Σάββατο 28 Μαρτίου 2020

9 άσχημα σχόλια των δασκάλων που οι μαθητές με ΔΕΠΥ γνωρίζουν πολύ καλά.

“Ο δάσκαλός μου είναι τόσο κακός. Δεν με συμπαθεί”. Αν το παιδί σας έχει Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής με Υπερκινητικότητα (ΔΕΠΥ), γνωρίζετε ότι οι «κακοί δάσκαλοι» σπανίως είναι σκληροί επειδή το θέλουν. Κάποιες φορές η έλλειψη γνώσεων και εκπαίδευσης στη ΔΕΠΥ σημαίνει ότι έχουν προσδοκίες – και κάνουν σχόλια- που είναι ακατάλληλα και δεν βοηθούν τα παιδιά μας.

Μπορεί το παιδί σας να έχει ήδη διάγνωση ΔΕΠΥ. Ίσως ακόμα αναρωτιέστε αν έχει σημάδια ΔΕΠΥ. Ή ίσως είστε ενήλικας που διαγνώστηκε αργά, όπως εγώ και ο άντρας μου, και θυμάστε όσα ζήσατε στην παιδική σας ηλικία. Όπως και αν έχει, μοιραζόμαστε κάτι κοινό : τον ίδιο καταιγισμό από μη βοηθητικά σχόλια και τις ίδιες παράλογες και «σκληρές» απαιτήσεις από τους «κακούς δασκάλους». Αυτά μας πόνεσαν και μας πονάνε. Επηρεάζουν την αυτοεκτίμησή μας. Και δεν τελειώνουν ποτέ μα ποτέ.

Πανελλαδικές: Αιτήσεις-δηλώσεις συμμετοχής από 30 Μαρτίου έως 9 Απριλίου με e-mail

Από 30 Μαρτίου έως 9 Απριλίου θα πρέπει να κατατεθούν οι αιτήσεις δηλώσεις συμμετοχής στις Πανελλαδικές Εξετάσεις των υποψηφίων για τα ΑΕΙ, σύμφωνα με τις σχετικές εγκυκλίους που υπέγραψε σήμερα η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Μερκούριος Αυτζής: Επιστολή προς τους μαθητές μου

Αγαπητό μου παιδί, καλημέρα!

Εύχομαι να είσαι καλά στην υγεία σου, τόσο εσύ όσο και οι δικοί σου αγαπημένοι άνθρωποι!

Πάνε δυο εβδομάδες που τα σχολεία είναι κλειστά, ενώ διανύουμε ήδη την τρίτη, και δε σου κρύβω ότι αυτά που βιώνουμε το συγκεκριμένο διάστημα και μαθαίνουμε ότι συμβαίνουν γύρω μας και στον κόσμο δεν είναι πρωτόγνωρα μόνο για σένα αλλά και για μένα. Ποτέ στο παρελθόν δε θυμάμαι να έχει συμβεί κάτι ανάλογο. Ούτε σε περιόδους που το πολίτευμα της χώρας ήταν απολυταρχικό (δικτατορία) – υπήρχαν περιοριστικά μέτρα, αλλά όχι έτσι.

Από την προπερασμένη Δευτέρα ένα καινούριο μότο έχει μπει στη ζωή μας: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ. Δυο λέξεις τόσο απλές μα και συνάμα, θα έλεγα, αγαπησιάρικες από τη φύση τους – και ποιος δε θέλει να έχει ένα ΣΠΙΤΙ και να μένει! Δε συμφωνείς;

Ιδέες απασχόλησης των παιδιών από τον ΟΒΡΕΠΟΜ Θεσσαλονίκης

Δημιουργικά παιχνίδια και τρόπους απασχόλησης των παιδιών εντός της οικίας αναρτά καθημερινά μέσω social media ο Οργανισμός Βρεφονηπιακής, Παιδικής και Οικογενειακής Μέριμνας του Δήμου Θεσσαλονίκης (Ο.ΒΡΕ.Π.Ο.Μ) ακολουθώντας τις επιταγές των καιρών.

Μαθήματα εξ αποστάσεως με... viber

Εκπαιδευτικοί που ήδη διοργανώνουν από το σπίτι τηλεμαθήματα για τους μαθητές τους και άλλοι που διαμαρτύρονται ότι δεν έχουν τεχνικό εξοπλισμό και σύνδεση με Ιντερνετ στο σπίτι. Δημόσιες υπηρεσίες που δηλώνουν πανέτοιμες για την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, και λίγο αργότερα ζητούν από τους εκπαιδευτικούς το e-mail τους!

