Σάββατο 26 Μαρτίου 2022

Μια σκούπα, μα τι σκούπα!: Η μάγισσα ψάχνει την κορδέλα της

 

ΙΤΕ: Βρήκαν γονίδιο που μπορεί να σχετίζεται με τον αυτισμό

Ένα γονίδιο που παίζει κεντρικό ρόλο στη ρύθμιση του κιρκάδιου ή βιολογικού ρολογιού, μπορεί να σχετίζεται με την ανάπτυξη διαταραχής αυτιστικού φάσματος. Αυτό αποκαλύπτει πρόσφατη έρευνα που δημοσιεύθηκε στο έγκριτο περιοδικό Molecular Psychiatry, ομάδας επιστημόνων, από το Ινστιτούτο Βιοϊατρικών Έρευνών (ΙΒΕ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας Έρευνας (ΙΤΕ), από την Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Μινεσότα και του Πανεπιστημίου του Τέξας, Σαν Αντόνιο.

Προσβάσιμος τουρισμός: Η επόμενη μέρα

Ανάμεσα στους περισσότερους από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους με αναπηρία σε όλο τον κόσμο, υπάρχουν εκατομμύρια ενεργών αλλά και εν δυνάμει ταξιδιωτών. Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης της Ελλάδας για τον προσβάσιμο τουρισμό ολοκληρώθηκε το 2020 και προβλέπει έργα προσβασιμότητας σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, σε παραλίες αλλά και στο φυσικό περιβάλλον, με τη δημιουργία πεζοπορικών και ποδηλατικών διαδρομών. Περιλαμβάνει επίσης την κατάρτιση διαδικασίας πιστοποίησης τουριστικών επιχειρήσεων και προορισμών και παρέχει κίνητρα χρηματοδότησης για την απόκτηση του αναγκαίου εξοπλισμού. Στους στόχους του συγκαταλέγεται η προβολή της Ελλάδας ως προσβάσιμου προορισμού και η ανάπτυξη στρατηγικού πλάνου διαχείρισης εμβληματικών προορισμών όπως η Σαντορίνη.

Ντοκιμαντέρ: "My Autistic Big Brother and Me"


Ένα ντοκιμαντέρ της MikeyKay Films και της Heart and Soul Films, που αφηγείται την ιστορία του σαρανταεπτάχρονου αυτιστικού αδερφού του Mikey Kay, Spencer, ο οποίος ηρεμεί κάνοντας περιπάτους στο μαγευτικό, απόκρημνο έδαφος της Ουαλίας.

Ανοίγει η πλατφόρμα για το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς»

Ανοίγει την Τρίτη, στις 29 Μαρτίου 2022, η πλατφόρμα ntantades.gov.gr και το «Μητρώο Επιμελητών», όπου θα εγγραφούν όσες και όσοι επιθυμούν να πιστοποιηθούν και να απασχοληθούν ως επιμελήτριες και επιμελητές στο πλαίσιο του συγχρηματοδοτούμενου προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς».

Ασυνόδευτοι ανήλικοι: Ιστορίες μέσα από παιχνίδια

Οταν πριν από ένα χρόνο η φωτογράφος Χριστίνα Βάζου πήγε τα Playmobil των γιων της στις δομές φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων της οργάνωσης Κοινωνικό ΕΚΑΒ, όπου είχε αρχίσει να εργάζεται, δεν περίμενε την τροπή που θα έπαιρνε η απλή, σχεδόν αυτονόητη, κίνησή της. «Τα παιδιά μου έχουν μεγαλώσει με αυτά τα παιχνίδια –είναι τώρα 19 και 22– και θυμάμαι, όταν το 2006 δεν πήγαινε ο μεγάλος σχολείο λόγω μιας απεργίας, φτιάχναμε στο σπίτι πορείες με Playmobil και βάζαμε τα ανθρωπάκια να κρατάνε πανό υπέρ της παιδείας κ.λπ. Με αυτόν τον τρόπο του εξηγούσα τι είχε συμβεί και γιατί οι δάσκαλοι απεργούσαν», θυμάται μιλώντας στην «Κ». Κάπως έτσι, σκέφτηκε να χρησιμοποιήσει τα Playmobil στα μαθήματα συμμετοχικής φωτογραφίας που κάνει στα προσφυγόπουλα. «Σκέφτηκα να τους μάθω έτσι να στήνουν μια σκηνή και να επιλέξουν συνειδητά το κάδρο και τον φωτισμό πριν βγάλουν τη φωτογραφία».

TEDx Πανεπιστημίου Πειραιά: Απόστολος Γαρούφος - "One ticket to the sun"


Ο Υποψήφιος Διδάκτορας του ΔΠΘ Απόστολος Γαρούφος μιλάει για τις εφαρμογές "MinaDot" και "MikaelaLex" και πώς αυτές αντηχούν στην ελληνική κοινωνία! Μαζί με την επιβλέπουσα και αντιπρυτάνισσα του ΔΠΘ κ. Ζωή Γαβριηλίδου εξελίσσουν ένα ψηφιακό λεξικό για άτομα με προβλήματα όρασης και όχι μόνο! 

Ο ψηφιακός πολιτισμός στα χέρια της εκπαίδευσης: Διαδικτυακή εκδήλωση για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα

Ο ψηφιακός πολιτισμός στα χέρια της εκπαίδευσης: Διαδικτυακή εκδήλωση για όλη την εκπαιδευτική κοινότητα
Τετάρτη 30 Μαρτίου - 16:00-19:00 - Online

Europeana: Ψηφιακή εκπαίδευση με πολιτιστική κληρονομιά

Η πολιτιστική κληρονομιά έχει καίριο ρόλο να διαδραματίσει στην εκπαίδευση. Ενώ οι γλώσσες, η διδακτέα ύλη και τα σχολικά προγράμματα μπορεί να αλλάξουν σε όλο τον κόσμο, η ανάγκη να εξετάσουμε το παρελθόν για να κατανοήσουμε το παρόν είναι κοινή μεταξύ των γενεών και είναι καθολική.

Τα παιδιά του πολέμου στην πλατεία Αττικής

Εχουν περάσει ήδη τέσσερις εβδομάδες από εκείνη την Πέμπτη, στις 24 Φεβρουαρίου, τα ξημερώματα, όταν οι πρώτες ρουκέτες στην Ουκρανία σήμαναν την αρχή της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα έχουν φθάσει στην Ελλάδα 12.992 Ουκρανοί πολίτες. Το ένα τρίτο αυτών, 4.161, είναι παιδιά, μικρά παιδιά. Από 0-13 χρόνων είναι 3.313 παιδιά, ενώ 848 είναι οι έφηβοι από 14-17 ετών. Οι υπόλοιποι αφιχθέντες είναι στην πλειονότητά τους γυναίκες.