Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2016

Το “Born this way” («Γεννημένοι έτσι») κερδίζει στα Emmy.

Ένα reality show που ακολουθεί τη ζωή 7 νεαρών ατόμων με Σύνδρομο Down στη Ν. Καλιφόρνια κατέκτησε την κορυφή κερδίζοντας βραβείο στο Creative Arts Emmy Awards στο Los Angeles. 

Η εκπομπή εστιάζει στις καθημερινές εμπειρίες των πρωταγωνιστών της, παρουσιάζοντας με χιούμορ, ειλικρίνεια και αφοπλιστικότητα τα σκαμπανεβάσματα στον ερωτικό, επαγγελματικό τομέα, καθώς και στον αγώνα τους για την κατάκτηση της ανεξαρτησίας τους. 7 νέοι άνθρωποι που κυνηγούν τα όνειρά τους και κάνουν φιλίες και ερωτικούς δεσμούς αψηφώντας τις προκαταλήψεις της κοινωνίας και τα εμπόδια που ορθώνονται μπροστά τους. 

Το μάθημα των Θρησκευτικών στην Ευρωπαϊκή Ένωση

Με αφορμή, αλλά όχι με θέμα τη συζήτηση που διεξάγεται για το μάθημα των θρησκευτικών και το «τί συμβαίνει στην Ευρώπη», στην παρούσα αναφορά θα εξετασθεί η κατάσταση σχετικά με την θρησκευτική εκπαίδευση (θρησκευτικά) στα κράτη-μέλη της ευρωπαϊκής ενώσεως, με ιδιαίτερη αναφορά σε χώρες αντιπροσωπευτικές διαφορετικών μεταξύ τους μοντέλων.

«Ρόαλντ Νταλ: Ο μεγάλος φιλικός γίγαντας της παιδικής λογοτεχνίας» της Γεωργίας Γαλανοπούλου

Έγραφε σ’ ένα μικρό ξύλινο τροχόσπιτο , περικυκλωμένο με θάμνους και περικοκλάδες, στην πίσω μεριά του κήπου του στο Μίσεντεν, όπου και έζησε τα τελευταία τριάντα σχεδόν χρόνια της ζωής του. Το είχε αγοράσει από ένα καραβάνι Τσιγγάνων για να παίζουν τα παιδιά του και όταν μεγάλωσαν το μετέτρεψε σε συγγραφικό εργαστήρι. Στη μικροσκοπική αυτή καλύβα δεχόταν τη μούσα του κι εκεί περνούσε τα πρωινά του γράφοντας με μολύβι πάνω σε κίτρινο πάντα γραμμωτό χαρτί. Αδύνατος, λεβεντόκορμος και ψηλός δυο μέτρα, μπορεί κανείς να τον φανταστεί σαν έναν μεγάλο φιλικό γίγαντα στο σπίτι των νάνων.

Παραμύθι: ένας ερωτικός ψίθυρος στη φασαρία του κόσμου

Γράφει η Ειρήνη Κοκκορού στο http://www.pressenza.com

Υπήρξα παιδί που δεν άκουσε παραμύθια. Μεγάλωσα περίκλειστη στο κουκούλι μιας βαριάς σιωπής. Από το Καρς η γιαγιά Ειρήνη, από τη Νίγδη ο παππούς Ιωσήφ, μετέφεραν τα ανείπωτα της προσφυγιάς. Δεν μας αφηγήθηκαν ποτέ τίποτα. Ούτε καλό, ούτε κακό. Βαθιές πληγές και τα δυο. Τα έκλεισαν ερμητικά μέσα τους. Δεν τα χωρούσαν τα λόγια. Μόνο που περίσσευε ο πόνος και η ξενιτειά στα μάτια τους, όσο τα ανεπίδοτα κλείδωναν τα εσώψυχά τους. Μας κληροδότησαν αυτή την σιωπή-παμπάλαιη κασέλα όπου στριμώξαμε και τα δικά μας εφτασφράγιστα της ψυχής, δίχως ένα κλειδί να την ξεκλειδώσουμε, να ελευθερωθούμε. Πρώτη φορά άκουσα παραμύθι -πολύ μεγάλη πια- από την Λίλη Λαμπρέλλη[1] σε μια βραδιά αφήγησης. Μαγικά κι απροσδόκητα, μου «φανέρωσε» το κλειδί του συμβολικού λόγου, αυτό που αναρίθμητα χρόνια σμιλεύει η πολύπαθη γενιά των ανθρώπων με την προφορική παράδοση. «Φτου ξελευτερία!» Έκτοτε κρατώ στον κόρφο φυλαχτό, το μαγικό κλειδί του παραμυθιού που ξεκλειδώνει τα ανείπωτα.

«Μας φαίνεται παράξενο ότι γονείς σκέφτονται έτσι για άλλα παιδιά»

Νέες αντιδράσεις προκαλούνται στην προσπάθεια εκπαίδευσης των παιδιών των προσφύγων, αυτήν τη φορά στη Λέρο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα τοπικών μέσων ενημέρωσης, την Τρίτη πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο ΕΠΑΛ Λέρου παρουσία του προϊσταμένου Εκπαίδευσης Περιφερείας Νοτίου Αιγαίου Β. Καραγιάννη, του δημάρχου Λέρου Μιχάλη Κόλια και εκπροσώπων των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων του νησιού.