Λουκέτο σε όποιο σχολείο της Αγγλίας δεν εντάσσει τη ΛΟΑΤ εκπαίδευση

Ένα ορθόδοξο σχολείο έχει δύο εβδομάδες διορία, για να εισαγάγει τη ΛΟΑΤ συμπεριληπτική εκπαίδευση, διαφορετικά κινδυνεύει να κλείσει.

Το Mechinoh, ένα μικρό ανεξάρτητο εβραϊκό σχολείο αρρένων στο Salford του Μάντσεστερ, αποτυγχάνει επανειλημμένα στις επιθεωρήσεις, λόγω της άρνησής του να τηρήσει τα πρότυπα, που ορίζει ο νόμος για την ισότητα. Το σχολείο ενημερώθηκε για πρώτη φορά τον Ιανουάριο, ότι έπρεπε να διευθετήσει το θέμα, μετά από μια επιθεώρηση που διαπίστωσε «αδυναμίες στην ανάπτυξη της πνευματικής, ηθικής, κοινωνικής και πολιτιστικής αντίληψης των μαθητών» .

Παιδιά και κοροναϊός : Οδηγίες για ασφαλή παραμονή στο σπίτι

Τα παιδιά, σύμφωνα με τις τελευταίες έρευνες, δεν κινδυνεύουν άμεσα από τον κοροναϊό, ωστόσο κολλάνε το ίδιο εύκολα με τους ενήλικες.

Τα δεδομένα που έρχονται από την Κίνα δείχνουν ότι ο ρόλος των παιδιών είναι καταλυτικός για αυτό και στα αυστηρά μέτρα που έχουν ληφθεί το κλείσιμο των σχολικών μονάδων όλων των βαθμίδων κρίθηκε απαραίτητο.

Τα Μαθηματικά στα χρόνια του κορωνοϊού


Για πολλούς από τους κατοίκους του πλανήτη Γη οι επόμενοι μήνες ως το καλοκαίρι, έστω και αν θα έχουν την τύχη να παραμείνουν υγιείς, θα είναι περίπου σαν να βλέπουν ένα κινηματογραφικό έργο να εξελίσσεται γύρω τους, άθελά τους και χωρίς τη συμμετοχή τους.

«Μείνε μέσα στο σπίτι σου και αν μπορείς μη βγεις ούτε στην πόρτα για τον επόμενο μήνα τουλάχιστον» ήταν η συμβουλή ενός μέλους της Επιτροπής Υγείας προς κάποιον επιστήθιο φίλο του. Και κάποιοι ίσως θα μπορέσουν να κάνουν κάτι τέτοιο έστω και στο περίπου. Με τα σχολεία όμως και τις άλλες εκπαιδευτικές δομές να έχουν βάλει λουκέτο, ο χρόνος θα κυλήσει «οδυνηρά» και για τους νέους ανθρώπους, ανεξάρτητα αν τώρα οι πρώτες αυτές ημέρες της απομάκρυνσης από τα μαθήματα πανηγυρίζονται ολόψυχα από τους ενδιαφερομένους.

Μήπως μεγαλώνετε μια μεγαλοφυΐα;

Έχουμε συνδέσει την εξυπνάδα των παιδιών με την ευκολία τους να ανταποκρίνονται στις προκλήσεις του σχολικού περιβάλλοντος. Ωστόσο, από τη μία πλευρά η ανθρώπινη ευφυΐα δεν περιορίζεται μόνο στις ακαδημαϊκές δεξιότητες και από την άλλη, πολλά παιδιά δείχνουν σημάδια χαρισματικότητας πολύ πριν πάνε στις πρώτες τάξεις του σχολείου. Ως γονείς, είναι σημαντικό να έχουμε ανοιχτές τις κεραίες μας για τέτοιες ενδείξεις, προκειμένου να τροφοδοτήσουμε αυτά τα τόσο δραστήρια μυαλουδάκια με το κατάλληλο υλικό ώστε να αναπτύξουν όλο το εύρος των δυνατοτήτων τους.

Εξ' αποστάσεως υλικό από το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ

Το Κέντρο Υποστήριξης Νέων της ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη (Σπάρτης 9) σ' αυτη τη δύσκολη εποχή που διανύουμε, συνεχίζει και παρέχει εξ αποστάσεως υλικό διαπολιτισμικής και γλωσσικής ενίσχυσης στα μαθήματα της Ελληνικής Γλώσσας, της Ιστορίας και των Μαθηματικών.