργικές αποφάσεις με τις οποίες καθορίζονται οι διαδικασίες για τις μετεγγραφές των πρωτοετών φοιτητών. Ποιοι παίρνουν μετεγγραφή και ποιοι όχι.

Όπως δήλωσε ο υπουργός Παιδείας Ανδρέας Λοβέρδος, η ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις αιτήσεις θα ανοίξει στις 9 Οκτωβρίου ενώ θα κλείσει στις 17 του ίδιου μήνα.