Η υπέρταση επιδρά αρνητικά στον εγκέφαλο και το μυαλό των παιδιών και των εφήβων

Η υψηλή αρτηριακή πίεση (υπέρταση) δεν έχει αρνητική επίδραση μόνο στον εγκέφαλο των ενηλίκων αλλά επίσης των παιδιών και των εφήβων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Η παιδική υπέρταση εμφανίζει σημαντική αύξηση, κάτι που σε μεγάλο βαθμό συμβαδίζει με την επιδημία της παιδικής παχυσαρκίας. Όμως οι επιπτώσεις της στον εγκέφαλο δεν έχουν μελετηθεί τόσο όσο στους ενηλίκους, στους οποίους είναι ήδη γνωστό ότι η υψηλή πίεση επιβαρύνει τον εγκέφαλό τους.

Ο ρόλος του χυμού στην ζωή του παιδιού σας

Ένα από τα συχνά ερωτήματα αρκετών γονιών έχει να κάνει με το πόσο ωφέλιμοι είναι οι χυμοί για την υγεία του παιδιού τους. Δεν είναι μυστικό πως η βιομηχανία γύρω από τους χυμούς επενδύει υπέρογκα ποσά αφού μεγάλο ποσοστό του παγκόσμιου πληθυσμού καταναλώνει χυμούς σε καθημερινή βάση. Αρκετός κόσμος πιστεύει πως ο χυμός αποτελεί μια σίγουρη υγιενή επιλογή ενώ παράλληλα δεν έχει οποιοδήποτε αντίκτυπο στην ημερήσια θερμιδική πρόσληψη. Επειδή φαίνεται να υπάρχει σύγχυση γύρω από την συγκεκριμένη κατηγορία ποτού καλό θα ήταν να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα έτσι ώστε να ξέρετε σαν γονιός τι είναι το καλύτερο για την υγεία του παιδιού σας.

Κατάθλιψη και απόπειρες αυτοκτονίας πιο συχνές στην εφηβεία

Η κατάθλιψη και οι απόπειρες αυτοκτονίας παρατηρούνται πιο συχνά κατά την εφηβεία. Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κατάθλιψη η οποία εμφανίζεται συχνότερα στην εφηβεία και στην πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής. Η κατάθλιψη συσχετίζεται με τις απόπειρες αυτοκτονίας οι οποίες σε σύγκριση με τον γενικό πληθυσμό είναι διπλάσιες κατά την εφηβεία.

«Δηλητηριάζουν» τα παιδιά τους

«Υπερασπίσου το παιδί/ γιατί αν γλιτώσει το παιδί/ υπάρχει ελπίδα...»
Λευτέρης Παπαδόπουλος

Το Ωραιόκαστρο έστειλε στη Φιλιππιάδα «περήφανο χαιρετισμό» (κατά το γνωστό ο Γοργοπόταμος στην Αλαμάνα), εκείνη παρέδωσε τη σκυτάλη στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας και περιμένουμε τον επόμενο. Το ντόμινο των αντιδράσεων κατά της παρουσίας προσφυγόπουλων σε σχολικές αίθουσες σε ώρες εκτός εκπαιδευτικού προγράμματος έχει ήδη ξεκινήσει στις τοπικές κοινωνίες και κατά τα φαινόμενα θα υπάρχει συνέχεια.

Ένα στα δέκα παιδιά αναπτύσσει «φυσική άμυνα» στον ιό του AIDS

Ένα στα δέκα παιδιά φαίνεται να αναπτύσσει αντίσταση στον ιό του AIDS, καθώς το ανοσοποιητικό σύστημά τους αντιστέκεται και δεν καταστρέφεται από τη νόσο, σύμφωνα με μια νέα διεθνή επιστημονική έρευνα.

Παιδιά σχεδιάζουν τη Θεσσαλονίκη και αφήνουν όρθιο μόνο... τον Λευκό Πύργο

Το παραλιακό μέτωπο της Θεσσαλονίκης θυμίζει κάτι από Νίκαια: μια απέραντη αμμουδιά και άνθρωποι που απολαμβάνουν τον ήλιο και τη θάλασσα. Πίσω από την παραλία παιδιά παίζουν στα πάρκα, μεγάλοι κάνουν πικ-νικ κάτω από τα δέντρα. Άλλοι πάλι -μικροί και μεγάλοι- διασκεδάζουν στο Λούνα Παρκ. Και κυρίως τα σπίτια είναι χαμηλά και αραιά χτισμένα...

Όσο μεγαλύτερη η εισοδηματική ανισότητα μιας χώρα, τόσο πιο αγύμναστοι οι νέοι της

Ανιση η χώρα, αγύμναστοι οι νέοι της. Τα κράτη που εμφανίζουν τα μεγαλύτερα επίπεδα εισοδηματικής ανισότητας στο εσωτερικό τους, είναι συνήθως αυτά όπου η νεολαία διαθέτει τη χειρότερη φυσική κατάσταση, κυρίως λόγω έλλειψης σωματικής άσκησης και χειρότερης διατροφής.