Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου 2012

Παραμυθο-θεάματα

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης και ο Σύλλογος Καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας & Φιλολογίας Πτυχιούχων Πανεπιστημίου σας προσκαλούν σε εκδήλωσεις με την καθηγήτρια Γαλλικής γλώσσας, ερευνήτρια και αφηγήτρια κα Ελένη Ρούσκα όπου θα δραματοποιήσει ιστορίες κινουμένων σχεδίων, στο Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης. Ελάτε με τους μαθητές των Γαλλικών για να ανακαλύψετε μαγικές δραματοποιήσεις, στα γαλλικά και στα ελληνικά.

Διάλεξη για τη σχέση λογοτεχνίας και κινηματογράφου

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση σε συνεργασία με το Τμήμα Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου και το Ευρωπαϊκό Κέντρο Μετάφρασης (ΕΚΕΜΕΛ) διοργανώνουν διάλεξη της Laura Marcus, καθηγήτριας Αγγλικής Λογοτεχνίας και Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, με τίτλο “The Death of Cinema and the Contemporary Novel” (O θάνατος του κινηματογράφου και η σύγχρονη λογοτεχνία). Η διάλεξη θα πραγματοποιηθεί στην αγγλική γλώσσα (με εκτυπωμένη μετάφραση στα ελληνικά) την Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012 στις 7:00 μ.μ. στο Θέατρο της Ελληνοαμερικανικής Ένωσης.

Μαθήματα Braille στη Θεσσαλονίκη

O Πανελλήνιος Σύνδεσμος Τυφλών (Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας) θα πραγματοποιήσει τμήματα εκμάθησης γραφής και ανάγνωσης Braille. Τα μαθήματα θα ξεκινήσουν τον Απρίλιο 2012. Η επιτυχής ολοκλήρωση των μαθημάτων και των προβλεπόμενων εξετάσεων οδηγεί στην απόκτηση επάρκειας - πιστοποίησης. Η προθεσμία υποβολής αιτήσεων των ενδιαφερομένων να ενταχθούν στα προαναφερόμενα τμήματα θα διαρκέσει μέχρι και τις 15/03/2012 στα γραφεία μας στην Βασ. Όλγας 114 & Π. Συνδίκα - Θεσσαλονίκη, στον τρίτο όροφο, ώρες 9.00π.μ. έως 3.00μ.μ. Για οποιεσδήποτε πληροφορίες ή διευκρινήσεις μπορείτε να απευθύνεστε στο τηλέφωνο 2310-250111, εσωτερικό 114 ή 115 ή 116.

Εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά από 8 εως 12 ετών

Από την Κυριακή 12/02/2012 και κάθε δεύτερη Κυριακή (17:00 - 18:00) στην αίθουσα του Συλλόγου Ηπειρωτών Σύρου (Αφροδίτης 2 - Ερμούπολη) θα λειτουργεί εργαστήρι ζωγραφικής για παιδιά από 8 εως 12 ετών. Θα διδάσκει η Γιολάντα Ζιάκα.

Εργαστήρι «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω ...»

Στο πλαίσιο της μορφωτικής του δράσης και της έκθεσης «Στη σκιά της Εύας» της Λένας Μητσολίδου (16/02-08/03, γκαλερί ΓΙΘ), το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης οργανώνει, σε συνεργασία με την καλλιτέχνιδα, πρόγραμμα εργαστηρίων για παιδιά με τίτλο «Όταν μεγαλώσω, θα γίνω ...»
Στη διάρκεια του εργαστηρίου, τα παιδιά θα αναρωτηθούν για το μέλλον τους, είτε πρόκεται για την προσωπική τους εικόνα, είτε για την αντανάκλαση της κοινωνίας μας ...

Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

«Οι Δεινόσαυροι της Παταγονίας στην Κρήτη» είναι ο τίτλος της έκθεσης – που θα φιλοξενηθεί από το Μάρτιο μέχρι το Σεπτέμβριο του 2012- στο μουσείο Φυσικής Ιστορίας του νησιού. Η έκθεση θα παρουσιάσει 25 δεινόσαυρους, μικρούς και γιγάντιους, παλιούς και νεότερους σε ένα χώρο μεγαλύτερο των 800 τετραγωνικών μέτρων.

Χορηγίες σε αποφοίτους Ωδείου για εκπαίδευση στο εξωτερικό

Απαιτείται άρτια μουσική και τεχνική κατάρτιση
Μέχρι και δύο υποτροφίες για μετεκπαίδευση στο εξωτερικό κατά το ακαδημαϊκό έτος 2012-2013 στην ειδικότητα «Διδασκαλία Μουσικών Οργάνων», θα χορηγήσει ο Σύλλογος «Οι Φίλοι της Μουσικής», ο οποίος διαχειρίζεται τη Δωρεά Γιάννη Χορν για χορήγηση υποτροφιών στη μνήμη της Κυβέλης.

Βιβλίο: "Μαμά, μπαμπά, δε με κοιτάξατε και χάθηκα "

Το βιβλίο απευθύνεται σε γονείς που επιθυμούν να διερευνήσουν πώς τα μηνύματά τους διαπερνούν τον ψυχισμό των παιδιών τους, μορφοποιούν την εικόνα τους και υφαίνουν την προσωπικότητά τους και σε όσους νοσταλγικά επιστρέφουν στην παιδική τους ηλικία, για να αναζητήσουν απαντήσεις στους γρίφους τους, που περιμένουν καρτερικά να γίνουν εικόνες γεμάτες με σύμβολα, άρωμα και ζωή.

Σεμινάριο Μετάφρασης Παιδικού Βιβλίου

Μετάφραση παιδικού βιβλίου
(διάρκεια: 30 διδακτικές ώρες)

• Υπεύθυνη σεμιναρίου – Διδασκαλία: Μαρία Αγγελίδου, συγγραφέας παιδικών βιβλίων, μεταφράστρια

Εκδήλωση: «Αγαπημένο μου ημερολόγιο….κυρά Σαρακοστή»

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Λάρισας και η ΝΟΥΤΟΠΙΑ, καλούν τους φίλους τους 4 – 10 χρονών, το Σάββατο 11 Φεβρουαρίου, και ώρα 12.00 ( 12.00- 13.30 ), σε ένα εργαστήρι εικαστικής κατασκευής κούκλας – ημερολογίου.

Γονιδιακή θεραπεία χαρίζει το φως

Τρεις αμερικανοί ασθενείς που έχασαν το φως τους σε παιδική ηλικία εμφάνισαν σημαντική βελτίωσή της όρασής τους μετά την υποβολή τους σε γονιδιακή θεραπεία και στους δύο οφθαλμούς.

16os Πανευρωπαϊκός Διαγωνισμός Eurovision young musicians 2012

Η ΕΡΤ Α.Ε. προκηρύσσει Πανελλήνιο Διαγωνισμό για την ανάδειξη του εκπροσώπου της χώρας στον 16ο Πανευρωπαϊκό Διαγωνισμό Eurovision Young Musicians 2012. Ο διαγωνισμός θα διεξαχθεί το Σάββατο 10 Μαρτίου 2012 στο Ωδείο Αθηνών, ενώπιον Κριτικής Επιτροπής που θα απαρτίζεται από καταξιωμένους Έλληνες μουσικούς.

Παράδειγμα ανακύκλωσης, αποτελεί κυλικείο που φιλοξενείται στο ΑΠΘ

«Ζωντανό» παράδειγμα ανακύκλωσης, αποτελεί κυλικείο που φιλοξενείται εδώ και δύο εβδομάδες στην Οδοντιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ). Το συγκεκριμένο κυλικείο είναι φτιαγμένο εξολοκλήρου από φαινομενικά άχρηστα υλικά, και φιλοδοξεί να γίνει υποδειγματικός χώρος για την επαναχρησιμοποίηση των υλικών, μέσα από ενημερωτικές δραστηριότητες και εικαστικές εκθέσεις.